eAHOT-palvelu: Päätöksentekijän ohje

Henkilökunnan työpöytä -> Arviointi-valikko -> eAHOT-hakemukset

eAHOT-hakemukset -sivu näkyy vain niille henkilöille, jotka on nimetty hakemusten käsittelijöiksi ahot-vastaavien listalla (jos olet listalla, eikä osiota näy, ota yhteyttä opiskelijapalveluihin).

HUOM! Mydiak ei enää lähetä automaattisesti hakemuksen käsittelijälle sähköpostia hakemuksen saapumisesta. Hakemuksia voi tulla sinulle myös hakuajan jälkeen, mikäli hakemus on alun perin mennyt väärälle käsittelijälle.  

Näet eAHOT-palvelun etusivulla kaikki ne hakemukset, joissa opiskelija on nimennyt sinut yhden tai useamman hakemuksen osan käsittelijäksi. Ensimmäisellä välilehdellä ovat vielä käsittelemättömät hakemukset, Käsittelyn jälkeen hakemus siirtyy toiselle välilehdelle (ns. arkistoon), josta se on haettavissa niin kauan, kuin sinulla on eAHOT-käsittelijän oikeudet. (Siirto tapahtuu automaattisesti, yleensä käsittelyä seuraavaan päivään mennessä.)

eAHOT-hakemuksen käsittelyprosessi on kuvattu alla olevassa kaaviossa lyhyesti. Tästä ohjeesta löydät lisätietoja kunkin vaiheen suorittamiseen.

KUVA: hakemuksen käsittelyprosessi

Avaa hakemus käsiteltäväksi

KUVA: eAHOT-palvelun etusivu

Avaa hakemus käsiteltäväksi klikkaamalla Käsittele rivin lopusta.

Tarkista ensin, onko hakemus täytetty niin, että voit tehdä päätöksen siinä haetusta ahotista (3 kysymystä)

Voit edetä eteenpäin ahot-hakemuksen päätösentekoon vain, jos vastaat seuraaviin kolmeen kysymykseen kaikkiin kyllä. Jos vastaus yhteenkään on ei, hakemuksen osa pitää lähettää takaisin opiskelijalle korjattavaksi tai täydennettäväksi.

1. Vastaatko itse kaikista niistä opintojaksoista, jotka opiskelija on lähettänyt sinulle käsiteltäväksi?

Avaa hakemus, etsi sinulle käsiteltäväksi osoitettu hakemuksen osa tai osat ja varmista, että siihen liitetyt opintojaksot kuuluvat omalle vastuualueellesi.

Sinun käsiteltävänäsi olevassa hakemuksen osassa sinut on nimetty käsittelijäksi ja toimenpidealue on aktiivinen ja käytettävissä. Toimenpidealueen vieressä näet luettelon niistä opintojaksoista, joihin opiskelija hakee ahottia juuri tällä hakemuksen osalla. (Jollekin toiselle ahot-vastaavalle käsiteltäväksi lähetetyssä hakemuksen osassa toimenpidealue ei ole käytettävissä ja näet sen tilalla ko. osalle merkityn käsittelijän nimen.)

KUVA: oma hakemuksen osa

Jos kaikki sinulle osoitetut opintojaksot todellakin kuuluvat vastuualueellesi, voit edetä kysymykseen kaksi. Jos yksikin hakemuksen osaan liitetty opintojakso kuulu jollekin toiselle ahot-vastaavalle, palauta hakemuksen osa opiskelijalle korjausta varten (ks. opiskelijalle palauttaminen alla).

2. Onko käsiteltäväksesi lähetetty hakemuksen osa täytetty riittävän oikein?

Tarkista ainakin seuraavat asiat:

