S-tila (S-Mode) Windows 11:ssa, ja siitä poistuminen

Ainakin osa uusista kannettavista myydään Windows Home -versiolla, mikä on rajoitetussa S-tilassa. Tämä tila rajaa käyttäjältä mahdollisuuden asentaa sovelluksia muualta, kuin Ms Storesta. Eli et voi asentaa esim. Google Chromea, Mozilla Firefoxia, Microsoft 365- pakettia (Word, Excel, Powerpoint, Outlook jne.). Tällä on vaikutuksia myös muihin tehtäviin asennuksiin. Esim. tulostimen/muun oheislaitteen asentaminen ei onnistu, koska nämä yleensä vaativat erillisen ajuriohjelmiston asennuksen. Tilan ideana on se, että sovellukset hankittaisiin yhdestä paikasta. Periaate on sama, kuin puhelimien Google Playn tai Applen AppStoren.

S-tilasta poistuminen

  1. Klikkaa Käynnistä -valikko auki
  2. Valitse Asetukset
  3. Valitse Järjestelmä
  4. Järjestelmän alla siirry kohtaan Aktivointi
  5. Täällä näet, että Windows on aktivoitu. Aktivoinnin tilan kertovan rivin alla näet ylimääräisen tekstilaatikon, mikä kertoo S-tilan olevan käytössä
  6. Klikkaa S-tila -riviä, ja täältä avautuu painike "Avaa Store". Tämä käynnistää Ms Storen.
  7. Storen avauduttua, näet tekstin "Siirry pois S-tilasta". Klikkaa painiketta, missä lukee "Lataa". Odota hetki. Latauksen valmistuttua saat ilmoituksen, että nyt on valmista, ja voit sulkea ikkunan "Sulje"-painikkeesta.
  8. Nyt sinulla on käytössä tavallinen Windows 11 Home, ja voit ladata & asentaa ohjelmia haluamistasi lähteistä.