Oppaita opiskelijoilleOffice 365 OpiskelijoilleArticlesOne Driveen ladatun tiedoston luku- ja kirjoitusoikeuksien jakaminen muille

One Driveen ladatun tiedoston luku- ja kirjoitusoikeuksien jakaminen muille

Opettajilla ja opiskelijoilla on usein työn alla ryhmässä muokattavia dokumentteja, esim. oppimistehtäviä tai artikkeleita. One Driven käyttö dokumentin tallennusalustana mahdollistaa sen, ettei enää tarvitse lähetellä tiedostoja sähköpostin liitteinä, jolloin samasta dokumentista saattaa liikkua useita eri versioita. Tässä ohjeessa opastetaan, miten yksi henkilö jakaa yhden ja saman dokumentin kaikille muokattavaksi, jolloin muokkaukset tehdään samaan dokumenttiin.

1) Lataa ensin joko mallipohja One Driveen tai 2) avaa uusi tyhjä tiedosto kirjoittamista varten

1) Lataa ensin joko mallipohja One Driveen tai 2) avaa uusi tyhjä tiedosto kirjoittamista varten

Tee tiedoston lataus edellisen ohjeartikkelin mukaan. Voit myös avata One Driveen täysin uuden muotoilemattoman dokumentin +Uusi-kohdasta.

Valitse ensin dokumentin laji

Valitse ensin dokumentin laji

Jos haluat avata vaikkapa Word-tiedoston yhteisen oppimistehtävän kirjoittamista varten, valitse Word-asiakirja. Uuden kansion voit luoda ja nimetä kohdasta Uusi kansio.

Asiakirjan muokkaus Word-Onlinessa

Asiakirjan muokkaus Word-Onlinessa

Nimeä ensin uusi asiakirja mustan yläpalkin kohdassa Asiakirja. Word Online tallentaa kaikki muutokset automaattisesti. Sen jälkeen kirjoita tekstiä dokumenttiin.

Dokumentin jakaminen sähköpostiviestinä

Dokumentin jakaminen sähköpostiviestinä

Dokumentin voi jakaa usealla eri tavalla. Muokkausnäkymässä jakaminen tapahtuu 1) oikeasta yläkulmasta Jaa-painikkeesta. One Drive avaa ponnahdusikkunan, jossa voit 2) lisätä yksitellen niiden henkilöiden sähköpostiosoitteet, joille haluat dokumentin jakaa. Sen jälkeen voit asettaa dokumentin käyttöoikeudet alasvetovalikosta joko Voi muokata tai Voi tarkastella. Tarkasteluoikeus tarkoittaa lukuoikeutta ilman muokkausoikeuksia, ja muokkausoikeudet annettuasi muut voivat lisätä ja poistaa tekstiä. Jos haluat, että linkin/sähköpostiviestin saajat joutuvat linkkiä klikatessaan  kirjautumaan One Driveen, varmista että kohdassa 4) Kirjautuminen vaaditaan on täppä. Jos otat täpän pois, sähköpostilla linkin saajat saavat dokumentin auki suoraan heti linkkiä klikattuaan. Sähköpostiviesti, joka sisältää dokumenttilinkin, lähtee vastaanottajille kun painat Jaa. Voit myös liittää kutsuun henkilökohtaisen viestin.

Dokumentin jakaminen linkkinä

Dokumentin jakaminen linkkinä

Voit jakaa dokumentin sähköpostiviestin sijaan linkkinä. Jakaminen tapahtuu muokkaustilassa olevasta dokumentista samasta Jaa-painikkeesta. Avautuvassa ikkunassa valitse  vasemmasta reunasta Hae linkki.

Luku- ja muokkausoikeuksien linkin luominen

Luku- ja muokkausoikeuksien linkin luominen

Alasvetovalikosta valitse joko muokkaus- tai tarkastelulinkki. Harkitse, milloin voit jakaa linkkejä ilman sisäänkirjautumisvaatimusta!

Kopioi linkki

Kopioi linkki

Kopioi linkkilaatikkossa oleva linkki. Linkin voit liittää esim. Moodlessa ryhmäsi keskustelualueelle. Voit liittää linkin opiskelijana palautuskansioon toiminnolla Luo linkki (HUOM! jos haluat palauttaa opettajalle oppimistehtävän, luo tarkasteluoikeuksilla oleva linkki!). Voit myös liittää linkin sähköpostiviestin viestikenttään ja lähettää viestin kenelle haluat. Linkin kopioituasi klikkaa One Drivessa Sulje.

Tarkista dokumentin oikeudet One Drivessa

Tarkista dokumentin oikeudet One Drivessa

Kun palaat takaisin One Driven kansionäkymään, voit tarkistaa dokumentin jakamisen kohdasta Jakaminen. Jaettu tarkoittaa sitä, että olet jakanut linkin avoimeksi linkin tietäville/saajille tietyillä oikeuksilla. Everyone tai Kaikki tarkoittaa sitä, että olet sähköpostijako-kentässä määritellyt vastaanottajaksi "Kaikki", jolloin dokumentista tulee julkinen kaikille. Jos Jakaminen-kohdassa on henkilöiden nimiä, olet jakanut oikeudet sähköpostiosoitteiden/tunnusten avulla.