Oppaita opiskelijoilleZoomZoom opiskelijoilleZoom-tilin ja työpöytäsovelluksen käyttöönotto

Zoom-tilin ja työpöytäsovelluksen käyttöönotto

Huom! Alla olevista ohjeista poiketen, Diakissa ei enää oletuksena vaadita Diakin tunnuksilla kirjautumista Zoom-kokouksiin. Eli niihin voi liittyä suoraan selaimella tai sovelluksella ilman erillistä kirjautumista. Nämä ohjeet kuitenkin säilytetään, sillä opettajat voivat halutessaan pitää kirjautumisvaatimuksen päällä omissa kokouksissaan, mikäli haluavat esim. rajoittaa ulkopuolisten pääsyä kokouksiin, tai pakottaa osallistujien nimet samaan muotoon, kuin missä ne ovat Diakin järjestelmissä.

Omien kokouksien luominen vaatii Zoom-tilin. Siihen voi joko käyttää Diakin tunnuksia näillä ohjeilla, tai omaa henkilökohtaista Zoom-tiliä omalla vastuulla.

Zoomia voi käyttää sekä selaimella että Zoom-sovelluksella. Suosittelemme kuitenkin käyttämään Zoom-sovellusta, sillä siinä toimii varmemmin kaikki ominaisuudet, esim. "valkotaululle" kirjoittaminen, jota opettajat saattavat vaatia. Suosittelemme samasta syystä myös käyttämään tietokonetta eikä puhelinta tai padia.

Kehotamme opiskelijoita käyttämään aina omaa koko nimeä osallistuessaan kokouksiin. Liittymisen jälkeen nimen voi vaihtaa osallistujalistan kautta oman nimen kohdalta.

Käyttöönotto

Zoom-kokouksiin liittyminen Diaklen kautta edellyttää, että olet kirjautunut Zoom-sovellukseen Diak-tililläsi.

Kaikilla Diakin opiskelijoilla on pääsy Zoomin perusominaisuudet tarjoavalle käyttäjätilille ilman, että tili täytyisi luoda erikseen. Tilisi aktivoidaan, kun kirjaudut Zoomiin ensimmäisen kerran Diak-käyttäjätunnuksillasi SSO -vaihtoehdon kautta. Voit tehdä tämän selaimesi kautta kirjautumalla https://diak-fi.zoom.us. Vaihtoehtoisesti kirjaudu sisään Sign in-painikkeen työpöytä- tai mobiilisovelluksen kautta.

Tilin aktivointi on tehtävä, vaikka olisit aiemmin rekisteröitynyt Zoomiin Diakin sähköpostiosoitteella. Jos sinulla on jo olemassa oleva Zoom-tili, kirjautuessasi sisään sinua pyydetään vahvistamaan sähköpostiosoitteesi ja joko liittämään nykyinen tilisi diak-fi.zoom.us tiliin tai muuttamaan olemassa olevan tilin sähköpostiosoitetta, jos haluat pitää molemmat tilit.

Suosittelemme liittymään verkkoluentoihin Zoom Workplace -työpöytäsovelluksella. Mobiilisovelluksen kautta saat käyttöösi vain rajatut ominaisuudet (esimerkiksi gallerianäkymässä voit nähdä enintään 4 kameraa näyttöä kohden). Mobiiliversiossa voit kuitenkin käyttää kaikista tärkeimpiä ominaisuuksia ja sen kautta voidaan osallistua kokouksiin, kun työpöytäsovellus ei ole käytettävissä.

Diakin Zoom-tilin asetukset

Napsauta tätä linkkiä tai avaa Internet-selain ja siirry https://diak-fi.zoom.us. Valitse sitten ”Sign in”.

Jos olet jo kirjautunut Diak-tilillesi selaimella, sinut ohjataan suoraan Zoomin profiilisivulle. Jos näin ei tapahdu, kirjaudu sisään käyttämällä pitkämuotoista opiskelijatunnustasi (esim. [email protected] ) ja Diakin salasanaasi.

Jos olet aiemmin rekisteröinyt Zoom-tilin Diak-sähköpostiosoitteellasi, sinua pyydetään vahvistamaan sähköpostiosoitteesi ja yhdistämään vanha Zoom-tili uuteen diak-fi.zoom.us järjestelmään. Tee se jatkaaksesi.

Jos kirjautumisnäytön tai Zoom-profiilisivun sijaan näytölle ilmestyy kirjautumisvirheilmoitus, sinulla on todennäköisesti automaattinen Office 365 -kirjautuminen eri tilille tallennettuna selaimeen. Voit korjata tämän menemällä https://portal.office.com ja kirjautumalla ulos käyttäjätililtäsi oikean yläkulman kautta, sulje vielä kaikki selainikkunat ja kokeile kirjautua sisään sivulla https://diak-fi.zoom.us uudelleen. Toinen vaihtoehto on tyhjentää selaimesi välimuisti, mutta olethan tarkkana, sillä tämä poistaa kaikki tallennetut kirjautumistietosi ja muut tiedot, jotka on tallennettu selaimeen.

