Videon lataaminen Streamiin

Stream on Microsoft Office -ohjelmiin kuuluva videoiden suoratoistopalvelu. Streamiin ladattuja videoita pääsevät katselemaan vain diakilaiset.

Kirjaudu Office 365:een osoitteessa portal.office.com.

Valitse sovelluksista Stream. Jos et löydä kuvaketta, voit etsiä sen myös nimellä hakukentästä.

Valitse yläpalkista Luo-painike ja alavalikosta kohta Lataa video palvelimeen.

Voit joko vetää ja pudottaa koneellesi ladatun tiedoston sille varattuun kenttään tai painaa Selaa-linkkiä, jolloin pääset etsimään videosi tiedostoistasi.

Kun olet lisännyt videon, ylimmäisenä ikkunassa näet videon latauksen tilanteen. Sillä aikaa kun video latautuu, voit valmiiksi kirjoittaa videolle nimen ja kuvauksen sekä määrittää asetukset.

Kirjoita videolle mahdollisimman informatiivinen nimi ja kuvaus. Hyvä kuvaus sisältää esimerkiksi seuraavanlaisia tietoja:

  • mihin asiaan, opintojaksoon tai tehtävään video liittyy
  • kuka videon on tehnyt ja milloin
  • ketkä siinä esiintyvät
  • mihin videota mahdollisesti saa käyttää
  • voit myös lisätä kuvaukseen tiedon siitä, milloin videon voi poistaa palvelusta

Jos videosi nimi on vaikkapa "Kari-Pekan tekele" tai "10092018_1156", on muiden käyttäjien melko vaikeaa saada selville, mistä on kysymys, vaikka se olisikin sinulle itsellesi täysin selvää.

Oikeudet-välilehdellä voit lisätä videosi eri ryhmiin, kanaviin tai antaa yksittäisille käyttäjille Omistaja- eli muokkausoikeudet. Voit julkaista videosi myös ilman, että teet mitään näistä.

Kohdassa Jaa seuraavien kanssa voit valita, haetko ryhmää, kanavaa vai yksittäistä henkilöä. Tämän jälkeen ala kirjoittaa hakukenttään ryhmän, kanavan tai henkilön nimeä ja valitse hakusi kohde kentän alapuolelle ilmestyvästä listasta. Jos haluat luoda videon lataamisen yhteydessä uuden ryhmän tai kanavan, klikkaa hiirellä hakukenttää, jolloin sen alapuolelle ilmestyy painike toiminnolle.

Lisäämäsi henkilöt, ryhmät ja kanavat näkyvät listana kohdassa Katselijat. Jos haluat antaa tietylle käyttäjälle omistajaoikeudet, laita täppä henkilön nimen perässä olevaan valintaruutuun. Kaikki diakilaiset pääsevät katselemaan videotasi, mutta vain Omistajan oikeuksilla voi muokata videon tietoja jälkikäteen. Jos video on esimerkiksi toteutettu ryhmätyönä, voit halutessasi lisätä muut ryhmän jäsenet videon Omistajiksi.

Kaikkia asetuksia pääset säätämään myös videon julkaisun jälkeen. Jos esimerkiksi et ole varma, mille kanavalle oppimistehtävänä palautettava video pitikään lisätä, ei hätää!

Asetukset-välilehdelle sinun ei lähtökohtaisesti tarvitse tehdä muutoksia.

Kun Ihmiset-kohta on valittuna, sovellus muodostaa automaattisesti aikajanan, jossa näkyvät videolla esiintyvät henkilöt.

Kun Kommentit-kohta on valittuna, voi videotasi kommentoida.

Tekstitys-kohdassa voit lisätä videoosi tekstitykset. Automaattinen tekstitys on tällä hetkellä (9/2019) saatavilla vain englanniksi ja espanjaksi. Älä siis käytä automaattista tekstitystä suomenkielisiin videoihin. Erillisen tekstitystiedoston voit ladata .vtt-muodossa. Tekstitysten tekemiseen on netissä saatavilla erilaisia tekstitysohjelmia.

 

Kun olet valmis julkaisemaan videon, paina Julkaise nyt. Sinun ei tarvitse odottaa, että video on latautunut kokonaan. Jos et paina julkaisupainiketta, ladattu video tallentuu omiin videoihisi luonnoksena, joka on näkyvillä vain sinulle. Löydät sen omista videoistasi yläpalkin kohdasta Oma sisältö > Videot.

Kun olet julkaissut videosi, pääset katsomaan sen klikkaamalla videon nimeä. Painikkeesta Jaa saat jaettavan linkin videoosi. Huomaa, että linkin haltija ei saa katsottua videoita ilman Diakin tunnuksia.

Jos haluat muuttaa videon tietoja jälkikäteen, avaa video ja klikkaa Lisää toimintoja -painiketta, jossa on kolme pistettä. Valitse kohta Päivitä videon tiedot, niin pääset tekemään muutoksia.

Muiden henkilöiden lataamien videoiden tietoja pääset muokkaamaan vain, jos sinulle on annettu niiden kohdalla Omistaja- eli muokkausoikeudet.