Tunnistautumispalvelun tukiportaali

Diakin opiskelijat ja henkilökunta ohjataan aktivoimaan opintojen/työsuhteen alussa käyttäjätunnuksensa itse, Diakin Tunnistautumispalvelussa. Käyttäjätunnus aktivoidaan Tunnistautumispalvelun tukiportaalissa vain silloin, kun henkilö ei itse voi käyttää tunnistautumispalvelua (tällä ei ole suomalaista hetua tai mitään Suomi.fi-palvelussa vaadittavaa varmennusvälinettä).

Diakin tunnistautumispalvelun tukiportaali löytyy osoitteesta https://idbackend.diak.fi.

Opiskelijat ohjataan uuden opiskelijan infossa tai esim. jatkuvien opintojen opiskeluoikeuden myöntämisen vahvistusviestissä Diakin Tunnistautumispalveluun. Jos henkilö ei voi käyttää tunnistautumispalvelua, hänet ohjataan ottamaan yhteyttä opintotoimistoon ja opintotoimisto aktivoi tunnukset tukiportaalin kautta.

Henkilökunta ohjataan esihenkilön, IT:n (tuntityöntekijät) tai HR:n (kuukausityöntekijät) toimesta Diakin Tunnistautumispalveluun. Jos henkilö ei voi käyttää tunnistautumispalvelua, hänet ohjataan ottamaan yhteyttä it-tukeen ja tunnukset aktivoi tukiportaalin kautta IT tai HR.

Diakin Tunnistautumispalvelu löytyy osoitteesta https://id.diak.fi, sen perusinfo nettisivuilta ja tarkempi ohjeistus ohjepankista.

Ohjaa henkilö Tunnistautumispalveluun myös silloin, jos hän on unohtanut salasanansa, haluaa vaihtaa sen tai ei esim muista käyttäjätunnustaan.

1. Kirjautuminen

Kirjaudu portaaliin käyttäjätunnuksella sekä salasanalla (sama millä kirjaudut Diak verkkoon).

KUVA: Tukiportaaliin kirjautuminen

Kirjautumisen jälkeen pääset hakemaan opiskelijoiden ja/tai henkilökunnan tietoja, riippuen käyttöoikeuksistasi. Opiskelijapalvelut näkevät opiskelijoiden tiedot, HR-palvelut henkilökunnan ja IT-tukihenkilöt laajasti kaikki käyttäjät.

2. Käyttäjän hakeminen, tiedot ja valikot

Kirjautumisen jälkeen sinulle avautuu palvelun hakusivu.

KUVA: Hakusivu

Voit hakea käyttäjiä useilla eri hakukriteereillä. Voit yhdistellä eri hakukriteereitä, jolloin palvelu hakee ne käyttäjät, joiden tiedot vastaavat kaikkia asettamiasi hakuehtoja. Mikäli haet sanan/merkkijonon osalla, käytä *-katkaisumerkkiä

  • käyttäjän Diakin käyttäjätunnus
  • käyttäjän nimi
  • käyttäjän sähköpostiosoite
  • käyttäjän puhelinumero
  • käyttäjän yksilöivä tunniste eli hetu tai opiskelijanumero

Lista hakuehtoja vastaavista käyttäjät avautuu sivun alaosaan. Näet heti tuloslistassa perustietoja käyttäjästä. Huomioi erityisesti:

  1. Käyttäjätunnuksen tila
    vihreä = aktiivinen
    punainen = passiivinen
    harmaa = deletoitu
  2. Käyttäjätyyppi: opiskelija tai henkilökunta
  3. Sijainti: käyttäjän kotikampus (jos tieto löytyy)
  4. Nimike: henkilökunnalta työnimike
KUVA: Hakutuloslista

Pääset tarkastelemaan haluamasi käyttäjän tarkempia tietoja klikkaamalla listalla tämän käyttäjätunnusta. Huomioi erityisesti:

