Zoom-pikaohjeet

Huom! Alla olevista ohjeista poiketen, Diakissa ei enää oletuksena vaadita Diakin tunnuksilla kirjautumista Zoom-kokouksiin. Eli niihin voi liittyä suoraan selaimella tai sovelluksella ilman erillistä kirjautumista. Nämä ohjeet kuitenkin säilytetään, sillä opettajat voivat halutessaan pitää kirjautumisvaatimuksen päällä omissa kokouksissaan, mikäli haluavat esim. rajoittaa ulkopuolisten pääsyä kokouksiin, tai pakottaa osallistujien nimet samaan muotoon, kuin missä ne ovat Diakin järjestelmissä.

Omien kokouksien luominen vaatii Zoom-tilin. Siihen voi joko käyttää Diakin tunnuksia näillä ohjeilla, tai omaa henkilökohtaista Zoom-tiliä omalla vastuulla.

Zoomia voi käyttää sekä selaimella että Zoom-sovelluksella. Suosittelemme kuitenkin käyttämään Zoom-sovellusta, sillä siinä toimii varmemmin kaikki ominaisuudet, esim. "valkotaululle" kirjoittaminen, jota opettajat saattavat vaatia. Suosittelemme samasta syystä myös käyttämään tietokonetta eikä puhelinta tai padia.

Kehotamme opiskelijoita käyttämään aina omaa koko nimeä osallistuessaan kokouksiin. Liittymisen jälkeen nimen voi vaihtaa osallistujalistan kautta oman nimen kohdalta.

Zoom-pikaohjeet

Jotta saat otettua Zoomin käyttöösi Diakissa, sinun täytyy tehdä seuraavat vaiheet:

  1. Aktivoi Zoom-tilisi Diakin tunnuksella
  2. Lataa ja asenna Zoom-sovellus laitteillesi
  3. Kirjaudu sovellukseen Diakin SSO-kirjautumisella.

Nämä vaiheet ovat tärkeitä, sillä oletusarvoisesti Diaklessa oleviin Zoom-kokouksiin pääsee liittymään vain, jos on kirjautunut Zoom-sovellukseen Diakin tunnuksella.

Tarkemmat ohjeet ja virhetilanteiden selvitys löytyy seuraavilta ohjesivuilta, mutta tässä on pähkinänkuoressa vaiheet:

  1. Mene osoitteeseen https://diak-fi.zoom.us ja valitse "Sign In". (Älä googlaa Zoom ja/tai mene Zoomin omalla yleisellä sivulla luomaan tiliä, sillä se ei onnistu.)
  2. Kirjaudu Diakin tunnuksellasi pitkässä muodossa, tyyliin [email protected] ja omalla Diakin salasanallasi. Kun pääset kirjautumisruudusta Zoomin sivulle, olet onnistuneesti aktivoinut tilisi.
  3. Lataa Zoom-sovellus.
    Sovellusta pääsee tietokoneella lataamaan:
    - Sivulta jolle juuri kirjauduit, alalaidan "Download"-linkistä
    - https://diak-fi.zoom.us osoitteessa sivun alalaidan keskeltä, "Download Client" linkistä
    - https://zoom.us sivun alalaidasta Download-linkistä
    Download-sivulla pitäisi ensimmäisenä vaihtoehtona olla "Zoom Client for Meetings", lataa ja asenna se laitteellesi.

    HUOM! Zoomin kautta tapahtuvaan opetukseen liitytään ensisijaisesti tietokoneella. Ei mobiililaitteella.
  4. Kirjaudu sovellukseen Diakin tunnuksella. Valitse Sign In, mutta älä vielä siihen kirjoita tunnustasi, vaan valitse "SSO" (Single Sign-On). Jos seuraavalla sivulla pyydetään sähköpostiosoitetta, valitse "I know the company domain". Kun tarjotaan tekstikenttä johon kirjoitetaan domain, laita siihen "diak-fi" ja jatka. Näin pääset kirjautumaan Diakin tunnuksella samalla tavalla kuin vaiheessa 1.

Kun olet nämä vaiheet tehnyt, kaikki on valmista. Kun tietokoneella tai mobiililaitteella klikkaat Zoom-kokouslinkkiä, pääset suoraan liittymään kokoukseen. Kannattaa vielä käydä https://diak-fi.zoom.us osoitteessa laittamassa oman profiilin kautta asetukset kuntoon, esim. aikamuodot.