Sähköinen tutkintotodistus

Taustaksi

Diak siirtyi 31.3.2023 valmistuvista alkaen vain sähköisiin tutkintotodistuksiin.
Paperisia tutkintotodistuksia ei enää tehdä. 

Muutos ei vaikuta jo myönnettyihin paperisiin todistuksiin, eikä ennen 1.3.2023 myönnettyjä todistuksia muuteta sähköisiksi.

Sähköinen tutkintotodistus on alkuperäinen virallinen todistus. Tulostettu tutkintotodistus ei ole virallinen eikä aito.   

Sähköisestä tutkintotodistuksesta voi luoda (suositellaan opiskelijalle) useita sähköisiä kopioita. Kaikki sähköiset kopiot ovat virallisia ja aitoja todistuksia, kopioissa säilyy sähköinen allekirjoitus. 

Sähköisen tutkintotodistuksen aitouden voi varmistaa:

Varmenna dokumentin aitous -sivulla Atomi Validator palvelulla

Digi- ja väestötietoviraston sivuilta löytyvän palvelun kautta

 

Opiskelija noutaa/lataa sähköisen tutkintotodistuksen Opiskelijan työpöydältä MyDiakin Tulostepalvelusta. Se on noudettavissa MyDiakista 30 päivän ajan valmistumispäivästä klo 10 alkaen.

Kun tutkintotodistus on lähetetty opiskelijalle, Tulostepalveluun ilmestyy Tutkintotodistus-välilehti, josta sähköisesti allekirjoitettu tutkintotodistus on ladattavissa.

Opiskelijalle kerrotaan sähköisen tutkintotodistuksen saamisesta/noutamisesta

1. Valmistumispalvelussa todistushakemuksessa

2. Valmistumispalvelussa, kun todistushakemus hyväksytty

3. Kun todistushakemus on hyväksytty valmistumispalvelussa opiskelija saa sähköpostiviestin Diakin sähköpostiosoitteeseen

4. Diakin nettisivuilla kappale Sähköinen tutkintotodistus
https://www.diak.fi/valmistuminen/#65abef77

5. Opiskelijan ohje/lisätiedot sähköisestä tutkintotodistuksesta Screenstepsissä https://diak.screenstepslive.com/s/755/m/74749/l/1642682-sahkoinen-tutkintotodistus

Sähköisen tutkintotodistuksen vaiheet

1. Todistuksen tekeminen aloitetaan lisäämällä opiskelija valmistumisjoukkoon
2. Todistuksen luominen
3. Todistuksen tarkistaminen
4. Todistuksen lähettäminen allekirjoitettavaksi (ja arkistoitavaksi)
5. Todistuksen lähettäminen opiskelijalle

 

Tutkintotodistukset luodaan Korkeakoulupalveluiden työpöydän ylävalikon TUTKINTOTODISTUKSET kautta (tutkintotodistusten käsittelyn palvelu).

Etusivulla tehdään ensin valmistumisjoukot. Tehdään valmistumisjoukot valmistumispäivä ja kampuskohtaisesti. Lisäksi kun valmistuvia on paljon tehdään ainakin Helsingin osalta valmistumisjoukkoja vielä koulutusten mukaan. Joukkoon ei tarvitse linkittää Peppi-ryhmiä.
Kun kuukauden valmistuminen on ohitse valmistumisjoukko arkistoidaan. Tämän jälkeen ne ovat tarvittaessa löydettävissä Näytä arkistoidut -painikkeen kautta.

1. Todistuksen tekeminen aloitetaan lisäämällä opiskelijat valmistumisjoukkoon +-painikkeen kautta

Ennen kun opiskelijan voi listätä valmistumisjoukkoon ja aloittaa tutkintotodistuksen luominen niin MyDiakissa pitää olla kaikki kunnossa.

