Workseed-ohjeet opiskelijalle

Katso sosiaali- ja terveysalan opiskelijoille suunnattu ohjetallenne (28.8.2023). Kirjaudu sisään Diakin tunnuksilla, jotta voit katsoa tallenteen.

Voit kytkeä tallenteeseen tekstitykset päälle videosta CC-painikkeen kautta.

Ohjeet englanniksi ovat saatavilla täällä.

Mikä Workseed?

Workseed on selaimessa toimiva sovellus, joka on Diakissa käytössä sosiaali- ja terveysalan harjoitteluissa. Opiskelijana laadit Workseedissä harjoittelun tavoitteet, täytät tuntiseurantaa sekä teet itsearvioinnin.

Workseed on korvannut aiemmin käytössä olleet, PDF-muotoiset harjoittelun tavoite- ja arviointilomakkeet sekä tuntiseurantalistat. 

Workseediä käyttävät Diakin opiskelijat ja opettajat omilla oppilaitostunnuksillaan sekä harjoittelun ohjaaja hänelle sähköpostitse lähetettävällä kirjautumislinkillä.

Workseediin kirjautuminen

Workseediin kirjaudutaan osoitteesta https://www.workseed.fi/edu/accounts/login/fi Diakin oppilaitostilillä (O365) eli pitkällä käyttäjätunnuksellasi (esim. [email protected]) ja salasanallasi.  

Workseed on yhteydessä MyDiakin harjoitteluiden ilmoittautumislistoihin. Pääset kirjautumaan Workseediin ensimmäistä kertaa, kun

  • olet ilmoittautunut seuraavaan harjoitteluusi ja ilmoittautumisesi on hyväksytty MyDiakissa ja
  • kun tämän harjoittelun MyDiakiin merkittyyn alkupäivään on alle 4 kuukautta

Esimerkki: pääset kirjautumaan Workseediin 1.6., jos seuraava harjoittelusi on merkitty MyDiakissa alkamaan 1.10. tai aiemmin ja sinut on MyDiakissa hyväksytty tälle harjoittelujaksolle.

Harjoittelun ohjaajasi kirjautuu arviointikirjaasi linkillä, jonka lähetät hänelle Workseedistä.

Harjoittelustasi vastaava Diakin opettaja

Kun tietosi siirretään MyDiakista Workseediin, järjestelmä merkitsee vastuuopettajaksesi automaattisesti "ei asetettu". Harjoittelun kohdalle tulee näkyviin  harjoittelustasi vastaava Diakin opettaja, kun hän on poiminut sinut Workseedissä ohjattavaksi opiskelijakseen.

Arviointikirja

Arviointikirja vastaa aiemmin käytössä ollutta harjoittelun tavoite- ja arviointilomaketta sekä tuntiseurantalomaketta. Näet arviointikirjasi Harjoitteet-sivulla.

Arviointikirjan määräaika tulee suoraan MyDiakista tämän harjoittelutoteutuksen päättymispäivämäärästä. Se ei siis ole oman henkilökohtaisen harjoittelujaksosi päättymispäivämäärä. Ei haittaa, jos oma harjoittelusi jatkuu vielä tämän määräajan jälkeen. Voit määräajan jälkeenkin käyttää arviointikirjaa normaalisti.

Voit aloittaa arviointikirjan täyttämisen missä vaiheessa tahansa painamalla Aloita. Kun olet aloittanut arviointikirjan täyttämisen, painike muuttuu Jatka-painikkeeksi.

Arviointikirjaan tekemiäsi merkintöjä ei tarvitse erikseen tallentaa.

Arviointikirjan välilehdet Ennen harjoittelua ja Harjoittelun alkaessa sisältävät tietoa harjoittelusta sekä muistilistan asioista, joita tulee ottaa huomioon ennen harjoittelun alkamista.

Henkilökohtaiset osaamistavoitteet -välilehdellä asetat henkilökohtaiset tavoitteesi, Työajan seurantaan kirjaat harjoittelutuntisi ja Raportti ja arviointi -välilehdellä teet itsearvioinnin harjoittelun lopussa.