  1. Hakemuksen osalla saa olla vain joko korvattavaksi haettavia opintoja tai sisällytettäväksi haettavia opintoja, ei molempia.
    • Korvaavuutta haetaan kun halutaan korvata muualla hankitulla osaamisella Diakin opsiin kuuluva opintojakso. Tällöin hakemuksen osalla mainituilla opintojaksoilla on kaikilla mm. Diakin opintojakson tunnus.
    • Sisällyttämistä haetaan kun halutaan tuoda muualla hankittua osaamista opiskelijan tutkintoon sellaisenaan, esim. täydentäviin ja/tai vapaasti valittaviin opintoihin. Sisällyttämisestä tekee päätöksen opinto-ohjaaja.
  2. Hakemuksen osalle tulee olla kiinnitetty vain ja ainoastaan se opintojakso tai opintojaksot, josta ahot-päätös tehdään.
  3. Hakemuksen osalle tulee olla lisättynä riittävät perustiedot aiemmin hankitusta osaamisesta.
    Opiskelijan tulee olla täyttänyt lomakkeelle aihemmin hankitun osaamisen perustiedot, vaikka ne näkyisivät myös todistuksesta. Opiskelijan täyttämät tiedot näkyvät myöhemmin opintosuoritusotteella ahot-suorituksen perusteissa. Tarkista tarvittaessa liitteistä, että merkityt tiedot vastaavat todistusten tietoja.
    • Tarkista erityisesti aiempien opintojen/aiemman osaamisen nimi. Sen tulisi kuvata kaikkea perusteena käytettyä osaamista (esim. "Kasvatustieteen perusopinnot" tai "Alan työkokemus ja kasvatustieteen perusopinnot".
    • Huomioi myös opintojen englanninkielinen nimi. Opiskelijoita on ohjeistettu tarkistamaan nimi englanniksi, sillä se näkyy sellaisenaan opintosuoritusotteella.
  4. Hakemukselle tulee olla lisättynä tarvittavat liitteet pdf-tiedostona (esim. Sarianne Sairaanhoitaja lähihoitajatutkinto). Opiskelija ei saa tallentaa liitteitä kuvatiedostona tai lisätä linkkiä omaan opintopolkuun.
    Tarkista ensin hakemuksen osalla perusteluna käytetyn osaamisen hankinta- eli suorituspaikka. Etsi sen jälkeen hakemuksen yläosasta ko. suorituspaikka ja sille lisätyt liitteet.
  5. Hakemuksen osalle pitää olla kirjoitettuna asialliset perustelut. Mikäli opiskelija hakee korvaavuutta, perusteluissa pitää verrata aikaisemmin hankittua osaamista Diakin opetussuunnitelman sisältöihin ja osaamistavoitteisiin. Mikäli opiskelija hakee sisällyttämistä (täydentävät ja/tai vapaasti valittavat opinnot), perusteluissa pitää mainita, miten aiemmin hankittu osaaminen täydentää Diakin tutkintoa. (Huom: Arvioit vasta kohdassa kolme onko hankittu osaaminen riittävä.)
    Opiskelijoita on ohjeistettu siihen, että arviolta 2 A4-sivun mittaisen tekstin tulisi olla riittävä osaamisen kuvaukseen. Tätä selvästi lyhyempikin perustelu voi kuitenkin olla hyvin riittävä, tapauksesta riippuen, eli pelkkä perustelun pituus ei ole hakemuksen hylkäämisen peruste.
KUVA: hakemuksen osan tiedot
KUVA: suorituspaikan tiedot

Mikäli hakemuksen osan jotkin edellä mainitut tiedot ovat selvästi puutteelliset, palauta hakemuksen osa opiskelijalle korjausta varten (ks. opiskelijalle palauttaminen alla).

Huom: Mikäli hakemus on muuten täytetty oikein, mutta perustelut kirjattu selvästi huolimattomasti tai puutteellisesti, sinun ei tarvitse lähettää hakemusta täydennettäväksi vaan voit palauttaa sen suoraan hylättynä. Opiskelijoille on kerrottu palauttamisen mahdollisuudesta, mutta ohjeistettu, että sitä ei voi hyödyntää lisäajan saamiseksi hutiloidun hakemuksen täydentämiseksi.

3. Voitko tehdä kaikille hakemuksen osalle liitetyille opintojaksoille saman päätöksen?

Tässä hakemuksen tarkistuksen vaiheessa arvioit riittävätkö opiskelijan esittämät perustelut ahotin hyväksyntään (kokonaan tai osittain).

HOKS! MyDiakin päätöksentekijöille on tullut uutena toimintona hyväksilukupankki. Kun teet hyväksytyn päätöksen et pääse etenemään, ellet valitse asiasanoja: 

Kun olet hyväksynyt hakemuksen ja tallennat päätöstä, "Hakemuksen asiasanat" -ponnahdusikkuna aukeaa:   

Valitse vielä hakemusta kuvaavat asiasanat. Asiasanojen perusteella hakemuksia voi hakea hyväksilukupankista. 

