Oppaita opiskelijoilleMyDiakMyDiakAHOT-hakemusToimi näin: AHOT-hakemuksen tekeminen MyDiakissa

Toimi näin: AHOT-hakemuksen tekeminen MyDiakissa

Löydät eAHOT-palvelun MyDiakin ylävalikosta ja oman työpöytäsi etusivulta.

Osa ohjetta on saatavana myös videotallenteina, ne löytyvät alla olevista ohjeista.

Mieti mitä osaamista sinulla on

Mieti, mitä osaamista sinulla jo on suhteessa koulutuksen opetussuunnitelmassa esitettyihin osaamistavoitteisiin ja sisältöihin.

Perehdy huolellisesti HOPSiisi ja tutkintosi opintojaksojen osaamistavoitteisiin ja sisältöihin. Mieti tarkkaan, onko sinulla jonkin opintojakson tavoitteita ja sisältöä vastaavaa osaamista. Mieti aina myös onko osaamisesi yhä ajantasaista ja olisiko opintojakson suorittaminen ainakin osittain sinulle hyödyllisempää osaamisen kehittymisen kannalta kuin ahotointi. Mikäli opintojaksolle on annettu AHOTointia varten lisäohjeita, arvioi osaamistasi erityisesti niiden valossa. (Mistä löydän opintojaksojen osaamistavoitteet, sisällöt ja AHOT-ohjeet?)

Mieti missä olet hankkinut osaamista ja miten voisit todentaa sen. Etsi aiheeseen liitttyvät opiskelutodistukset, opintosuoritusotteet ja, mahdollisuuksien mukaan, opintojen sisältökuvaukset. Etsi myös työtodistukset sekä todistukset harrastuksista ja muusta toiminnasta, joiden perusteella suunnittelet hakevasi aikaisemmin hankitun osaamisen tunnistamista ja tunnustamista.

Varustaudu kuvaamaan osaamisesi tiivistetysti ahot-hakemukseen. Muista, että sinun tulee kuvata, mitä osaat suhteessa opetussuunnitelman osaamistavoitteisiin ja sisältöihin nähden, pelkkä aiemmin suoritettujen opintojen tai työtehtävien kuvaus ei riitä.

Skannaa todistukset ja muut hakemuksessa tarvittavat dokumentit etukäteen ja tallenna tietokoneellasi paikkaan, josta löydät ne helposti hakemukseen liittämistä varten. Käytä pdf-tiedostoja, sillä ne aukeavat luotettavasti myös hakemuksen käsittelijällä. Nimeä tiedosto selkeästi esim Oma nimi_työtodistukset, Oma nimi_opiskelutodistukset

Voi olla hyödyksi kirjoittaa oman osaamisen kuvaus ensin esim. word-dokumenttiin, jossa sen muokkaaminen on kätevämpää kuin eAHOT-palvelussa. Voit wordista helposti kopioida (copy + paste) tekstin myöhemmin lomakkeelle.

Hakemukseesi et voi lisätä kuvia tai linkkejä esim. Opintopolusta.

Siirry MyDiakiin täyttämään eAHOT-hakemusta

Kirjaudu MyDiakiin eAHOT-hakemus löytyy sekä opiskelijan työpöydän etusivulta että ylärivin Opinnot-valikosta.

eAHOT-palvelun etusivulla voit aloittaa uuden ahot-hakemuksen täyttämisen ja tarkastella aiemmin jättämiesi hakemusten tietoja ja käsittelyn vaiheita.

KUVA: eAHOT-palvelun etusivu
1. Luo uusi ahot-hakemus, Perustiedot

Voit halutessasi kerätä kaikki saman hakukierroksen opinnot yhteen hakemukseen. Aloita ahot-hakemuksen täyttäminen klikkaamalla + Avaa uusi hakemus.

KUVA: Luo uusi hakemus

Tarkista avautuvan ikkunan yläosasta omat tietosi.  

Merkitse
- Päivämäärä, jolloin olet ollut AHOT-infossa (yleinen info tai oman ryhmän ohjaustunti) tai kävit opinto-ohjaajasi kanssa hops-keskustelun aikaisemmin hankitun osaamisen tunnistamiseen ja tunnustamiseen liittyen.