Oppimispaikan tiedot ja harjoittelun ohjaajan kirjautumislinkki

Kun tiedät, kuka ohjaa sinua harjoittelupaikassasi, merkitse arviointikirjaan harjoittelun ohjaajasi yhteystiedot oikeasta yläkulmasta Lisää oppimispaikan tiedot -painikkeesta.

Avautuvassa näkymässä lisää ainakin harjoittelun ohjaajasi nimi ja sähköpostiosoite sekä harjoittelupaikkasi nimi kohtaan Oppimispaikka. Kun alat kirjoittaa oppimispaikan nimeä tekstikenttään, Workseed tarjoaa sinulle jo Diakin oppimispaikkarekisteristä löytyviä paikkoja. Jos löydät juuri sen paikan, johon olet itse menossa harjoitteluun, valitse se listalta. Jos et löydä oikeaa paikkaa, kirjoita oman paikkasi nimi muodossa "virallinen nimi, osasto/yksikkö ja postitoimipaikka".

 

Myös ohjaajan puhelinnumero kannattaa tallentaa, mikäli harjoittelun ohjaajasi voi luovuttaa sinulle puhelinnumeronsa. Jos lisäät puhelinnumeron, harjoittelun ohjaaja tilaa Workseediin kirjautuessaan varmennekoodin tekstiviestillä. Jos et lisää puhelinnumeroa, hän tilaa varmennekoodin sähköpostitse. Varmennekoodi täytyy tilata, sillä sitä tarvitaan sisäänkirjautumisessa.

Voit lisätä yhden tai useamman harjoittelun ohjaajan. 

Paina lopuksi alareunasta Tallenna ja sulje, jolloin harjoittelun ohjaajasi saa sähköpostitse linkin arviointikirjaasi. Jos lisäät useamman harjoittelun ohjaajan, jokainen saa oman henkilökohtaisen kirjautumislinkkinsä.

Pääset tarvittaessa muokkaamaan harjoittelun ohjaajaasi tai ohjaajan yhteystietoja arviointikirjan oikeasta yläkulmasta Muokkaa-painikkeella. Jos harjoittelun ohjaajasi vaihtuu kokonaan tai vaihdat ohjaajasi sähköpostiosoitteen, ei hänelle alun perin lähetetty linkki enää toimi vaan järjestelmä lähettää uuden kirjautumislinkin.

Voit tarvittaessa lähettää kirjautumislinkin harjoittelun ohjaajallesi uudestaan Raportti & Arviointi -välilehden alareunasta.

Jos harjoittelupaikkasi vaihtuu ennen harjoittelun alkamista kokonaan, voit vaihtaa oppimispaikaksi myös täysin uuden harjoittelupaikan. Jos olet ehtinyt jo aloittaa harjoittelun ja harjoittelupaikkasi vaihtuu, pyydä opettajaa luomaan sinulle uusi arviointikirja uutta harjoittelupaikkaa varten (katso alempaa kohta Jos suoritat samaa harjoittelua kahdessa harjoittelupaikassa).

Henkilökohtaiset osaamistavoitteet

Henkilökohtaiset osaamistavoitteet -välilehdellä asetat henkilökohtaiset tavoitteesi harjoittelulle. Arviointikirjaan on valmiiksi viety opetussuunnitelmassa tälle harjoittelujaksolle määritellyt harjoittelujakson osaamistavoitteet. Lisää opetussuunnitelman mukaiseen tavoitteeseen liittyvä oma tavoitteesi klikkaamalla Lisää oma tavoite ja keinot siihen pääsemiseksi. 

Jos sinulla on useampi samaan opetussuunnitelman mukaiseen tavoitteeseen liittyvä henkilökohtainen tavoite, on suositeltavaa kirjoittaa ne kaikki samaan tekstilaatikkoon. Älä siis lisää uutta tekstilaatikkoa saman tavoitteen kohdalle, vaikka se on mahdollista. Jos lisäät useamman eri tekstilaatikon saman tavoitteen kohdalle, harjoittelun loppuarvioinnista tulee teknisesti raskaampi.

