Ajoita kokous tai luo pikakokous
Huom! Diakissa ei enää oletuksena vaadita Diakin tunnuksilla kirjautumista Zoom-kokouksiin.
Omien kokouksien luominen vaatii kuitenkin Zoom-tilin. Siihen voi joko käyttää Diakin tunnuksia edellisillä ohjeilla, tai omaa henkilökohtaista Zoom-tiliä omalla vastuulla.
Opiskelijoiden Zoom-lisenssi (Basic) eroaa henkilökunnan lisenssistä (Licensed) monella tavalla:
- Kokousten kesto on rajoitettu 40 minuuttiin, kun kokouksessa on useampi kuin kaksi osallistujaa. Tämä tarkoittaa, että kun kokous on kestänyt 40 minuuttia, se päättyy automaattisesti, mutta sen voi aloittaa heti uudestaan.
- Kyselyt, kokouksiin rekisteröityminen, ja henkilökohtaisen kokous-ID:n vaihtamineneivät ole saatavilla.
- Voit asettaa hosteja ja co-hosteja vain kokouksen aikana, et etukäteen kokouksen asetuksista.
- Vain yksi yhden henkilön luoma kokous voi olla käynnissä samanaikaisesti, kun henkilökunnalla voi olla kaksi (tosin kokouksia voi luoda rajattomasti).
- Kokoukseen voi osallistua korkeintaan 100 ihmistä, henkilökunnalla oletuksena 300.
Ajoita kokous
Katso opetusvideo täällä (5:30 min) (henkilökunnan ohjeistus, voi erota tekstiohjeista)
Jos haluat ajoittaa uuden kokouksen, mene Zoom-tilillesi osoitteessa diak-fi.zoom.us, ja klikkaa "Schedule a meeting" oikealta ylhäältä.
Pääset seuraavalle sivulle, ohjeet kuvan alapuolella.
Kirjoita (1) tapahtuman otsikko (topic) ja kuvaus (description), joiden haluat näkyvän osallistujille. Kertaluontoisille tapahtumille, (2) valitse päivämäärä ja aloitusaika, ja aseta kokouksen kesto.
Jos käytät AM/PM -tuntimuotoa Zoom-verkkosivulla, valitse 12:00 PM ajoittaaksesi kokous keskipäivälle. Ajoittaaksesi kokouksen keskiyöhön, valitse 12:00 AM. Voit vaihtaa aikamuodon 24-tuntiseksi sivulla diak-fi.zoom.us/profile, kohdasta Time Format > Edit, valitse "24-hour time" ja paina "Save".
(3) Tämä ilmoitus vihjaa, että voi olla mahdollista muuttaa lisenssin muotoa, mutta valitettavasti tämä ei ole mahdollista ympäristössämme.
(4) Toistuva kokous (recurring meeting): Valitse toistuva kokous, mikäli samaa kokousta (ja kokouslinkkiä) on tarkoitus käyttää jatkuvasti, ja valitse kokouksen toistuvuus. Valitse Recurring meeting > Recurrence: "No Fixed Time", jotta huone on aina saatavilla, eikä sidottu tiettyihin ajankohtiin.
(5) Kokouksen ID-numero ja pääsykoodi (Meeting ID ja Passcode): Valitse, haluatko luoda kokouksen uudella ID-numerolla (turvallisempaa), vai käyttää henkilökohtaista kokous-ID:tä. Voit vaihtaa pääsykoodin johonkin helpommin muistettavaan (esim. minunkurssini, YHT876, jne.), ja sen kannattaa olla korkeintaan 10 merkkiä pitkä. Osallistujat, joilla on kokoukseen liittymislinkki, eivät yleensä pääsykoodia tarvitse, mutta jotkin laitteet kuten puhelimet tai iPadit saattavat vaatia sen liittyessä.
(6) Odotushuone: Jos laitat odotushuoneen päälle, host (järjestäjä) tai co-host joutuvat päästämään osallistujat erikseen sisään. Kun osallistujat menevät kutsulinkistä kokoukseen, heille tulee ilmoitus, jossa pyydetään odottamaan kokoukseen päästämistä. Host puolestaan näkee ilmoituksena, minkä nimisiä henkilöitä odottaa sisäänpääsyä. Näin host voi paremmin hallita, kuka pääsee kokoukseen.
