Saavutettava Word-tiedosto

Tyylit

Tehtäessä saavutettavaa Word-tiedostoa on Wordin tyylien käyttö tärkeää. Ruudunlukuohjelmat tunnistavat otsikkotyylit ja tämä helpottaa mm. tiedoston sisällä navigointia. Tyylit ovat olennaisia, kun tiedostosta halutaan tehdä saavutettava pdf-tiedosto.

Tyylejä käytettäessä on tärkeä muistaa käyttää omia tyylejään otsikoille, alaotsikoille ja alaotsikkojen alaotsikoille. Otsikkotyylejä tulee käyttää järjestyksessä, leipätekstille on myös oma tyylinsä. Wordissa saa tyylien avulla luotua myös automaattisen sisällysluettelon.

Linkkien nimeäminen

Saavutettavassa tiedostossa on tärkeää myös nimetä linkit.

Linkkien nimeäminen onnistuu seuraavalla tavalla:

  • Klikkaa Wordissa hiiren oikeaa painiketta ja valitse "Linkki"
  • Avatuvassa ikkunassa kohtaan "Osoite" laitetaan kyseessä oleva linkki ja kohtaan "Näytettävä teksti" se, mitä halutaan, että tekstissä lukee.

Kuvat

Kuville tulee antaa vaihtoehtoinen teksti ja sitoa ne tekstiin. Pääset lisäämään kuvalle vaihtoehtoisen tekstin klikkaamalla kuvaa hiiren oikealla painikkeella ja valitsemalla avautuvasta valikosta "Muokkaa vaihtoehtokuvausta"

Avautuvassa valikossa voit kirjoittaa kuvalle vaihtoehtoisen tekstikuvauksen tai kuvan ollessa tiedoston informaation kannalta epäolennainen, voit merkitä sen epäolennaiseksi. Tämä tarkoittaa, ettei ruudunlukuohjelma silloin huomioi kuvaa.

Vaihtoehtoisen kuvauksen tulisi olla napakka ja informatiivinen. Siinä ei tarvitse erikseen kertoa kyseessä olevan kuva. Lopeta vaihtoehtokuvaus aina pisteeseen.

Kuvan sitominen tekstiin onnistuu samasta valikosta, josta klikattiin "Muokkaa vaihtoehtokuvausta", tällä kertaa valitaan "Rivitä teksti". Valitse vaihtoehto "Tekstin tasossa" ja poista kuvan ympäriltä mahdolliset ylimääräiset välilyönnit.

Taulukot

Taulukoissa on olennaista, että solujen sisältö on järkevässä järjestyksessä. Solujen lukujärjestyksen pystyy tarkistamaan siirtymällä solusta toiseen sarkainnäppäimellä.

Taulukoita ei saa käyttää palstajaon tekoon vaan tämä tulee tehdä Wordin Palstat-toiminnon avulla, joka löytyy Asettelu-asetuksista.

Kieli

Wordissa pitää määrittää myös tekstin kieli. Tämä onnistuu esimerkiksi Wordin alapalkista (ks. kuva). Mikäli dokumentissa on käytetty useampaa kieltä, tulee ne kaikki merkitä, muuten näytönlukuohjelma ei lue tekstiä oikealla tavalla.

Otsikko

Jotta tiedosto olisi saavutettava, sille on vielä määriteltävä otsikko, joka on eri asia kuin tiedoston nimi tai tekstin otsikko. Otsikko asetetaan polusta Tiedosto > Tiedot > Ominaisuudet: Otsikko.

Saavutettavuuden tarkistus

Microsoftin Office-ohjelmistot tarjoavat työkalun, jolla voi tarkistaa tiedoston saavutettavuuden. Työkalu ei kuitenkaan löydä kaikkia virheitä ja lopullinen tarkistus tuleekin tehdä itse. Työkalu löytyy polusta Tiedosto > Tiedot > Tarkista helppokäyttöisyys,

0 Comments

Add your comment

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.