Tentti-aktiviteetin lisääminen kurssialueelle

Tentti-aktiviteetti lisätään ensin haluttuun kohtaa kurssialueella kunkin osion alaosasta laatikosta Lisää oppimisaktiviteetti tai aineisto.

Valitse aktiviteettilistasta kohta Tentti. Paina täpän merkittyäsi Lisää, niin pääset säätämään tehtävän asetuksia. Ennen sitä näet lyhyen kuvauksen siitä, millaiseen toimintaan kyseinen aktiviteetti erityisesti sopii.

Ensin tentti nimetään ja sitten kirjoitetaan kuvaus ja säädetään asetukset. Asetuksia voi muokata myös jälkikäteen, mutta osa asetuksista lukittuu siinä vaiheessa, kun joku opiskelijoista on alkanut tekemään tenttiä. Aseta tentti siis opiskelijoille näkyväksi vasta siinä vaiheessa, kun sen asetukset ovat kohdillaan.

Lisää asetuksia näet painamalla pientä kolmiota asetusvalikon (esim. ylimpänä oleva Ajastus) edessä. Tarkka käyttötarkoitus määrittelee myös sen mitkä asetukset ovat keskeisiä, mutta yleensä tärkeää on kiinnittää huomio ainakin kohtiin:

  1. Ajastus: Millä aikavälillä tentti on auki ja paljonko sen suorittamiseen on tuolloin aikaa?
  2. Arviointi: Montako pistettä hyväksyttyyn suoritukseen vaaditaan ja montako yritystä sallitaan?
  3. Tuloksista näytetään opiskelijoille: Saako opiskelija esim. tietää oikeat vastaukset kysymyksiin heti suorituskertansa jälkeen ja/tai tentin ollessa yhä auki?
  4. Rajoita pääsy: Täytyykö joidenkin aktiviteettien olla tehtynä ennen tenttiin pääsemistä?

Monet näistä ja muista asetuskohdista ovat vastaavia kuin muissa aktiviteeteissa. Nämä ja muut asetuskohdat esitellään tarkemmin alla ja jokaiseen on annettu myös suositusasetus, tutustu niihin tarpeen mukaan. Tarkalleen oikeat asetukset riippuvat toki käyttötarkoituksesta kussakin tapauksessa, joten aivan kaikkiin tilanteisiin suositusasetukset eivät toki sellaisenaan sovi.

Ajastus

Ajastus: Tässä määritellään, milloin tentti on auki opiskelijoille (Tenttiaika alkaa / päättyy).

  • Suoritusaika-kohdassa voi halutessaan määrittää, missä ajassa opiskelijan tulee tentti suorittaa sen aloittamisen jälkeen (ajan loppuessa tentti palautetaan automaattisesti).
  • Kun aika menee umpeen, suositusvalinta: Keskeneräiset palautukset jätetään automaattisesti. Tässä kohdassa voi määritellä mitä tapahtuu, jos opiskelija ei ehdi palauttamaan vastauksiaan ennen Tenttiaika päättyy -ajankohtaa (huom. ei siis koske kohtaa Suoritusaika!).
  • Armonaika palauttamiselle -kohdassa määritellään armonajan pituus, jos edellisessä kohdassa on sallittu armonaika opiskelijoille.

Arviointi

Arviointi: Tässä määritellään tentin arviointiasetukset. Tentti-aktiviteetista ei voi antaa arvosanaa, vaan TENTTI ARVIOIDAAN AINA PISTEILLÄ. Jos pistemenestyksen haluaa ilmaista myös arvosanalla, tarvii sitä varten luoda arviointikirjaan luoda manuaalinen arviointikohde.A

  • Arvosanojen kategoria, suositusvalinta: Kategorioimaton. Jos arvosanat on arviointikirjassa lajiteltu eri kategorioihin, tämä määrittää sitä, mihin niistä tentin arvosana kuuluu.
  • Hyväksymisraja, usein sopiva määrä esim. puolet maksimipisteistä. Tämä määrittää sen, montako pistettä tentistä täytyy saada, jotta se on läpi. Läpi päässeiden pisteet näkyvät arviointikirjassa vihreällä ja hyväksymisrajan alle jääneiden punaisella. Erityisen tärkeä hyväksymisraja on, jos kurssialue on rakennettu siten, että esim. vain tentin hyväksytysti suorittaneet pääsevät johonkin seuraavaan aktiviteettiin tai vain hylätyt pisteet saaneet pääsevät uusintatenttiin.
  • Montako suorituskertaa sallitaan? Suositusvalinta: 1. Tämä määrittää sen, montako kertaa opiskelija saa yrittää tentin tekemistä.
  • Arviointitapa, suositusvalinta: Korkein arvosana. Jos suorituskertoja sallitaan useita, tämä määrittelee sen, miten arvosana lasketaan niistä. Jos suorituskertoja on vain yksi, ei arviointitapaakaan tarvitse eikä voi valita.

