Eritystapaus: Harjoittelujen osittaisten suoritusten kirjaaminen

Jos opiskelija suorittaa yhden harjoittelun aikana vain osan vaadittavista opintopisteistä tai saa koottua yhden harjoittelujakson aikana enemmän opintopisteitä kuin yksi harjoittelusuoritus vaatisi, käytetään toteutuksen osia kirjaamaan muistiin opintojakson laajuudesta poikkeavat suoritukset.

Kun opiskelija ei saa harjoittelun opintopistemäärää täyteen

Kun opiskelijan harjoittelu syystä tai toisesta keskeytyy tai harjoittelun kesto ei muuten riitä täyttämään ko. harjoittelusuorituksen opintopistevaatimusta, valmiiksi saatu opintopistemäärä kirjataan ko. toteutukselle opiskelijan Henkilökohtaisena toteutuksen osana.

Käyttämällä henkilökohtaisia toteutuksen osia opiskelija saa oikeasta opintopistemäärästä suoritusmerkinnän (tiedot siirtyvät Virtaan ja tilastoihin), mutta koko harjoittelua ei virheellisesti tarvitse merkitä suoritetuksi. Toteutuksen osat ja niiden suoritusmerkinnät näkyvät myös opiskelijan opintosuoritusotteella.

1. Etsi oikean toteutuksen arviointilista

Suoritusmerkinnät toteutuksen osista viedään aina toteutuksen arviointilistalle. Käytä sitä toteutusta, jonka nimilistalla opiskelija jo on eli sitä toteutusta, johon opiskelija on ilmoittautunut.

2. Avaa opiskelijalle henkilökohtainen toteutuksen osa

Valitse toteutuksen arviointilistalla opiskelijan rivin perästä valikko ja klikkaa Lisää toteutuksen osa.

Anna avautuvassa ponnahdusikkunassa Toteutuksen osan nimi suomeksi ja englanniksi. Ruotsiksi-kenttään voi jättää suomenkielisen tekstin tai tyhjentää sen kokonaan.

Toteutuksen osan voi nimetä yksinkertaisesti "harjoittelu 1" tai "harjoittelu 2". Jos se on erityisestä syystä tarpeen, voit myös nimetä tarkemmin esim. "harjoittelu HUS, geriatria".
Hoitotyön koulutuksissa kirjattava ala/kenttä lisätään kuitenkin ensisijaisesti lopullisen suoritusmerkinnän lisätietoihin (ks. Hoitotyön alat terveysalan harjoitteluihin).

Anna toteutuksen osan laajuudeksi se opintopistemäärä, jonka opiskelija on nyt saanut suoritettua.

Tallenna suorituksen osa opiskelijalle klikkaamalla Lisää.

Kerran lisättyä toteutuksen osaa ei saa poistettua, joten ole huolellinen toteutuksen osan nimen kirjoittamisessa. Jos kuitenkin teet kirjoitusvirheet, lue ohje Henkilökohtaisen toteutuksen osan muokkaamisesta.

3. Tallenna henkilökohtaiselle toteutuksen osalle arviointi

Juuri lisäämäsi toteutuksen osa näkyy arviointilistalla opiskelijan suorituksen päärivin alla.

Tallenna osalle arviointi eli suoritusmerkintä normaalisti

  • suorituksen arvosana
  • päivitä suorituksen kieli, mikäli oletusarvoa ei ole
  • lisää tki-pisteiden määrä, mikäli oletusarvoa ei ole tai se täytyy muuttaa
  • suorituspäivämäärä
  • suoritusmerkinnän antaja, mikäli MyDiakin oletusarvona tarjoamaa nimeä pitää muuttaa.

Opiskelijan arvioinnin pääriville ei tehdä merkintöjä. Varsinainen arviointirivi jää siis tilaan keskeneräinen.

Jos halaluat, voit kuitenkin kirjata päärivin Huomiot-kenttään tarvittavia lisätietoja opiskelijalle. Käytä aina Huomiot opiskelijalle -kenttää, johon tallennettu tieto näkyy sekä opiskelijalle että henkilökunnalle, mutta ei tulostu opintosuoritusotteelle.

4. Harjoittelun täydentäminen eli puuttumaan jääneiden opintopisteiden suorituksen kirjaaminen

Harjoittelusuoritus täydennetään lisäämällä opiskelijalle uusi henkilökohtainen toteutuksen osa, täydentävän suorituksen tiedoilla. Noudata ohjeita kohdissa 1-3, mutta huomaa, että toteutusten osien laajuuksien (opintopistemäärien) summan tulee vastata harjoittelun laajuutta, jotta koko harjoittelusta voidaan antaa suoritusmerkintä.

Henkilökohtaisia toteutuksen osia voidaan tarvittaessa lisätä useita rivejä, kunhan toteutusten osien laajuuksien summa vastaa harjoittelun laajuutta.

Kun olet täydentänyt harjoittelun tiedot, anna suoritusmerkintä pääarviointiriville normaalisti. Toteutusten osien tiedot jäävät opiskelijan suoritustietoihin ja ne voidaan haluttaessa tulostaa opintosuoritusotteelle.

Kun opiskelija suorittaa enemmän opintopisteitä kuin ko. harjoittelussa vaaditaan

Koska opiskelijalle voi lisätä henkilökohtaisia toteutusten osia vain toteutusten arviointilistojen kautta, pitää ensin päättää mille toteutukselle ylijäämäpisteet kirjataan.

