Tehtävän palauttaminen ei onnistu - missä vika?

Jos kurssialueellasi ei onnistu tehtävänpalautus, voit etsiä ongelman syytä tästä listasta. 

1. Onko oppimistehtävälle tehty Tehtävä-aktiviteetti kurssialueelle?

Joskus opettaja pyytää oppimistehtävien palautuksia mm. keskustelualueelle liitteenä tai muulla tavoin. Luethan aina tehtävänannon tarkasti. Jos tehtävälle ei ole tehty kurssialueelle Tehtävä-aktiviteettia palautusta varten, selvitä ensin, missä muodossa ja miten tehtävä tulee palauttaa ennen kuin esimerkiksi lähetät opettajalle palautuksia sähköpostilla. 

2.  Onko Tehtävä-aktiviteetti julkinen eli näkyvissä?

Usein tehtäväaktiviteetit julkaistaan vasta, kun ne on säädetty kohdilleen tai päivitetty. Siihen asti ne saattavat olla piilotettuina, ja tällöin näkyvissä vain opettajalle. Vasta kun tehtäväaktiviteetti siirretään Näytä opiskelijoille-tilaan, opiskelijat näkevät sen kurssialueella ja siitä tulee pikalinkki Omat kurssit sivulle (mikäli aktiviteetissa on määräaika).

3. Onko Tehtävän aukioloaika alkanut?

Jos tehtävään on asetettu alkamisaika, voi olla että tarkempi tehtävänanto avautuu opiskelijoiden nähtäville vasta kyseisenä ajankohtana. Näin silloinkin vaikka tehtävä olisi julkaistu opiskelijoille. Voi myös olla niin, että tehtävän kuvaus on näkyvissä, mutta Lisää palautus-painike ei. Lisää palautus-painikkeen opettaja saa halutessaan määriteltyä tehtävän asetuksista, jolloin asetetaan tietty ajankohta, josta lähtien palauttaminen on mahdollista. Tässä tapauksessa opiskelija voi toki alkaa työstää tehtävää, mutta itse palauttaminen on mahdollista vasta kun palautusajankohta alkaa. 

4. Onko Tehtävän määräaika umpeutunut?

Palautuksen alkamisajan lisäksi tehtävälle voi asettaa kaksi määräaikaa. Varsinainen määräaika näkyy tehtävän yhteydessä opiskelijalle kurssialueella ja Omat-kurssit pikalinkeissä. Usein tämän määräajankin jälkeen palauttaminen myöhästyneenä on mahdollista. Tällöin sekä opiskelija että opettaja saavat Moodlessa palautuksen yhteydessä lisätiedon, että palautus on myöhässä. 

Nyrkkisääntönä: palautus on aina mahdollista silloin, kun näkyvissä on joko Lisää palautus tai Muokkaa palautusta-painike.

Mikäli Lisää palautus-painiketta ei ole näkyvissä, tehtävän lopullinen palautusaika on joko loppunut tai se ei ole vielä alkanut. 

5. Onko Tehtävä yksilö- vai ryhmäpalautus?

Jos tehtävä on ryhmäpalautus, opettaja on voinut säätää asetuksia niin, että et voi palauttaa tehtävää ellei sinua ole ensin liitetty ryhmään. Jos Moodle herjaa "Et voi palauttaa tehtävää, koska et kuulu mihinkään ryhmään", lisää itsesi (jos mahdollista kyseisellä kurssilla) tai pyydä sinun lisäämistäsi johonkin ryhmään kyseisellä kurssialueella. Sitten palauttaminen on mahdollista.

6. Onko useamman tiedoston palauttaminen sallittua?

Opettaja määrittelee tehtävän asetuksiin, montako tiedostoa kukin voi palauttaa. Tarkista opettajalta, onko esimerkiksi useamman tiedoston palauttaminen mahdollista. Ryhmätehtävissä kyse voi olla siitä, että useampi ryhmäläinen on palauttanut tehtävän, ja tiedostojen maksimimäärä on tullut täyteen. 

7. Onko palautuksesi sallitussa tiedostomuodossa?

Tehtävään on mahdollista asettaa rajaus, että palautuksen on oltava tietyssä tiedostomuodossa. Jos rajaus on esimerkiksi .docx-tiedostot, et voi palauttaa työtäsi .pdf-muodossa. Moodle kyllä ilmoittaa palautuksen epäonnistuttua, mikäli tiedostomuoto on syy. Vaihda tiedostomuotoa ja yritä uudelleen.