- Opinto-ohjaajasi nimi

- Lisätietoja hakemuksesta -kentässä kuvaa lyhyesti tähän hakemukseesi liittyvä aiempi työkokemuksesi ja koulutuksesi esim. lähihoitaja + työkokemus riittää.

2. Suorituspaikka ja osaaminen

Voit tutustua tähän osaan ohjetta myös tallenteensa.

Aloita suorituspaikkojen lisääminen klikkaamalla + Lisää suorituspaikka.

Suorituspaikan tiedot

Aikaisemmin hankitun osaamisen kuvaus aloitetaan lisäämällä hakemukselle kaikki ne paikat (oppilaitokset, työpaikat, harrastukset jne), joissa keräämääsi osaamista haluat tässä hakemuksessa käyttää ahot-perusteena.

Lisää kukin suorituspaikka luetteloon vain kerran ja kokoa kaikki samassa paikassa hankkimasi osaaminen yhteen riippumatta siitä, oletko esim. hankkinut osaamista useana eri aikana ja aiotko hyödyntää sitä yhden vai useamman opintojakson ahotoinnissa.

Valitse avautuvassa ikkunassa ensimmäiseksi lisättävän suorituspaikan tyyppi. Ikkunassa kysyttävät lisätiedot riippuvat valinnastasi.

 • Oppilaitos: Valitse oppilaitos, mikäli olet suorittanut opintoja toisessa oppilaitoksessa.
 • Työkokemus: Valitse työkokemus, mikäli olet hankkinut osaamista työsuhteessa.
 • Muu: Valitse muu, mikäli olet hankkinut osaamista muualla kuin muodollisessa koulutuksessa tai työsuhteessa.
Mikäli valitsit oppilaitos...

...tarkenna ensin millaisessa oppilaitoksessa opinnot on suoritettu valitsemalla Suorituspaikan tarkenne -valikosta sopiva oppilaitoksen tyyppi (esim. Ammattikorkeakoulu). Sen jälkeen valitse oikea oppilaitos Oppilaitos-valikosta.

Mikäli oikeaa oppilaitoksen tyyppiä tai ko. oppilaitosta ei löydy alasvetovalikosta, valitse Ei valintaa ja rastita Oppilaitosta ei löydy valikosta.
Kirjoita avautuviin kenttiin oppilaitoksen nimi sekä suomeksi että englanniksi.

KUVA: Oppilaitosta ei löydy valikosta

Käytä aina ensisijaisesti valikkoa ja kirjoita oppilaitoksen nimi itse vain, jos sitä ei huolellisen tarkistuksen jälkeenkään löydy valikosta.

Mikäli kirjoitat nimen itse, ole erityisen huolellinen englanninkielisen nimen oikeinkirjoituksessa, sillä tähän kirjaamasi nimi päätyy opintosuoritusotteellesi, mikäli ahot-hakemuksesi hyväksytään. On sinun vastuullasi selvittää oppilaitoksen englanninkielinen nimi, mikäli se ei esim. käy ilmi opintotodistuksestasi.

Koulutuksen nimi -kenttään kirjoita  

 • tutkinnon nimi, jos olet suorittanut kokonaisen tutkinnon tai osia siitä (esim. "sairaanhoitaja (AMK)" tai "sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja")
 • opintokokonaisuuden nimi (esim. "kasvatustieteen perusopintokokonaisuus)
 • jos olet suorittanut yksittäisiä, irrallisia opintoja, jotka eivät muodosta kokonaisuutta, anna nimeksi kuvaava otsikko (esim. "kasvatustieteen opintoja" tai "avoimen amk:n opintoja")

Lisää Kuvaus-kenttään lyhyt yhteenveto suorittamistasi opinnoista (aihe, laajuus yhteensä, suoritusvuodet, jne.). Älä luettele tässä kaikkia suorittamiasi opintojaksoja tai kuvaa niiden sisältöjä, tarkempi erittely tehdään myöhemmin.

Mikäli valitsit työkokemus tai muu...

... valitse Suorituspaikan tarkenteeksi "Muodollisen koulutuksen ulkopuolella" ja rastita suoraan Työnantajaa / muuta ei löydy valikosta. Kirjoita avautuviin kenttiin työnantajasi / muun toimijan nimi sekä suomeksi että englanniksi.

