Opiskelijoiden ja muiden käyttäjien lisääminen kurssialueelle

Ohjeessa puhutaan opiskelijoiden lisäämisestä, mutta samoilla menetelmillä voi lisätä muitakin järjestelmästämme löytyviä käyttäjiä kollegoista yhteistyökumppaneihin.

Useimmilla kursseilla MyDiakissa ilmoittautuneet opiskelijat siirtyvät automaattisesti MyDiakin kautta luodulle Moodle-alueelle. Alla olevat ohjeet koskevat vain poikkeustapauksia.

Tässä ohjeistettuna kaksi tapaa lisätä käyttäjiä Moodlessa kurssialueelle:
A) Opiskelijoiden lisääminen kurssiavainta käyttämällä (esimerkiksi kursseilla, joiden Moodle-alueet ovat auki ympäri vuoden)
B) Opiskelijoiden lisääminen yksi kerrallaan Osallistujat-valikosta (yksittäisten opiskelijoiden lisääminen erikoistilanteessa)

VAIHTOEHTO A: Opiskelijoiden lisääminen kurssiavaimen avulla

Kurssiavain on ikään kuin kurssin salasana. Jos opiskelijalla on se tiedossaan, hän voi etsiä oikean kurssin Moodlen kurssisivulta ja kurssiavainta käyttämällä kirjata itsensä kyseiselle kurssialueelle opiskelijaksi. Tämän jälkeen opiskelija löytää kyseisen kurssin suoraan Omat kurssini -sivulta.

Tässä neuvotaan, miten kurssiavain asetetaan toimimaan kurssialueelle ja miten kurssiavain saatetaan opiskelijoiden tietoon MyDiakin kautta.

A1. Avaa kurssialue ja Osallistujien lisäämistavat

Avaa kurssialue, jolle haluat lisätä opiskelijat. Klikkaa oikealta ylhäältä Mahtiratas-kuvaketta, valitse Käyttäjähallinta ja sen alta kohta Osallistujien lisäämistavat (1.). Huom. paina kyseistä linkkiä, älä sen vieressä olevaa pientä kolmiota. 

A2. Mene itserekisteröitymisen asetuksiin

Osallistujien lisäämistavat-sivulla pääset muokkaamaan tapoja lisätä kurssialueelle käyttäjiä. Palstan Käyttäjähallinta numerosta näet, montako käyttäjää kullakin tavalla on kurssialueelle tähän mennessä lisätty. Aktiiviset lisäämistavat ovat tummalla fontilla ja käytöstä poissa olevat harmaalla.

Itserekisteröitymisen aktivoimiseksi klikkaa Itserekisteröityminen (Opiskelija (M)) -rivin lopussa olevaa rataskuvaketta (2).

A3. Tee itserekisteröitymisen asetukset

  • Rekisteröitymistavan nimi (3) on nimi, jolla haluat rekisteröitymistavan näkyvän Osallistujien lisäämistavat -sivun listassa. Kohdan voi jättää myös tyhjäksi.
  • Aktivoi kurssialueella jo olevin itserekisteröityneiden pääsy sekä Salli uudet itserekisteröitymiset-kohtiin kannattaa valita Kyllä.
  • Kurssiavain-kohtaan kirjoita haluamasi kurssiavain (4), jolla käyttäjät voivat kirjata itsensä kurssialueelle. Hyvä on yksinkertainen sana, jossa ei tule helposti kirjoitusvirheitä (esim. "paloauto" tms.).
  • Käytä ryhmäavaimia (5) tarkoittaa, että jos kurssiavaimen määrittelemisen lisäksi luot kurssialueelle ryhmiä (tämä tapahtuu sivulla, joka löytyy painamalla mahtiratasta ja valitsemalla Ryhmät) ja asetat niille niiden asetuksissa ryhmäavaimen, pystyy käyttäjä tuolla ryhmäavaimella myös kirjautumaan kurssialueelle. Tällöin hän lisäksi kirjautuu osaksi tuota ryhmää. Opiskelijat voi jakaa ryhmiin myös kirjautumisvaiheen jälkeen (ohje), joten yleensä sopiva valinta on Ei.
  • Määritä rooli -kohdassa valitse rooli, jonka tätä kurssiavainta käyttävät saavat kirjautuessaan kurssialueelle (6). Yleensä kannattaa valita Opiskelija (M).
  • Kurssillaoloaika on yleensä tarpeetonta määrittää, sen voi siis jättää valitsematta.
  • Halutessasi voit asettaa Alkaa- ja Päättyy-ajan, jonka käyttäjät kurssilla ovat, sekä automaattisen muistutusviestin päättymisajan lähestymisestä (7). Alkamispäiväksi valikoituu automaattisesti se päivä, jolloin opiskelija käyttää kurssiavainta.
  • Alempaa sivulta (8) löytyy vielä paikka Osallistujamäärän yläraja (tätä ei tule asettaa) sekä mahdollisuus asettaa automaattinen Tervetuloviesti, jonka kurssialueelle kirjautuva saa sähköpostiinsa ensimmäisen kirjautumisensa yhteydessä.
  • Asetukset tehtyäsi muista painaa sivun alalaidasta Tallenna muutokset.