Ehdotuksissa näkyvät yleisimmin käyttämäsi asiasanat. Kaikki asiasanat löytyvät haulla. Asiasanat tulevat koodistosta, josta löytyy myös niiden ylläpito ja kieleistys. 

Valitse Ohjauksen ala: esim. 1 kasvatusalat, 11 Terveys ja hyvinvointialat tai 4 Yhteiskunnalliset alat. Nämä valinnat antavat sinulle ehkä kuvaavimmat vaihtoehdot valikon asiasanoista 


eAHOT-palvelussa yhdelle hakemuksen osalle voi tehdä vain yhdenlaisen päätöksen. Toisin sanoen, mikäli hakemuksen osalle on merkitty ahotoitavaksi useampi kuin yksi opintojakso, ahot-päätöksen tulee olla täsmälleen sama niille kaikille.

Päätösvaihtoehtoja ovat

  • hyväksytty kokonaan
  • hyväksytty osittain
  • hyväksytty, mutta edellytetään osaamisen osoittamista
  • hylätty kokonaan.
KUVA: hakemuksen osan päätökset

Mikäli et voi tehdä samaa päätöstä kaikkien hakemuksen osaan liitettyjen opintojaksojen osalta, palauta hakemuksen osa opiskelijalle korjausta varten (ks. opiskelijalle palauttaminen alla).

Hakemuksen palauttaminen opiskelijalle korjattavaksi/täydennettäväksi

Palauta-toimintoa käytetään kun hakemuksen osa pitää syystä tai toisesta palauttaa opiskelijalle korjattavaksi tai täydennettäväksi.

Varmista Palauta-välilehdellä, että valittuna on Opiskelijalle-vaihtoehto ja kirjoita viestikenttään opiskelijalle ohje siitä, mitä hänen tulee korjata/muokata ennen kuin lähettää hakemuksen osan uudelleen käsiteltäväksi.

  • Jos kaikki hakemuksen osaan liitetyt opintojaksot kuuluvat jollekin toiselle ahot-vastaavalle, opiskelijan tulee ohjata koko hakemuksen osa tälle vaihtamalla käsittelijää. Mikäli jotkin opintojaksot kuuluvat sinun vastuullesi ja toiset jollekin toiselle, opiskelijan on jaettava tämä hakemuksen osa kahtia ja lähetettävä uudet hakemuksen osat erikseen oikeille käsittelijöilleen.
  • Jos hakemukseen on liitetty sekä korvattavaksi että sisällytettäväksi haettavia opintojaksoja, opiskelijan on jaettava tämä hakemuksen osa kahtia ja lähetettävä eri osat uudelleen sinulle käsiteltäväksi.
  • Jos aiemmin hankitun osaamisen perustiedot ovat puutteelliset tai epäselvät (esim. englannin kielinen nimi puuttuu) tai hakemukselta puuttuvat liitteet, opiskelijan on täydennettävä tiedot ennen kuin lähettää sen sinulle uudelleen käsiteltäväksi.
  • Jos et voi tehdä samaa päätöstä kaikista hakemuksen osaan liitetyistä opintojaksoista, opiskelijan on jaettava tämä hakemuksen osa erillisiin osiin ja palautettava ne kaikki sen jälkeen sinulle uudelleen käsiteltäväksi. Anna opiskelijalle tätä varten lista siitä mitkä opintojaksot tulisi eritellä eri osiin.

Huom: Opiskelija voi hakuajan puitteissa täydentää hakemustaan vapaasti. Mikäli hakuaika on juuri päättymässä tai päättynyt, opiskelijalle tulee antaa 7 kalenteripäivää (1 viikko) aikaa täydentää hakemustaan. Muista mainita määräajasta opiskelijalle lähettämässäsi viestissä.

KUVA: Palauta-toiminto

Mikäli opiskelija täydentää tai korjaa sinulle kuuluvaa hakemuksen osaa, palautuu se sinulle käsiteltäväksi.
HOKS! sinulle ei enää tule päivittäistä muistutusta hakemuksen käsittelyyn MyDiakin kautta.

