Toteutussuunnitelman sisältö

Keskeisiä käsitteitä:

Opetussuunnitelma: Diakin hallituksen vahvistama ao. tutkinnon opintojen rakenne, opintotarjonta ja yksittäisten opintojaksojen ydinsisällöt ja osaamistavoitteet.
Hyväksytyn opetussuunnitelman täydentäminen (esim. täydentävien ja vapaasti valittavien opintojen lisääminen) on mahdollista koulutusjohtajan päätöksellä.

Opintojakso: Opetussuunnitelma koostuu opintojaksoista, joilla on tietty sisältö, osaamistavoitteet ja laajuus (opintopisteinä).
Hyväksytyn opintojakson nimen, tunnuksen, laajuuden, sisällön ja tavoitteiden muuttaminen ei ole mahdollista. Muutokset näissä tiedoissa edellyttävät aina vähintään koulutusjohtajan hyväksyntää ja uuden opintojaksoversion perustamista.

Toteutus: Opintojaksoista järjestetään toteutuksia, joilla opiskelijat opiskelevat. Yksi opintojakso järjestetään opetussuunnitelman voimassa olessa  useita kertoja eli sillä on useita toteutuksia. Yksittäisten toteutusten toteutustavat saattavat vaihdella huomattavastikin, mutta kaikki mahdollistavat ko. opintojaksolle kirjattujen ydinsisältöjen opiskelun ja osaamistavoitteiden saavuttamisen.

Toteutussuunnitelma: Toteutussuunnitelma on dokumentti, jolla kuvataan yksittäisen toteutuskerran keskeiset toimintatavat ja pedagogiset ratkaisut. Toteutussuunnitelma tallennetaan MyDiakiin ko. toteutuksen tietoihin.

Toteutussuunnitelman mallipohja: Koulutustiimit suunnittelevat Diakin yhteiset toteutussuunnitelmat kunkin opintojakson toteuttamista varten. Yksittäisestä toteutuskerrasta vastaava lehtori/lehtorijoukko päivittää ja muokkaa tarvittaessa mallipohjaa omaa toteutuskertaansa varten. 

Opintojakson tiedot

Lehtorin näkymässä opintojakson tiedot löytyvät omalta Opintojakson tiedot -välilehdeltä.

Opintojakson tietoja ei voi muokata toteutuksen kautta.

  • Opintojakson sisältö- ja tavoitetietoja voi muuttaa vain opetussuunnitelman päivittämis- tai uuden opsin suunnitteluprosessin kautta.
  • Opintojakson esitietovaatimusten ja AHOT-ohjeen päivittäminen tehdään koulutustiimeissä ja opiskelijapalvelut täydentää tarvittaessa tiedot MyDiakiin.

Opiskelija näkee myös opintojakson tiedot toteutuksella. Opintojakson tietoja ei siis ole tarpeellista toistaa toteutussuunnitelmassa.

Toteutuksen perustiedot

Koulutussuunnittelu täyttää toteutukselle sitä koskevat perustiedot kuten toteutuksen tunnuksen, toteutustavan, koulutusohjelmat, ryhmät, kampuksen, tarjontakorin jne.

Mikäli huomaat toteutuksen perustiedoissa virheellistä/puutteellista tietoa (esim. väärä toteutuksen tyyppi), olethan yhteydessä koulutussuunnitteluun, joka voi tehdä tarvittavat muutokset toteutuksen perustietoihin.

Toteutussuunnitelma / Toteutuksen mallipohja

Koulutustiimit ylläpitävät kunkin opintojakson Diakille yhteistä toteutussuunnitelmaa = toteutuksen mallipohjaa, jota jokainen toteutuksesta vastaava lehtori tai lehtorijoukko soveltaa omalla toteutuksellaan tarpeen mukaan.