Jos ylijäämäisten opintopisteiden kohde on tiedossa ja ko. toteutus jo olemassa

Jos kyseessä olevasta harjoittelusta yli jääneitä opintopisteitä halutaan käyttää lähitulevaisuudessa toteutuvassa harjoittelussa, tarvittava toteutus usein löytyy jo MyDiakista. Noudata tällöin kohdan Kun opiskelija ei saa harjoittelun opintopistemäärää täyteen -ohjetta. Käytännössä lisäät tulevalle toteutukselle henkilökohtaisen toteutuksen osan odottamaan harjoittelun myöhempää täydentämistä.

Mikäli toteutus on olemassa, mutta opiskelijaa ei vielä löydy toteutuksen nimilistalta, voit lisätä hänet sinne.

Muista varmistaa, että lisäät opiskelijan oikealle toteutukselle. Jos et ole varma missä harjoittelussa ja millä toteutuksella pisteitä hyödynnetään, noudata kohdan Jos ylijäämäisten opintopisteiden kohde ei ole tiedossa tai tarvittavaa toteutusta ei vielä ole olemassa -ohjetta.

Jos et itse pääse antamaan opiskelijalle merkintää tulevalle toteutukselle, laita merkintäpyyntö opintotoimistoon.

Jos ylijäämäisten opintopisteiden kohde ei ole tiedossa tai tarvittavaa toteutusta ei vielä ole olemassa

Mikäli et voi kirjata ylimääräistä suoritusta suoraan oikealle toteutukselle, voit - edellisestä ohjeistuksesta poiketen - lisätä pisteet kyseessä olevan harjoittelun laajuuden päälle suoritusmerkintää antaessasi.

Muista merkitä suorituksen lisätietoihin (lisätiedot opiskelijalle) huomio, mikäli pisteet on tosiaan tarkoitus jatkossa siirtää toiseen harjoitteluun. Näin tiedot löytyvät paremmin jatkossakin.

Kun opiskelija täydentää harjoitteluaan jo aiemmin suoritetulla harjoittelulla

Jos opiskelijan jokin aiempi harjoittelu on ollut pidempi kuin harjoittelun laajuus edellyttää, hänellä on ns. yli jääneitä opintopisteitä, joita voi hyödyntää tulevilla harjoitteluilla. Ylijääneitä opintopisteitä voi olla merkitty opintosuorituksiksi kahdella tavalla.

Ylijäämäopintopisteet on kirjattu valmiiksi toteutukselle

Mikäli opiskelijan kanssa on sovittu yli jääneiden opintopisteiden käyttämisestä tietyn harjoittelun yhteydessä, opintopisteet on voitu merkitä suoraan ko. toteutuksen arviointilistalle.

Tällöin näet toteutuksen arviointilistalla opiskelijan kohdalla toteutuksen osan, jossa kerrotaan harjoittelusuorituksen perustiedot ja suoritettujen pisteiden määrä.

Täydennä opiskelijan harjoittelusuoritus normaalisti, ohjeet löytyvät kappaleesta Harjoittelun täydentäminen eli puuttumaan jääneiden opintopisteiden suorituksen kirjaaminen.

Ylijäämäopintopisteet on jätetty aiemmalle harjoittelulle

Mikäli suoritusta kirjattaessa ei vielä ole tiedetty minkä harjoittelun yhteydessä ylijäämäpisteet hyödynnetään tai tarvittavaa toteutusta ei vielä ole ollut olemassa, opintopisteet on lisätty opiskelijan aiempaan harjoittelusuoritukseen. Tällöin suoritus tulee siirtää sille toteutukselle, jonka suorituksessa niitä hyödynnetään.

1. Etsi opiskelijan hopsista alkuperäinen suoritusmerkintä

Opiskelijan hopsissa suorituksen vieressä näkyy tieto "laajuutta muutettu" ja suorituksen lisätiedoissa tulisi olla lisäinfoa lisäpisteiden suorituksesta.

2. Kopioi suorituksen tiedot omalle toteutuksellesi

Aiemmin suoritetun harjoittelun tiedot lisätään uudelle toteutukselle toteutuksen henkilökohtaisena osana. Toteutuksen osa lisätään kuten normaalisti (ks. esim. Kun opiskelija ei saa harjoittelun opintopistemäärää täyteen), mutta huomioi erityisesti suorituspäivämäärä, jonka tulisi vastata alkuperäistä suorituspäivää.

Käytännössä teet opiskelijalle harjoittelun pohjalle toteutuksen osan odottamaan sitä, että suoritusmerkintä täydentyy uuden harjoittelujakson myötä. Kun opiskelija täydentää harjoittelusuorituksensa, kirjaa uusi henkilökohtainen toteutuksen osa em. ohjeiden mukaisesti.

3. Poista ylijäämäiset opintopisteet alkuperäiseltä suoritukselta

Jottei opiskelijalle jää tuplapisteitä samasta suorituksesta, tulee siirrettyä opintopistemäärää vastaava muutos tehdä alkuperäiselle suoritusmerkinnälle. Jollet itse pääse muokkaamaan suoritusta, pyydä opintotoimistoa tekemään korjaus.

Suoritustietojen siirto toteutukselta toiselle tulee tehdä huolellisesti. Kun ydintiedot pysyvät samana, opiskelijan opintosuoritusten tiedot tilastoissa pysyvät siirrosta huolimatta keskeisiltä osilta samoina. Ja on aina tärkeää varmistaa, että opiskelijalle ei jää tuplamerkintää suoritetuista harjoitteluista.