  • HOPS ja opintosuoritusotteen merkinnät tarkistettu (opto)
  • Valmistumistiedot vahvistettu (opto)
  • Todistusmerkinnät, pätevyys merkitty (Sari) (1*
  • Valmistumispäivämäärä merkitty (Sari) (2*
  • VALOssa toditushakemus tarkistettu (opto) ja hyväksytty (Sari)

(1* Todistusmerkinnällä merkitään myös todistuksen allekirjoittaja (rehtori tai vararehtori). Tämän merkinnän perusteella tulee todistukseen allekirjoittajan käsialanäyte.

(2* Valmistumispäivämäärä tulee olla merkittynä MyDiakiin (Läsnäolotiedot->Lisää valmistuminen), jotta opiskelijan voi valita valmistumisjoukkoon. Tutkintotodistukseen ei muuten tule oikeat valmistumis-/allekirjoituspäivät.

2. Todistuksen luominen

Kun halutut opiskelijat on valittu valmistumisjoukkoon käynnistyy prosessi tutkintotodistusten ja tarvittavan metadata tiedoston luomisella. Prosessi kynnistetään:

  1. Valitsemalla kaikki opiskelijat painamalla nappia ‘Valitse kaikki’
  2. Tämän jälkeen painetaan viereisestä napista ‘Tee valituille’ ja valitaan ‘Luo dokumentit’.

Tämän jälkeen Atomi lähtee luomaan opiskelijoille tutkintotodistusta (pdf) ja siihen liittyv metatieto (xml) tiedostoja. Huomioithan, että Atomi luo dokumentit yksi kerrallaan, jotta taustajärjestelmä ei kuormittuisi taustalla. Tästä syystä dokumenttien luominen saattaa kestä hetken aikaa, jos opiskelijoita on valmistumisjoukossa paljon.
Jos sivu ei päivity automaattisesti, vaan sen voi päivittää yläkulmassa olevalla ”Päivitä näkymä”-painikkeella.

3. Todistuksen tarkistaminen

Kun tutkintotodistuksen on saatu luotua valmistumisjoukon opiskelijoille pitää dokumentti vielä tarkistaa seuraavasti:

  1. Avaa dokumentti painamalla opiskelijarivillä näkyvää tutkintotodistusta. Avaa dokumentti ja tarkista, että se on sisällöllisesti ja tietojen osalta kunnossa.
  2. Mikäli huomaat vielä korjattavaa, käy tekemässä muutokset MyDiakissa. Luo tämän jälkeen opiskelijalle uusi dokumentti. Versio-kohdassa näet luotujen versioiden määrän.
  3. Kun dokumentti on tarkastettu, tulee Atomissa merkit tarkastuksen lopputulos. Dokumentti voidaan hyväksyä tai hylätä.
    Jos on tarpeen, voi hylkäyksen tai hyväksynnän yhteydessä merkitä vapaaseen tekstikenttän huomioita. Saat asetettua tarkistusmerkinnän jokaisen opiskelijan osalta oikeassa laidassa näkyvästä valintavalikosta, jossa on kohta ‘Merkitse tarkistetuksi’.

4. Todistuksen lähettäminen allekirjoitettavaksi (ja arkistoitavaksi)

 Kun todistukset on luotu, tarkastettu ja merkitty hyvksytyiksi, voidaan ne lähettää allekirjoitettavaksi. Tämä onnistuu seuraavasti:

  1. Valitse valmistumisjoukon kaikki opiskelijat painamalla nappia ‘Valitse kaikki’
  2. Valitse allekirjoittaja ja paina ‘Lähetä allekirjoitettavaksi’.

Tämän jälkeen Atomi lähettää dokumentit allekirjoitettavaksi. Voit seurata statusta jokaisen opiskelijan osalta. Opiskelijan nimeä edeltävä ikoni kertoo dokumentin statuksen. Voit lisäksi seurata valmistumisjoukossa olevien statuksien lukumääriä sivun yläreunassa näkyvästä koonnista. Tarvittaessa saat aina avattua lähetetyn ja allekirjoitetun dokumentin Atomista.

