Oman näytön jakaminen Collaboratessa (yksi näyttö)

Huom! Näytön jakamista varten selaimeen täytyy asentaa Desktop Sharing-liitännäinen. Kyseinen liitännäinen on kone- ja selainkohtainen, joten sen joutuu asentamaan joka kerran kun käyttää uutta (eri) konetta.  Liitännäisen asentamisesta ohje täällä.

Liity istuntoon Moodlen kurssialueelta. Collaborate-tila avautuu sinulle mustalla oletustaustalla. Klikkaa oikeasta alanurkasta lila Collaborate-paneeli auki ja paneelista 1) neliön ja nuolen kuvaketta. Tämä avaa aineiston jakamisen välilehden.

Tämän jälkeen 2) valitse yläpuolelta Share Application/Screen eli Jaa sovellus/näyttö. Tämän jälkeen klikkaat jompaa kumpaa mustaa laatikkoa riippuen siitä, haluatko jakaa kaiken näytöllä tapahtuvan toiminnan (vaihtoehto A) vai yksittäisen sovelluksen, esim. Microsoft Word-sovelluksen (vaihtoehto B). 

Jos et haluakaan jakaa näyttöä tai sovellusta, pääset palaamaan aineistonjaon päävalikkoon otsikon edessä olevasta nuolesta (alla olevassa kuvassa punaisella nuolella merkitty).

Vaihtoehto A - jaa koko näyttö

Jos klikkaat Entire Screen (koko näyttö), Collaborate avaa ikkunan, jossa näkyy kuva tämänhetkisestä näytö(i)stäsi. Jos sinulla on vain kannettava ja yksi näyttö, voit valita vain kyseisen näytön. Näkymä ponnahdusikkunassa on tällöin kuten alla olevassa kuvassa.  Klikkaa näyttöruutu ponnahdusikkunassa aktiiviseksi ja paina Share/Jaa.

Kun näytön jako onnistuu, Collaborate-tilan mustalle pohjalle pitäisi tulla alla olevassa kuvassa näkyvä "efekti". Tämä johtuu siitä, että jaat nyt näyttösi ja katsot samalla oman näyttösi jakoa, eli näkymä "kertautuu" loputtomiin luupissa. Nyt voit kuitenkin olla varma, että näyttösi on jaettu. 

Nyt hae näkyviin joko nettisivu tai tietty sovellus, jota haluat näyttää. Kätevimmin nettisivut saa jaettua avaamalla näkyvässä selaimessa uuden välilehden (punaiset nuolet kuvassa) tai kokonaan eri selaimella uuden selainikkunan. Vastaavasti jos haluaisit näyttää Microsoft word-dukmenttia tai Powerpoint-diaesitystä, ota nyt kyseinen dokumentti näkyviin.

Valitettavasti yhdellä näytöllä toimiessa on mahdotonta samaan aikaan jakaa omaa näyttöä ja seurata Collaborate-istunnossa tapahtuvia toimintoja kuten viittauksia tai chat-kirjoituksia.  Yhden näytön varassa valvoja joutuu jatkuvasti vaihtelemaan näyttämänsä aineiston ja Collaborate-istunnon ikkunoiden välillä seuratakseen chattia. Tämän vuoksi Collaboratea suositellaan käytettäväksi AINA kahdella näytöllä, jos haluaa jakaa näyttöään pitkiä aikoja. 

Powerpoint- ja PDF-tiedostot suositellaan näytettäväksi aineistonjaon, ei näytönjaon kautta! Microsoft Word-dokumentteja ei sen sijaan voi ladata Collaborateen, joten ne täytyy näyttää aina näytönjaon kautta.

Näytönjaon lopettaminen

Näytönjaon voi lopettaa painamalla alapalkin päällä näkyvän tekstin Desktop Sharing is sharing your screen with eu.collab.com jälkeen olevaa Stop Sharing-painiketta TAI ruudunjaon oikeassa yläkulmassa näkyvää valkoista Stop-näppäintä. Ylläolevassa kuvassa punaiset nuolet havainnollistavat näitä painikkeita. 

Ilmoitus näytöjaosta tulee ikävästi näytöän alaosaan mikrofonin ja videon jakopainikkeiden päälle. Klikkaa Hide, jolloin palkki häviää ja voit esim. klikata mikrofonia päälle ja pois päältä.

Vaihtoehto B - jaa sovellus

Jos valitset näyttöä jakaessasi mustan laatikon, jossa lukee Jaa sovellus/Share Application, Collaborate avaa ponnahdusikkunan, jossa näkyy kaikki koneellasi auki olevan sovellukset. Valitse niistä sovellus, jonka haluat näyttää klikkaamalla se aktiiviseksi (siniset reunukset). Klikkaa Share/Jaa. 

HUOM! Ponnahdusikkunassa näkyvät vain ne sovellukset, jotka on suurennettu (eli alapalkkiin pienennetyt avatut sovellukset eivät näy valikossa). Jos haluamasi sovellus ei näy, avaa se ensin ja palaa sitten Collaborate-huoneen välilehdelle valitsemaan ko. sovellus.

Esimerkiksi Microsoft Word-dokumentin saat jaettua osallistujille ainoastaan sovelluksen- tai näytönjaon kautta.

Sovelluksen jakoa koskevat samat ongelmat kuin näytönjakoa, jos käytössä on vain yksi näyttö!

0 Comments

Add your comment

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.