Kokouksessa ylläpitäjänä

Aloita kokous joko napsauttamalla kokouksen aiheen vieressä olevaa Start-painiketta diak-fi.zoom.us/meeting, avaamalla kokouksen kutsulinkki tai napsauttamalla Diaklen ”Start meeting” -painiketta. Kun liityt kokoukseen kirjautuneena kokouksen luoneelle tilille sinut lisätään automaattisesti kokoukseen sen ylläpitäjänä. 

Kokouksen ylläpitäjänä voit määrittää rooleja (esim. rinnakkaisylläpitäjiä eli co-hostit) muille kokoukseen osallistujille. Jokaisessa kokouksessa voi olla vain yksi ylläpitäjä, mutta voit lisätä kuitenkin useita rinnakkaisylläpitäjiä. Rinnakkaisylläpitäjillä on lähes samat oikeudet kuin varsinaisella ylläpitäjällä, lukuun ottamatta mahdollisuutta päättää kokous ja uusien rinnakkaisylläpitäjien määrittäminen (lisätietoja Zoomin omassa oppaassa). 

Ylläpitäjä voi päättää kokouksen painamalla punaista "End"-painiketta (1) näytön oikeassa alakulmassa. Ylläpitäjät ja rinnakkaisylläpitäjät voivat käyttää myös ominaisuuksia, jotka eivät ole osallistujien käytettävissä, kuten Polls ja Breakout Rooms -toiminnot. 

Ylläpitäjien ja rinnakkaisylläpitäjien yleisimmin käyttämät ominaisuudet Zoom-kokouksen aikana ovat:  

(2) View: Näytön oikeassa yläkulmassa olevan näkymävalikon avulla voit vaihtaa kameranäkymiä näytöllä. Gallerianäkymässä näkyy useita (enintään 49) osallistujakameroita vierekkäin. ”Speaker view” näyttää osallistujan valokeilassa tai kiinnitettynä näytön keskelle. ”Immersive view” näyttää osallistujat vierekkäin jaetussa virtuaalisessa taustassa. (Katso opastusvideo täältä englanniksi)

Hyvä tietää!  

  • Gallerianäkymässä voit esimerkiksi järjestää kameroiden järjestyksen uudelleen tai pitää opettajat aina ensimmäisinä kaikkien näytöllä.  
  • Spotlight-ominaisuuden avulla voit pitää tietyt kamerat aina näkyvissä kaikille osallistujille, esimerkiksi silloin, kun kokouksessa on esiintyjiä tai viittomakielen tulkkeja. Vie hiiri haluamasi kameran ylle ja napsauta hiiren kakkospainikkeella tai "..."- painiketta ja valitse "Spotlight for everyone". Lisätäksesi toinen kamera valokeilaan, siirrä kohdistin toisen kameran päälle, napsauta "..." ja valitse "Add spotlight". Voit nostaa esiin jopa 9 kameraa. 
  • Osallistujat voivat myös korostaa kameroita omassa näkymässä "Pin" -toiminnolla. Jos haluat, että osallistuja voi kiinnittää useamman kuin yhden kameran, avaa kokouksen Participants-valikko. Vie hiiri osallistujan nimen päälle, valitse "More" ja sitten "Allow to Multi-pin". 

(3) Security valikko: Suojausvalikossa voit nopeasti muokata kaikkien osallistujien oikeuksia kerralla, esimerkiksi poistaa mikrofonin ja/tai näytön jakamisen oikeudet ja jopa keskeyttää kaikkien osallistujien toiminnan tilapäisesti. Suurissa istunnoissa nämä komennot saattavat säästää aikaa ja helpottaa kokouksen järjestämistä. Valitsemalla "Lock meeting" voit estää uusien osallistujien liittymisen kokoukseen.

(4) Participants: Avaa Participants-välilehti valitsemalla ”Participants”, jossa voit määrittää rinnakkaisylläpitäjien oikeuksia (1) osallistujien osalta, jotka auttavat sinua istunnon koordinoinnissa, ja (2) nimetä osallistujia uudelleen siirtämällä hiiren nimien päälle ja klikkaamalla "More>". Participants -välilehdessä näet myös kaikki osallistujat, joilla on kamerat ja mikrofonit päällä, ja voit (3) mykistää heidät tarvittaessa. (Katso opastusvideo täältä. englanniksi)

(5) Polls: Luo ja/tai käynnistä aiemmin luotuja kyselyjä kokouksen aikana (Polls). Kun käynnistät kyselyn, kysymykset näytetään osallistujille ponnahdusikkunassa. Kun lopetat, voit jakaa tulokset osallistujien kanssa, jotka näkevät ne keskitetysti yhdessä ponnahdusikkunassa. (Katso opastusvideo täältä englanniksi)

Hyvä tietää!  

Kyselyn tulokset näkyvät grafiikkana kokouksen aikana. Ota kuvakaappauksia grafiikasta, sillä kokouksen jälkeen kyselyn tulokset ovat käytettävissä vain taulukkona, jossa vastaukset esitetään luettelona. .

(6) Chat: Avaamalla chat-välilehden voit lähettää viestejä kaikille kokouksessa oleville tai yksittäisille osallistujille. Valitse viestin vastaanottaja napsauttamalla ”To:” ruudun vieressä olevaa ruutua. Yksityisviestit eivät näy kokouksen tallenteessa. Voit myös ladata tiedostoja keskusteluun napsauttamalla asiakirjakuvaketta. Muut kokouksen osanottajat voivat jakaa keskusteluun ladattuja tiedostoja.

