Collaborate peruskäyttö

HUOM! Käytä Collaboratea aina Google Chrome-selaimella! Muilla selaimilla tulee satunnaisesti erilaisia ongelmia, varsinkin äänilaitteiden kanssa.

Istuntoon liittyminen

Ennen kuin liityt Collaborate-istuntoon, liitä mahdolliset äänilaitteet kiinni tietokoneeseen, ja varmista että ne asettuvat järjestelmän oletuslaitteeksi. Oletuslaitteen voi muuttaa Windowsissa painamalla oikeasta alakulmasta ääni-ikonista oikealla hiirennapilla ja valitsemalla Äänet, ja sitten alla olevan kuvan mukaisesti asettamalla oletuslaitteen. Tämä täytyy tehdä sekä Toistaminen- että Tallennus-välilehdillä. Vihreä ikoni laitteen kohdalla tarkoittaa, että laite on jo oletuslaite. Jos vihreitä ikoneita on kahden eri laitteen kohdalla, aseta niistä oikea oletukseksi.

Kun tulet istuntoon vieraslinkillä, järjestelmä kysyy ensin nimesi. Käytä etu- ja sukunimeä, jotta sinut tunnistetaan helpommin.

Kun liityt ensimmäistä kertaa Collaborateen, Chrome pyytää luvan käyttää mikrofonia. Laita tähän "Salli".

Tämän jälkeen Collaborate pyytää testaamaan, toimiiko äänilaitteesi. Jos liila palkki ei liiku, koita valita alasvetovalikosta toinen äänilaite.

Sama lupakysely ja testaus tapahtuu vielä kameran kanssa. Tämän jälkeen tulee Tervetuloa-viesti, jonka voi ohittaa Collaboraten ruksista lähellä oikeaa yläkulmaa (huom. älä sulje koko selainta selaimen ruksista).

Estojen poisto

Jos sivusto ilmoittaa, että mikrofonia tai kameraa ei ole käytettävissä, vaikka ne ovat varmasti toiminnassa laitteessasi, voi olla että olet kieltänyt Chromen ponnahdusikkunassa mikrofonin ja/tai kameran käytön. Tämä perutaan seuraavasti:

Mene Chromen asetuksissa Tietosuoja ja turvallisuus -> Sivustoasetukset (tai suoraan osoiteriville kopioimalla ja liittämällä chrome://settings/content).

Käy sekä Mikrofoni- että Kamera-osioissa, ja poista Estä-listalta Collaborate-sivusto, eu.collab.com, rivin oikealla olevasta roskakorikuvakkeesta. Päivitä tämän jälkeen selaimen Collaborate-sivu.

Jos joudut kesken Collaborate-istunnon kytkemään tai irrottamaan tietokoneesta laitteita tai muuttamaan oletuslaitteita, päivitä muutosten jälkeen selaimen Collaborate-sivu.

Collaboraten toiminnot

Vasemmassa yläkulmassa on istuntovalikko, jonka kautta poistutaan istunnosta. Keskeltä alhaalta löytyy painikkeet, joilla hallinnoidaan omaa mikrofonia ja kameraa. Oikeasta alakulmasta löytyy liila Collaborate-paneeli, jonka kautta pääsee keskusteluun ja osallistujalistaan.

Ruudun keskellä on ns. näyttämö, jossa näkyy ensisijaisesti esittäjän ruudunjako. Jos mitään ei jaeta, ruudulla näkyy osallistujia kameroineen. Jos samaan aikaan jaetaan sisältöä ja kamerakuvaa, ruudun oikeasta alakulmasta voi klikkaamalla vaihtaa, kumpi näkyy itselle isona keskellä ruutua.

Ruudun alareunasta löytyy painikkeet, joista laitetaan oma mikrofoni tai kamera päälle tai pois, sekä käden nosto ja sen lasku. Käden nostolla pyydetään puheenvuoroa. Alla ensimmäisessä kuvassa kaikki pois päältä, toisessa kuvassa kaikki päällä. Vasemmanpuolisesta kuvakkeesta voi ilmaista mielentilaansa muille osallistujille, mikä näkyy osallistujalistalla.

Kun alat jakaa videota, ruudulle tulee ensin varmistusikkuna, jossa näkyy kamerasi esikatselu.

Jos mikrofoni- tai kamerakuvaketta ei tässä näy, se tarkoittaa että huoneen ylläpitäjä on estänyt osallistujilta näiden käytön. Myös keskustelun käyttö saatetaan kieltää. Tämä saattaa tapahtua myös vahingossa, ja kättä nostamalla voi saada ylläpitäjän huomaamaan asian.

Oikean alakulman liilasta painikkeesta avautuu Collaborate-paneeli, jonka kautta löytyy mm. keskustelualue ja osallistujalista. Keskustelualueella täytyy ensin mennä "Kaikki" -huoneeseen, jotta voi keskustella.

Osallistujalistalta voi seurata, ketä huoneessa on ja kuka on milloinkin äänessä.

Asetusrattaan kautta voi muuttaa omia ääni- ja videoasetuksia tai muuttaa ilmoitusasetuksia, eli tuleeko ruudulle ponnahdusviesti tai ääni-ilmoitus, kun joku poistuu tai liittyy huoneeseen tai lähettää viestin keskusteluun.

Istunnosta poistuminen

Kun lähdet huoneesta, valitse ensin vasemmasta yläkulmasta istuntovalikko, ja sen jälkeen vasemmasta alakulmasta "Poistu istunnosta". Tämän jälkeen Collaborate pyytää vielä palautteen istunnon laadusta, tähän voi vaan laittaa Ohita.