Tehtävien arvioiminen aktiviteetissa

Moodlessa tehtäviä voi arvioida kahta eri reittiä. Aktiviteetista riippuu, onko näistä käytettävissä molemmat vai ainoastaan jälkimmäinen:

A. Arvioiminen aktiviteetissa

B. Arvioiminen arviointikirjassa

Tässä ohjeistetaan aktiviteetissa arvioimisen yleisperiaatteet.

Muita ohjeita, jotka liittyvät tähän teemaan:

Aktiviteetit, joiden arvosanan tai pisteet saa siirtymään automaattisesti arviointikirjaan

Alla olevassa kuvassa vihreällä merkityt aktiviteetit tulevat automaattisesti näkyviin arviointikirjaan, jos niissä asettaa arvioinnin päälle. Tällöin arvioinnin voi tehdä joko aktiviteetissa opiskelijan suorituksen jälkeen tai arviointikirjassa.

Muiden aktiviteettien kohdalla arviointikirjaan täytyy luoda manuaalisesti uusi arviointikohde. Niiden kohdalla arvioimisen voi tehdä vain arviointikirjassa.

Chat, Checklist, Collaborate, Echo360, Keskustelualue, Läsnäolo, Oppitunti, Päiväkirja, Sanasto, Tehtävä, Tentti, Tietokanta, Työpaja, Ulkoinen työkalu

Arvioinnin asettaminen aktiviteetissa

Jos aktiviteetti on sellainen, jonka saa näkymään arviointikirjassa, arviointi asetetaan aktiviteetin asetuksista.

Asetussivu avautuu aina heti, kun aktiviteetti lisätään kurssialueelle (samalla sivulla annetaan aktiviteetille mm. nimi, kuvaus yms.). Asetukset saa myös näkyviin avaamalla aktiviteetin, avaamalla sitten oikealta ylhäältä ylläpitovalikon (alla 1) ja valitsemalla Muokkaa asetuksia (2).

Aktiviteetin asetuksista löytyy kohta Arviointi.

Alla on esimerkki Tehtävä-aktiviteetin asetuksista, arviointi-kohta korostettuna. Pääpiirteittäin samanlainen kohta löytyy myös muista aktiviteeteista, joissa arviointi onnistuu.

Arviointi-kohdassa määritellään, millainen tieto opiskelijan suorituksesta tässä aktiviteetissa viedään arviointikirjaan.

Suositusasetukset:

  • Tyyppi = Asteikko, minkä jälkeen
  • Asteikko = Hyväksytty / Täydennettävä / Hylätty TAI Numeraalinen arviointi / Numeral grades eli arvosana välillä 1-5. Numeraalisessa arvioinnissa ei ole kohtaa 0, joten hylättyä vastaa se, että ei anna numeroa ollenkaan.
  • Arviointimenetelmä, Arvosanojen kategoria ja Hyväksymisraja -kohdat voit jättää oletusasetuksilleen (Yksinkertainen, suora arviointi / Kategorioimaton / tyhjä)

Tehtävä-aktiviteetissa voi lisäksi määritellä, piilotetaanko opiskelijoiden nimet arviointeja tehtäessä (suositus: Ei) ja halutaanko arviointiprosessia vaiheistaa esim. julkaisemalla arviot kaikille opiskelijoille samanaikaisesti (suositus: Ei).

Kuvan alla tarkempi ohjeistus kustakin asetuskohdasta, jos tarpeen.

  • Tyyppi-kohdassa voidaan valita, minkä tyyppisesti arviointi tehdään. Opiskelijan suoritus arvioidaan tämän kohdan mukaisesti ja se tulee myös näkyviin arviointikirjaan.
    • Pisteet on tässä oletusasetuksena ja maksimiarvosanana 100, eli opiskelijalle annetaan pisteet välillä 0-100. Joissain aktiviteeteissa (esim. tentti) arviointi tehdään aina pisteillä, eikä sitä voi vaihtaa. Jos tentistä haluaa kuitenkin antaa arvosanan, sen voi antaa esim. lisäämällä arviointikirjaan käsin arviointikohdan "Tentin arvosana", jonka voi antaa manuaalisesti tentti-aktiviteetin pisteet huomioiden.
    • Asteikko tuo valittaviksi etukäteen tehdyt asteikot. Kohdasta "Maksimiarvosana" ei näissä kohdissa tarvitse välittää - se vaihtelee, koska jokaisella arvosanalla on Moodlessa pistevastaavuus, mutta itse arvosanaan se ei vaikuta.
  • Maksimiarvosana on muutettavissa, jos käyttää pisteitä. Alin arvosana on aina 0. Jos käyttää valmiita asteikkoja, tästä kohtasta ei tarvitse välittää: maksimiarvosanana näkyy tällöin asteikon korkeimmalle arvosanalle annettu pistemäärä, jota ei voi muuttaa. Tässä vain tulee näkyväksi se, että käytännössä jokaisella arvosanalla on Moodlessa oltava pistevastaavuus.
  • Arviointimenetelmä kannattaa lähtökohtaisesti pitää kohdassa Yksinkertainen, suora arviointi. Järjestelmätasolle ja/tai kurssikohtaisesti on mahdollista tehdä arviointimatriiseja, arviointifraaseja ja tarkistuslistoja, ja tästä ne saa otettua tähän aktiviteettiin käyttöön, jos niin valitsee. Tällä hetkellä Diakissa ei ole käytössä näitä arviointimalleja Moodlessa.
  • Hyväksymisraja määrittelee sen, millä pistemäärällä suoritus voidaan katsoa automaattisesti suoritetuksi ja minkä pistemäärän yli menevät tulokset näkyvät arviointikirjassa automaattisesti vihreällä ja alle jäävät punaisella värillä. Tämä on hyödyllinen jos esim. halutaan, että aktiviteetista tulee saada vähintään puolet pisteistä suoritusta varten ja sen alle jäävät pääsevät automaattisesti uusintatenttiin muiden päästessä seuraavaan tehtävään. Tämä tarkoittaa siis jo varsin pitkälle vietyä automatisointia kurssisuoritusten arvioinnissa.