(7) Video: Osallistujat ja host liittyvät kokoukseen kamerat oletuksena pois päältä, mutta tätä voidaan muuttaa.
(8) Kokousasetukset: "Allow participants to join ... before start time" -kohdasta voit muuttaa, kuinka kauan ennen kokouksen alkamisaikaa osallistujien on mahdollista päästä kokoukseen. Tämä asetus ei toimi, jos "odotushuone" on käytössä. Jos valitset "Mute participants upon entry", osallistujilla on mikrofoni pois päältä liittyessään kokoukseen.
Kun olet laittanut kokouksen asetukset kuntoon, paina (9) Save-nappia.
Seuraavalla sivulla näet kutsulinkin (Invite link), jonka voit lähettää kokouksen osallistujille. Voit klikata "Copy Invitation" kopioidaksesi kaikki kokouskutsuun liittyvät tiedot, ja liittää viestiin osallistujille, tai vaihtoehtoisesti vain lähettää kokouksen ID-numeron, pääsykoodin ja kutsulinkin.
Zoom-sovelluksessa voit ajoittaa kokouksen painamalla Schedule-nappia aloitussivulla, jonne pääsee ylälaidan "Home"-painikkeesta.
Huomaa, että jotkin ajoitustoiminnot ovat saatavilla vain Zoom-verkkosivulla kokousta luotaessa.
Katso opetusvideo täällä (40 s)
Luo Zoom-sovelluksessa pikakokous painamalla aloitussivulla "New Meeting".
Voit myös luoda pikakokouksen Zoom-verkkosivulla profiilisivultasi, painamalla oikeasta yläkulmasta "Host a meeting". Valitse "Screen Share Only" aloittaaksesi pelkkä ruudunjako. Valitse "With Video On" aloittaaksesi kokous niin, että kamera on valmiiksi päällä, tai "With Video Off" aloittaaksesi kamera pois päältä. Voit aloittaa myös ruudunjaon ja laittaa kameran päälle tai pois kokouksen jo alettua.
Huomaa, että jos aloitat "Screen Share Only" -kokouksen, se loppuu heti kun lopetat ruudunjaon, sen sijaan että joudut painamaan "End"-nappia kokouksessa.
Kun aloitat kokouksen tätä kautta, tai liityt kokoukseen linkin kautta, selaimesi kysyy aina ponnahdusikkunassa lupaa käynnistää Zoom-sovellus. Voit laittaa tähän ponnahdusikkunaan "Salli aina" -kohtaan täpän, jolloin pääset jatkossa suoraan kokouksiin ilman selaimen lupakyselyä.
Kun kokous on käynnissä, voit kutsua suoraan osallistujia painamalla Participants-napin vieressä olevaa pientä ylös-nuolta, tai painamalla näppäinyhdistelmää ALT + i .
Kun painat kutsuikkunassa "Copy Invite Link", saat pelkän suoran linkin jonka voit liittää viestiin haluamillesi ihmisille. "Copy Invitation" -napista kopioituu kokouksen linkki, ID-numero ja pääsykoodi.
Huomaa, että jos etsit ja valitset kontaktilistalta henkilön ja painat Invite-nappia, tälle henkilölle tulee saman tien ainoastaan Zoom-sovellukseen kutsu, mikäli se on hänellä auki työpöytä- tai mobiilisovelluksessa.
Henkilökohtainen ID
Jokaisella Zoom-kokouksella on ID-numero. Se on 10- tai 11-merkkinen koodi, joka on linkattu kokoukseen. Kun ajoitat uutta kokousta, voit käyttää automaattisesti generoituvaa ID-numeroa tai omaa henkilökohtaista ID:tä (Personal Meeting ID, PMI). Henkilökohtainen ID on kuin pysyvä oma Zoom-kokoushuone. Suosittelemme, että opiskelijat eivät käytä PMI:tä, sillä Basic-lisenssillä sitä ei voi muuttaa, jos jotakin ikävää tapahtuu, esim. väärinkäyttöä.