  1. Käyttäjän henkilötunnus: näkyy palvelussa, mikäli se löytyy käyttäjän tiedoista MyDiakissa/Sympassa.
  2. Ensitunnistamisen taso: käyttäjän aiempi tunnistautumisen taso
    Ei tiedossa = käyttäjälle ei ole luovutettu tunnuksia portaalin kautta eikä henkilö ole vielä itse aktivoinut tunnuksiaan Diak Tunnistautumispalvelun kautta.
    LOW = käyttäjälle on luovutettu tunnukset tukiportaalin kautta IT-palveluiden toimesta.
    MEDIUM = käyttäjälle on luovutettu tunnukset tukiportaalin kautta henkilöllisyyden varmistamisen jälkeen.
    HIGH =  käyttäjä on käynyt itse aktivoimassa tunnuksensa Diak Tunnistautumispalvelun kautta (Suomi.fi-palvelun vahva tunnistautuminen).
  3. Lyhyt käyttäjätunnus

Pääset tarvittaessa takaisin hakutuloslistaan valitsemalla Takaisin työkaluriviltä.

KUVA: Käyttäjän yksityiskohtaiset tiedot

Varmista aina huolellisesti, että käsittelet palvelussa oikean käyttäjän tietoja. Vertaa palvelussa näkyviä tietoja henkilöllisyystodistukseen ja tarvittaessa MyDiakiin/Sympaan.

Mikäli palvelussa ei näy henkilötunnusta, etsi käyttäjän tiedot MyDiakista/Sympasta esim. nimeä tai käyttäjätunnusta hyödyntäen ja vertaa henkilöllisyystodistusta sieltä löytyvään syntymäaikaan.

3. Käyttäjätunnuksen aktivointi käyttäjän puolesta

Käyttäjän tulee aina ensisijaisesti aktivoida oma käyttäjätunnuksensa Tunnistautumispalvelun kautta. Vain mikäli tämä ei ole mahdollista, joko suomalaisen hetun tai Suomi.fi-palvelun edellyttämien varmennusvälineiden puutteen takia, käyttäjätunnus aktivoidaan Diakin toimesta.

Valitse käyttäjän kortilla sivun yläosan työkaluriviltä Toiminnot ja avautuvasta valikosta Luovuta käyttäjätunnus.

KUVA: Aloita käyttäjätunnuksen luovutus
  1. Valitse tilanteeseen sopiva käyttäjän tunnistustapa:

MEDIUM - Paikan päällä kuvallisesta henkilöllisyystodistuksesta
Aina ensisijainen vaihtoehto.

MEDIUM - Videolinkin yli kuvallisesta henkilöllisyystodistuksesta
Videolinkin yli henkilöllisyys tarkistetaan vain niissä poikkeustilanteissa, joissa käyttäjän ei ole mahdollista tai kohtuullista saapua kampukselle. LINKKI OHJEESEEN TÄHÄN

LOW - Muu tunnistustapa
Vain it-palveluiden käytettävissä erityisen poikkeuksellisissa tapauksissa.

  1. Vertaa ohjeistusta hyödyntäen henkilöllisyystodistuksen tietoja tukipalvelussa näkyviin käyttäjän tietoihin. Käytä tarvittaessa apuna MyDiakin/Sympan tietoja.

  2. Valitse käyttäjätunnuksen ja salasanan toimitustapa

Lähetä käyttäjätunnus sähköpostilla ja salasana tekstiviestillä
Aina ensisijainen ja tietoturvallisin vaihtoehto. Varmista käyttäjältä tämän henkilökohtainen sähköpostiosoite ja puhelinnumero ja syötä tiedot ao. kenttiin. Käyttäjä saa sähköpostiinsa viestin, josta löytää perustiedot käyttäjätunnuksestaan ja erillisenä tekstiviestinä salasanansa. Anna palvelun generoida salasana, käyttäjä voi halutessaan tämän jälkeen käydä vaihtamassa salasanansa Tunnistautumispalvelussa.

Tulosta
Käytetään vain, mikäli sähköpostilla ja tekstiviestillä toimitus ei jostain syystä ole mahdollinen. Tuloste sisältää sekä käyttäjätunnuksen että salasanan ja se tulee luovuttaa käyttäjälle henkilökohtaisesti. Älä missään tilanteessa lähetä tulostetta sähköisesti suojaamattomassa sähköpostissa.

Älä toimita käyttäjätunnusta ja salasanaa
Vain it:n käytössä.

4. Klikkaa Luovuta tunnus.

KUVA: Käyttäjätunnuksen luovuttaminen