HUOM! Älä missään tilanteessa aseta kurssiavaimelle/itserekisteröitymiselle päättymispäivää, ellet tiedä mitä olet tekemässä. Päättymispäivä aiheuttaa sen, että kurssille rekisteröitynyt opiskelija ei enää kyseisen päivämäärän jälkeen pääse kurssille eikä voi edes uudelleen rekisteröityä itse. Eli päättymispäivämäärä blokkaa kaikkien osallistujien pääsyn kurssille poistamatta heitä kuitenkaan osallistujalistasta. Pääsy siis lakkaa, vaikka kurssi olisi oikeasti vielä menossa. 

Vaikka kyseisen asetuksen poistaisi kesken kurssin, se jää edelleen voimaan niille, jotka ovat rekisteröityneet kurssille silloin, kun päättymispäivä oli aktiivinen. Näin ollen päättymispäivä täytyy poistaa jokaiselta opiskelijalta yksittäin kurssin käyttäjähallinnassa!

Jos yrität käyttää itserekisteröitymisen päättymispäivämäärää siinä tarkoituksessa, etteivät mattimyöhäiset enää pääse kurssille sen alettua, sopivampi tapa on käydä vaihtamassa kurssiavain uuteen heti kurssin alkamispäivän jälkeen. Näin mattimyöhäiset opiskelijat eivät enää voi rekisteröityä käyttäen heille aiemmin lähettämääsi kurssiavainta. 

A4. Aktivoi lisäämistapa ja jos tarpeen, lisää myös muita kurssiavaimia toisilla rooleilla kurssialueelle kirjautumista varten

Osallistujien lisäämistavat -sivulla löydät lisäämistavan nyt sillä nimellä, jonka sille äsken annoit. Aktivoidaksesi sen paina kyseisen lisäämistavan kohdalla olevaa silmä-kuvaketta. Tämän jälkeen käyttäjät pääsevät kurssialueelle asettamaasi kurssiavainta käyttäen.

Aseta aktiiviseksi vain yksi itserekisteröitymisen opiskelijalle ja Osallistujien lisääminen -kohta! Muiden kohtien ei tarvi olla aktiivisena (eli niissä silmän päällä saa olla viiva). Myöskään Pääsy vierailijana -kohdan ei tarvi olla aktiivinen missään tapauksessa.

Jos sinulla on tarve asettaa useita kurssiavaimia, voit Lisää rekisteröitymistapa -pudotusvalikosta (10) lisätä uusia ja tehdä niihin asetukset samaan tapaan.

Kurssiavaimen tiedottaminen opiskelijoille MyDiakin kautta

MyDiakissa:

Kirjaudu MyDiakiin. Henkilökunnan työpöydällä klikkaa yläriviltä Toteutukset ja sitten sitä toteutusta, jonka kurssialueelle haluat päästää opiskelijat. Valitse vasemman reunan valikosta kohta Opiskelijat, valitse haluamasi opiskelijat heidän kohdallaan olevista valintaruuduista tai kaikki opiskelijat kerralla ylimmästä valintaruudusta. Paina sitten harmaata kirjekuori-kuvaketta (otsikkorivillä, Nimi-sanan vieressä). Pääset tekstieditoriin kirjoittamaan viestin (esimerkkipohja viestille, linkki voi vaatia Citrixin päälle toimiakseen).

Ennen lähettämistä tarkista, että yläreunassa on valittuna Lähetä sähköposti. Kirjoita viestiin myös lähettäjän nimi, koska sähköpostiin menevästä versiosta ei käy automaattisesti lähettäjä ilmi.

VAIHTOEHTO B: Opiskelijoiden lisääminen Osallistujat-valikosta

Näin voit lisätä käyttäjiä kurssialueelle yksitellen, mikä voi olla joissain tapauksissa tarpeellista.

B1. Avaa kurssialue ja Osallistujat

Avaa kurssialue, jolle haluat lisätä opiskelijat. Klikkaa oikealta ylhäältä ylläpito-kuvaketta, valitse Käyttäjähallinta ja sen alta kohta Osallistujat.

B2. Valitse "Lisää osallistujia" ja lisää haluamasi opiskelijat

Paina kohtaa Lisää osallistujia (1), ja (2) etsi henkilöt kirjoittamalla nimi tai osa siitä tekstiriville ja klikkaa annetuista ehdotuksista oikea henkilö. Näin kyseinen henkilö tulee sinisellä näkyviin lisättävien listaan. Valitse pudotusvalikosta (3), minkä roolin haluat antaa lisättäville henkilöille (esim. opiskelijoille Opiskelija (M) ja opettajille Vastuuopettaja (M)). Lopuksi paina "Lisää valitut käyttäjät ja kohortit" (4).

Huom! Älä valitse kohortit-valikosta mitään. Jos epähuomiossa lisäät Lehtorit-kohortin, tuot kaikki Diakin lehtorit kurssialueellesi vastuuopettajiksi.

Käyttäjien poistaminen sekä oikeuksien ja ryhmien muokkaaminen Osallistujat-sivulla

Käyttäjän voit poistaa Osallistujat-sivulla painamalla oikeanpuoleisella Osallistujien lisäämistavat-palstalla näkyvää rastia (5). Roolit-palstalla voit rastista poistaa tai hahmo-kuvasta lisätä rooleja käyttäjälle (6). Jos kurssialueelle on lisätty ryhmiä, Ryhmät-palstalta voit lisätä käyttäjiä niihin (7). Kun olet valmis, voit palata kurssialueelle murupolun avulla (8).