MyDiakissa toteutussuunnitelma löytyy ylävalikosta Toteutukset -> Toteutusten mallipohjat

HUOMIOITAVAKSI;

Ne kentät, jotka jätetään kokonaan tyhjiksi toteutuksen tiedoissa, eivät näy lainkaan opiskelijalle, edes otsikot eivät näy.
Ethän kirjaa tyhjiin kenttiin -viivaa tmv. "tyhjää"merkkiä. Tämä aihettaa sen, että otsikkotasot tulevat turhaan näkyville.

Totutuksen mallipohjiin ei kirjata:

-> OPETUSSUUNNITELMAN TEKSTEJÄ ESIM. TAVOITTEET JA SISÄLLÖT
Ne näkyvät opiskelijalle jo automaattisesti.

-> ENNAKKO-OSAAMISVAATIMUKSIA
Ne kirjataan ja määritellään opintojakson tietoihin (Esitietovaatimukset), koska ne eivät voi vaihdella eri toteutuksilla. Ennakkoehdoista vastaa kokonaisuudessaan koulutuspäälliköt, joten päätös, onko ennakkoehtoja vai ei, tulee heiltä.

Opetusmenetelmät

Tässä kuvataan tämän toteutuksen opetus- ja oppimismenetelmät, esim. luennot/verkkoluennot, webinaarit, harjoitustyöt/oppimistehtävät, seminaarit/workshopit, erilaiset verkkopedagogiset menetelmät, blogit, vlogit, verkkotestit, tietotestit jne. Yleensä kaikissa on lisäksi itsenäistä opiskelua, joten sen voi mainita. Jos on ohjausta tai loppureflektio, ne mainitaan tässä.

Aika ja paikka

Jätetään kokonaan tyhjäksi. Opiskelija näkee toteutuksen päivämäärät toisaalla.

Oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus

Merkitään vain pakollinen materiaali, esim. tenttikirjat tai tehtävissä käytettävät kirjat. Julkinen opiskelumateriaali (kirjat, artikkelit, videot jne.), joka vaaditaan opintojakson läpäisyyn (must know). Oheismateriaali ja extrakirjallisuuden luettelot Diakleen. Niiden saatavuutta ei taata.

TÄHÄN EI KIRJOITETA, että materiaali sijaitsee Diaklessa tai että materiaali ilmoitetaan myöhemmin!

Huom. jos valitset uusia materiaaleja jaksolle, varmista, että jokainen klikkaus tai lataus e-aineistoissa ei maksa. Hyödynnä kirjaston asiantuntemusta materiaalien etsinnässä.

Malli, miten lähde, josta on useampia painoksia, merkitään:
Leppaluoto, J. Kettunen, R., Rintamaki, H., Vakkuri,O., Latti, S. (2015) tai uudempi

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat

Jos jaksolla on vaihtoehtoinen suoritustapa kirjataan se tähän.

Harjoittelu- ja työelämäyhteistyö

Voidaan kuvata esim. erilaiset tutustumisen työelämään, alumniyhteistyö, vierailevat luennoitsijat jne.
Harjoitteluissa kuvaus harjoitteluun sopivista työympäristöistä ja -tehtävistä.

Jos toteutuksella on tki-ehdot täyttävä osuus, muista kirjata vastaavasti tki-opintopisteet opintosuoritusmerkintöjä antaessasi.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet

Kerrotaan, milloin on varsinainen tentti ja miten uusiminen tapahtuu (esim. yleiset uusintatenttipäivät). Maininta siitä, onko tentti kotitentti, verkkotentti vai lähitentti jne.

Jos jaksolla ei ole tenttejä, tämä voi jäädä tyhjäksi tai maininta, että toteutuksella ei ole tenttejä.

Tähän voi kirjata myös nostopien periaatteen: Ei rästioikeutta. Mikäli tehtäviä on tekemättä toteutuksen päättyessä, tulee opiskelijan ilmoittautua uudelle toteutukselle.

KV yhteydet / Kansainvälisyys

Kuvataan, miten kansainvälisyys toteutuu tässä toteutuksessa

Harjoitteluissa kuvaus harjoitteluun sopivista kv-kentistä.

