Yleistä asiaa kannettavan hankinnasta

HUOM! Emme suosittele hankkimaan Googlen ChromeOS -käyttöjärjestelmällä olevaa Chromebook konetta. Nämä voivat hintansa puolesta olla kiinnostavia vaihtoehtoja, mutta ovat monilta osin rajoittuneita. Ovat lähempänä tablettia, kuin täysiveristä tietokonetta.

 

  • Uuden kannettavan kohdalla käyttöjärjestelmäksi Windows 11, tai Applen Mac -koneen kohdalla macOS -versio 14.x.x, koodinimeltä Sonoma. Tarjolla voi olla jotain vanhempaa kone-erää, missä käyttöjärjestelmänä on versio 13.x.x, koodinimeltään Ventura. Nämä ovat päivitettävissä versioon 14.

 

  • Uutta kannettavaa ostettaessa, älä osta sitä kaikkein halvinta, mitä on tarjolla. Nämä koneet eivät kestä intensiivistä käyttöä/mekaanista rasitusta. Koneet voivat kärsiä lämpöongelmista, ja koneen muoviseen runkoon voi tulla halkeamia toistuvasta kuljetuksesta.

 

  • Mikäli sinulla on jo kannettava, ja siinä on Windows 10, tämä käy ihan hyvin. Muista kuitenkin päivittää käyttöjärjestelmä ajan tasalle Windows Updaten kautta. Koneen ollessa riittävän uusi, kone on mahdollista päivittää Windows 11:sta Windows Updaten kautta. Windows Update ilmoittaa tästä erillisellä ilmoituksella, että koneelle on mahdollista asentaa Windows 11. Asennus ei tapahdu automaattisesti, vaan se täytyy erikseen hyväksyä.

 

  • Mikäli käytät entuudestaan Applen Mac -konetta, niin päivitä kone, niin uuteen käyttöjärjestelmään kuin vain mahdollista. Tämä ihan siksi, koska käyttöjärjestelmän ollessa riittävän vanha O365 ei asennu. Ongelmia voi tulla muidenkin sovellusten kohdalla. Hyvänä esimerkkinä eri verkkoselaimet. Selaimet lakkaavat saamasta päivityksiä, ja ongelmia voi alkaa esiintymään erinäisten sivustojen kanssa. Sivusto itsessään ei välttämättä lataudu ollenkaan, toimii oudosti, tai antaa jonkun virheilmoituksen. Joulukuussa 2023 O365 on tukenut 3:a viimeisintä versiota macOS:stä. Nämä versiot ovat macOS Monterey 12 ja macOS Ventura 13 ja macOS Sonoma 14. Mikäli et tiedä, mikä versio Macissa on voit tarkistaa sen ylärivin Omenavalikosta, valitsemalla ”Tietoja tästä Macista”. Osa muutaman vuoden ikäisistä Mac -kannettavista voidaan päivittää enintään macOS Montereyn versioon 12.7.7.

 

  • Kannettavassa olisi hyvä olla tallennustilaa vähintään 256 Gt. Mikäli hankit uutta konetta, ja tallennustilaa on esim. 512 Gt, tämä on hyvä. Tällä saa pelivaraa myöhempää ajankohtaa silmällä pitäen. Osaan kannettavista SSD-levyä ei voi vaihtaa.

 

  • Koneen keskusmuistin ehdoton minimi on 8 Gt. Tätä pienemmällä muistilla olevaa konetta ei kannata hankkia, vaikka sellainen olisikin tarjolla/omistat jo entuudestaan. Nykyiset käyttöjärjestelmät ja ohjelmat eivät enää toimi kunnolla. Mikäli kone on myyty 16 Gt:lla tämä käy hyvin. Suurempi keskusmuistin määrä mahdollistaa useamman sovelluksen jouhevan yhtäaikaisen käytön. Tämä mahdollistaa myös enemmän muistia kuluttavien sovellusten käytön, esim. videoeditointi, kuvankäsittely ja äänenkäsittely.

 

  • Ennen ostopäätöstä tutustu useamman eri valmistajan konemalleihin, ja kokeile näppäimistön tuntumaa. Kirjoitustyössä hyvä tunnokas näppäimistö on tärkeä. Tutki myös näytön laatua, ja miltä se tuntuisi omassa käytössä. Alarajana näytön koolle on 13,3 tuumaa. Mikäli koet, että tarvitset isomman esim. 14  tai 15,4 tuuman näytön, niin silloin kannattaa valita tämä. Näytön tuumakoon kasvaessa, nousee koneen hankintahintakin.

 

  • Erillinen hiiri on myös suositeltava hankinta, näitä on tarjolla langattomia ja langallisia. Kannettavan omaa tasohiirtä voi käyttää, mutta tarkempaan työhön siitä ei ole.

 

  • Opiskelun kannalta olisi olennaista hankkia headsetti. Voit hankkia joko USB-porttisen, langatonta Bluetoothia käyttävän, tai 3,5 mm:n audioliittimellä olevan. Tarkista oman koneen/hankittavan laitteen liittimien yhteensopivuus/Bluetoothin käytön mahdollisuus ennen kuin teet ostopäätöksen.

 

  • Kannettavan voit ostaa myös käytettynä, on olemassa yrityksiä, jotka myyvät muutaman vuoden ikäisiä, lähinnä yrityskäytössä olleita kannettavia. Nämä ovat hyvä vaihtoehto, mikäli täysin uutta konetta ei ole mahdollista hankkia. Mikäli käytetyn koneen hankinnan yhteydessä on mahdollista ostaa lisätakuu, mikä on yleensä 12 kk, niin tätä kannattaa miettiä.