KUVA: Suorituspaikka työpaikka/muu

Kun kirjoitat nimen, ole erityisen huolellinen englanninkielisen nimen oikeinkirjoituksessa, sillä tähän kirjaamasi nimi päätyy opintosuoritusotteellesi, mikäli ahot-hakemuksesi hyväksytään. On sinun vastuullasi selvittää työntantasi / muun toimijan englanninkielinen nimi, mikäli se ei esim. käy ilmi työtodistuksestasi.

Kokemuksen tyyppi -kenttään kirjoita sopivin seuraavista vaihtoehdoista:

 • Alan työkokemus (engl. Work experience)
 • Harrastustustoiminta (engl. Recreational activity)
 • Luottamustoiminta (engl. Activity in position of responsibility)
 • Vapaaehtoistyö (engl. Voluntary work)
 • Muu toiminta (engl. Other activities)

Kuvaus-kenttään kirjaa vähintään työ- tai muun kokemuksen työnimike (esim. "lähihoitaja"), keskeisimmät työtehtävät ja työssäoloaika. Mikäli sinulla on samassa esim. työpaikassa useita työjaksoja, luettele tässä ne kaikki ja kuvaa lyhyesti työtehtäviä. Älä kuvaa tässä yksityiskohtaisesti työtehtäviäsi tai hankkimaasi osaamista, se tehdään myöhemmin.

KUVA: Työnimike ja kuvaus
Suorituspaikassa hankitun osaamisen yhteenveto

Kummassakin tapauksessa (sekä opinnot että työkokemus/muu kokemus) kirjaa suorituspaikan tietoihin lyhyt yhteenveto (max. kaksi lausetta) siellä hankkimastasi osaamisesta.

KUVA: Osaaminen suhteessa osaamistavoitteisiin
Osaamisen todentavat liitteet

Voit lisätä hakemukseen liitteeksi useita eri tiedostoja pdf-muodossa, sillä ne aukeavat luotettavasti myös käsittelijälle.

Liitteiden lisääminen on pakollista, et voi edetä hakemuksessa ellei niitä ole listätty.

 • Suoritetuista opinnoista edellytetään aina opintosuoritusote tai muu todistus, opintojen sisältö- ja tavoitekuvaus on suositeltava.
 • Työ- ja muusta kokemuksesta edellytetään aina työtodistus tai muu todistus toiminnasta vastanneelta taholta, josta näkyy työssä/tehtävissä oloaika, mielellään mös kuvaus työtehtävistä/toiminnan sisällöstä.
KUVA: Valitse liitetiedostot

Lisäämäsi liitteet näkyvät ikkunan alaosassa. Voit muokata liitteen nimeä klikkaamalla muokkaa (kynä) -kuvaketta. Voit poistaa liitteen hakemukselta kokonaan klikkaamalla Peruuta.

KUVA: Luettelo liitetyistä tiedostoista

Tallentamasi suorituspaikan tiedot näkyvät nyt eAHOT-hakemuksellasi.

Voit muokata tallentamiasi tietoja avaamalla suorituspaikan muokattavaksi muokkaa (kynä) -painikkeella. Voit poistaa suorituspaikan hakemukseltasi klikkaamalla poista (rasti) -kuvaketta.

3. Lisää hakemukselle osaamisen ja ahotoitavaksi haettavien opintojen erittely (korvaaminen ja sisällyttäminen)

Korvaaminen ja sisällyttäminen on ohjeistettu myös videotallenteina, ne löytyvät alla olevista ohjeista.

Ahot-hakemuksen seuraavassa vaiheessa tarkennat Hankitun osaamisen ja sillä hyväksiluettavaksi haettavien opintojen erittely -osiossa osaamisesi yksityiskohtia ja määrittelet mitä opintoja sillä haluat ahotoida.

Suunnittele erittely huolellisesti ennen kuin aloitat tietojen kirjaamisen. Tallenna pääsääntöisesti jokainen hakemasi opintojakso eAHOT-hakemukselle erikseen.

Yhdistä samaan hakemuksen osaan useampi kuin yksi ahotoitavaksi hakemasi opintojakso vain, jos

 • kaikki opintojaksot kuuluvat yhdelle ja samalle ahot-vastaavalle. JA
 • kaikkien opintojaksojen osaamistavoitteet ja sisällöt liittyvät vahvasti samaan teemaan. JA
 • olet kohtuullisen varma siitä, että kaikille opintojaksoille on mahdollista antaa sama päätös (hyväksytty tai hylätty).