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus

Tähän ei tarvitse kirjata itsestäänselvyyttä eli 1 op=27 tuntia, vaan toteutuksen vaatima ajankäytö opiskelijan näkökulmasta. Avataan se, mitä esim. 2 op eli 54 tuntia tarkoittaa ja miten se jakautuu. Verkkoluennot 10 tuntia, oppimistehtävät 20 tunta, kirjallisuuteen perehtyminen 10 tuntia, tentti 4 tuntia.

Sisällön jaksotus

Voit tarkentaa toteutuksen etenemistä ja aikataulua, esim. jos on erilaisia vaiheistuksia (labrat tai harjoitukset, työelämään tutustuminen jne.), voit kertoa, miten ne ajoittuvat toteutukselle. Ei päivämääriä, vaan esim. viikkotasolla tai suoritusten avulla.

Lisätietoa opiskelijoille

Tähän sellainen lisäteto, joka on myös avoimen opiskelijalle olennainen jo etukäteen, koska hän pääsee Diakleen vasta kun on ilmoittautunut.

Huom. AHOT-maininnat on opintojakson lisätiedoissa

Kommentti

Vain henkilökunnan nähtävillä oleva kenttä, johon voidaan tarvittaessa tallentaa toteutusta koskevia muistiinpanoja.
Esimerkiksi

  • tähän voi merkitä toteutuksen mallipohjan päivityksen päivämäärän, esim. 12.12.2023/ST
  • OPS:n siirtymävaiheessa voi kirjottaa esim. Jakso toteutuu viimeisen kerran keväällä 2026
Arviointiasteikko

Valitse vetovalikosta joko 0–5 tai Hyväksytty/Hylätty

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet

Tarkennaa tekstiä arvioinnista, esim.
Opintojakson hyväksytty suoritus edellyttää tentin lisäksi sanakokeen hyväksyttyä suoritusta, kaikkien ennakkotehtävien ja -testienn tekemistä sekä luentotallenteiden kuuntelemista opintojakson toteutusajan aikana.

Toteutuksen näkymä opinto-oppaassa

1. Toteutuksen perustiedot

2. Toteutuksen kuvaustiedot: tämä osio koostuu sekaisin opintojakson tiedoista (OPS:n tekstiä) ja mallipohjaan kirjoitetuista tiedoista

Tavoitteet ja Sisältö (teksti MyDiakin opintojakson tiedoista)

Aika ja Paikka (=mallipohjan kenttä)
Lukujärjestyksen mukaan

Lisätietoja opiskelijoille (= mallipohjaan kirjattu teksti kentästä lisätietoja opiskelijalle)
Diakle-huone avautuu edellisen lukukauden lopussa.

Oppimateriaalit (=mallipohjan kenttä oppimateriaali ja suositeltava kirjallisuus)
Leppaluoto, J., Kettunen, R., Rintamaki, H., Vakkuri, 0., Latti, S. (2015) tai uudempi. Anatomia ja fysiologia. Sanoma
Pro. TAI
Sand, 0., Sjaastad, 0. V., Haug, E., Bjalie, J. G., Toverud, K. C. (2011) tai uudempi. lhminen: fysiologia ja anatomia.
Sanoma Pro.

Opetusmenetelmät (=mallipohjan kenttä)
Luento-opetus ja itsenäinen opiskelu. Opintojaksoon kuuluu aloituspäivä, joka pidetään etäyhteyden välityksellä (6h). Lisäksi opintojaksoon kuuluu etäyhteydellä toteutettavat ohjauskerrat sekä etänä tehtäviä tenttejä.

Tenttien ajankohdat ja uusintamahdollisuudet (=mallipohjan kenttä)
Anatomia ja fysiologia 1-opintojaksolla on verkkotentti, joka tehdään opintojakson lopussa. Mikäli et pääse ensimmäisellä kerralla läpi, voit yrittää verkkotenttiä vielä toisen kerran. Jos suoritat tentin hyväksytysti kaksi kertaa, voimaan jää ensimmäinen suoritus. Tämän jälkeen on kaksi (2) uusintamahdollisuutta yleisinä tenttipäivinä.

