Mikä on Mahara e-portfolio?

Diakin e-portfolioon on pääsy ainoastaan sellaisilla henkilöillä, joilla on pääsy myös Diakin Moodle-oppimisympäristöön. Kysymykset portfoliosta kannattaa tehdä tukipyynnöllä tuki.diak.fi. Ohjeet täydentyvät ensi vuoden aikana.

Mahara e-portfolio on avoimen lähdekoodin palvelu, joka kytkeytyy Diakin Moodle-oppimisympäristöön SSO (single sign-on)- tekniikalla. Kun kirjaudut Moodleen, pääset halutessasi myös Moodlen etusivulta käyttämään e-portfoliota, joka on Moodlesta erillinen mutta sen liitännäisenä toimiva Diakin ylläpitämä palvelu. Maharaan voi jokainen rakentaa oman digitaalisen portfolion tai useita portfolioita joko oppimista, työnhakua, projektityöskentelyä tms. varten. 

Toimintasi tai vierailusi portfoliossa ei ole näkyvissä kenellekään. Jokaisen opiskelijan oma portfolio on myös yksityinen, ei julkisesti netissä tai Diakin sisäisesti tarkasteltavissa, ellei käyttäjä itse muuta portfolionsa asetuksia. Diakin e-portfoliossa on löydettävissä hakutoiminnon kautta ainoastaan opiskelijan oletusportfoliosivu, joka on tyhjä. Profiilissa näkyy ainoastaan opiskelijan nimi eikä muita tietoja. Portfolioon ladatut tiedostot ovat oletuksena näkyvissä vain käyttäjälle itselleen.

Kun itsensä on kerran sisäänkirjannut portfolioon, oma tunnus aktivoituu ja käyttäjä saa sähköpostiin kertailmoituksen liittymisestä Mahara e-portfolion jäseneksi. Käyttäjä ei itse pysty "deaktivoimaan" tunnusta eli portfolioon jää käyttäjäksi niin kauan kuin Moodletunnus on olemassa. Portfoliota ei ole silti pakko käyttää eikä sinne ole jatkossa pakko kirjautua, jos sille ei koe olevan tarvetta omissa opinnoissaan. Valitettavasti käyttäjä ei myöskään voi itse säätää Moodlessa Vie portfolioon-painikkeita pois näkyvistä. Se säädetään Moodlen ylläpidosta: joko ominaisuus on käytettävissä kaikilla tai ei kenelläkään.