Ohjelmien etsiminen ja käynnistäminen

Työpöydän pikakuvakkeet (engl. desktop shortcuts)

Yleisimpien ohjelmien käynnistyskuvakkeet (esim. Powerpoint, Word ja Excel) on asetettu valmiiksi tietokoneen työpöydälle. Jos jokin ohjelma löytyy siitä, sen voi käynnistää hiirellä tuplaklikkaamalla.

Työpöydän pikakuvakkeet (engl. desktop shortcuts)

Käynnistä-valikko (engl. Start menu)

Tietokoneen näyttöruudun vasemmassa alanurkassa on ympyrä, jonka sisällä on nelivärisen lipun kuva eli Windowsin logo. Se on käynnistä-valikko, englanniksi Start menu. Valikon tarkoitus on se, että sen kautta voi käynnistää tietokoneelle asennettuja ohjelmia.

Käynnistä-valikkoon pääsee klikkaamalla edellä mainittua, tietokoneen näyttöruudun vasemmassa alanurkassa sijaitsevaa ympyrää. Silloin avautuu näkyville käynnistä-valikon sisältämiä ohjelmia ja kansioita. Kun käynnistä-valikon avaa, kannattaa valita sieltä "All programs" -niminen kansio. Silloin käynnistä-valikon sisältö tulee näkyville kokonaisuudessaan.

Kansiot on merkitty vaaleankeltaisilla kansion näköisillä kuvakkeilla, jotka sijaitsevat kansion nimen vasemmalla puolella. Ohjelmien nimien vasemmalla puolella on jokaisen ohjelman oma symboli eli kuvake.

Kansion voi avata klikkaamalla sitä hiiren vasemmanpuolisella näppäimellä. Silloin kansion alapuolelle avautuu sen sisältö. Kansiot voivat sisältää toisia kansioita tai ohjelmien käynnistyskuvakkeita.

Ohjelman voi käynnistää klikkaamalla ohjelman nimeä hiiren vasemmanpuolisella näppäimellä

Käynnistä-valikko (engl. Start menu)

Ohjelma hukassa? Etsi-toiminto auttaa.

Jos et tiedä, mistä voit löytää jonkin ohjelman, voit kirjoittaa sen nimen alkuosan käynnistä-valikossa kaikkein alinmmalle riville itse. Tämän rivin tunnistaa siitä, että sen oikeassa reunassa on suurennuslasin kuva kuvaamassa etsintää. Rivillä myös lukee englanniksi "Search programs and files" tai suomeksi "Etsi ohjelmia ja tiedostoja". Etsintä tapahtuu seuraavasti:

1) Klikkaa hiirellä edellä mainitulla rivillä eli "Search programs and files" tai "Etsi ohjelmia ja tiedostoja" -tekstin kohdalla.

2) Kirjoita ohjelman nimen alkuosa ja odota hetki. Sen ohjelman käynnistyskuvake saattaa ilmestyä käynnistä-valikkoon.

3) Jos olet nyt löytänyt etsimäsi ohjelman, voit käynnistää sen hiirellä klikkaamalla ohjelman nimen kohdalla.