Mikäli opiskelija ei hakuajan/antamasi määräajan puitteissa täydennä/korjaa hakemustaan pääset hylkäämään hakemuksen kokonaan, ja siten puhdistamaan käsittelemättä olevien hakemusten listasi.

HUOM: Mikäli hakemuksen osan perustelut ja osaamisen kuvaus on selvästi puutteellinen tai virheellinen, hakemusta ei tarvitse lähettää täydennettäväksi. Voit suoraan tehdä hylkäävän päätöksen.

Mikäli voit tehdä päätöksen ja se on Hylätty...

Mikäli voit kokonaan hylätä kaikkien hakemuksen osalle liitettyjen opintojaksojen ahotoinnin, siirry Käsittele-toiminnossa suoraan päätöksentekoon.

KUVA: siirry päätöksentekoon hylätty
  1. Päätös: Valitse Hylkään.
  2. Viesti opiskelijalle: Hylätty päätös pitää aina perustella opiskelijalle.
  3. Tallentaja: Jätä tallentaja tyhjäksi, niin eAHOT-palvelu antaa sinun itse viimeistellä hylätyn päätöksen käsittelyn.
  4. Viesti tallentajalle: Jätä viesti tallentajalle tyhjäksi.

Silloin kun ahottia on haettu aiemmin suoritettujen opintojen pohjalta, lomakkeella näkyvät myös Hyväksytty opintopistemäärä ja Arviointi -kentät. Molemmat voi jättää tyhjäksi, koska ahottia ei olla myöntämässä.

Klikkaa lopuksi Tallenna.

KUVA: hylkäävä päätös

Koska et merkinnyt päätökseen toista tallentajaa, eAHOT-palvelu avaa hakemuksen osan saman tien sinulle itsellesi viimeisteltäväksi.

Viimeistele hylätty eAHOT-hakemuksen osa merkitsemällä se käsitellyksi. Opiskelija on jo saanut viestin hylätystä päätöksesta ja sen perusteluista, ja näkee tiedot myöhemminkin eAHOT-palvelussa. Merkitsemällä hylätyn hakemuksen osan käsitellyksi saat päätettyä käsittelyprosessin ja poistettua sen omalta työlistaltasi.

KUVA: hylätyn päätöksen kuittaus

MyDiak pyytää vielä vahvistamaan käsittelyn päättämisen ja siirtää sen jälkeen hakemuksen osan arkistoon.

KUVA: hakemuksen osa on käsitelty
Mikäli voit tehdä päätöksen ja se on Kokonaan Hyväksytty...

Mikäli voit kokonaan hyväksyä kaikkien hakemuksen osalle liitettyjen opintojaksojen ahotoinnin, siirry Käsittele-toiminnossa suoraan päätöksentekoon.

KUVA: siirry päätöksentekoon
  1. Päätös: Valitse Hyväksytty kokonaan.
  2. Viesti opiskelijalle: Perustella myös hyväksytty päätös ja muistuta opiskelijaa siitä, että suoritusmerkintä kirjataan rekisteriin n. 1 kk sisällä päätöksenteosta.
  3. Hyväksyttyjen opintopisteiden määrä: Vahvista hyväksymiesi opintopisteiden kokonaismäärä (kenttä näkyy vain, mikäli kyseessä on opintojen pohjalta tehtävä ahot-merkintä).
  4. Ahot-merkinnän arviointi: Vahvista opintorekisteriin merkittävä arviointi (kenttä näkyy vain, mikäli kyseessä on opintojen pohjalta tehtävä ahot-merkintä).
  5. Tallentaja: Lisää ahot-suoritusten kirjaajaksi jokin tallentajaksi sovittu opintoasiainassistentti.
          Kaisa Halonen, Mervi Jetsu, Rita Kanervo.
  6. Viesti tallentajalle: Lisää tallentajaa varten selkeä tieto ahot-päätöksen perusteista, esim.  
    • Aiemmat opinnot: "Lähihoitaja (2002)" tai
    • Aiemmat opinnot ja alan työkokemus: "Lähihoitaja (2002) ja alan työkokemus"

Klikkaa lopuksi Tallenna.

KUVA: hyväksytty päätös

Päätöksen tallentamisen jälkeen näet, että se on osaltasi lähetetty eteenpäin.

