Saavutettava PowerPoint -tiedosto

PowerPoint-esityksen tekstin tulee olla tarpeeksi isoa, vähintään fonttikoko 20, mieluiten yli 30. Tekstin ja taustan välillä on myös oltava tarpeeksi suuri kontrastiero. Tämän tarkistamiseen löytyy netistä erinäisiä työkaluja, mutta musta teksti valkoiselle taustalla on aina varma valinta.

Kuvat

Kuvien tekeminen saavutettavaksi toimii PowerPointissa samalla tavalla kuin Wordissa.

Kuville tulee antaa vaihtoehtoinen teksti ja sitoa ne tekstiin. Pääset lisäämään kuvalle vaihtoehtoisen tekstin klikkaamalla kuvaa hiiren oikealla painikkeella ja valitsemalla avautuvasta valikosta "Muokkaa vaihtoehtokuvausta"

Avautuvassa valikossa voit kirjoittaa kuvalle vaihtoehtoisen tekstikuvauksen tai kuvan ollessa tiedoston informaation kannalta epäolennainen, voit merkitä sen epäolennaiseksi. Tämä tarkoittaa, ettei ruudunlukuohjelma silloin huomioi kuvaa.

Vaihtoehtoisen kuvauksen tulisi olla napakka ja informatiivinen. Siinä ei tarvitse erikseen kertoa kyseessä olevan kuva. Lopeta vaihtoehtokuvaus aina pisteeseen.

Kuvan sitominen tekstiin onnistuu samasta valikosta, josta klikattiin "Muokkaa vaihtoehtokuvausta", tällä kertaa valitaan "Rivitä teksti". Valitse vaihtoehto "Tekstin tasossa" ja poista kuvan ympäriltä mahdolliset ylimääräiset välilyönnit.

Elementtien lukemisjärjestys

Elementtien järjestäminen tarkoittaa dian elementtien järjestämistä niiden lukemisjärjestykseen, jotta ruudunlukuohjelmat osaavat lukea ne oikeassa järjestyksessä. Elementtejä pääsee järjestämään polusta Aloitus > Järjestä > Valintaruutu. Huomaa, että lukujärjestys alkaa alhaalta.

Otsikko

PowerPoint-tiedostoon määritetään tiedoston otsikko samalla tavalla kuin Wordissa.

Jotta tiedosto olisi saavutettava, sille on vielä määriteltävä otsikko, joka on eri asia kuin tiedoston nimi tai tekstin otsikko. Otsikko asetetaan polusta Tiedosto > Tiedot > Ominaisuudet: Otsikko.

Saavutettavuuden tarkistus

Saavutettavuuden tarkistystyökalu on sama kaikissa Microsoftin Office-ohjelmistoissa.

Microsoftin Office-ohjelmistot tarjoavat työkalun, jolla voi tarkistaa tiedoston saavutettavuuden. Työkalu ei kuitenkaan löydä kaikkia virheitä ja lopullinen tarkistus tuleekin tehdä itse. Työkalu löytyy polusta Tiedosto > Tiedot > Tarkista helppokäyttöisyys,

0 Comments

Add your comment

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.