Microsoft Stream perusohjeet

Stream on Microsoft Office-pilven sovellus, johon voi ladata ja jossa voi katsella videoita samaan tapaan kuin YouTubessa. Stream kuitenkin vaatii aina sisäänkirjautumisen organisaation tunnuksilla, eli Diakin Stream-sisältö on vain Diakin käyttäjien katsottavissa.

Stream on siitä hyödyllinen palvelu, että sinne voi tallentaa videoita lähes miltä tahansa laitteelta, kunhan siinä on internet-yhteys ja selain. Vastaavasti sieltä voi suoratoistaa videoita lähes millä tahansa laitteella, ilman että tarvitsee ladata tiedostoja tai toisto-ohjelmia.

Ryhmillä voi helposti erotella käyttöoikeuksia ja kanavilla voi erotella sisältöä erilaisiin loogisiin kokonaisuuksiin. Ryhmän sisälle voi luoda myös kanavia. Tässä ohjeessa ei kuitenkaan sen tarkemmin näihin kahteen opasteta.

Muistilista

  • Ota täppä pois kohdasta "Salli kaikkien yrityksessäsi katsoa tämä video"!
  • Suora osoite: https://web.microsoftstream.com ja kirjautuminen samalla tunnuksella kuin Office-pilveen
  • Lataa videot Streamiin langattomassa verkossa äläkä 3G/4G-yhteydellä, ettei tule puhelinlaskua
  • Jos laite menee kesken lataamisen lepotilaan, videon siirto voi pysähtyä tiettyyn prosenttiin ja siirto täytyy aloittaa uudelleen alusta
  • Riippuen verkkoyhteyden nopeudesta ja videotiedoston laadusta ja pituudesta, videon siirtäminen Stream-palveluun voi kestää minuutista tunteihin

 

Videon lataaminen palveluun

Stream -palvelu löytyy osoitteesta web.microsoftstream.com. Sinne voi myös mennä Office-pilven kautta osoitteesta portal.office.com. Office-pilveen taas löytää myös www.diak.fi alalaidassa olevasta Office365-linkistä.

Streamiin ja Office-pilveen kirjaudutaan omalla Diakin tunnuksella, henkilökunnalla [email protected] ja opiskelijoilla esimerkiksi [email protected] .

Jos Stream-kuvake ei näy Office-portaalin etusivulla kuten ao. kuvassa, se löytyy Sovellukset-kohdan alla olevan linkin takaa aakkosjärjestyksessä olevasta sovelluslistasta.

Stream-kuvakkeesta pääsee Stream-palvelun etusivulle. Palvelun kielen voi vaihtaa oikeasta yläkulmasta rattaasta, "My settings" -kohdasta.

Palvelun etusivulla oikeasta yläkulmasta voi suoraan ladata tietokoneelta videotiedoston palveluun:

HUOM! Pienellä näytöllä, esim. puhelimella tai tabletilla, latauspainike löytyy valikoiden takaa kuten alla:

Lataamispainikkeesta pääsee seuraavaan ikkunaan. Painamalla "selaa" pääset valitsemaan laitteesi omasta tallennustilasta videotiedoston, jonka haluat palveluun viedä.

Valittuasi tiedoston pääset seuraavaan ikkunaan:

Sillä aikaa kun videota lähetetään laitteelta Stream-palveluun, voit laittaa videon tiedot kuntoon. Tiedot-välilehdellä voit antaa videolle nimen (otsikon) ja kuvauksen, jotta sinä ja mahdolliset muut katsojat löydätte ja tunnistatte videosi paremmin. Oikeudet-välilehdeltä pääset muokkaamaan, kuka voi löytää ja katsoa videon.

HUOMIO! Jos haluat että videosi näkyy vain sinulle, ja niille kelle annat siihen oikeuden, ota täppä pois kohdasta "Salli kaikkien yrityksessäsi katsoa tämä video" joka kerralla!

Kun videoita lataa etusivun kautta, tämä täppä on aina oletuksena päällä. Täppää pois ottaessa tulee vielä varmistusikkuna, laita siihen "Kyllä".

Omat ryhmät -kohdasta voit jakaa videon katseluoikeuden kaikille, jotka kuuluvat tiettyyn Office365-ryhmään, kirjoittamalla osan nimestä Hae ryhmiäsi -kenttään. Jos haluat antaa katseluoikeuden yksittäisille ihmisille, avaa Omat ryhmät -kohdasta alasvetovalikko ja valitse Ihmiset, ja hae sitten ihmisiä nimen perusteella. Paina sitten hakutuloksen antamaa nimeä lisätäksesi se Katselijat-listalle.

Jos laitat ryhmän tai ihmisen kohdalla Omistaja-kohtaan täpän, he saavat täyden muokkaus- ja poisto-oikeuden videollesi. Käytä siis harkiten.

Huom! Kun annat jollekulle oikeuden nähdä videon, siitä ei lähde automaattisesti mitään ilmoitusta ko. henkilölle. Joudut jakamaan hänelle suoran linkin videoon, tai opastamaan mistä ryhmästä tai kanavasta, tai millä hakusanoilla se löytyy Streamistä. Streamin hakutoiminto on ohjeen julkaisuhetkellä erittäin puutteellinen, esim. "Wildlife"-niminen video ei löydy jos hakee "Wild".

Ikkunan alalaidassa olevalla Jaa-painikkeella voit kopioida suoran linkin videoon, mutta suora linkkikin vaatii sisäänkirjautumisen ja noudattaa yllä olevan listan oikeuksia. Jos jaat linkin jollekulle joka ei ole sallittujen listalla, hän saa kirjauduttuaan allaolevan ilmoituksen.

Kun video on latautunut kokonaan palvelimelle (se voi olla vielä Käsitellään-vaiheessa) ja asetukset ovat kunnossa, voit painaa Julkaise nyt -nappia. Nyt videon voi löytää ja katsoa kaikki, joilla siihen on oikeus.

Videoiden katselu ja asetusten jälkimuokkaus

Kun olet ladannut videon palveluun, se löytyy Streamistä Oma sisältö -painikkeen alta Videot-kohdasta. Löydä-kohdasta pääsee katsomaan muiden videoita, joihin sinulla on katseluoikeus.

Listalla on kaikki lataamasi videot. Painamalla videota pääset katsomaan sitä. Jos videon kohdalla on Näytä-kohdassa vihreä kuvake, kuva on yleisessä jaossa. Keltainen kuvake tarkoittaa, että vain valitut henkilöt näkevät videon. Kynän vierestä kolmen pisteen valikosta voit poistaa koko videon tai ladata alkuperäisen videotiedoston takaisin koneelle.

Kynän kuvasta pääset muokkaamaan videon asetuksia, jos vaikka olet vahingossa laittanut yleiseen jakoon yksityiseksi tarkoitetun videon. Jos muutat videon asetuksia, muista painaa Käytä-nappulaa niin asetukset tallentuvat.

0 Comments

Add your comment

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.