Näin tulkitset arviointikirjaa

Opintojakson arviointikirja kertoo sinulle yhdellä silmäyksellä, miten opintosi kyseisellä opintojaksolla etenevät. Kurssialueen arviointikirjaan kerätään näkyviin kaikki kyseisen opintojakson tai osasuorituksen arvioitavat oppimistehtävät. Oppimistehtäviä voidaan arvioida erilaisilla asteikoilla (esimerkiksi hylätty-täydennettävä-hyväksytty) tai pisteillä (esimerkiksi 1-100). Yleisimmin pisteytystä käytetään tentti-työkalussa, kun taas kirjallisten tehtävien palautukset arvioidaan jollakin asteikolla. 

1. Arvosana-sarake (grade) kertoo sinulle kustakin arviointikohteesta saamasi arvosanan. Yleensä tässä sarakkeessa on viiva niin kauan kunnes opettaja on arvioinut tehtävän. Arvosana ei siis tule heti näkyviin silloin, kun palautat tai suoritat kyseisen oppimistehtävän. Ainoastaan tentit ja muut aktiviteetit, joissa on kokonaan automaattinen pisteytys, tuottavat tähän saraakkeeseen pistemäärän tai arvosanan heti kyseisen tehtävän tekemisen jälkeen. 

2.  Vaihteluväli-sarake (range) kertoo sen, mitä asteikkoa tai pisteskaalaa kussakin arviointikohteessa on käytetty. Kuvassa näkyvissä on vaihtelevasti erilaisia asteikkoja, esim. numeraalinen 1-5 asteikko, hylätty-hyväksytty-asteikko sekä Ei suoritettu-Suoritettu-asteikko. Pisteytyksen tunnistaa siitä, että pisteasteikoissa on aina alin arvosana 0. 

3. Prosentti-sarake (percent) kertoo sinulle, kuinka suuren osan kyseisestä tehtävästä olet suorittanut. Tällä sarakkeella on merkitystä ainoastaan Oppitunti- ja Tenttiaktiviteeteissa, eikä tämä sarake ole useinkaan näkyvissä arviointikirjoissa. 

4. Kirjainarvosana-sarake (letter grade) ilmoittaa sinulle kirjainarvosanan, mikäli opettaja on ottanut kurssilla käyttöön pisteiden muuntamisen kirjaimiksi. Esimerkiksi jokin tentti-aktiviteetti saattaa olla pisteytetty välillä 0-100, ja tietyllä pistemäärällä ja tietyllä prosenttiosuudella maksimipisteistä voi saada vaikkapa kirjainarvosanaksi Tyydyttävä 1 (T1), jos opettajan on näin määritellyt. Tämä sarake on normaalisti piilotettu arviointikirjasta. 

5. Palaute-sarakkeessa (feedback) on luettavissa opettajan antama sanallinen palaute. Tämä koskee yleisimmin Tehtävä-aktiviteetilla toteutettuja kirjallisia tehtäviä. Jos palautteesi ei näy arviointikirjassa, opettaja on saattanut antaa palautteen käyttämällä Kommentti-työkalua. Tällöin näet sanallisen palautteen vain Tehtävä-aktiviteetin otsikkoa klikkaamalla (esim. tästä arviointikirjan näkymästä). Aina sanallista palautetta ei toki edes anneta. 

6. Osuus kurssin arvosanasta-sarake kertoo, mikäli arviointikohteella on tietty painotus eli prosentuaalinen painoarvo kokonaisarvosanan muodotumisessa.  Usein tämäkin sarake on piilotettu pois näkyvistä, koska painotuksia asetetaan harvoin.