Kun dokumentti on allekirjoitettu se läheteäätn automaattisesti arkistoitavaksi joko organisaation omaan arkistointi/asianhallintajärjestelmään tai Atomin omaan arkistoon

Diakin todistukset allekirjoittaa rehtori tai vararehtori. Valitse allekirjoittaja ja klikkaa lähetä allekirjoitettavaksi.

Todistukset ovat rehtorilla nyt allekirjoitettavana. Todistusten allekirjoituspäivät löytyvät vuosittain Opinnäytetyö- ja valmistumisaikataulusta. Todistusten allekirjoituksille on kuukausittain oma päivä (paitsi heinäkuu) ja tämä merkitty rehtorin kalenteriin.

Voit seurata/tarkistaa todistusten tilanteen esim. ovatko todistukset jo allekirjoitettu

Kun rehtori on allekirjoittanut todistuksen, dokumentti muuttuu Arkistoitu-tilaan.

5. Todistuksen lähettäminen opiskelijalle

Opintotoimisto lähettää todistuksen MyDiakin Tulostepalveluun valmistumispäivänä klo 10 mennessä.
Todistus on ladattavissa 30 päivän ajan valmistumispäivästä eli sen aikaa kun valmistuneella on Diakin tunnukset voimassa valmistumisen jälkeen.
Todistukseen pääsee käsiksi myös aina silloin kun on opiskeluoikeus voimassa Diaksissa (esim. amk-tutkinnon suoritanut tulee tekemään yamk-tutkintoa).

Lähetys opiskelijoille voidaan tehdä vain arkistoitu-tilan todistuksille.

Valitse haluamasi opiskelijat täppäämällä ja klikkaa ”Luo dokumentit”-painikkeen vieressä olevaa kolmiota tai yksittäisen opiskelijan kohdalla olevaa kolmiota ja valitse valikosta ”Lähetä opiskelijoiden näkymään”.

Tämä toiminto lähettää sähköisen tutkintotodistuksen opiskelijan työpöydän Tulostepalveluun, josta opiskelija voi noutaa todistuksen.

Lähettämisen jälkeen valmistumisjoukko näyttää tyhjältä. Klikkaamalla yläkulmassa olevaa suodatin-painiketta ja valitsemalla ”Lähetetty opiskelijan näkymään”, saat valmistumisjoukon opiskelijat takaisin näkyville. Tällöin tilana on ”Lähetetty opiskelijan näkymään”.

Todistuksen uudelleen lähettäminen kadonneen tilalle

Sähköisen tutkintotodistuksen uudelleen lähettäminen opintotoimiston toimesta on maksullista. Hinnat nettisivuilla https://www.diak.fi/opintotoimistot/

Todistus lähetetään Tutkintotodistuspalvelusta. Etsitään arkistosta valmistumisjoukko ja valmistuneen kohdalla valitaan "Lähetä opiskelijan näkymään ja sähköpostiin".

Todistus menee henkilökohtaiseen sähköpostiosoitteeseen, joka löytyy valmistuneelta MyDiakista.
Tämä aina tarkistettava ja varmistettava ennenkuin todistus lähetetään!

Sähköpostiviestin sisältö;

Todistuksen tulostaminen paperille opintotoimiston toimesta

Haetaan valmistuneet Tutkintotodistukset -palvelusta ja sieltä arkistosta valmistumisjoukkojen kautta.
Valmistumisjoukot tehty valmistumispäivittäin kampuskohtaisesti.
Valmistuneet tulevat esiin klikkaamalla yläkulmassa olevaa suodatin-painiketta valitussa valmistumisjoukossa.

Klikkaamalla valmistuneen kohdalla Tutkintotodistus dokumenttia nuolen kohdalta saadaan todistus auki  Adobeen Acrobat Readeriin pdf-muodossa. Tulosta todistus tavalliselle A4 kopiopaperille värillisenä.

Sähköisen tutkintotodistuksen korjaaminen

0 Comments

Add your comment

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.