OneDrive-ohjelma Windowsissa

OneDrive-ohjelma kannattaa ottaa käyttöön omalla tietokoneella, jotta sinne saa tiedostot turvaan laiterikkojen varalta, ja jotta tietokoneen ja Office-pilven välillä saa helposti siirrettyä tiedostoja ilman, että tarvitsee käyttää Office-pilven selainkäyttöliittymää.

Kaksivaiheisen tunnistuksen käyttöönotto on aiheuttanut uuden "ominaisuuden" OneDriveen: Kerran kuussa tulee alla oleva virheilmoitus, josta pitää painaa OK ja tunnistautua uudelleen, jotta OneDriven synkronointi jatkuu. Tarkista alempaa ohjeista, että synkronointi on kunnossa.

OneDrive-kansion lisäys Windowsissa

Etsi Windows-valikosta OneDrive-sovellus ja klikkaa sitä. Älä käynnistä OneDrive for Business -ohjelmaa, se on vanhentunut versio.

Lisää Diakin sähköpostiosoite ja siirry eteenpäin. Seuraavissa ikkunoissa saatetaan kysyä yleisten kansioiden varmuuskopiointia. Nämä on hyvä ottaa pois päältä, varsinkin jos on tekemisissä minkään salassa pidettävän materiaalin kanssa. Ota kansioiden kohdalta täpät pois, ja paina Ohita.

Jatka sitten kyselyiden loppuun asti, niin OneDrive on käyttövalmis. Jatkossa OneDrivessa oleviin tiedostoihin pääsee käsiksi Resurssienhallinnan kautta, ja OneDrive-tallennustila toimii samalla tavalla kuin mikä tahansa kansio tietokoneella.

OneDriven synkronointi

Tietokoneen OneDrive-ohjelma toimii niin, että kaikki OneDrive-kansiossa oleva sisältö synkronoituu taustalla vaivihkaa Office365-pilvessä olevan oman OneDrive-tallennustilan kanssa. Oletuksena nykyinen OneDrive-ohjelma ei lataa tietokoneelle suoraan kaikkia pilvessä olevia tiedostoja, vaan kansiossa näkyy lista tiedostoista, ja tiedosto ladataan tietokoneelle kun se avataan.

Ongelmatilanteet

Windowsin oikean alakulman OneDrive-kuvakkeesta näkee helposti, jos jokin on pielessä. Kun Windowsin oikeassa alakulmassa oleva OneDrive-kuvake (löytyy yleensä ylöspäin nuolen takaa) on sininen, kaikki toimii oikein ja tiedostot ovat ajan tasalla.

OneDrive-kuvaketta painamalla tulee ilmoitus, että OneDrive on ajan tasalla.

Katso alaotsikoista korjausohjeet riippuen siitä, mikä sopii tilanteeseesi.

Kuvake on harmaa tai sitä ei näy

Jos kuvake on harmaa, se tarkoittaa että OneDriveen ei olla kirjauduttu koskaan. Jos se ei näy ollenkaan, joko siihen ei olla kirjauduttu tai OneDrive-ohjelma ja synkronointi on jostain syystä mennyt pois päältä. Molemmissa tapauksissa asiassa pääsee eteenpäin, kun hakee ja avaa Windows-valikosta OneDrive-ohjelman.

Kuvakkeessa on Pause-ikoni

Synkronointi on keskeytynyt. Tätä tapahtuu joko silloin, kun käyttäjä on itse keskeyttänyt synkronoinnin väliaikaisesti OneDrive-ohjelman asetuksista, tai kun tietokone on yhdistetty verkkoon, jonka Windows tunnistaa käytön mukaan laskutettavaksi verkoksi. Jälkimmäistä ei pitäisi tapahtua, sillä Windowsin pitäisi käsitellä kaikkia WiFi-verkkoja rajoittamattomina. (Tätä voi mahdollisesti tapahtua myös bugien takia itsestään.)

Ongelman saa korjattua painamalla OneDrive-kuvaketta, ja painamalla keltaisella pohjalla olevaa ilmoitusta.

Jos näet oikeanpuoleisen ilmoituksen, napauta vaan ilmoitusta. Jos keskeytymistä tapahtuu jatkuvasti, ilmoita siitä IT-tuelle.

Jos näet vasemmanpuoleisen ilmoituksen, napauta ilmoitusta, ja ilmoita IT-tuelle. Voimme ehkä selvittää, miksi tätä tapahtuu, ja mahdollisesti estää sitä tapahtumasta jatkossa.

Kuvakkeessa on punainen ruksi

Tätä voi tapahtua kahdesta syystä. Joko kirjautuminen on vanhentunut, tai yksittäisissä tiedostoissa on synkronointivirheitä. Saat nopeasti selville, kummasta on kyse, kun viet hiiren OneDrive-kuvakkeen päälle. Jos kyseessä on molemmat ongelmat, kirjautumisongelma näkyy ensisijaisesti. Katso alta ohjeet OneDrive-kuvakkeen ilmoituksesta riippuen.

"Et ole kirjautunut sisään"

Siitä lähtien kun Diakilla on otettu Office365-pilvessä kaksivaiheinen tunnistus (MFA) päälle, OneDrive-ohjelma vaatii 30 päivän välein uudelleen tunnistautumisen. Kun tätä tapahtuu, ruudulle tulee alla oleva ilmoitus.

Kun tässä painaa OK, tulee MFA-kysely ja synkronointi jatkuu tavallisesti. Jos valitsee Sulje, tai jättää ilmoituksen vain huomiotta, niin ohjelma ei välttämättä jatkossa pyydä erikseen kirjautumista samanlaisella ilmoituksella.

Jos et näe tällaista ilmoitusta, pääset kirjautumaan tai tunnistautumaan painamalla OneDrive-kuvaketta, ja sitten Kirjaudu-painiketta.

"Office-tiedoston muutoksia ei voitu yhdistää"

Tätä synkronointivirhettä tapahtuu silloin, kun sekä tietokoneella että pilvessä on tehty tiedostoon muutoksia, eikä OneDrive-ohjelma ole synkronoinut Office365-pilven kanssa tiedostomuutoksia siinä välissä. Klikkaa OneDrive-kuvaketta päästäksesi alkuun.

Napsauta tästä, niin näet listan tiedostoista, jotka ovat virhetilassa.

Oletusarvoisesti käyttäjä joutuu Office-dokumenttien kohdalla itse valitsemaan, mitä minkäkin tiedoston kohdalla tehdään. Muun tyyppisistä tiedostoista ei tule virheilmoituksia, vaan niistä säilytetään automaattisesti molemmat versiot erillisinä tiedostoina. Klikkaa Ratkaise kunkin tiedoston kohdalta.

Jos valitset tässä ensimmäisen vaihtoehdon, tiedosto avautuu ja Office pyrkii yhdistämään kahden tiedoston sisällön parhaaksi näkemällään tavalla. Tässä voi kuitenkin aina tapahtua jotakin virheitä, minkä takia tätä ei tehdä automaattisesti kysymättä käyttäjältä. Kun olet varmistanut avautuvan dokumentin sisällön, tallenna tiedosto, niin ongelman pitäisi ratketa.

Kuvakkeessa on ympyrässä kaksi nuolta

Tämä tarkoittaa, että OneDrive-ohjelma siirtää parhaillaan tietokoneen OneDrive-kansion ja Office365-pilven tallennustilan välillä tiedostoja. Voit painaa OneDrive-kuvakkeesta seurataksesi tarkemmin, miten siirrot etenevät.