Kansainvälisyys (= mallipohjan kenttä kv-yhteydet)

Toteutuksen valinnaiset suoritustavat (=mallipohjan kenttä)
Ahot-testi

Opiskelijan ajankäyttö ja kuormitus (= mallipohjan kenttä)
Itsenäinen työskentely, itsenäiset tehtävät yksin tai tiimissä 35 tuntia, luento 6 h kokeet ja testit 8 tuntia, ohjaus 5 h

Sisällön jaksotus (=mallipohjan kenttä)
Opetus on käänteistä, jossa opiskelija selvittää ensin itsenäisesti materiaalin ja ennakkotehtävien kautta tulevaa aihetta. Tämän jälkeen/aikana opiskelija katsoo luentotallenteet ja tekee lopuksi tietystä osa-alueesta testin.

Osasuoritukset koostuvat pakollisista itseopiskelutehtävistä ja lopputentistä sekä sanastokokeesta opintojakson puolessa välissä. Vapaaehtoiset etäluennot (5 kertaa) koostuvat pienryhmissä ja yhdessä toteutuvista anatomian tehtävistä sekä ohjauskerroista, joissa voi esittää kysymyksiä ja saada lisäopetusta vaikeista asioista

Arviointiasteikko (=mallipohjassa valittu asteikko)
0–5

Arviointimenetelmät ja arvioinnin perusteet (= mallipohjan kenttä)
Tentti, numeerinen K5-T1/hyl. Opintojakson arvosanan annetaan tenttisuorituksen perusteella. Opintojakson hyväksytty suoritus edellyttää tentin lisäksi sanakokeen hyväksyttyä suoritusta, kaikkien ennakkotehtävien ja -testien tekemistä sekä luentotallenteiden kuuntelemista opintojakson toteutusajan aikana.
Mikäli tehtäviä on tekemättä opintojakson päättyessä, tulee opiskelijan ilmoittautua uudelle toteutukselle.

Esitietovaatimukset (= opintojakson tietoja)
Ei edellytä aiempia opintoja.

Lisätiedot (opintojakson lisätiedot, huom. ei mallipohjan lisätiedot)
AHOT 5/2021:
Voidaan ahotoida vain, jos opiskelijalla on aikaisempi sh-tutkinto tai vastaavilla sh-tutkintoon johtavilla korkeakouluopinnoilla

Tyhjät kentät toteutuksen tiedoissa
Ne kohdat, mitkä ovat kokonaan tyhjiä toteutuksen tiedoissa, eivät näy opinto-oppaassa lainkaan. Tämän vuoksi myös otsikoiden järjestys voi olla erilainen.
Huom! jos kohdan alle ei tule tekstiä niin jätä se kokonaan tyhjäksi, ei merkitä esim. - viivaa. Viivan merkitseminen aihettaa sen, että otsikkotasot tulevat turhaan tyhjinä näkyviin näin;

Toteutuksen näkymä MyDiakissa opiskelijan hopsilla

Opintojakson kohdalta valittuna näkymä

Tulevista toteutuksista näkymä toteutuksen perustiedoista

Tulevista toteutuksista näkymä toteutuksen laajoilla tiedoilla

Mistä hakija/opiskelija näkee toteutussuunnitelman?

Diakin opiskelijoille ensisijainen paikka tutustua toteutuksen toteutussuunnitelmaan on opiskelijan oma hops MyDiakissa.

Toteutussuunnitelman tietoja näkyy kuitenkin eri tavoin myös

Mihinkään ylläolevaan järjestelmään ei siis tarvitse erikseen päivittää toteutussuunnitelman tietoja tai muutoksia. MyDiakiin tallennetut muutokset päivittyvät eteenpäin järjestelmästä riippuen viimeistään seuraavaan päivään mennessä.