Tulostus, kopiointi ja skannaus

Muutosloki

17.3.2023: Tulostuksen apuohjelma uniFLOW SmartClient päivitetty ja julkaistu ladattavaksi omille Windows-laitteille, Mac-laitteiden lisäksi.

Pikaohjeet

Vaihda kieltä: tulostus.diak.fi sivulla oikeasta yläkulmasta oman nimen kohdalta, ja tulostimella kirjautumisen jälkeen oikean alakulman pää ja puhekupla -kuvakkeesta.

Lähetä tulostettavaksi: Tietokoneelta DIAK Print -tulostimelle, tai tulostus.diak.fi sivulla "Aloita tulostus" -osiosta.

Monitoimilaitteelle kirjautuminen: "Kirjaudu" napista ja PIN-koodilla, tai NFC-kortilla rekisteröinnin jälkeen. PIN-koodi löytyy tulostus.diak.fi sivulta.

Monitoimilaitteen käyttö: Käytä heti aloitusruudulla näkyviä "Kopio", "Scan" ja "Secure Print" toimintoja. Omalla vastuulla "Tallennetut tiedostot" -toiminnolla USB-tikulta.

Tulostaminen: Valitse "Secure Print", pääset omaan tulostusjonoosi. Valitse tulostettavat rivit koskettamalla, tai paina "Valitse kaikki". Sitten "Tulosta + Poista".

Skannaus: Valitse "Scan", sitten "Skannaa sähköpostiin" tai "Skannaa OneDriveen". Ensimmäinen lähettää skannaukset suoraan omaan sähköpostiisi, toinen tallentaa henkilökohtaiseen Diakin OneDriveesi kansioon nimeltä Skannaukset. (OneDrive vaatii ensin valtuutuksen!)

Yleistä

Diakin kampuksilla on Canon-monitoimilaitteita, joilla voi turvatulostaa, kopioida ja skannata. Niihin voidaan lähettää asiakirjoja tietokoneelta tai verkkosivun kautta, ja niillä skannattuja dokumentteja voi lähettää omaan Diakin sähköpostiin, tai suoraan OneDriveen. Kaikki toiminnot vaativat tunnistautumisen.

Diakin käyttäjätunnuksellasi on henkilökohtainen tulostusjono. Kaikki tulostustoiminnot ovat yhteydessä samaan tulostusjonoon, eli ei ole merkitystä, miltä laitteelta lähetät työn tulostimelle, missä itse sijaitset, tai miltä laitteelta haet tulosteet.

Tulostuspalveluun liittyy vahvasti uniFLOW-palvelu ja verkkosivu tulostus.diak.fi (joka ohjaa uudelleen diak.eu.uniflowonline.com sivulle). Kun menet linkkiin ja painat "Jatka kirjautumispalvelulla Diak" -painiketta, pääset kirjautumaan Diakin pitkällä tunnuksella.

Jatka kirjautumispalvelulla Diak

Tulostus.diak.fi sivulta voit nähdä oman PIN-koodisi, jonka tarvitset monitoimilaitteelle kirjautumiseen. Voit myös rekisteröidä vanhan Diakin kulkulätkän tai minkä tahansa NFC-lähiteknologiaa tukevan kortin, jolloin pääset nopeasti kirjautumaan ilman PIN-koodia. Rekisteröinti tapahtuu näin: Pyyhkäise ruudun vieressä olevan kortinlukijan päältä, kuulet piippauksen ja tulostimen ruudun näkymä muuttuu. Se ilmoittaa tunnistamattomasta kortista ja antaa kirjoituskentän, syötä siihen PIN-koodisi. Tällöin kortti yhdistyy profiiliisi, ja laite kirjaa sinut samalla sisään. Koita tämän jälkeen vielä, pääsetkö pelkkää korttia vilauttamalla kirjautumaan laitteelle, kun kirjaudut ensin ulos.

Huom! Turun kampuksen tulostimilla NFC-kortinlukijat eivät ole käytössä.

Henkilökunnan käytössä on myös joitakin vanhoja suoratulostuslaitteita, jotka toimivat USB-johdon tai lähiverkkoyhteyden kautta. Ne toimivat kuin mitkä tahansa perinteiset tulostimet, eivätkä tämän sivun ohjeet kosketa niitä.

Omaa kielivalintaa voi muuttaa tulostus.diak.fi sivulla oikeasta yläkulmasta omasta nimestä klikkaamalla, ja tulostimella kirjautumisen jälkeen alareunan kuvakkeesta, jossa on puhekupla ja pää. Joillakin laitteilla kuvake on yläreunassa ja hieman erilainen. Ethän vaihda kieltä ennen kirjautumista, sillä se vaihtaa vain kirjautumisruudun kielen, ja hidastaa kirjautumistapahtumia jos järjestelmä joutuu vaihtamaan aina kielen kirjautumisen yhteydessä.

Lähetä tulostettavaksi

Diakin Windows-tietokoneilla on oletustulostin "DIAK Print". Kun tulostat sillä, työ päätyy omaan tulostusjonoosi, kunhan olet kirjautunut omalla tunnuksellasi tietokoneelle.

tulostus.diak.fi -sivulla on tulostukseen useita vaihtoehtoja "Aloita tulostus" -osiossa. Voit raahata tiedostoja suoraan selainikkunaan, tai selata laitteelta tiedostoja tulostettavaksi. Voit myös asentaa omalle Windows- tai Mac-tietokoneellesi saman DIAK Print -tulostimen, joka Diakin laitteilla on. Diakin laitteista poiketen tulostusohjelma vaatii erikseen kirjautumisen.