Harjoittelujaksosta riippuen opetussuunnitelman mukaisia tavoitteita voi olla arviointikirjassa muutamasta reilusti yli kymmeneen. Sinun ei tarvitse lisätä omaa tavoitetta jokaisen opetussuunnitelman tavoitteen kohdalle.

Sosionomikoulutuksen toisessa harjoittelussa on yhteisten osaamistavoitteiden jälkeen listattuna varhaiskasvatuksen omat osaamistavoitteet, jotka on merkitty VAR-etuliitteellä. Ainoastaan opiskelijat, jotka tekevät varhaiskasvatuksen sosionomin kelpoisuuteen kuuluvaa harjoittelua, kirjoittavat näihin omat tavoitteensa.

Kun klikkaat sivun alareunasta Merkitse tavoitteet valmiiksi, harjoittelun ohjaajasi ja Diakin opettaja saavat sähköpostin asiasta ja voivat kommentoida tavoitteitasi Workseedissä. Voit tämänkin jälkeen muokata tavoitteitasi milloin vain, eli tämä toiminto ei lukitse tavoitteita. Huom. voit merkitä tavoitteet valmiiksi vasta sitten, kun olet lisännyt harjoittelun ohjaajasi yhteystiedot arviointikirjaasi.

Työajan seuranta

Työajan seuranta -välilehdelle merkitään toteutuneet harjoittelutunnit. Kirjaa taulukkoon siis toteutunut vuoron alkamisaika ja toteutunut vuoron päättymisaika.

Voit halutessasi käyttää Workseediä myös vuorojen suunnitteluun käyttämällä sarakkeita Suunniteltu vuoron alku ja Suunniteltu vuoron päättyminen. Voit tarvittaessa tulostaa suunnitelmasi harjoittelupaikkaasi Workseedistä löytyvän ohjeen mukaisesti.

Myös sairaslomapäivät merkitään työvuorotaulukkoon. Jos olet sairaana, valitse oikea päivämäärä ja merkitse kumpaankin vuorosarakkeeseen 00:00, jolloin sairaspäivän tunteja ei lasketa mukaan kokonaiskertymään.

Jos koulutusalallasi on yhteisesti sovittu, että harjoittelun kokonaistunteihin saa laskea mukaan muutakin kuin harjoittelussa tehtyjä tunteja, kirjaa ne merkinnällä Muu harjoitteluun laskettava työaika. Näistä tunneista on ohjeistettu tarkemmin työajan seurannan ohjeessa Workseedissä. Diakin opettaja tarkistaa näiden tuntien määrän harjoittelun päättyessä, eli harjoittelun ohjaajasi ei ole vastuussa näiden tuntien oikeellisuudesta.

Jokaisella viikolla on oletuksena viisi harjoittelupäivää. Jos olet esimerkiksi sairaana yhden päivän ja korvaat sairaspoissaolon sovitusti heti samalla viikolla, voit lisätä viikolle uuden päivän klikkaamalla Lisää rivi.

Kun olet täyttänyt viikon työajat ja muut mahdolliset merkinnät ja tarkistanut, että merkinnät ovat oikein, klikkaa viikon alta Pyydä hyväksyntä. Harjoittelun ohjaajasi käy hyväksymässä työaikasi.

Jos pyydät hyväksyntää, mutta huomaat, että taulukkoon on jäänyt vielä virhe, voit perua hyväksyntäpyynnön:

Peru hyväksyntäpyyntö -painike poistuu, kun harjoittelun ohjaajasi on hyväksynyt viikon. Jos tämän jälkeen huomaatte virheen, pyydä harjoittelun ohjaajaasi purkamaan hyväksyntä oman kirjautumislinkkinsä kautta painamalla roskapöntön painikkeesta:

Tämän jälkeen voit käydä korjaamassa merkinnät ja pyytää hyväksyntää uudestaan.