Palautusten näkeminen

Kaikissa aktiviteeteissa palautusten tai suoritusten näkemisen logiikka on pääpiirteittäin sama, mistä alla kaksi esimerkkiä:

  1. Kurssialueella aktiviteetti kertoo opettajalle, moniko aktiviteetin on tehnyt.
  2. Tarkemman näkymän palautuksista näkee klikkaamalla aktiviteetin auki sen nimestä.
  3. Aktiviteetin avaamisen jälkeen näkee palautuksia koskevat perustiedot ja napin, jolla pääsee katsomaan suorituksia / palautuksia. Aktiviteetista riippuen näkyvissä voi olla muutakin (esim. tentti-aktiviteetissa Tee tentti nyt -napista pääsee tekemään tentin ja siten testaamaan, miltä tentti opiskelijan silmin näyttää).
  4. Kuva koontisivusta, jossa näkyy opiskelijoiden suoritukset / palautukset.
  5. Jos aktiviteetti on suunniteltu manuaalisesti arvioitavaksi, pääsee opettaja aktiviteetissa tekemään arviot. Mm. tehtävä-aktiviteetissa käytössä olevaan arviointisivuun opastetaan seuraavaksi. (Tentti-aktiviteetti on suunniteltu lähtökohtaisesti toimimaan monivalinta- ja täyttötehtävin siten, että tehtävistä saa pisteet automaattisesti. Siksi siihen ei kuulu erillistä Arviointi-nappia, mutta mahdollisia essee-vastauksia pääsee tarkastelemaan koontisivulta kohdasta "Tarkastele suoritusta".)

Tentti-aktiviteetti:

Tehtävä-aktiviteetti:

Tehtävä-palautusten arvioiminen

Kun opettaja on painanut Arviointi-nappia tehtävä-aktiviteetissa (kuvassa yllä, keskellä (5)), hän pääsee tarkastelemaan palautuksia annotaatio-sivulle. Annettu arvosana ja sanallinen palaute näkyvät myös arviointikirjassa.

Arviointi tehdään seuraavasti:

  • Anna arvosana pudotusvalikosta kohdassa Arviointi: (alla 1). Voit antaa sen asteikon mukaisen arvosanan, kuin minkä olet valinnut arviointiasteikoksi aktiviteetin asetuksista.
  • Anna sanallinen palaute kohdassa Palaute (2). Palaute-kohdan tulee olla aktiviteetin asetuksissa valittuna yhdeksi palautemuodoksi.
  • Muista painaa Tallenna muutokset (3) alareunasta. Jos sinulla on ruksi kohdassa "ilmoita opiskelijalle", opiskelija saa tehdystä arvioinnista viestin.
  • Vaihda seuraavaan opiskelijaan yläkulman navigointinuolista (4) (nuoli alas näyttää nimilistan).

Kun olet tehnyt arviot ja painanut jokaisen kohdalla "Tallenna muutokset", voit poistua ikkunasta vasemman yläkulman linkeistä tai sulkea ikkunan. Arviot ovat tallentuneet järjestelmään.

Muita toimintoja tässä näkymässä, joita voi halutessaan hyödyntää:

(6) Linkki, josta voit tallentaa opiskelijan työn tietokoneelle (esim. jos annotointinäkymä vasemmalla ei toimi, mitä joskus tapahtuu).
(7) Työkalut, joilla voit vaihtaa näkemääsi sivua opiskelijan työstä ja tehdä työhön merkintöjä.
(8) Linkit kurssialueen etusivulle ja tehtävä-aktiviteettiin.
(9) Nollaa-nappi alareunassa, palauttaa arviointisivun siihen tilaan, jossa näkyvissä ovat vain viimeksi tallennetut muutokset.
(10) Mahdollisuus säätää näkymää: kuinka iso osa sivusta on jaettu annotointi-ikkunalle ja arviointipalkille.

0 Comments

Add your comment

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.