Diakin IT-tiimi suosittelee vain edellä mainittuja vaihtoehtoja. Oletustulostusasetuksilla tulostetaan mustavalkoisena paperin molemmille puolille. DIAK Print -tulostin on ainoa vaihtoehto, jossa ennen tulostimelle lähettämistä voidaan vaikuttaa tulostusasetuksiin, muissa tapauksissa tulostusasetukset täytyy muuttaa tulostimella oman tulostusjonon näkymästä.

Myös sähköpostitse voi tulostaa lähettämällä omasta Diakin osoitteesta osoitteeseen mobileprint ( at ) diak.eu.uniflowonline.com. Vanha tulostus ( at ) diak.fi sähköpostiosoite on otettu pois käytöstä. Sähköpostitulostuksessa tulostusjonoon päätyy sekä sähköpostiviesti että liitteet erillisinä tulostustöinä, ja lähetyksessä voi kestää joitakin minuutteja. Lisäksi järjestelmä lähettää turhia vahvistusviestejä töiden vastaanottamisesta.

Voit myös omalla vastuulla kokeilla mobiilisovellusta tai Chrome-laajennusta, mutta IT-tuki ei testaa tai tue niiden käyttöä.

Tulostimen käyttö

Kun kirjaudut sisään monitoimilaitteelle PIN-koodilla, heti kotiruudulla pitäisi näkyä Kopio, Scan ja Secure Print toiminnot, lisäksi Tallennetut tiedostot. Huomaa myös Kirjaudu ulos -painike, käytä sitä aina kun poistut laitteen ääreltä. Tulostin joka tapauksessa kirjaa automaattisesti ulos käyttäjän, jos laitteeseen ei kosketa kahteen minuuttiin.

Secure Print -napista pääset omaan tulostusjonoosi. Valitse tulostettavat rivit koskettamalla, tai paina "Valitse kaikki". Sitten "Tulosta + Poista". Päivitä-nappia voi käyttää, jos esim. odottelee vasta hetki sitten sähköpostin kautta lähetettyä työtä.

Scan-toiminnosta voit lähettää joko Diakin sähköpostiisi tai omaan Diakin OneDriveesi dokumentteja, valitse toinen jotta pääset skannaamaan. OneDriveen tallennetut skannaukset menevät suoraan Skannaukset-kansioon. Jotta voit käyttää OneDriveen tallentamista, yhteys täytyy ensin valtuuttaa. Jos yrität käyttää toimintoa ennen kuin olet tehnyt valtuutuksen, järjestelmä antaa virheilmoituksen, ja lähettää sinulle sähköpostiin ohjeen valtuutuksesta. Voit käyttää sitä, tai mennä suoraan tulostus.diak.fi sivulle ja Ilmoitukset-osioon, ja klikata OneDrive-ilmoituksen linkkiä.

Jos laitat sivusyöttöön papereita, niin skannausnäkymässä isoa vihreää nappulaa painaessa laite käsittelee kaikki paperit kerralla, ja lähettää saman tien sinulle. Jos skannaat papereita lasialustalta, jokaisen skannauksen kohdalla täytyy painaa isoa vihreää nappulaa, ja lopuksi Seuraava. Molemmissa tapauksissa tämän jälkeen järjestelmä palauttaa sinut Scan-toiminnon valintaruutuun ilman mitään ilmoitusta onnistumisesta, ja lähettää sähköpostiisi tai OneDriveesi kaikki skannatut dokumentit yhtenä PDF-tiedostona.

Voit tulostaa myös USB-laitteelta tiedostoja "Tallennetut tiedostot" -toiminnolla, mutta IT-tiimi ei tue tätä.

Omat tiedot

Tulostus.diak.fi sivulta näet Käyttäjätunnisteet-listalta kaikki sinuun liittyvät tiedot. Osa niistä tulee suoraan muista järjestelmistämme, ethän poista turhalta näyttäviä rivejä. Kun viet hiiren tunnistetiedon kohdalle, niin rivin oikeasta laidasta kolmeen pisteen kautta voit poistaa tunnistetiedon. Listan ylhäältä "Uusi käyttäjätunniste" -painikkeesta voit luoda itsellesi uuden PIN-koodin.

Tällä listalla Korttinumero-tyypillä näkyy kaikki profiiliisi yhdistetyt monitoimilaitteen kortinlukijan kautta rekisteröidyt NFC-kortit. Katso ylempää Yleistä-otsikon alta rekisteröintiohje. Voit halutessasi poistaa korttinumeroita, esim. jos kortti katoaa. Valitettavasti kortteja ei voi nimetä uudelleen tunnistettavuuden helpottamiseksi.

PIN-koodi näkyy oletuksena vain kolmena tähtenä, mutta saat sen näkyviin oikealta kolmen pisteen kautta. PIN-koodeja voi olla useita, tai ei yhtäkään, voit poistaa ja luoda niitä vapaasti. Kun luot uuden, järjestelmä generoi automaattisesti koodin, ja lähettää sen myös sähköpostiisi.

Tulostusjonoon lähetetyt työt, joita ei tulosteta, poistuvat automaattisesti 24 tunnin päästä lähetyksestä. Jos laitteella tulostetaan jonosta työ, mutta esim. paperi tai väri tai niitit ovat lopussa, järjestelmä poistaa keskeytyneen työn 5 minuutin päästä, jos keskeytyksen syy ei poistu.