Teams-kokoukset

Ota tapahtumaa valmistellessasi huomioon odotettu käyttäjämäärä!

Osallistujamäärien ylärajat:

  • Teams-kokoukset: 250
  • Teams live-tapahtumat: 10000
  • Collaborate-istunnot: 500

Teamsissa on kahdenlaisia tapahtumia: Kokoukset ja live-tapahtumat. Kokoukset toimivat melko samalla tavalla kuin Collaborate-istunnot, kun taas live-tapahtumissa osallistujilla on hyvin rajalliset oikeudet ja esittäjän hallinnointiominaisuudet monipuolisempia. Kokouksia voidaan joko ajoittaa, jolloin kutsutuille osallistujille lähtee sähköpostilla kutsu, tai pitää pikakokous "Järjestä kokous nyt" napista.

Oman Teamsin vasemmasta reunasta löytyy kalenteri, ja sen avaamalla oikeasta yläkulmasta löytyy kokousvalinnat.

Kalenterissa näkyvät kokousvaihtoehdot

Kokoukset

Ennen kuin luot kokousta, kannattaa selvittää, haluatko osallistujille esittäjäroolin vai osallistujaroolin. Niillä on merkittäviä eroja, ja esittäjällä on vaarallisen paljon oikeuksia. Tästä linkistä löytyy tarkempi listaus eroista englanniksi.

Kokouksia luodaan Teamsin kalenterissa, johon pääsee vasemman laidan pikakuvakkeesta. Uutta ajoitettua kokousta luodessa voidaan määrittää, mille kanavalle tai kanaville kokous kohdistetaan. Kokouksia voi myös luoda tiimien keskustelukanavilla ruudun alalaidasta, jolloin kokous kohdistuu automaattisesti kyseiselle kanavalle.

Kun kokouksen kohdistaa kanavalle, sinne ilmestyy linkki kokoukseen, ja mahdollisiin tallenteisiin tulee katseluoikeudet kyseisen kanavan jäsenille.

Ajoitetun kokouksen luominen

Kun kalenterinäkymässä klikkaa tyhjää kohtaa tai maalaa alueen, tai painaa oikealta ylhäältä Aloita kokous, näkyviin tulee uusi ikkuna josta voi melko yksiselkoisesti muuttaa kokouksen asetuksia.

Kokoukseen lisättäville osallistujille lähtee suoraan sähköpostilla kalenterikutsu, jossa on linkki kokoukseen. Osallistujien omassa Teamsin kalenterissa on kokouksen alkamisen tienoilla myös suora Liity-nappi kokouksen kohdalla, jota painamalla pääsee suoraan kokoukseen ilman selaimen kautta menevää linkkiä.

Koska selaimissa menee silloin tällöin välimuistissa jotakin pieleen, jolloin Teamsin aukaiseminen saattaa jäädä junnaamaan, tämä kalenterin liittymisnappula toimii luotettavammin kuin sähköpostin linkki.

Oletusarvoisesti kaikki kutsutut ovat esittäjäroolissa. Jos haluat rajoittaa vain tietyt henkilöt esittäjiksi ja loput osallistujiksi, sen voi tehdä ajoitetun kokouksen luomisen jälkeen. Mene Teamsin kalenterinäkymään ja avaa luomasi kokouksen tiedot tapahtumaa napsauttamalla, ja paina yläreunassa olevaa Kokousasetukset-linkkiä.

Linkki kokousasetuksiin

Linkki vie tämänhetkisessä Teams-versiossa uudelle selainsivulle, jossa voi muuttaa kokouksen osallistujia koskevia asetuksia. Teams-sovelluksessa tämä ei toistaiseksi suoraan onnistu.

Kokouksen osallistuja-asetukset

Kun laitat "Ketkä voivat esittää" kohdan alasvetovalikosta "Tietyt henkilöt", voit alla määrittää keillä on esittäjäoikeudet. Kaikki muut henkilöt liittyvät kokoukseen tavallisina osallistujina.

Täältä voidaan myös määrittää, joutuvatko organisaation ulkopuoliset tai Teamsiin kirjautumattomat henkilöt odottamaan hyväksyntää ennen kokoukseen liittymistä. Jos tässä on oletusasetus päällä, heidät joudutaan erikseen hyväksymään osallistujalistalta alla olevan kuvan mukaisesti.

Odotustilassa oleva henkilö
Pikakokouksen luominen

Pikakokouksessa kaikki kutsutut ovat oletusarvoisesti esittäjäroolissa, jolloin heillä on täydet oikeudet jakamiseen ja nauhoituksen hallinnointiin. Joudut yksittäin osallistujalistalta laskemaan esittäjät tavallisiksi osallistujiksi.

Kun aloitat kokouksen, oikeaan reunaan avautuu osallistujalista. Jos tässä kohtaa "Kutsu henkilö" hakukentästä lisää osallistujia, se soittaa heille Teams-puhelun, joka tulee henkilön tietoon vain, jos hän on sillä hetkellä kirjautuneena Teamsiin. Tätä ei siis yleensä kannata käyttää.