KUVA: käsitelty päätös (hyväksytty/hylätty)

Älä tee päätöstä osa-ahotista tai osaamisen osoittamisesta tällä prosessilla. Ne edellyttävät opintotoimistolta erityisiä toimenpiteitä, joissa noudatetaan erilaista merkintätapaa.

Mikäli voit tehdä päätöksen ja se on Osittain Hyväksytty...

Mikäli voit vain osittain hyväksyä hakemuksen osalle liitettyjen opintojaksojen ahotoinnin (= osa-ahot), sinun tulee ensin ohjeistaa opiskelijaa opintojen täydentämiseksi. Tämän jälkeen pääset kirjaamaan päätöksen ja lähettämään sen optolle opintorekisteriin tallennettavaksi.

Tallenna opiskelijan ohjeistus MyDiakin sopimuspankkiin

Siirry ahot-hakemuksen toimenpidealueella Sopimukset-välilehdelle ja kirjaa Uuden sopimuksen kuvaus -kenttään ohje siitä, miten opiskelija täydentää ahotoimatta jääneet opintopisteet (ja millä toteutuksella, jos se on tiedossa).

Tallenna sopimus sopimuspankkiin klikkaamalla Luo uusi.

KUVA: Tee osa-ahotista sopimuspankkiin sopimus

Avaa seuraavaksi juuri luomasi sopimus klikkaamalla sen nimeä Tallennettujen sopimusten listassa täydentääksesi siihen tarvittavat tiedot.

KUVA: hakemuksella luotu sopimus

Avaa sopimus muokattavaksi klikkaamalla Muokkaa...

KUVA: avaa sopimus täydennettäväksi

... ja täydennä tarvittavat tiedot:

  1. Pidennä sopimuksen päättymispäivää niin, että se on voimassa sen lukukauden loppuun saakka, jolloin opintosuoritus täydennetään (yleensä kuluva tai seuraava lukukausi).
  2. Lisää muihin opettajiin opiskelijan opinto-ohjaaja ja ahot-hakemukseen seuraavassa vaiheessa lisättävä tallentaja.
    Opiskelijan opinto-ohjaajan näet ahot-hakemuksen yläosasta.
    Ahot-hakemusten tallentajia ovat: Kaisa Halonen, Mervi Jetsu, Rita Kanervo (valitse yksi).

Tallenna sopimus lisäysten jälkeen ja sulje sopimuspankin sisältävä ponnahdusikkuna, niin pääset takaisin ahot-hakemuksen käsittelyyn.

KUVA: Lisää tarvittavat tiedot ja tallenna sopimus

Älä muuta muita tietoja, kuten sopimuksen nimeä tai siihen liitettyjä opintojaksoja.

Vinkki: Kopioi tässä vaiheessa talteen sopimuksen kuvaus eli opiskelijan ohje, niin voit liittää saman tekstin tälle menevään ahot-päätöstä koskevaan viestiin.

Kirjaa Osittain Hyväksytty päätös ahot-hakemukselle

Siirry takaisin Käsittele-välilehdelle ja siinä suoraan päätöksentekoon.

KUVA: siirry päätöksentekoon
  1. Päätös: Valitse Hyväksyn osittain (lisätiedot viestikentässä).
  2. Viesti opiskelijalle: Kopioi tähän sopimuspankkiin kirjoittamasi teksti.
    Opiskelija näkee sopimuksen omassa MyDiakin sopimuspankissaan, mutta kertaaminen kannattaa varmuuden vuoksi.
  3. Tallentaja: Lisää ahot-suoritusten kirjaajaksi sama tallentaja, jonka hetki sitten lisäsit sopimukselle.
                 Kaisa Halonen, Mervi Jetsu, Rita Kanervo (valitse yksi).
  4. Viesti tallentajalle: Anna tallentajalle tiedoksi samat ohjeet, jotka annoit opiskelijalle. Lisää ahot-merkintää varten varten selkeä tieto ahotoitavan osuuden päätöksen perusteista, esim.    
    • Aiemmat opinnot: "Lähihoitaja (2002)" tai
    • Aiemmat opinnot ja alan työkokemus: " Lähihoitaja (2002) ja alan työkokemus"

Hyväksyttyjen opintopisteiden määrä ja Arviointi -kenttiä ei tässä esimerkissä näy, koska kyse on työkokemuksen pohjalta tehtävässä ahotissa. Aiempien opintojen pohjalta tehtävässä ahotissa voit lisätä hyväksyttyjen opintopisteiden määrän silloin näkyvään kenttään.

