Tarkennuksia Ouriginal-tekniikkaan ja -tietokannan toimintaan

Diakleen palautettu teksti käy Ouriginal (ent. Urkund) läpi (ellei toisin mainita). Se tallennetaan tietokantaan, jonka jälkeen sitä verrataan tietokannan muihin dokumentteihin, tietosanakirjoihin, sanomalehti- ja tieteellisiin artikkeleihin sekä kirjoihin, jotka ovat käytettävissä vertailua varten, ja internetistä löytyvään materiaaliin. 

Kun analyysi on valmis, syntyy raportti, josta selviää, löytyikö dokumenttia analysoidessa yhtäläisyyksiä muiden lähteiden kanssa. Tämä raportti sisältää linkin yleiskatsaukseen, jota opettaja voi käyttää tutkiessaan mahdollisia yhtäläisyyksiä tarkemmin. 

Edellä mainitussa yleiskatsauksessa palautettu dokumentti sijoittuu opettajan näyttöruudun vasemmalle puolelle ja vertailuun nousseet lähdemateriaalit oikealle. Kummallakin puolella on tekstissä selkeät merkinnät, jotka kertovat, mihin vertailussa pitää kiinnittää huomiota. Vertaamalla dokumentin osoitettuja tekstiosioita löytyneisiin lähteisiin, voi saada tietoa, jonka perusteella pystytään päättämään, kuinka tapauksessa jatketaan, jos tekstin samankaltaisuutta löytyy runsaasti.  

Video raportista: https://youtu.be/T1X6iqlPvDQ  (In English) 

Ouriginal-tietokanta

Kun palautettu teksti on lähetetty Ouriginal-järjestelmän läpi, se tallennetaan Ouriginalin tietokantaan. Dokumentti tallennetaan osin sen vuoksi, että sitä voidaan jatkossa vertailla muiden tekstien analysoinnissa. Tällä tavoin myös dokumentti on suojattu myöhempää, muiden taholta tehtyä plagiointia vastaan. 

Materiaalia, joka lähetetään Ouriginalin läpi, ei käytetä millään muilla kuin yllämainituilla tavoilla. 

Tekijänoikeuksien haltijalla eli oman dokumenttinsa palauttavalla on kuitenkin oikeus kieltää dokumentin käyttö vertailulähteenä Ouriginal-järjestelmässä. Jos näin tekee, dokumentti säilytetään silti korkeakoulun vuoksi ja se tarkistetaan plagioinnin varalta, mutta sitä ei tulla käyttämään lähteenä muiden opiskelijoiden lähettäessä dokumenttejaan analysoitavaksi eikä sitä voida etsiä Ouriginal-järjestelmästä. 

Miten dokumenttia ei oteta näkyviin tulevissa analyyseissa

Dokumentin lisäämisen jälkeen sähköpostiin tulee ilmoitus, että Ouriginal on vastaanottanut materiaalin. Tuon sähköpostin lopussa on mahdollisuus klikata linkkiä ja näin kieltää dokumenttisi käyttö myöhemmissä vertailuissa niin, että dokumentin sisältö tai tekijä paljastuu. 

Sähköpostiviestin lopussa tämä kohta: 

Seuraa tätä linkkiä, jos tahdot kieltää dokumenttisi käytön yllämainitulla tavalla: 

(Follow this link to exempt your document as stated above:) 

 

Huom! Sinun tulee klikata vastaavaa linkkiä omaan sähköpostiin saamastasi viestistä (viesti otsikolla ’Vahvistus dokumentin vastaanottamisesta’).