(7) Share screen (Jaa näyttö): Näytön jakaminen on oletusarvoisesti myös osallistujien käytettävissä. Jotta voit nähdä chatin näytönjakamisen aikana, avaa kokousvalikko viemällä hiiren osoitin vihreän "You are screen sharing" -merkin päällä ja napsauta chat-painiketta. Keskustelu avautuu ponnahdusikkunana ja pysyy näkyvissä.

Hyvä tietää!  

  • Avaa Share Screen > Basic > Whiteboard jaettu valkoinen piirtotaulu, jonka avulla ylläpitäjät ja osallistujat voivat kirjoittaa, piirtää ja olla vuorovaikutuksessa kokouksen aikana. Käytä piirtotaulua ja annotate-ominaisuuksia parantaaksesi osallistujien vuorovaikutusta. Katso opetusvideo englanniksi (3:50 min) täältä.
  • Avaa Share Screen > Advanced > PowerPoint as Virtual Background käyttääksesi esitysdiojasi videosi taustana. Voit myös säätää kuvan kokoa ja asettelua näytössä.

(8) Record (Tallennus): Voit tallentaa kokouksen automaattisesti sen ajastamisen yhteydessä, tai voit aloittaa tallennuksen missä tahansa vaiheessa kokousta käyttämällä Record-toimintoa. Vain ylläpitäjä ja rinnakkaisylläpitäjät voivat aloittaa tallennuksen Zoomissa. Antaaksesi tallentamisoikeuden osallistujille siirry Participants-valikon ylle, etsi osallistujan nimi, klikkaa "More >" ja "Allow to record local files".

  • Record to the cloud (Pilvitallennus): Jos haluat jakaa tallennuksen muiden kanssa, tämä vaihtoehto on varsin hyödyllinen. Tallennustiedosto tallennetaan Zoom-pilvipalveluun, josta se voidaan löytää osoitteesta diak-fi.zoom.us/recording. Etsi jakolinkki painamalla "Share ..." -painikkeen vierestä ja napsauta "Show" "Sharing information" -nimisen valikon vierestä. Voit ottaa käyttöön myös pääsykoodisuojauksen, jos tallenne on yksityinen. Voit jakaa koodin tällöin vain valituille katsojille. Kun napsautat kokouksen aihetta näet, että tallenne loi nauhoituksesta äänitiedoston, chat-tiedoston ja videotiedoston. Voit poistaa chatin tallennuslinkin kaikista tallennuksista poistamalla itse tiedoston. Voit myös jakaa vain äänilinkin, jos haluat käyttää tallennetta esimerkiksi podcastina. "Record to the could" tallentaa Speaker-näkymän, jaetun näyton ja tapaamisen keskustelun.  Katso opetusvideo englanniksi täältä.
  • Record on this computer (Nauhoituksen tallennus tietokoneeseen): Valitse tämä vaihtoehto, jos haluat tallentaa kokouksen .mp4 videotiedostoksi. Tätä vaihtoehtoa suositellaan, jos sinun on muokattava tallennusta jälkikäteen tai haluat tallentaa muuta kuin vain Speaker-näkymän ja jaetun näytön. Chat ja muut aktiviteetit tallentuvat erillisinä tiedostoina. Tiedostot tallennetaan oletusarvoisesti tietokoneen Asiakirjat > Zoom kansioon. Jos haluat tallentaa nauhoitukset toiseen kansioon, avaa Zoom-sovellus, siirry asetuksiin (oikean yläkulman rataskuvake), valitse ”Recording”-välilehti, paina "Change" -painike, ja valitse uuden kohdekansion. "Record on this computer" tallentaa ylläpitäjän tai rinnakaisylläpitäjän tarkasteleman näytön, mukaan lukien gallerianäkymän ja PowerPointin kameran taustalla. 

(9) Breakout rooms: Voit jakaa osallistujat pieniin ryhmiin kokouksen aikana. Lisäksi sinulla on mahdollisuus määrittää ryhmien osallistujat manuaalisesti tai automaattisesti. Voit myös antaa osallistujien valita itse oman ryhmänsä. Ylläpitäjänä voit liittyä kaikkiin ryhmiin ja poistua niistä tarvittaessa. Breakout-huoneiden aktiviteetit eivät sisälly tallenteisiin, vain ainoastaan päähuoneen aktiviteetit. Katso opetusvideo englanniksi täältä.

Good to know!

  • Voit myös luoda Breakout-huoneita ja määrittää yksittäisille osallistujille ennalta määrätyt huoneet ennen kokouksen alkua. Tämä voidaan tehdä Zoomin nettiselaimen portaalissa muokkaamalla yksittäistä kokousta ja valitsemalla "Breakout Rooms pre-assign" valinta. Voit myös ladata tapaamisen osallistujaluettelon ja huonemääritykset CSV-tiedostona.   
  • Tähän liittyen on kuitenkin useita rajoituksia. Voit esimerkiksi aloittaa Breakout huoneet vain, kun olet liittynyt kokoukseen ylläpitäjänä. Lisäksi voit lisätä käyttäjiä vain sähköpostin avulla tai vain käyttäjien Zoom tilin kautta. Diakin opiskelijoille luodaan Zoom-tilit vasta, kun he kirjautuvat ensimmäisen kerran diak-fi.zoom.us. sivulle (lisätietoja löydät tästä

(10) Reactions (Reaktiot): Käytä Reaktiot-ominaisuutta kerätäksesi osallistujilta sanatonta palautetta. Reaktiot-valikon kautta osallistujat voivat pyytää puheenvuoroa, reagoida ”kyllä” tai ”ei”, pyytää hidastamaan tai nopeuttamaan esitystä ja reagoimaan hymiöiden avulla. 

0 Comments

Add your comment

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.