Erikseen tallennetaan aina

 • eri ahot-vastaaville kuuluvat opintojaksot.
 • korvattavaksi haettavat ja sisällytettäväksi haettavat tallennetaan erikseen (ks. alla lisätietoja).

Älä tallenna yhtä ja samaa ahotoitavaksi hakemaasi opintojaksoa hakemukselle useammin kuin kerran. Jos esim. käytät opintojakson ahotoinnin perusteena useampaa suorituspaikkaa tai useita eri opintoja, kokoa yhteen osaan kaikki tarvittavat suorituspaikat ja perustelut.

 • Valitse + Lisää hakemukseen: aiemmin hankittu muu osaaminen, mikäli käytät perusteluna työkokemuksen tai muun toiminnan kautta hankittua osaamista.
 • Valitse + Lisää hakemukseen: aiemmin hankittu muu osaaminen, mikäli käytät perusteluna työkokemuksen tai muun toiminnan kautta hankittua osaamista JA aiemmin suoritettujen opintojen kautta hankittua osaamista.
 • Valitse + Lisää hakemukseen: aiemmin suoritettu opinto, mikäli käytät perusteluna vain aiemmin suoritettuja vastaavia korkeakouluopintoja
 • Valitse + Hae vapautusta opinnoista, koskee vain opinto-ohjaajan kanssa sovittuja kielten opintojen vapautushakemuksia

Mikäli haet samalla hakemuksella useita opintoja korvattavaksi ja/tai sisällytettäväksi, hakemuksesta saattaa tulla hyvin pitkä. Saat kuitenkin jokaisesta osiosta erikseen päätöksen kun se on käsitelty, joten hakemuksen pituus ei viivästytä sen käsittelyä mitenkään.

Mikäli valitsit aiemmin hankitun muun osaamisen (korvaaminen)

Valitse Korvaaminen ja AHOT-hakemuksesi käsittelijä.

Sosiaali-, terveys- ja tulkkausalan yleisin AHOT-vaihtoehto on korvaaminen. Tällöin haluat korvata henkilökohtaisesta opetussuunnitelmasta valitun opintojakson aiemmin hankitun osaamisesi perusteella. Voit tutustua tähän osaan ohjetta myös tallenteena.

Kun valitset Korvaamisen saat näkyville oman hopsisi. Valitse opintojakso, josta haet ahottia ja siirrä se Hakemukseen valitut opinnot näkymään.

Lisää osaamisesi kuvaus suhteessa valitsemaasi opintojakson tavoitteisiin peilaten. Valitse tähän aiemmin lisätyistä suorituspaikoista se missä osaaminen on hankittu.

Mikäli valitsit aiemmin suoritetut opinnot (korvaaminen tai sisällyttäminen)

Valitse ensin Korvaaminen tai Sisällyttäminen

Sosiaali-, terveys- ja tulkkausalan yleisin AHOT-vaihtoehto on korvaaminen. Tällöin haluat korvata henkilökohtaisesta opetussuunnitelmasta valitun opintojakson aiemmin hankitun osaamisesi perusteella. Katso ohjeet korvaamiseen kohdasta ”Mikäli valitsit aiemmin hankitun muun osaamisen” 

Sisällyttäminen tarkoittaa, että haluat sisällyttää aiemmin suoritetun opinnon vapaasti valittaviin tai täydentäviin opintoihin. Huom! Tämä ei ole mahdollista kaikissa koulutuksissa. Valitse hakemuksen käsittelijäksi oma opinto-ohjaajasi. Voit tutustua tähän osaan ohjetta myös tallenteena.

Lisää opintokokonaisuus (esim. kasvatustieteen perusopinnot 25 op) tai opintojakso

Mikäli käytät ahotoinnin perusteena useita eri opintoja tai useassa suorituspaikassa tehtyjä opintoja, anna nimi-kenttään opintoja kuvaava otsikko (esim. "Sairaanhoitaja (AMK) -opintoja" tai "kasvatustieteen perusopinnot"), laajuudeksi kaikkien opintojen yhteislaajuus, arvioinniksi "hyväksytty" (HYV) ja suorituspäiväksi viimeisimpien opintojen suorituspäivä. Pääset erittelemään eri opinnoista saamasi osaamisen seuraavassa vaiheessa.