Kysymysten sijoittelu sivuille

Kysymysten sijoittelu sivuille: Montako kysymystä yhdellä sivulla näkyy (Uusi sivu, suositusvalinta: Kaikki 10 kysymystä) ja voiko sivuilla edetä vain eteen- ja taaksepäin vai siirtyä suoraa haluamalleen sivulle (Navigointimenetelmä, suositusvalinta: vapaa).

Kysymysten toiminta

Kysymysten toiminta: Sekoitetaanko monivalinta- ja yhdistä-parit -kysymysten osat jokaisella käyttäjällä ja eri suorituskerroilla (Sekoita kysymysten järjestys, suositusvalinta: Kyllä) ja missä vaiheessa opiskelijat saavat vastauksistaan palautteen (Kysymysten toimintatapa, suositusvalinta: Palaute tentin lopuksi). Kysymysten toimintatavasta riippuen voi olla syytä määritellä, voiko yksittäisiin monivalintakysymyksiin vastata heti uudestaan (Salli yksittäisen kysymyksen uusiminen, suositusvalinta: Ei). Jos suorituskertoja on mahdollista tehdä useita, voi tässä myös määritellä, ovatko edellisen suorituskerran vastaukset valmiina uuden suorituskerran pohjana (Perustuuko uusi suorituskerta edelliselle? Suositusvalinta: Ei. Tällöin uusi suoritus tapahtuu aina tyhjälle tentille).

Tuloksista näytetään opiskelijoille

Tuloksista näytetään opiskelijoille (suositusvalinta: Kaikki valittuna) määrittää sen, mitä palautetta opiskelija saa tenttisuorituksen aikana / jälkeen / myöhemmin, kun tentti on yhä auki / kun tentti on suljettu.

Näkyvyyteen liittyvät asetukset

  • Desimaalien määrä arvosanoissa (suositusvalinta: 2) määrittelee, montako desimaalia tuloksessa on näkyvissä arviointikirjassa.
  • Desimaalien määrä kysymysten arvosanoissa (suositusvalinta: Sama kuin yleisarvosanalle) määrittää saman kysymyskohtaisesti.
  • Näytä lohkot tentin aikana (suositusvalinta: Ei) ei valinnasta riippumatta yleensä vaikuta siihen, miltä tentti opiskelijalle näyttää.

Ylimääräiset rajoitukset suorituskerroissa

Ylimääräiset rajoitukset suorituskerroissa sisältää tarkempia rajoituksia suorituskertoja koskien.

  • Suojaa salasanalla (suositusvalinta: ei tarvetta muuttaa) asettaa tenttiin salasanan, jota kysytään, ennen kuin tentin tekeminen voi alkaa. Esim. uusintatentit on helppo tapa toteuttaa siten, että asettaa uusintatenttiin salasanan, jonka ilmoittaa vain opiskelijoille, joille tentin uusiminen on tarpeen.
  • Rajaa pääsy verkko-osoitteisiin (suositusvalinta: ei tarvetta muuttaa) on tarpeen esim. valvotuissa tenteissä, kun halutaan estää verkon ulkopuolisten pääsy tenttiin.
  • Pakotettu viive ensimmäisen ja toisen suorituskerran välissä (suositusvalinta: ei valittu) määrittää minuutit / tunnit / päivät / viikot suorituskertojen välissä.
  • Pakotettu viive myöhempien suorituskertojen välillä (suositusvalinta: ei valittu) määrittää minuutit / tunnit / päivät / viikot myöhempien suorituskertojen välissä.
  • Selaimen tietoturva (suositusvalinta: Ei yhtään) on mahdollisuus tehdä tentistä suurikokoinen ja netin käyttämistä vaikeuttava ikkuna, huijaamista vaikeuttaen. Tämä ei kuitenkaan ole aukoton suojaus, eikä sitä näin ollen suositella.
  • Allow quiz to be attempted offline using the mobile app (suositusvalinta: Ei) määrittelee, onko tentti mahdollista tehdä offline-tilassa esim. puhelimeen ladatulla MoodleRoomsilla. Tätä ei suositella, sillä mm. aikarajoitukset eivät ole tällöin toimivia.

Palaute kokonaisuudesta

Palaute kokonaisuudesta -kohdassa voit määritellä tentin arvosanasta riippuvan viestin, jonka opiskelija saa tentin palautettuaan. Mitään automaattista palautetta ei ole välttämätöntä antaa, eli kohdan voi jättää tyhjäksi.

Jos palaute annetaan, se määritellään prosenttien avulla: Palaute-laatikkoon (kohdat 1 & 2) kirjoitetaan palaute, jonka opiskelija saa saadessaan arvosanan, joka on laatikon ylä- ja alapuolella olevien prosenttien (3, 4 & 5) välissä.

