Aineiston jakaminen Collaboratessa (vain presenterin/esittäjän tai moderaattorin/valvojan roolissa)

Tällä hetkellä sallitut jaettavat aineistotyypit ovat .pdf, .pptx sekä kuvatiedostot (.png, .jpeg, .gif). Videotiedostoja ei voi ladata Collaborateen jaettavaksi.

Jos haluat etäopetuksessa näyttää videon, se tulee jakaa chattiin joko linkkinä tai näyttää oman koneen näytöltä ruudunjaon kautta. Näytöltä jaetuna videon ääni osallistujille kulkeutuu tällöin valvojan mikrofonin kautta, joten jätä mikrofonisi auki (ja pysy itse hiljaa).

Liity Collaborate-istuntoon Moodlesta. Yhteyden muodostuttua 1) avaa oikeasta alareunasta lilasta kuvakkeesta Collaborate-paneeli ja valitse neliö-nuoli-ikonista aineiston jakamisen välilehti. 2) Klikkaa kolmantena oleva kohta Share files/Jaa aineisto

Tämän jälkeen pääset etsimään haluamasi tiedoston koneeltasi, kun klikkaat harmaalla alueella olevaa tekstiä Add files/Lisää tiedostot. Jos et tässä vaiheessa haluakaan jakaa aineistoa, voit palata takaisin aineistonjaon päävalikkoon otsikon edessä olevasta pienestä nuolesta (kuvassa merkitty punaisella nuolella).

Avautuvassa ponnahdusikkunassa valitse klikkaamalla tiedosto, jonka haluat ladata ja paina Avaa. Tiedoston voi lisätä latautumaan myös raahaamalla.

Tämän jälkeen tiedostosi latautuu Collaborateen. Voit seurata latautumista ja konvertointia ympyräpalkin avulla. Kun lataus on valmis, voit myös ladata lisää tiedostoja, jos näytät esityksesi aikana useita eri tiedostoja.

Kun tiedoston lataus on valmis (100%), klikkaa tiedosto mustaksi, ja sen jälkeen klikkaa oikealla alhaalla olevaa mustaa palkkia Share now/Jaa nyt.

Tämän jälkeen tiedostosi (jos siinä on useita sivuja) tulee näkyviin sivulajittelulla oikeaan reunaan. HUOM! Mustalla alueella ei näy jaettavana oletuksena mitään. Aineisto näkyy osallistujille vasta sitten, kun olet valinnut diaa klikkaamalla sen kohdan, josta haluat aloittaa.

Jaa esitys klikkaamalla haluamasi dia aktiiviseksi, jolloin esitys tulee näkyviin mustalle alueelle. Voit liikkua esityksen sivuilla joko nuolinäppäimien avulla (punainen laatikko kuvassa) tai klikkaamalla Collaborate-paneelin välilehdellä tiettyä diaa. Näin voit esimerkiksi jättää välistä näyttämättä jonkin dian.

Esitys lopetetaan mustan ruudun oikeassa yläkulmassa olevaa Stop-nappia painamalla (kuvassa punainen nuoli). Jos haluat vaihtaa näkyviin eri esityksen, voit palata päävalikkoon välilehden otsikon edessä olevaa pientä nuolta klikkaamalla (keltainen nuoli kuvassa). 

Jos haluat esityksesi aikana seurata chatin keskustelua, paina Collaborate-paneelissa puhekuplan kuvaketta, josta saat chatin näkyviin.