Kolmas vaihtoehto on käyttää toista selainta, johon ei ole tallennettu automaattisia kirjautumistietoja, mutta huom! kirjautuminen Zoom Workplace -sovellukseen käyttää laitteen oletusselainta, joten sinun on muutettava laitteesi asetuksista oletusselain, jotta et törmää tähän ongelmaan, kun otat Zoom Workplace -sovellusta käyttöön myöhemmin tässä ohjeessa.

Selaimesi yksityisikkunan käyttäminen tämän ongelman kiertämiseen ei ole suositeltavaa, koska Zoom-sovellus voi käynnistää oletusselaimesi vain tavallisessa ikkunassa, eli törmäät samaan ongelmaan alempana.

Kun olet kirjautunut sisään onnistuneesti, näet Zoom-profiilisivusi. Voit lisätä kuvan profiiliin siirtämällä hiiren kuvakehyksen päälle ja napsauttamalla kynäkuvaketta (1). Voit myös muuttaa päivämäärää ja aikamuotoa ("dd.mm.yyyy" ja "24-hour time") napsauttamalla vastaavia muokkauspainikkeja (2).

Lataa ja asenna Zoom Workplace -työpöytäsovellus

Jos tietokoneeseesi on jo asennettu Zoom Workplace -työpöytäsovellus, kirjaudu ulos käyttäjätililtä (jos olet kirjautuneena sisään) ja siirry seuraavaan vaiheeseen.

Muussa tapauksessa mene joko sivulle https://zoom.us/download tai napsauta sivun alaosassa Download- linkkiä sivun https://diak-fi.zoom.us alalaidassa. Klikkaa sitten sinistä Download-painiketta "Zoom Workplace" -kohdan alapuolella.

Selaimesi lataa asennusohjelman, napsauta sitä asentaaksesi Zoom. Kun se on tehty, näytölle ilmestyy Zoomin aloitusnäyttö.

Kirjautuminen Zoom Workplace -työpöytäsovellukseen

Kun Zoom Workplace -työpöytäsovellus on asennettu ja käynnistynyt, napsauta Sign In -painiketta.

Valitse seuraavassa ikkunassa SSO-kirjautumisvaihtoehto (Single Sign-On).

Joillakin laitteilla tässä kohtaa tulee "Search company domain" vaihtoehto. Jos näet tämän, valitse "I know the company domain", jotta pääset seuraavaan vaiheeseen.

Kirjoita ”Enter your company domain” -kohtaan diak-fi ja paina Continue.

Tämä avaa diak-fi.zoom.us -sivun laitteesi oletusselaimessa. Jos muokkasit oletusselaimesi asetuksia aikaisemman kohdan ohjeiden mukaan, sinut ohjataan automaattisesti "Launch Zoom" -sivulle ja voit ohittaa alla olevan kirjautumisosan.

Jos kirjautumisnäytön tai Launch Zoom -painikkeen sijaan saat jonkinlaisen kirjautumisvirheilmoituksen, katso Zoom-tilin asetukset -osio.

Jos saat näytölle kirjautumisikkunan, kirjaudu sisään käyttämällä opiskelijatunnustasi (esim. [email protected] ) ja Diakin salasanaasi.

Onnistuneen kirjautumisen jälkeen sinut ohjataan Zoomin käynnistyssivulle, ja selaimesi avaa ponnahdusikkunan, jossa sinua pyydetään antamaan lupa avata laitteeseen asennettu Zoom-sovellus. Kannattaa rastittaa "salli aina" -kohta, jotta tätä kyselyä ei tule joka kerta, kun liityt Zoom-kokoukseen jatkossa. Jatka napsauttamalla Avaa-painiketta.

Jos ponnahdusikkuna ei ilmesty näytölle, voit napsauttaa alla olevaa Launch Zoom -painiketta. Jos mitään ei tapahdu, se tarkoittaa todennäköisesti sitä, että Zoom Workplace -työpöytäsovellusta ei ole asennettu laitteellesi. Tässä tapauksessa katso apua edellisestä vaiheesta.

Sinut ohjataan tämän jälkeen Zoom-sovellukseen, kuten alla.

Tämän jälkeen kirjaudut automaattisesti sisään aina, kun käynnistät Zoom Workplace -työpöytäsovelluksen tai liityt tapaamiseen linkin kautta. Seuraavissa oppaissa saat lisätietoa Zoomin mobiilisovelluksesta ja muita Zoomin käyttöohjeita.