Osallistujalistan linkkinappula

Kun painat linkkinappulasta, tietokoneen leikepöydälle kopioituu liittymisohjeet saman näköisenä, kuin Skypen tai Teamsin sähköpostikokouskutsussa.

Wordiin liitetty liittymislinkki

Huom! Jos lähetät MyDiakissa toteutuksen osallistujalistalle sähköpostia ja liität Teams-linkin suoraan siihen, viestiin tulee vain yllä näkyvät tekstit ilman hyperlinkkejä, sillä MyDiakin tekstieditori ei tue tekstin muotoilua. Liitä siis ensin liittymistiedot vaikkapa Wordiin tai Outlookissa uuteen viestiin, ja kopioi siitä liittymislinkistä oikealla hiirennapilla hyperlinkki. Sen voi sitten liittää suoraan MyDiakin viestiosioon ja lähettää opiskelijoille.

Hyperlinkin kopiointi

Kutsu kokoukseen voi olla muutenkin parempi lähettää pelkkänä linkkinä ilman muita rimpsuja, jolloin linkkiin tuleva puhelinnumero ja muut linkit eivät aiheuta hämminkiä, tai pahassa tapauksessa puhelinlaskuja osallistujille. Pelkkä linkki on myös helpompi liittää esim. Collaboraten chattiin, Moodlen keskustelualueelle tai vaikkapa Duuri-uutiseen.

Kokouksien hallinnointi

Kun olet Teams-kokouksessa, hiirtä liikuttamalla keskelle ruutua tulee näkyviin työkalurivi, josta löytyy järjestyksessä:

  • kokouksen kesto tähän asti
  • oman videokameran jako
  • oman mikrofonin päälle tai pois laitto
  • sisällön jakaminen
  • lisäasetukset
  • keskustelu
  • osallistujalista
  • kokouksesta poistuminen
Kokouksen työkalupalkki

Varmista, että kameran ja mikrofonin päällä on poikkiviiva, mikäli sinun ei ole tarkoitus jakaa ääntä.

Olennaisin lisävalikon takaa löytyvä ominaisuus on tallenteen teko, joka aloitetaan ja lopetetaan samasta napista. Kun kokousta tallennetaan, ajastimen viereen ilmestyy punainen ympyrä. Kannattaakin silloin tällöin varmistaa, että kukaan ei ole keskeyttänyt erehdyksessä tallennusta.

Kaikilla on kokoukseen liittyessä oletusarvoisesti mikrofoni päällä, ellei sitä kokoukseen liittyessä huomaa ottaa pois päältä. Muita osallistujia voidaan mykistää kolmella tapaa:

Kaikkien mykistys

Osallistujalistan "Mykistä kaikki" -toiminto hiljentää kaikki paitsi sinut. Se on kätevä varsinkin silloin, kun kokouksessa on valtava määrä osallistujia, jolloin vahingossa avonaisten mikrofonien määrä moninkertaistuu. Ota kuitenkin huomioon, että jos vahingossa mykistät esittämässä olevan henkilön, et voi hänen puolestaan laittaa mikrofonia takaisin päälle.

Osallistujan mykistys

Keskellä ruutua tai ruudun alareunassa, jos osallistujia on paljon, näkyy jonon ensimmäisenä henkilöt, joilla on kamera tai mikrofoni päällä. Viemällä heidän kohdallensa hiiren saa näkyviin kolmen pisteen valikon, jonka kautta saa mykistettyä osallistujan.

Mykistys osallistujalistasta

Osallistujalistalta henkilön vierestä kolmea pistettä painamalla saa auki valikon, jonka kautta voi mykistää osallistujan.

Samaisen valikon kautta voi myös asettaa osallistujia esittäjiksi, tai esittäjiä osallistujiksi.

Tallenteet

Kun kokous on tallennettu ja lopetettu, Teamsilta kestää jonkun aikaa käsitellä tallenne videomuotoon, riippuen tallenteen pituudesta. Kun tallenne on viimeistelty, se ilmestyy Office-pilven Stream-palveluun. Tallenteen linkki ilmestyy kokouksen keskusteluun, joka löytyy päättymisen jälkeen kunkin osallistujan Teamsin vasemmasta reunasta Chat-osiosta.

Oletuksena tallenteeseen on Streamissa oikeudet vain kokoukseen osallistuneilla henkilöillä, tai niiden Teams-kanavien käyttäjille, joihin kokous on kohdistettu. Kannattaa siis Streamin puolella asettaa videon käyttöoikeudet kuntoon, ennen kuin jakaa tallennetta eteenpäin. Streamiin löytyy ohjeita toisesta Ohjeet-sivuston osiosta.

Live-tapahtumat

Tulossa myöhemmin!