MyDiak muistuttaa siitä, että Osittain hyväksytty ahot-päätös edellyttää sopimuksen tallentamista. Koska olet juuri tallentanut opiskelijan ohjeistuksen sopimuspankkiin, voit sulkea muistutuksen viesti-ikkunan yläkulman rastista.

Klikkaa lopuksi Tallenna.

KUVA: osittain hyväksytty päätös

Päätöksen tallentamisen jälkeen näet, että se on osaltasi lähetetty eteenpäin.

KUVA: käsitelty päätös (osittain hyväksytty)

Älä tee päätöstä osaamisen osoittamisesta tällä prosessilla. Se edellyttää opintotoimistolta erityisiä toimenpiteitä, joissa noudatetaan erilaista merkintätapaa.

Mikäli voit tehdä päätöksen ja se on Hyväksytty, mikäli osaaminen osoitetaan...

Kun opiskelijaa pyydetään osoittamaan osaamisensa ennen hakemuksen hyväksymistä, käytössä on yleensä jompi kumpi seuraavista vaihtoehdoista:

  • opiskelija osoittaa osaamisensa sovitulla tavalla ja saa tästä normaalin suoritusmerkinnän.
    Normaali suoritusmerkintä kirjataan toteutuksen arviointilistan kautta tai suoraan opiskelijan kortille ja sen suorituspäivä on osaamisen osoittamisen päivämäärä. Esim. Kelan edistymisen seuranta huomioi sen normaalisti laskelmissaan.
  • opiskelija osoittaa osaamisensa sovitulla tavalla ja saa tämän jälkeen ahot-merkinnän.
    Ahot-merkintä annetaan eAHOT-palvelun kautta, suorituspäivä on alkuperäisen suorituksen mukainen ja opintorekisterissä näkyvät alkuperäisen osaamisen tiedot (esim. oppilaitoksen nimi). Esim. Kelan edistymisen seuranta ei välttämättä huomioi ahot-suoritusta laskelmissaan.

Kummassakin tilanteessa opiskelijaa ensin ohjeistetaan osaamisen osoittamisessa. Tämän jälkeen päätöksen kirjaamisessa noudatetaan eri käytäntöjä.

Siirry ensin Käsittele-toiminnossa suoraan päätöksentekoon.

KUVA: siirry päätöksentekoon
Tallenna sitten opiskelijan ohjeistus MyDiakin sopimuspankkiin

Siirry ahot-hakemuksen toimenpidealueella Sopimukset-välilehdelle ja kirjaa Uuden sopimuksen kuvaus -kenttään ohje siitä, miten opiskelija osoittaa osaamisensa.

Tallenna sopimus sopimuspankkiin klikkaamalla Luo uusi.

KUVA: Tee osaamisen osoittamisesta sopimuspankkiin sopimus

Avaa seuraavaksi juuri luomasi sopimus klikkaamalla sen nimeä Tallennettujen sopimusten listassa täydentääksesi siihen tarvittavat tiedot.

KUVA: hakemuksella luotu sopimus

Avaa sopimus muokattavaksi klikkaamalla Muokkaa...

KUVA: avaa sopimus täydennettäväksi

... ja täydennä tarvittavat tiedot:

  1. Pidennä sopimuksen päättymispäivää niin, että se on voimassa vähintään sen lukukauden loppuun saakka, jolloin osaaminen on tarkoitus osoittaa.
  2. Lisää muihin opettajiin opiskelijan opinto-ohjaaja ja ahot-hakemukseen seuraavassa vaiheessa lisättävä tallentaja.
    Opiskelijan opinto-ohjaajan näet ahot-hakemuksen yläosasta.
    Ahot-hakemusten tallentajia ovat: Kaisa Halonen, Mervi Jetsu, Rita Kanervo (valitse yksi).

Tallenna sopimus lisäysten jälkeen ja sulje sopimuspankin sisältävä ponnahdusikkuna, niin pääset takaisin ahot-hakemuksen käsittelyyn.

