Oppaita opiskelijoilleRästitehtävien palautusRästitehtävien palautus (opiskelijan rästiprosessi)Rästisuorituksien tekeminen, ohjeet opiskelijalle (opiskelijan rästiprosessi 1.8.2023 alkaen)

Rästisuorituksien tekeminen, ohjeet opiskelijalle (opiskelijan rästiprosessi 1.8.2023 alkaen)

Tällä sivulla on kuvattuna prosessi, jolla opiskelijat tekevät opintojaksoilla rästiin jääneitä tehtäviään.
Prosessi on hieman erilainen riippuen siitä, onko opintojakso vielä menossa tai kuinka kauan sitten se päättyi.
Uusintatenttejä koskevat tiedot löytyvät Diakin verkkosivuilta, samoin tarvittaessa opinto-ohjaajien yhteystiedot.

Huomioithan, että kaikissa jaksoissa ei ole rästioikeutta.

Rästien jättämistä kannattaa välttää. Muutokset opetushenkilökunnassa, käytännöissä ja tutkinnoissa voivat vaikeuttaa suorituksen täydentämistä. Lisäksi opintojen eteneminen seuraaville lukukausille vaikeutuu. Ilman syytä määräajan jälkeen palautetut tehtävät laskevat tutkintosäännön mukaisesti opintojakson arvosanaa.

Rästiprosessi kuvailtuna

On opiskelijan vastuulla suorittaa oppimistehtävät ja tentit ilmoitettuna aikana. Mikäli opiskelija ei saa suoritettua opintojakson tehtäviä ilmoitetussa aikataussa, suorittaa hän ne mahdollisimman pian, jotta voi edetä opinnoissaan suunnitellusti: tentit yleisenä uusintatenttipäivänä ja tehtävät rästitehtävien jättöpäivinä.

Niissä opintojaksoissa, joissa ei ole rästioikeutta (esim. nonstop-toteutukset), ilmoittautuu opiskelija uudestaan suorittamaan opintojakson.

Rästitehtävien tekeminen suhteessa opintojakson kulkuun:

  • Opintojaksolla ei ole rästioikeutta: Opiskelija ilmoittautuu uudelleen opintojaksolle ja suorittaa koko jakson uudelleen. Tieto siitä, että jaksolla ei ole rästioikeutta, löytyy toteutuksen tiedoista.
  • Opintojakson päätyttyä: Opettaja on merkinnyt opintojakson päätyttyä MyDiakiin, mitä opiskelijalta puuttuu. Kurssialue on Diaklessa auki opiskelijoille vielä 6 kk opintojakson lukukauden päättymisen jälkeen. Suorittaakseen rästit, opiskelija ilmoittautuu uusintatenttiin tai palauttaa rästiin jääneet oppimistehtävät rästien palautuspäivänä.
  • Rästiin jääneen opintojakson lukukauden päättymisestä on kulunut yli 6 kk: Opiskelija näkee MyDiakin lisätiedoista häneltä puuttuvat opintojakson osasuoritukset. Opiskelija ottaa yhteyttä opettajaan, joka ohjeistaa rästitehtävän tai tentin suorittamiseen. Esim. seminaareja tai ryhmätehtäviä korvaamaan opettaja voi antaa yksilötehtävän. Jos opettaja ei ole tavoitettavissa, opinto-ohjaajalla on tieto rästien vastaanottajista. Jos opiskelijalla on runsaasti rästejä, tekee hän rästien suorittamisesta suunnitelman, jonka opo hyväksyy.
  • Opetussuunnitelman mukaisia opintojaksoja ei ole enää tarjolla: Opiskelija suorittaa vastaavat opinnot voimassa olevan opetussuunnitelman mukaisesti. Opiskelija ottaa yhteyttä opinto-ohjaajaan.

Rästiprosessi kaaviona