Oppaita opettajille ja henkilökunnalleIT-ohjeitaArticlesDiak tunnistautumispalvelu ja käyttäjätunnukset

Diak tunnistautumispalvelu ja käyttäjätunnukset

Kaikkien Diakissa työskentelevien tulee ottaa käyttöön omat henkilökohtaiset Diak-käyttäjätunnukset työsuhteen alkaessa, ja käyttäjätunnusten tunnusten aktivointi tulee tehdä itsenäisesti Diakin tunnistautumispalvelun kautta.

Diak tunnistautumispalvelussa voit aktivoida tunnuksesi, vaihtaa salasanasi tai tarkistuttaa käyttäjätunnuksesi. Käyttääksesi palvelua tarvitset joko voimassa olevan Diakin käyttäjätunnuksen ja salasanan, tai verkkopankkitunnuksesi / mobiilivarmenteen suomi.fi -tunnistautumista varten. Käyttämällä palvelua sinun tulee hyväksyä Diakin Tietojärjestelmien ja tietoverkkojen käyttösäännöt tunnistautumisen jälkeen.

Diakin henkilöstöllä, jolla on käytössään henkilökohtainen Diakin työtietokone, etätöissä salasanaa vaihtaessa, VPN-yhteys tulee muodostaa salasanan vaihdon jälkeen uudella salasanalla. Ilman VPN-yhteyttä salasanan muutos ei synkronoidu henkilökohtaisen Diakin työtietokoneen sisäänkirjaukseen. VPN-yhteys Diakin verkkoon tulee pitää päällä yhden tunnin ajan salasanan vaihtamisen jälkeen.

Kun olet vaihtanut salasanan tunnistautumispalvelun kautta, tallennettu eduVPN-yhteys tulee unohtaa ja lisätä uudestaan käyttäen uutta salasanaa. Ohjeet löytyvät täältä.

Mikäli salasana ei ole päivittynyt tietokoneen kirjaustietoihin, kone tulee käynnistää uudelleen. Mikäli uusi salasana ei etänä työskennellessä päivity uudelleenkäynnistyksen yhteydessä, tulee koneelle kirjautua vielä vanhalla salasanalla, ja yhdistää VPN-yhteys Diakin verkkoon, ja tunnin kuluessa kirjaustietojen pitäisi päivittyä laitteelle.

Tunnusten ja salasanan aktivointi Diakin tunnistautumispalvelussa

Siirry osoitteeseen https://id.diak.fi. Valitse etusivulta Aktivoi / resetoi salasana (kuva 1). Seuraavassa näkymässä sinua muistutetaan siitä, että palvelun käyttäminen vaatii vahvaa henkilöllisyyden varmentamista, joka tehdään pankkitunnuksella, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla suomi.fi palvelussa (kuva 2). Henkilöllisyyden varmentamisen jälkeen siirryt takaisin Diakin tunnistautumispalveluun.

 

Jatkaaksesi palvelun käyttöä ja aktivoidaksesi käyttäjätunnuksesi, sinun tulee hyväksyä Diakin tietojärjestelmien ja tietoverkon käyttösäännöt. Käyttösäännöt hyväksyttyäsi, pääset määrittämään salasanasi ja näet käyttäjätunnuksesi.

Käyttäjätunnuksia on olemassa kahta muotoa, joita käytetään eri palveluissa. Suurimmassa osassa käytetään tunnusten pidempää muotoa, joka toimii esimerkiksi sähköpostissa ja Diakle-kurssialustassa. Tunnusten lyhyempää muotoa käytetään palveluissa, joissa käytössä on valtakunnallinen HAKA-kirjautuminen. Tällaisia palveluita ovat esimerkiksi MyDiak ja kirjaston sähköiset palvelut, kuten Finna.

Käyttäjätunnusten alapuolella on Salasana-näppäin, jota painamalla pääset määrittämään salasanasi. Salasanan tulee täyttää tiettyjä ehtoja, jotka on listattu tunnistautumispalvelussa salasanan määrityksen tai vaihdon yhteydessä. On myös syytä välttää tiettyjä, helposti arvattavia sanoja tai asioita salasanassa.

Huomaathan, että Diak-käyttäjätileissä on käytössä monivaiheinen tunnistautuminen, joka vaatii pieniä toimia sen yhteydessä, kun kirjaudut ensimmäistä kertaa Diakin järjestelmiin (esim. sähköposti) Diak-käyttäjätililläsi. Lisätietoja monivaiheisesta tunnistautumisesta löydät tämän artikkelin viimeisestä kappaleesta ja monivaiheisen tunnistautumisen ohjeistuksesta. Huomiona myös, että salasanan asettamisen jälkeen voi olla pieni viive, ennenkuin muutos on synkronoitunut kaikkiin palveluihin. Synkronoitumisessa voi mennä 15 minuuttia, mutta tämän jälkeen voit alkaa käyttämään tunnuksiasi kaikissa Diakin järjestelmissä ja palveluissa.

Unohtuneen salasanan resetointi

Siirry osoitteeseen id.diak.fi ja valitse Aktivoi / resetoi salasana. Valitse aukeavasta näkymästä Seuraava, jolloin siirryt suomi.fi-palveluun tunnistautumaan. Tunnistautumiseen tarvitset verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenteen tai varmennekortin. Tunnistautumisen jälkeen siirryt takaisin Diakin tunnistautumispalveluun.