Ole erityisen huolellinen englanninkielisen nimen oikeinkirjoituksessa, sillä tähän kirjaamasi nimi päätyy opintosuoritusotteellesi, mikäli ahot-hakemuksesi hyväksytään. On sinun vastuullasi selvittää suorittamiesi opintojen englanninkielinen nimi, mikäli se ei esim. käy ilmi opintotodistuksestasi.

Sijoita sisällytettävät opinnot/osaamiset HOPS-rakenteeseen

HOPS-esikatselu näyttää sinulle mihin sisällytettävä opintojakso sijoittuisi

Hae vapautusta opinnoista, koskee vain opinto-ohjaajan kanssa sovittuja kielten opintojen vapautushakemuksia

Opiskelijalla on mahdollisuus hakea vapautusta asetuksessa (A1129/20147. §) säädetyistä kielitaitovaatimuksista seuraavissa tapauksissa: 

 • opiskelija ei ole koskaan opiskellut kyseistä kieltä 
 • opiskelija ei ole toisen asteen koulutuksessa opiskellut ruotsin tai englannin kieltä
 • opiskelija ei ole opiskellut peruskoulussa ruotsin tai englannin kieltä, mutta toisen asteen opinnoissa on ollut kyseisiä kieliopintoja 
 • opiskelija on saanut koulusivistyksensä ulkomailla eikä ole opiskellut ruotsin tai englannin kieltä. 

Näissä tapauksissa kielitaitovaatimuksista vapauttamisen päätöksen tekee opintotodistusten perusteella opinto-ohjaaja. 

Jos sinut vapautetaan kielten opinnoista, tutkintosi kokonaislaajuus ei muutu. Sovi kielten vapautuksista vajaaksi jäävien opintopisteiden suorittamisesta opinto-ohjaajasi kanssa 

Ahotin perustelut

Opintojen / muun osaamisen tietojen tallentamisen jälkeen kuvaa Perustelut-kentässä konkreettisesti ja huolellisesti sitä osaamista, jota olet em. tavalla saanut.

 • Mikäli haet Diakin opetussuunnitelmaan kuuluvien opintojen korvaamista, kuvaa tässä hankkimaasi osaamista siitä näkökulmasta, miten se vastaa korvattavaksi hakemiesi Diakin opintojaksojen osaamistavoitteita ja sisältöjä.
 • Mikäli haet muualla suoritettujen opintojen / muun osaamisen sisällyttämistä tutkintoosi, kuvaa tässä miten saatu osaaminen laajentaa tai syventää tutkintosi osaamispohjaa.

Perustele selkeästi ja kattavasti, kuitenkin enintään n. 2 A4-sivua (tai 7000 merkkiä).

KUVA: Ahotin perustelut

Muista hyödyntää opintojaksojen tiedoissa olevia Ahot-ohjeita, jotta varmasti vastaat kunkin opintojakson osalta tärkeimpiin ahot-päätöksessä arvioitaviin kysymyksiin.

Mikäli huolellisen harkinnan jälkeen päädyt hakemaan samalla hakemuksen osalla ahotoitavaksi useampaa opintojaksoa yhtä aikaa, muista perustella miten hankkimasi osaaminen vastaa niiden kaikkien osaamistavoitteita ja sisältöjä.

Hakemuksen osan käsittelijä

Diakissa ahot-hakemuksille on määritelty käsittelijät sen mukaan, mitä opetussuunnitelman opintojaksoa hakemus koskee. Huomaathan, että et tämän johdosta voi liittää samaan hakemuksen osaan muita kuin sellaisia opintojaksoja, joilla on yksi ja sama käsittelijä. Mikäli haluat samalla osaamisella ahotoida toisen käsittelijän vastuulla olevia opintojaksoja, tallenna hakemuksellesi uusi osa samoilla tiedoilla.

Hakemuksesi käsittelijä on Ahot-vastaava tai oma opinto-ohjaajasi. Tarkista aina oikea Ahot-vastaava listasta (löydät listat mm. eAHOT-palvelun etusivulta). Älä lähetä hakemusta tai sen osaa käsiteltäväksi väärälle henkilölle, sillä silloin hakemuksesi käsittely voi viivästyä huomattavasti.

