Näytön jakaminen (kaksi näyttöä käytössä)

Etäluentoja ja pitkiä etäistuntoja varten kannattaa varata tila, jossa on käytettävissä oman kannettavan näytön lisäksi toinen näyttö. Kotona oma kannettava kannattaa kytkeä mahdollisesti esim. televisionäyttöön tai toisen tietokoneen näyttöön. 

Kahdella näytöllä toimiminen on helpompaa eiryisesti silloin, kun haluaa jakaa (esitys)materiaalia näytönjaon kautta. 

Liity Moodlen kautta Collaborate istuntoon

Avaa oikean alakulman lilasta valikosta Collaborate-paneeli ja sieltä neliö-nuolella merkitty aineistonjaon välilehti (kuten edellisessä ohjeessa).

Valitse Share Appplication/Screen ja sen jälkeen musta laatikko, jossa lukee Entire Screen/Koko näyttö (Vaihtoehto A).

Tämän jälkeen avautuu ponnahdusikkuna, josta valitaan jaettava näyttö. Collaborate havaitsee automaattisesti käytössäsi olevat näytöt. Voit itse valita, kumman näytön näkymän haluat jakaa. Suositus on, että jakamallasi näytöllä on näkyvissä ainoastaan ne sovellukset ja/tai selainikkunat, jotia haluat jakaa. Toisessa pikkukuvassa pitäisi olla näkyvissä Collaborate-näkymäsi (alla olevassa kuvassa punaisella ympyröity) ja toisessa mahdollisesti tyhjän näytön taustakuva (keltaisella ympyröity). Kun olet valinnut jaettavan näytön, paina Share/Jaa.

Yleensä kannattaa avata jaettava ikkuna tai sovellus toissijaiselle näytölle eli kuvassa keltaisella ympyröityyn. Alla on ohjeet sovelluksen ohjaamiseen toiselle näytölle.

Sovelluksen tai selainikkunan vieminen toiselle näytölle

Pidä ensisijaista näyttöä (yleensä kannettava) mielellään toissijaisen käytön oikealla tai vasemmalla puolella. Tässä esimerkissä toissijainen näyttö on oikealla puolella.

1. Avaa ensisijaiselle näytölle sovellus tai selainikkuna, jonka haluat jakaa.

Jos haluat esim. näyttää osallistujoille jotain tietty nettisivua tai Moodlen kurssialuetta, kannattaa avata uusi selainikkuna ERI SELAIMELLA kuin millä olet kirjautuneena kyseiseen Collaborate-istuntoon. Suositeltu käytäntö on, että avaat Collaboraten Chromella ja näytät vaikkapa Moodlen kurssialuetta Mozilla-selaimella, kuten alla olevassa. Tällaisessa tapauksessa olet kirjautuneena Moodleen kahdella eri selaimella. 

Kuvassa alla Collaborate-sessio näkyy taustalla, ja se on avattu Chrome-selaimella (keltainen nuoli). Jaettavaksi tarkoitettu selainikkuna on avattu Mozillalla, ja sillä on kirjauduttu Moodleen ja haettu valmiiksi tietty kurssialue (punainen nuoli).

Siirrä selainikkuna tai sovellus toiselle näytölle.

Tartu hiirellä kiinni sovellusikkunan ylälaidasta. Pidä hiiren vasenta nappia pohjassa ja siirrä ikkuna toiselle näytölle.

Tämän jälkeen palaa ensisijaisella näytöllä näkyvään Collaborate-istuntoon ja valitse normaalisti Collaborate-paneelista Share Application/Screen ja Entire Srcreen/Koko näyttö, ellet jos päässyt aiemmin tähän vaiheeseen (Kats. tämän ohjeen alku).

Tarkista, että aktivoit ponnahdusikkunassa sen näytön, joka näkyy toissijaisella näytöllä (punaiset nuolet). Klikkaa Share/Jaa.

0 Comments

Add your comment

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.