Kuvan lisääminen kurssialueelle
Kuvan voi lisätä kurssialueelle kahdella eri tavalla. Voit joko tuoda kuvan yksittäisenä tiedostona tai tuoda sen osaksi tekstiä tekstieditorikentässä.
Etsi kohta, johon haluat lisätä kuvan. Rullaa sivun alas ja valitse kohta Pudota liitetiedostoja tai Selaa.
Etsi kuva koneeltasi, klikkaa sitä ja paina Avaa (tai kaksoisklikkaa kuvaa).
Kuva latautuu näkyviin alimmaksi valitsemassasi osiossa. Voit nyt siirtää sen nuolikuvakkeilla mihin kohtaan haluat. Huomaathan, että kun tuot kuvan tiedostona, näkyviin tulee myös tiedoston nimi otsikkona, kuten alla olevassa kuvassa, jossa tiedoston nimi on Penguins.
Tuo kurssialueelle esim. Sivu- tai ohjeteksti-aineistotyyppi. Kuvan lisääminen onnistuu toki myös osioiden kuvauskenttiin.
Avaa haluamasi aktiviteetti tai osion kuvan muokkaustilaan (aktiviteetit kynän kuvakkeesta ja osion kuvaukset Muokkaa osiota-linkistä).
Editorinäkymässä klikkaa pientä kuvan kuvaketta editorin työkalurivin ylimmällä rivillä.
Etsi kuva tiedostoistasi valitsemalla Selaa arkistoa. Kuvan voi toki linkittää suoraan netistä antamalla alkuperäisen kuvan URLin ylimpään osoitekenttään.
Tiedostonvalitsin avautuu ponnahdusikkunaan. Valitse vasemmasta reunasta Lataa tiedosto ja sen jälkeen paina Selaa.
Huom! jos haluat käyttää aiemmin Moodleen lataamiasi kuvia, voit kokeilla etsiä kuvia vasemman reunavalikon kohdasta Viimeaikaiset tiedostot. Kyseiselle kurssialueelle jo ladatut kuvat löytyvät puolestaan kohdasta Palvelimen tiedostot.
Valitse kuva koneeltasi ja paina Avaa (tai kaksoisklikkaa tiedostoa).
Tämän jälkeen tiedostonvalitsimessa voi muokata kuvan tekijän nimitietoja. Oletuksena Moodlen ehdottaa aina omaa nimeäsi. Vaihda se, jos kuvan tekijänä tai oikeuksien omistaja on joku muu.
Valitse lisenssi-kohdassa vaihda kuvalle sen oikea lisenssi. Usein oletuksena oleva Kaikki oikeudet pidätetään on sopiva, jos lataat itse ottamiasi kuvia. Jos sen sijaan lataan esim. Pixabaysta tai muusta ilmaisesta kuvapankista ottamiasi kuvia, tekijän nimi pitäisi aina poistaa ja lisenssiksi valita jokin CC-lisensseistä (tai Public domain). Jos et tiedä kuvan lisenssiä, valitse Muu.
Lopuksi paina Lataa tämä tiedosto.
Lataamisen jälkeen säädä vielä kuvan asetukset. Jos kuva on iso etkä ole sitä muokannut valmiiksi, kannattaa usein ainakin pienentää kokoa. Hyvä koko nettisivulla olevalle kuvalle on leveys max 600 pikseliä. Kun muutat käsin joko kuvan leveys- tai pituustietoa ja klikkaat sen jälkeen valkoista kohtaa, Moodle skaalaa molemmat mitat automaattisesti, jos pidät täpän kohdassa Muuta automaattisesti.
Jos et laita täppää kohtaan Kuvausta ei tarvita, sinun on annettava kuvalle otsikko. Kuva kannattaa myös tasata vasempaan reunaan, varsinkin jos haluta kirjoittaa editorissa kuvan viereen tekstiä.
Paina lopuksi Tallenna kuva, jolloin palaat editoriin ja voit jatkaa muita muokkauksia, esim. tekstin lisäämistä. Kuvaa pääset uudelleen muokkaamaan klikkaamalla ensin kuvan aktiiviseksi ja sen jälkeen taas kuvan kuvaketta editorin työkalurivillä.
Paina lopuksi Tallenna muutokset.
Tarkistathan lopuksi, miltä kuva näyttää mahdollisen tekstin kanssa kurssialueella.