Merkitse tälle ahot-hakemuksen osalle oikea käsittelijä Valitse käsittelijä -valikosta.

KUVA: Ahotin käsittelijä
4. Hakemuksen lähettäminen käsiteltäväksi

Lähetä hakemus käsiteltäväksi -painikkeesta hakemuksesi siirtyy kaikille eri osioissa valitsemillesi käsittelijöille.

Et voi muokata hakemusta enää käsiteltäväksi lähettämisen jälkeen, joten tarkasta se huolellisesti ennen eteenpäin lähettämistä. Puutteellisesti tai huolimattomasti täytetty hakemuksen osa voidaan palauttaa sinulle korjattavaksi, mikä viivästyttää ahot-päätöksen saamista.

eAHOT-palvelu on opiskelijoiden käytössä myös ahot-hakuajan ulkopuolella, jotta voit halutessasi tarkastella vanhoja hakemuksia, seurata jättämiesi hakemusten käsittelyä tai valmistella uutta hakemusta jo ennen seuraavan hakuajan alkua. Vain ahot-hakuaikana lähetetyt hakemukset kuitenkin käsitellään. Jos lähetät hakemuksen käsiteltäväksi hakuajan ulkopuolella, se palautetaan sinulle takaisin ilman tarkistusta.

AHOT-hakemuksen päätös

Kun ahot-hakemuksesi osa on käsitelty, näet päätöksen eAHOT-palvelusta. Saat päätöksestä tiedon myös sähköpostilla.

Huomaathan, että hakemusten käsittelyaika on 1 kuukausi hakuajan päättymisen jälkeen. Tämän jälkeen opintotoimistoilla on 1 kuukausi aikaa kirjata mahdollinen suoritusmerkintä. Huomiothan myös, että päätökset ovat aina yksilöllisiä. Esim. samanpituinen työkokemus samalla alalla ei välttämättä takaa samanlaista ahot-päätöstä. 

Hakemusten tilanteen seuranta

Voit seurata hakemuksen tilaa eAHOT-palvelun etusivulta tai hopsisi AHOT-välilehdeltä

 • Luonnos: Olet aloittanut eAHOT-hakemuksen täyttämisen, mutta et vielä ole lähettänyt sitä eteenpäin käsiteltäväksi.
 • Palautettu: Olet lähettänyt eAHOT-hakemuksesi käsiteltäväksi, mutta jokin sen osa on lähetetty sinulle korjattavaksi/muokattavaksi. Avaa hakemus klikkaamalla Muokkaa-painiketta rivin lopussa.
 • Käsittelyssä: Olet lähettänyt eAHOT-hakemuksesi käsiteltäväksi ja yhden tai useamman osan käsittely on vielä kesken. Voit tarkastella kunkin tilaa erikseen avaamalla hakemuksesi katseltavaksi esim. klikkaamalla Näytä-painiketta rivin lopussa.
 • Käsitelty: Kaikki eAHOT-hakemuksesi osat on käsitelty loppuun. Voit tarkastella hakemuksen osien päätöksiä esim. klikkaamalla Näytä-painiketta rivin lopussa.
KUVA: Hakemusten luettelo etusivulla
Hyväksytty hakemuksen osa ja suoritusten kirjaaminen MyDiakiin

Kun hakemuksesi osa on käsitelty ja hyväksytty, saat Diakin sähköpostiosoitteeseesi ilmoituksen ja näet päätöksen ahot-hakemuksellasi.

Diakin opintotoimisto kirjaa hyväksytyistä ahot-hakemuksista suoritusmerkinnän MyDiakiin 1 kk sisällä ahot-hakemusten käsittelyajan päättymisestä.

KUVA: Hyväksytty päätös hakemuksella

Muista itse seurata opintosuorituksiasi. Mikäli kirjauksessa on mielestäsi virhe tai puutteita (verrattuna tehtyyn päätökseen), ota yhteys opintotoimistoon asian korjaamiseksi ([email protected]).

Osittain hyväksytty hakemuksen osa ja hyväksytyn osuuden kirjaaminen MyDiakiin

Silloin jos et saa hakemaasi opintojaksoa ahotoitua koko sen laajuudelta, on kyse osa ahotista.

