Tehtävä-aktiviteetin asetukset: arviointiasteikot

HUOM! Tehtävän arviointimuotoa (pisteet/asteikko/ei arviointia) ei voi muuttaa, jos yksikin palautettu tehtävä on jo arvioitu! Tarkista nämä asetukset hyvissä ajoin ennen tehtävän avaamista!

Tehtävä-aktiviteetin arviointityyppi on oletuksena Pisteet. Jos haluat käyttää asteikkoa 1-5 tai esimerkiksi hylätty-täydennettävä-hylätty, asetukset täytyy muuttaa käsin.

Avaa tehtävä muokkaustilaan. Valitse tehtävän muokkausnäkymässä oikean reunan asetusvalikosta kohta Arviointi. 

Kun vaihdat Tyyppi-valikossa Pisteiden tilalle Asteikko, alla oleva alasvetovalikko aktivoituu. 

Diakin vakioasteikot

Asteikko-valikossa on valittavana 4 vakioasteikkoa: 

1) Hyväksytty-Täydennettävä-Hylätty
2) Numeraalinen arviointi/Numeral grades, joka noudattaa Diakin perusasteikkoa 1-5
3) Pass/Fail, joka on tarkoitettu englanninkielisille opintojaksoille
4) Suoritusmerkintä, jolla voi antaa merkinnän Ei suoritettu tai suoritettu.

Kun käytät jotain vakioasteikkoa, järjestelmä asettaa automaattisesti asteikossa olevien arvojen mukaan maksimiarvosanan. Esimerkiksi numeraalisen arvioinnin asteikossa maksimiarvosana on 5, ja Hyväksytty-Täydennettävä-Hylätty-asteikossa laskennallinen maksimiarvosana on 3. 

Sen sijaan opettaja voi itse asettaa hyväksymisrajan (kuvassa alla rajattu keltaisella). Jos tehtävän arvointiasteikkona käytetään numeraalista asteikkoa 1-5, hyväksymisrajaksi kannattaa asettaa 1. Näin kaikki arvioidut tehtävät, jotka ovat saaneet vähintään arvosanan 1, näkyvät opettajalle arviointikirjassa vihreällä tehtävän hyväksymisen merkiksi. 


Arvioinnin tyypiksi voi valita alasvetovalikossa myös Ei arviointia, jolloin tehtävä ei tule näkyviin kurssin arviointikirjaan. Useimmiten kannattaa kuitenkin laittaa arviointi päälle ja ottaa käyttöön jokin vakioasteikoista. Joka tapauksessa oletuksena oleva tyyppi Pisteet suositellaan aina vaihtamaan pois, muuten järjestelmä käyttää oletuspisteskaalaa 1-100. Tällä skaalalla voi toki myös itse määrittää maksimiarvosanaksi 5, mutta 1-100 asteikkoskaala näkyy edelleen arviointikirjassa, ja se voi hämmentää opiskelijoita. Arviointiasteikkoja voi myös luoda kurssikohtaisesti itse. 

Arviointiprosessin vaiheistaminen

Tehtävän asetuksessa Arviointi-valikossa on myös kohta arviointiprosessin vaiheistaminen, joka on oletuksena tilassa EI. Vaiheistaminen voi olla käyttökelpoista vaikkapa opinnäytetyön palautuksen prosessissa, jolloin opettaja julkaisee ja opiskelija saa lopullisen tehtävän arvosanan vasta tehtyjen korjausten ja uuden version palautuksen jälkeen. 

HUOM! Arvioijat voi nimetä vasta kun arviointiprosessin vaiheistaminen on otettu käyttöön (eli valinta muodossa Kyllä). Näin esimerkiksi opinnäytetyön palautuksessa voidaan kullekin opiskelijalle määrätä tietty opettaja, joka tarkistaa ja arvioi palautetun työn.

0 Comments

Add your comment

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.