KUVA: Lisää tarvittavat tiedot ja tallenna sopimus

Älä muuta muita tietoja, kuten sopimuksen nimeä tai siihen liitettyjä opintojaksoja.

Vinkki: Kopioi tässä vaiheessa talteen sopimuksen kuvaus eli opiskelijan ohje, niin voit liittää saman tekstin tälle menevään ahot-päätöstä koskevaan viestiin.

Päätös kun opiskelijalle kirjataan osaamisen osoittamisen jälkeen normaali suoritusmerkintä

Tässä tapauksessa ahot-hakemuksen päätös voidaan kirjata heti, sillä se ei jää odottamaan tietoa osaamisen osoittamisen tuloksista. Palaa Käsittele-välilehdelle ja täytä päätöksen tiedot

  1. Päätös: Valitse Hyväksyn, mutta osaaminen on soitettava (lisätiedot viestikentässä).
  2. Viesti opiskelijalle: Kopioi tähän ainakin sopimuspankkiin kirjoittamasi ohje siitä, miten opiskelija osoittaa osaamisensa.
    Opiskelija näkee sopimuksen omassa MyDiakin sopimuspankissaan, mutta kertaaminen kannattaa varmuuden vuoksi.

Jätä loput kentät tyhjiksi, sillä niitä ei tarvita, koska tässä ei vielä vahvisteta lopullista suoritusmerkintää.

MyDiak muistuttaa siitä, että osaamisen osoittamisen ahot-päätös edellyttää sopimuksen tallentamista. Koska olet juuri tallentanut opiskelijan ohjeistuksen sopimuspankkiin, voit sulkea muistutuksen viesti-ikkunan yläkulman rastista.

Klikkaa lopuksi Tallenna.

KUVA: osaamisen osoittamisen päätös - suoritusmerkintä

Koska et merkinnyt päätökseen toista tallentajaa, eAHOT-palvelu avaa hakemuksen osan saman tien sinulle itsellesi viimeisteltäväksi.

Viimeistele tämä eAHOT-hakemuksen osa merkitsemällä se käsitellyksi. Opiskelija on jo saanut viestin osaamisen osoittamisen ohjeistuksen kera, ja näkee tiedot myöhemminkin eAHOT-palvelussa. Merkitsemällä hakemuksen osan käsitellyksi saat päätettyä käsittelyprosessin ja poistettua sen omalta työlistaltasi.

KUVA: hylätyn päätöksen kuittaus

MyDiak pyytää vielä vahvistamaan käsittelyn päättämisen ja siirtää sen jälkeen hakemuksen osan arkistoon.

KUVA: hakemuksen osa on käsitelty

Tätä merkintätapaa käytettäessä ahot-hakemuksen käsittely siis lopetetaan ennen kuin opiskelijan lopullinen suoritusmerkintä on vahvistunut. Varsinainen suoritusmerkintä viedään opiskelijan rekisteriin joko toteutuksen arviointilistan kautta (jos osaamisen osoittaminen tapahtuu toteutuksen kautta) tai opintotoimistolle erikseen ilmoittamalla.

Päätös kun opiskelijalle kirjataan osaamisen osoittamisen jälkeen ahot-merkintä

Kun opiskelija on osoittanut osaamisensa, palaa Käsittele-välilehdelle ja täytä päätöksen tiedot. Noudata edellä olevia ohjeita sen mukaan, mikä ahot-päätös on: kokonaan hyväksytty, osittain hyväksytty tai kokonaan hylätty.

Osittain hyväksytyn ahotin ohjeessa kehotetaan tallentamaan opiskelijalle ohjeet opintosuorituksen täydennystä varten MyDiakin sopimuspankkiin. Koska olet kuitenkin jo lisännyt pankkiin ko. opintojaksoa koskevan sopimuksen, voit muokata sitä korvaamalla osaamisen osoittamisen ohjeet opintosuorituksen täydentämisen ohjeilla.

Päätökseksi ei siis enää kirjata osaamisen osoittamista, koska opiskelija on jo tehnyt sen ja saa nyt lopullisen päätöksen ahot-hakemukseensa.

