Arviointimatriisi

Tehtävä-aktiviteetin arvioinnin avuksi voi Moodlessa luoda arviointimatriisin. Kun matriisi on otettu käyttöön, opettaja valitsee tehtävää arvioidessa kustakin arviointikriteeristä yhden osaamistason. Lisäksi voi antaa sanallista palautetta. Moodle laskee tehtävän loppuarvosanan matriisiarvioinnin perusteella.

Huom! Aseta matriisi ennen kuin olet arvioinut yhtäkään tehtävää aktiviteetissa.

Arviointimatriisin luominen

Kun haluat luoda tehtävälle arviointimatriisin, luo ensin kurssialueelle Tehtävä-aktiviteetti. Aktiviteetin asetuksissa Arviointi-kohdassa määritä:

  • Maksimiarvosana (jos tehtävästä saa arvosanan 0-5, laita maksimiarvosanaksi 5)
  • Arviointimenetelmäksi vaihtoehto "Arviointimatriisi"

Jos haluat asettaa pisteiden tilalle sanallisen asteikon (esim. Hylätty, Tyydyttävä, Hyvä, Erinomainen), toimi näin:

Joko ennen Tehtävä-aktiviteetin luomista tai sen jälkeen, mene kurssin ylläpitovalikossa (hammasratas oikeassa yläkulmassa) kohtaan Arviointikirjan asetukset > välilehti Asteikot > Lisää asteikko. Kirjoita haluamasi sanalliset arvosanat heikoimmasta alkaen ja erota arvosanat toisistaan pilkulla.

Kun olet lisännyt kurssille uuden asteikon, voit valita sen Tehtävä-aktiviteetin asetuksissa kohdassa Arviointi > Asteikko. Moodle skaalaa arviointimatriisin pisteet sanalliselle asteikolle.

Kun olet valinnut arviointimenetemäksi arviointimatriisin ja painat Tallenna ja näytä, päädyt automaattisesti Edistynyt arviointi-sivulle.

Valitse painike Määrittele uusi arviointimatriisi.

Voit myös valita tässä kohdassa vaihtoehdon Luo uusi arviointimatriisi mallista, jos haluat käyttää matriisin pohjana julkisia matriisimallipohjia tai aiemmin mille tahansa kurssille itse luomaasi matriisia (laita silloin täppä valintaruutuun Sisällytä omat edistyneet arviointimenetelmäni).

Nyt olemme määrittelemässä uutta arviointimatriisia.

Kirjoita matriisille nimi (pakollinen) ja kuvaus (valinnainen). Jos haluat myöhemmin käyttää samaa matriisia pohjana muissa tehtävissä, kirjoita nimi, josta tunnistat matriisin helposti. Nimi ja kuvaus näkyvät myös opiskelijoille, mikäli matriisi asetetaan opiskelijoille näkyväksi. Tämä on suositeltavaa, jotta opiskelija näkee arviointikriteerit jo tehtävää laatiessaan.

Lisää seuraavaksi matriisiisi arviointikriteerit ja osaamistasot:

Pääset muokkaamaan kutakin kenttää klikkaamalla sitä. Klikkaa siis hiirellä ensin tekstiä "Arviointikriteerin muokkaus", ja kirjoita kenttään ensimmäinen kriteeri. Sen jälkeen klikkaa tekstiä "Muokkaa osaamistasoa", niin pääset kirjoittamaan ensimmäisen osaamistason kuvauksen ja tarvittaessa muuttamaan pistemäärää.

Lisää arviointikriteerejä ja osaamistasoja painikkeilla. Matriisin vähimmäisvaatimus on yksi kriteeri ja osaamistaso. Saman matriisin eri kriteereissä voi olla eri määrä osaamistasoja ja pistemääriä.

Kun olet luonut useampia kriteerejä, voit muutaa niiden järjestystä nuolipainikkeilla.

Voit kopioida kriteerin osaamistasoineen klikkaamalla kopioi-painiketta. Jos eri kriteereiden osaamistasot ovat samat, voit käyttää tätä toimintoa, niin sinun ei tarvitse kirjoittaa tasoja erikseen jokaisen kriteerin kohdalle.

Voit poistaa kriteerin tai yksittäisen osaamistason kyseisen kentän ruksista.

Arviointimatriisin oletusasetuksiin ei tarvitse tehdä muutoksia, ellet välttämättä halua.

Paina lopuksi Tallenna arviointimatriisi valmiiksi käyttöön.

Edistynyt arviointi -sivulle pääset jälkikäteen ylläpitovalikosta kohdasta Tehtävän hallinnointi > Edistynyt arviointi. Sivulla voit muokata matriisia tai poistaa sen.

Matriisi arviointinäkymässä

Kun olet ottanut käyttöön arviointimatriisin, mene arvioimaan opiskelijan palauttamaa tehtävää samalla tavalla kuin muutenkin Tehtävä-aktiviteetissa. Arviointinäkymässä näet Arviointi-palstalla tekemäsi matriisin.

Klikkaa kunkin kriteerin kohdalla osaamistasoa, joka kuvaa opiskelijan suoritusta parhaiten. Valitun osaamistason kenttä muuttuu vihreäksi. Halutessasi voit kirjoittaa kunkin rivin viimeiseen kenttään sanallista palautetta.

Voit lisäksi kirjoittaa yhteenvetopalautteen ja lisätä palautetiedostoja.

Kun tallennat muutokset, Moodle laskee automaattisesti arvosanan. Moodle skaalaa aina pistemäärän tehtävään asetetun arviointiasteikon suhteen.

Ellet ole muuttanut matriisin asetuksia niin, että se ei näy opiskelijoille, opiskelija näkee palautteen seuraavanlaisessa näkymässä:

0 Comments

Add your comment

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.