Tekstin ja kuvien lisääminen Wikiin

Tekstin lisääminen ja muokkaaminen

Avaa Wiki-aktiviteetti ja valitse Muokkaa-välilehti. Lisää tekstieditorissa tekstiä muokattavaan kenttään.

Muokkauskentän yläpuolisilla painikkeilla voit mm. muotoilla tekstiä ja lisätä listoja, taulukoita, kuvia, linkkejä jne.

Vältä tekstin kopioimista muualta ja kirjoita tekstisi mieluiten suoraan Moodlen editoriin. Muotoiluja sisältävän tekstin kopioiminen voi sekoittaa Moodlen HTML-koodin, eikä sivu toimi silloin niin kuin pitäisi. Jos haluat työstää tekstiä ensin muualla ja kopioida sen Moodleen, käytä tekstin luonnosteluun esimerkiksi Notepad/Muistio-ohjelmaa.

Jos jostain syystä haluat välttämättä kopioida tekstiä esim. Wordista, poista tekstistä AINA muotoilut ennen sen kopiointia. Wordissa poistat muotoilut maalaamalla tekstin ja painamalla painiketta "Poista kaikki muotoilut" (löydät oikean painikkeen esim. Wordin hakukentästä hakemalla). Tämän jälkeen voit kopioida tekstin Wordista Moodlen tekstieditoriin.

Käytä otsikointiin tekstieditorin otsikkotyylejä. Kun lisäät tekstiisi otsikot, wikisivun alkuun muodostuu samalla automaattisesti sisällysluettelo.

Lisää otsikko klikkaamalla Kappaletyylit-painiketta (merkattu kuvassa nuolella) ja valitse haluamasi otsikkotyyli. Suuri otsikko on 1. tason otsikko, keskisuuri 2. tason otsikko ja pieni 3. tason otsikko.

Kirjoita mieluiten koko teksti mahdollisimman valmiiksi kappaletyylillä (oletustyyli) ja lisää otsikkotyylit viimeisenä. Näin muotoilut menevät editorissa varmimmin oikein.

Kun olet tyytyväinen tekemiisi muokkauksiin, paina Tallenna.

Kullakin tallennuskerralla tehdyt muutokset tallentuvat versioiksi Historia-välilehdelle ja ovat siellä kaikkien samaa Wikiä käyttävien tarkasteltavissa. Opettaja (tai muu ylläpito-oikeuksien omistaja) voi tarvittaessa poistaa versioita ja palauttaa Wikisivun aiemman version.

Kuvan lisääminen

Mene Muokkaa-välilehdellä tekstieditorissa kursorilla kohtaan, johon haluat kuvan lisätä. Valitse painike Kuva (osoitettu nuolella esimerkkikuvassa).

Avautuvassa Kuvan ominaisuudet -ikkunassa kirjoita joko kuvan URL-osoite sille varattuun kenttään tai jos haluat lisätä koneellesi ladatun kuvan, klikkaa painiketta Selaa arkistoja.

Klikkaa Valitse tiedosto -painiketta ja etsi haluamasi kuva koneesi tiedostoista. Kun tiedosto on valittuna, lisää kuvalle niille varattuihin kenttiin halutessasi nimi ja tarvittaessa tekijän nimi ja lisenssi.

Paina painiketta Lataa tämä tiedosto.

Lisää joko kuvausteksti tai valitse valintaruutu Kuvausta ei tarvita. Kuvaustekstin tarkoitus on kertoa kuvassa näkyvä informaatio sellaisille käyttäjille, jotka eivät näe kuvaa.

Klikkaa sitten painiketta Tallenna kuva.

Lisäämäsi kuva näkyy nyt tekstieditorin muokkauskentässä. Jos jostain syystä tulit toisiin ajatuksiin ja haluat poistaa kuvan, maalaa se ja paina Delete-näppäintä.

Kun olet valmis, muista tallentaa tekemäsi muutokset Tallenna-painikkeella.