Ohjeita poikkeustilanteisiin
Opiskelija on tehnyt samasta opintojaksosta useamman hakemuksen osan

Opiskelijoita on ohjeistettu kokoamaan yhteen ja samaan hakemuksen osaan kaikki ko. opintojakson ahotoinnin perustelut. Joskus opiskelija, ohjeistuksesta huolimatta, tekee samasta opintojaksosta useamman osan esim. sen mukaan, kuinka monessa työpaikassa (suorituspaikassa) on ko. osaamista hankkinut.

Näissä tilanteissa ei pidä tehdä päätöstä yhdestäkään osasta, ennen kuin opiskelija on koonnut ahot-perustelut yhteen ja samaan osioon. Kaikki ko. opintojaksoa käsittelevät osat pitää siis palauttaa opiskelijalle yhdistettäväksi.

Opiskelija on liittänyt hakemuksen osaan kaksi opintojaksoa, joista toisen voisin hyväksyä vain osittain

Tähän tilanteeseen ei ole muuta ratkaisua kuin lähettää hakemuksen osa opiskelijalle takaisin muokattavaksi. eAHOT-palvelussa päätöksentekijä voi

  • tehdä päätöksen VAIN hakemuksen osaan kiinnitetyille opintojaksoille. Et voi tallentajalle osoitetussa viestissä vaihtaa opintojaksoa toiseen.
  • tehdä VAIN yhden päätöksen, joka koskee kaikkia hakemuksen osaan kiinnitettyjä opintojaksoja. Et voi tallentajalle osoitetussa viestissä "tarkentaa" hyväksyttyä päätöstä osittain hyväksytyksi tai toisin päin.
Tallentaja palauttaa hakemuksen täydennettäväksi

Mikäli tallentajalle lähetetystä viestistä puuttuu esim. ahot-päätöksen peruste, tämä palauttaa hakemuksen osan päätöksen tekijälle täydennettäväksi. Ennen kuin lähetät päätöksen uudelleen eteenpäin, täydennä tallentajan pyytämät tiedot päätöksen Viesti tallentajalle -kenttään ja varmista, että tallentaja-kentässä edelleen on hakemuksen sinulle palauttaneen tallentajan nimi.

Mikäli tarvittavat tiedot saadaksesi sinun on palautettava hakemuksen osa opiskelijalle saakka, noudata Hakemuksen palautuksen ohjeita ja muista kertoa opiskelijalle, missä ajassa hänen on täydennettävä/korjattava hakemustaan.

Olen käsitellyt hakemuksen, mutta eAHOT-palvelu edelleen muistuttaa käsittelystä

Varmista, että olet lisännyt päätökselle tallentajan nimen. Mikäli päätöksestä puuttuu tallentajan nimi, hakemuksen osa palautuu automaattisesti sinulle itsellesi tallennettavaksi ja eAHOT-palvelu muistuttaa edelleen hakemuksen osan käsittelystä.

Et saa lisättyä tallentajaa valmiiseen päätökseen. Avaa päätös uudelleen muokattavaksi palauttamalle se edelliselle käsittelijälle (eli itsellesi). Palautuksen jälkeen saat täydennettyä puuttuvat tiedot ja lähetettyä ahot-päätöksen tallentajalle opintorekisteriin kirjattavaksi.

ÄLÄ kirjaa päätöstä käsitellyksi vain lopettaaksesi muistutusviestien lähetyksen. Tällöin ahot-tallentaja ei koskaan saa tietoa hyväksytystä ahot-päätöksestä ja opiskelija ei saa suoritusmerkintää opintorekisteriinsä.

Peppi - eAHOT-hakemukset - Google Chrome
Siirrä hakemuksen osa toiselle käsittelijälle

Jos et ole opinnon vastuuopettaja, niin opiskelijalle palauttamisen sijasta voit myös siirtää hakemuksen osan sen oikealle ahot-vastaavalle.

Siirry toimenpidealueella kohtaan Siirrä toiselle / käsittelyketju.

  1. Valitse kohtaan Uusi käsittelijä oikea ahot-vastaava.
  2. Kirjoita hänelle halutessasi tervehdys viestikenttään.

Ja lopuksi lähetä osio eteenpäin klikkaamalla Tallenna.

KUVA: Siirrä toiselle käsittelijälle

Hakemuksen osa poistuu työlistaltasi ja näet, että osa on valitsemasi ahot-vastaavan käsiteltävänä.

KUVA: hakemuksen osa siirretty eteenpäin