Diakin opettaja ei voi purkaa harjoittelun ohjaajan tekemää viikon hyväksyntää.

Raportti & Arviointi sekä PDF-tiedoston muodostaminen

Viimeinen välilehti on Raportti & Arviointi. Tällä välilehdellä näet kootusti aiemmat vastauksesi.

Tämä sivu on myös se näkymä, jonka Diakin opettaja ja harjoittelun ohjaajasi näkevät arviointikirjastasi. 

Raportti & Arviointi -välilehdellä henkilökohtaisten osaamistavoitteiden alla on muistiinpanotoiminnallisuus. Tähän voivat kirjoittaa kaikki osapuolet, joten tätä muistiinpanokenttää voi käyttää esimerkiksi ohjauskeskustelun sopimiseksi opiskelijan, opettajan ja harjoittelun ohjaajan kesken.

Harjoittelun loppupuolella teet tällä välilehdellä myös itsearvioinnin. Arviointi tehdään liukusäätimellä. Alimpana on myös tilaa sanalliselle itsearvioinnille.

Kun olet täyttänyt harjoittelussa tehdyt työaikasi ja pyytänyt viikoille hyväksynnän sekä tehnyt itsearvioinnin, voit klikata  Raportti & Arviointi -välilehden alareunasta Merkitse tehdyksi. Tämän jälkeen et voi tehdä enää muutoksia arviointikirjaan. Harjoittelun ohjaajasi saa sähköposti-ilmoituksen ja tietää tulla tekemään arvioinnin. Myös Diakin opettaja tekee arvioinnin. Jos merkitset vahingossa arviointikirjan tehdyksi liian aikaisin, Diakin opettajasi voi palauttaa sen keskeneräiseksi.

Voit missä vaiheessa tahansa muodostaa arviointikirjasta PDF-tiedoston Raportti & Arviointi -välilehden alareunasta sinisestä PDF-painikkeesta.

Arviointikirjan merkitseminen tehdyksi

Kun olet täyttänyt harjoittelussa tehdyt työaikasi ja pyytänyt viikoille hyväksynnän sekä tehnyt itsearvioinnin, klikkaa  Raportti & Arviointi -välilehden alareunasta Merkitse tehdyksi. Tämän jälkeen et voi tehdä enää muutoksia arviointikirjaan. Harjoittelun ohjaajasi saa sähköposti-ilmoituksen ja tietää tulla tekemään arvioinnin. Myös Diakin opettaja tekee arvioinnin.

Jos merkitset vahingossa arviointikirjan tehdyksi liian aikaisin, Diakin opettajasi voi palauttaa sen keskeneräiseksi.

Jos suoritat samaa harjoittelua useammassa harjoittelupaikassa

Arviointikirja on harjoittelupaikkakohtainen, eli jos suoritat samaa harjoittelujaksoa useammassa harjoittelupaikassa, et voi käyttää niissä samaa arviointikirjaa. Jos sinulla on useampi harjoittelupaikka, pyydä sähköpostitse harjoittelustasi vastaavaa Diakin opettajaa julkaisemaan sinulle arviointikirja uudelleen hyvissä ajoin ennen kuin vaihdat harjoittelupaikkaa.

Ensimmäisen harjoittelupaikan arviointikirja jää sinulle Workseediin näkyviin ja voit alkaa täyttää toista samaan harjoittelujaksoon kuuluvaa arviointikirjaa. Täytä toinen arviointikirja samalla tavalla kuin ensimmäinenkin ja lisää sinne toisen harjoittelupaikkasi tiedot Lisää oppimispaikat tiedot -painikkeesta.

Keväällä 2023 tai aiemmin aloitettu, kesken oleva harjoittelu

Jos olet aloittanut harjoittelun keväällä 2023 tai aiemmalla lukukaudella ja tämä harjoittelu on jäänyt kesken ja jatkat sitä myöhempänä lukukautena, tee harjoittelu loppuun Diakin nettisivuilla saatavilla olevien tavoite- ja arviointilomakkeiden avulla.