Käyttäjätiedot-ikkunassa on näppäin Salasana, jota klikkaamalla pääset vaihtamaan salasanasi. Salasanan tulee täyttää tiettyjä ehtoja, jotka on listattu tunnistautumispalvelussa salasanan määrityksen tai vaihdon yhteydessä.

Salasanan vaihtamisen jälkeen, kaikki sovellukset joihin olet kirjautunut Diak-käyttäjätunnuksillasi, tulevat tarvitsemaan monivaiheisen tunnistautumisen. Suosittelemme tarkistamaan sovellukset ja ohjelmat, sekä niiden kirjautumisen tilan salasanan vaihdon jälkeen niin tietokoneista kuin mobiililaitteista. Mikäli tunnistautumista ei ole suoriteta, ohjelmat eivät toimi oikein, eivätkä esim. sähköpostiviestit saavu perille laitteellesi, ennenkuin monivaiheinen tunnistautuminen on vahvistettu. Lisätietoja monivaiheisesta tunnistautumisesta löydät tämän artikkelin viimeisestä kappaleesta ja siihen liittyvästä ohjeistuksesta.

Huomaathan myös, että salasanan asettamisen jälkeen voi olla pieni viive, ennenkuin muutos on synkronoitunut kaikkiin palveluihin. Synkronoinnissa voi mennä 15 minuuttia, mutta tämän jälkeen voit alkaa käyttämään tunnuksiasi kaikissa Diakin järjestelmissä ja palveluissa.

Salasanan vaihto

Jos et ole unohtanut salasanaasi, mutta haluat vaihtaa sen, valitse id.diak.fi -etusivulta Kirjaudu tilillä -näppäin. Kirjaudu sisään Diak-käyttäjätunnuksellasi ja salasanallasi. Pääset Vaihda salasana -näkymään, johon syötettyäsi tarvittavat tiedot sekä uuden salasanan, valitse Vaihda -näppäin.

Salasanan vaihtamisen jälkeen, kaikki sovellukset joihin olet kirjautunut Diak-käyttäjätunnuksillasi, tulevat tarvitsemaan monivaiheisen tunnistautumisen. Suosittelemme tarkistamaan sovellukset ja ohjelmat, sekä niiden kirjautumisen tilan salasanan vaihdon jälkeen niin tietokoneista kuin mobiililaitteista. Mikäli tunnistautumista ei ole suoriteta, ohjelmat eivät toimi oikein, eivätkä esim. sähköpostiviestit saavu perille laitteellesi, ennenkuin monivaiheinen tunnistautuminen on vahvistettu. Lisätietoja monivaiheisesta tunnistautumisesta löydät tämän artikkelin viimeisestä kappaleesta ja siihen liittyvästä ohjeistuksesta.

Huomaathan, että salasanan asettamisen jälkeen voi olla pieni viive, ennenkuin muutos on synkronoitunut kaikkiin palveluihin. Synkronoinnissa voi mennä 15 minuuttia, mutta tämän jälkeen voit alkaa käyttämään tunnuksiasi kaikissa Diakin järjestelmissä ja palveluissa.

Ei suomalaista henkilötunnusta tai verkkopankkitunnuksia?

Diak tunnistautumispalvelu ei ole käytettävissä henkilöstölle, joilla ei ole suomalaista henkilötunnusta tai verkkopankkitunnusta. Tunnuksesi lähetetään sinulle Diakin ICT-palveluista ennen opintojen alkamista. Varauduthan todistamaan henkilöllisyytesi pyydettäessä tunnuksien luovutuksen yhteydessä.

Monivaiheinen tunnistautuminen

Diak-käyttäjätileillä on käytössä monivaiheinen tunnistautuminen. Ohjeistukset ja lisätietoja monivaiheiseen tunnistautumiseen, sekä sen käyttöön löydät täältä.

Huomaathan, että tilin aktivoinnin tai jokaisen salasanan vaihdon jälkeen sinun tulee tehdä muutama toimenpide monivaiheiseen tunnistautumiseen liittyen. Tilin aktivoinnin jälkeen, kun kirjaudut ensimmäistä kertaa, käyttäjän tulee määrittää tapa, jolla kirjaus varmistetaan. Suosittelemme eri vaihtoehdoista käyttämään tunnistautumiseen Microsoft Authenticator sovellusta, jonka voi ladata ilmaiseksi mobiilaitteiden sovelluskaupasta. Sovelluksesta, tai eri tunnistautumistavoista ja niiden määrityksistä löydät lisää monivaiheisen tunnistautumisen ohjeistuksista.

Salasanan vaihtamisen jälkeen, kaikki sovellukset joihin olet kirjautunut Diak-käyttäjätunnuksillasi, tulevat tarvitsemaan monivaiheisen tunnistautumisen. Suosittelemme tarkistamaan sovellukset ja ohjelmat, sekä niiden kirjautumisen tilan salasanan vaihdon jälkeen niin tietokoneesta kuin puhelimesta.  Mikäli tunnistautumista ei ole suoritettu, eivät ohjelmat toimi oikein, eivätkä esim. sähköpostiviestit saavu perille laitteellesi, ennenkuin monivaiheinen tunnistautumisen on vahvistettu. Mikäli olet liittynyt puhelimella Eduroam -verkkoon, se tulee myös unohtaa puhelimen muistista ja tehdä yhdistäminen uudelleen.

0 Comments

Add your comment

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.