Turnitin -raportin tulkinta
Turnitin vertaa käyttäjän työtä laajaan tietokantaansa. Jos havaitaan tapauksia, joissa käyttäjän kirjoitus on samankaltainen tai vastaa lähdettä, tämä merkitään tarkistusta varten tarkastuksen yhteenvedossa.
Tietokanta sisältää miljardeja verkkosivuja: sekä nykyistä että arkistoitua sisältöä Internetistä, opiskelijoiden aiemmin Turnitinille lähettämistä teoksista sekä tieteellisiä julkaisuja, jotka sisältävät tuhansia aikakauslehtiä, lehtiä ja julkaisuja
Raportin avaaminen
Kun opiskelija on palauttanut työn arviointia varten, Turnitin tarkistaa työn ja luo palautetusta työstä raportin. Opiskelija voi avata raportin kun tarkistus on valmis valitsemalla palautetun työn alla olevan prosenttilaatikon. Raportin luominen kestää yleensä noin 10-30 minuuttia, joskus jopa vuorokauden palvelimen kuormituksesta riippuen.
Raportti
Turnitin kertoo lähinnä tekstin samankaltaisuuden, mutta ei varsinaisesti kerro onko kyseessä plagiointivilppiä. On huomattava, että plagiointivilpillä tarkoitetaan tahallista plagiointia ja törkeää piittaamattomuutta tieteellisen viittaamisen käytänteistä.
Sen vuoksi älä kiinnitä liikaa huomiota yhtäläisyysprosenttiin. Se on suhteellinen numero eikä se kerro löytyneiden yhtäläisyyksien merkityksestä. Yhtäläisyydet pitää aina tulkita asiayhteydessään. Siksi on hyvä lukea ja arvioida työ sekä tulkita yhtäläisyydet yhtä aikaa.
- Turnitin korostaa osat tekstistä, jotka täsmäävät Turnitinin tietokannasta löytyviin aineistoihin. Tekstin alussa näkyvä numero ja väri viittaavat kohdassa 3 näkyvään aineistoon.
- Yhtäläisyysprosentti kertoo kuinka paljon tekstistä löytyy yhtäläisyyksiä Turnitinin tietokannasta löytyvään aineistoon
- Kohdassa kolme Top sources on esitetty kolme suurinta Turnitinin tietokannasta löytynyttä aineistoa ja niiden prosentit. Kohdassa All Sources löydät kaikki osumat.
Vastaavuuden kohdalla on linkki löytyneeseen aineistoon ja linkin alla tieto, onko vastaavuus internetsivu (INTERNET) vai palautettu työ (SUBMITTED WORK).
Samankaltaisuuden värikoodit
Prosenttiväli on 0–100 % ja mahdolliset samankaltaisuusryhmät ovat:
Korkea samankaltaisuuspistemäärä ei aina viittaa siihen, että kirjoitus on plagioitu, samoin kuin alhainen samankaltaisuuspistemäärä ei aina tarkoita, ettei plagiointia ole tapahtunut.
- Huomattavan kokoisen asiakirjan lähettäminen voi johtaa 0 %:n samankaltaisuuteen sellaisen raportin kanssa, joka sisältää edelleen osumia. Tämä johtuu siitä, että samankaltaisuuspisteet on pyöristetty 0 %:iin sen sijaan, että se olisi täsmälleen 0 %.
- Olet saattanut lähettää useita luonnoksia samasta paperista, mikä tarkoittaa, että lopullisesta työstäsi on saatu 100 %.
Löydettyjen vastaavuuksien poistaminen tarkastuksesta
Jos tarkasteltava työ (tai sen osa) on jostain syystä jo Turnitin-tietokannassa, ja yhtäläisyydet ovat sallittuja, voit poistaa sallitut julkaisut tarkastelusta. Julkaisut saa myöhemmin tarvittaessa takaisin tarkasteluun Silmä-kuvakkeesta.
Yhtäläisyyksien tarkempi läpikäynti
Jokaisella yhtäläisyyksiä omaavalla vertailutietokannan julkaisulla on oma numero ja väri. Julkaisun numeroa napsauttamalla näkyy
- monestako kohdasta yhtäläisyyksiä on löytynyt ja
- linkki alkuperäiseen julkaisuun tarkempaa vertailua varten.
Mikäli vastaavuus löytyy toisen oppilaitoksen opiskelijan palauttamasta tekstistä, palautettua tekstiä ei näytetä tietosuoja syistä. Vastaavuudet kuitenkin näet raportista.
Palautetun aineiston poistaminen Turnitin -tietokannasta
Jos palautettu työ sisältää arkaluonteista tai salassa pidettävää aineistoa ja työ on vahingossa päätynyt Turnitinin tietokantaan, voidaan se myös jälkikäteen poistaa vertailtavista aineistoista. Pyyntö poistamiseen tapahtuu aina kurssin vastaavan opettajan kautta. Kun työ pitää poistaa, tulee ilmoittaa palautetun työn Paper ID. Sen löydät raportin yläreunasta kohdasta Submission Details. Sieltä löytyy Paper ID. Ilmoita tuo koodi opettajallesi poistamisen perustelujen kanssa ja opettaja harkintansa mukaan ohjaa pyynnön ict-palveluihin, jotka suorittavat poiston.
0 Comments
Add your comment