Jos kyseessä on pieni rästi, jonka voit sinua ohjaavan Diakin opettajan ja harjoittelupaikan kanssa sopimalla suorittaa toisen harjoittelun yhteydessä, voit merkitä rästitunnit Workseediin alkavan harjoittelun arviointikirjaan. Jokaisen harjoittelun arviointikirjassa on opiskelijan täytettävänä kohta: Harjoittelun laajuus opintopisteinä ja kokonaistuntimäärä (1 op = 27 h). Kerro tässä myös, jos suoritat aiemmasta harjoittelusta jääneen rästin sovitusti tämän harjoittelun yhteydessä.

Jos suoritat harjoittelua ryhmäsi ajoituksesta poiketen

Jotta näet arviointikirjan Workseedissä, sinun täytyy olla kuluvan lukukauden tai tulevan lukukauden harjoittelun ilmoittautumislistalla MyDiakissa. Jos olit ilmoittautunut MyDiakissa esimerkiksi kevään 2023 harjoitteluun, mutta et aloittanut harjoittelua vaan siirsit sen aloitusta, sinut täytyy MyDiakissa siirtää kuluvan lukukauden harjoittelutoteutukselle.

Jos sinulla on tällainen tilanne, lähetä opintotoimistoon ja opollesi sähköpostiviesti, jossa pyydät lisäämään sinut kuluvan lukukauden harjoittelun ilmoittautumislistalle. Opintotoimisto lisää sinut oikealle listalle, minkä jälkeen näet useimmiten seuraavana päivänä arviointikirjan Workseedissä.

Harjoittelu työsuhteessa ja mahdolliset liitteet

Sosiaali- ja terveysalan harjoitteluissa ei  tehdä erillisiä Diakin ja harjoitteluorganisaation välisiä sopimuksia harjoittelusta työsuhteessa.

Jos suoritat harjoittelun työsuhteessa, kirjaa työsopimuksessasi oleva tehtävänimike omaan arviointikirjaasi Ennen harjoittelua -osioon (esimerkiksi sairaanhoitajaopiskelija). Ohjaus-/arviointikeskustelussa opettajan ja harjoittelun ohjaajan kanssa voidaan vielä tarkistaa, että tehtävänimike on kirjattu oikein. Sinun ei tarvitse liittää Workseediin työsopimusta.

Terveysalan opiskelija: Sinun täytyy lisätä Workseediin liitteitä ainoastaan siinä tapauksessa, että suoritat harjoittelun työsuhteessa eikä sinulla ole harjoittelun ohjaajaa, joka hyväksyy työtuntisi ja tekee arvioinnin Workseedissä.

Työajan seuranta -sivulla on viikkojen alla kohta, johon voit ladata liitteitä (Mahdolliset liitteet harjoittelusta työsuhteessa). Ohjeteksti on: Jos suoritat harjoittelun työsuhteessa eikä sinulla ole harjoittelun ohjaajaa, joka hyväksyy työtuntisi ja tekee arvioinnin Workseedissä, liitä tähän kopio tehdyistä työtunneista sekä työtodistuksesta, jossa on arviointi. Voit lisätä useita liitteitä. Kun olet liittänyt oikeat liitteet, paina Pyydä hyväksyntä. Jos sinulle on nimetty harjoittelun ohjaaja, joka hyväksyy työtuntisi ja tekee arvioinnin Workseedissä, älä liitä tähän kohtaan mitään.

Kun olet liittänyt oikeat liitteet ja pyytänyt hyväksyntää, Diakin opettaja käy tarkistamassa ja hyväksymässä liitteet. Tämän jälkeen et voi enää muokata niitä, ja ne jäävät arviointikirjan liitteeksi.

Kansainvälinen harjoittelu

Workseediä ei ainakaan syksyllä 2023 käytetä kansainvälisissä harjoitteluissa. Kansainvälisissä harjoitteluissa käytetään omia, kansainväliseen harjoitteluun tarkoitettuja lomakkeita.