Esim. alla oleva kuva: Jos opiskelija saa tentin pisteistä 60-100%, hän saa palautteeksi "Hyvin tehty!". Jos pisteet ovat välillä 0-60%, hän saa palautteeksi "Vaikuttaa siltä, että tarvitset lisää harjoitusta."

Moduulien yleiset asetukset

  • Näytetään opiskelijoille (suositusvalinta: Näytä) määrittää, näkyykö aktiviteetti opiskelijoille (samaa säädellään kurssialueella aktiviteetin alla olevasta silmä-kuvakkeesta).
  • Tunnistenumero (suositusvalinta: tyhjä) on nimi, jolla arviointikirja tunnistaa opiskelijan tästä aktiviteetista saaman arvosanan. Se on tärkeä vain, jos kurssialueen arvosanoja automatisoidaan esim. siten, että tiettyjen aktiviteettien arvosana johtaa automaattisesti lopullisen arvosanan laskemiseen arviointikirjaan asetetun kaavan mukaisesti. Jos tämä tehdään, on tunnistenumero kuitenkin kätevämpää asettaa tuota kaavaa arviointikirjaan tehtäessä, ei tässä.
  • Ryhmämoodi (suositusvalinta: Ei ryhmiä) määrittelee, tekeekö opiskelija tentin kurssialueelle asetetun ryhmänsä kanssa ja näkeekö hän muiden ryhmien tekemät suoritteet (Näkyvät ryhmät), vai tekeekö hän tentin ilman ryhmiä eli yksin.
  • Lisää pääsyn rajoitus liittyy tässä kohtaa nimenomaan ryhmiä koskeviin rajoituksiin.

Rajoita pääsyt

Pääsyn rajoitukset mahdollistaa eri rajoitusten asettamisen sille, ketkä opiskelijat pääsevät tekemään tenttiä. Rajoituksia voi olla monta, ne voivat edellyttää toisiaan (täytyy täyttyä ehto 1 JA ehto 2) tai jonkin asetetuista ehdoista (täytyy täyttyä ehto 1 TAI ehto 2) ja ne voivat olla myös kieltäviä (opiskelija pääsee tekemään tenttiä, jos asetetut tehdot EIVÄT täyty).

Erilaiset rajoitusmahdollisuudet on listattu alla, käytössä hyödyllisimmät lihavoituina:

  • Aktiviteetin suoritus: Edellytä, että opiskelijat suorittavat toisen aktiviteetin, tai että toinen aktiviteetti on suorittamatta
  • Päivämäärä: Estä pääsy ennen määriteltyä ajanhetkeä (tai sen jälkeen)
  • Arvosana: Vaadi, että opiskelijat saavat määrittelemäsi arvosanan tietystä aktiviteetista ennen tähän pääsemistä.
  • Ryhmä: Salli ainoastaan opiskelijat, jotka kuuluvat johonkin tiettyyn tai mihin tahansa kurssialueelle määriteltyyn ryhmään.
  • Käyttäjäprofiili: Hallitse pääsyä käyttäjän profiilitietoihin perustuen.
  • Vapautuskoodi (Huom. tämä ei tarkoita aktiviteetin avaamista salasanalla, se löytyy asetuksista kohdasta "Ylimääräiset rajoitukset suorituskerroissa"): Opiskelijat eivät voi käyttää tätä suorittamatta kurssialueella asioita, joita edellytetään vapautuskoodin saamiseksi. Vapautuskoodin ehdot määritellään kurssin ylläpitoasetuksissa Mukautettu opiskelun suunnittelu -kohdassa.
  • Rajoitusjoukko: Joukko sisäkkäisiä rajoituksia (vastaavia kuin tässä listassa mainitut).

Opiskelijoiden edistyminen

Opiskelijoiden edistyminen -kohdassa voi määritellä, miten tämä aktiviteetti merkitään opiskelijan kohdalla suoritetuksi, jos suoritusten seuranta on kurssialueella käytössä.

Tämä on hyödyllinen, kun esim.:

  • Aktiviteettien suoritusta halutaan automaattisesti ohjata tiettyyn järjestykseen: Aktiviteetti "A" täytyy olla suoritettu, jotta pääsee aktiviteettiin "B".
  • Jonkin aktiviteetin (esim. uusintatentin) tai aineiston halutaan olevan näkyvissä vain opiskeljoille, jotka ovat hyväksytysti suorittaneet tentti-aktiviteetin tai jotka eivät ole vielä hyväksytysti suorittaneet tentti-aktiviteettia.

Tunnisteet

Tunnisteet (suositusvalinta: tyhjä) ovat keskeisiä vain, jos tietoa aktiviteetista viedään automaattisesti toiselle kurssialueelle.

Course competencies

Course competencies (suositusvalinta: tyhjä) ei ole Diakissa käytössä.

Upon activity completion (suositusvalinta: Älä tee mitään) liittyy edelliseen, eikä ole Diakissa käytössä.

0 Comments

Add your comment

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.