Ahot-vastaava vahvistaa tällöin opintotoimistolle hyväksyttyjen opintopisteiden määrän. Sinä saat päätöksen lisätiedoissa tämän lisäksi ohjeet siitä, miten suoritus täydennetään (esim. millä toteutuksella ja millä tehtävällä).

KUVA: Osittain hyväksytty päätös hakemuksella

eAHOT-hakemuksen lisäksi tiedot löytyvät MyDiakin sopimuspankistasi...

KUVA: Osittain hyväksytty päätös sopimuspankissa

... ja hopsistasi, ko. opintojen kohdalta.

KUVA: Osittain hyväksytyn päätöksen sopimus hopsissa

Diakin opintotoimisto kirjaa hyväksyttyä opintopistemäärää vastaavan osittaisen suorituksen sille toteutukselle, jolla täydennät opintojakson. Kun olet täydentänyt opintojakson, saat koko opintojaksosta opintosuorituksen normaalisti.

Sinun tulee itse olla aktiivinen ja huolehtia, että keskustelet toteutuksen opettajan kanssa täydentävästä suorituksestasi.

Huomioi lisäksi, että esim. opinto-ohjaajasi ei automaattisesti näe ahot-päätöksiin liittyviä sopimuksiasi.

Hylätty hakemus ja päätöksen perustelut

Mikäli ahot-hakemuksesi osa on hylätty, saat aina kirjalliset perustelut päätöksen syistä.

Oikaisupyynnön tekeminen, mikäli olet tyytymätön päätökseen

Mikäli et ole tyytyväinen päätökseen, tarkista ensin, vastaako hakemuksen perusteluissa esittämäsi osaaminen opintojakson tavoitteita, sisältöjä ja AHOT-lisäohjeiden edellytyksiä. Jos haet päätökseen oikaisua toimi tutkintosäännön 22 §:n mukaisesti. Lisäperusteluita et voi hakemukseesi enää tässä vaiheessa liittää, etkä tehdä tällä hakukerralla uutta hakemusta samaan opintojaksoon. Mahdollisessa oikaisupyynnössä sinun pitää eritellä selkeästi, mihin kohtaan AHOT-päätöksessä olet tyytymätön. Oikaisupyyntö pitää kohdistaa saatuun päätökseen ja hakemuksessa esiin tuotuun osaamiseen suhteessa opintojakson sisältöihin ja tavoitteisiin.

Neuvoja ongelmatilanteisiin
Mistä löydän opintojaksojen osaamistavoitteet, sisällöt ja AHOT-ohjeet?

Opintojakson tiedot saat näkyviin klikkaamalla MyDiakin hopsissasi opintojakson nimeä (esimerkissä Perhetyö ja lastensuojelu).

KUVA: Opintojakson tiedot hopsissa

Avautuvassa ponnahdusikkunasta löydät opintojakson osaamistavoitteet (1) ja sisältökuvauksen (2). Joissain opintojaksoissa on näiden lisäksi annettu erityisiä lisäohjeita AHOTin harkintaa ja hakemista varten (3).

KUVA: Opintojakson tietojen tarkistus
Käsittelijä on palauttanut hakemukseni täydennettäväksi/korjattavaksi. Mitä teen?

Hakemuksen käsittelijä voi pyytää sinua selventämään hakemustasi tai tekemään tarvittavia muutoksia päätöksen tekoa varten. Tällöin hän palauttaa hakemuksen osan sinulle muokattavaksi. Saat palautuksesta tiedon Diakin sähköpostiosoitteeseesi (lähettäjänä MyDiak) ja näet palautetut hakemukset myös eAHOT-palvelun etusivulta.

Klikkaamalla i-kuvaketta näet ahot-vastaavan kirjaamat korjausohjeet. Näet samat tiedot myös siitä hakemuksen osasta, joka sinulle on palautettu. Avaa palautetun osan sisältävä hakemus muokattavaksi rivin lopusta Muokkaa-painikkeesta.

Muuta/korjaa tarvittavat tiedot ja lähetä hakemus uudelleen käsiteltäväksi klikkaamalla Palauta käsittelyyn.

KUVA: Palautettu hakemuksen osa
KUVA: Palautetun hakemuksen osan tiedot ja käsittelyyn palautus

HUOM: Ahot-hakemuksia ei palauteta täydennettäväksi, mikäli ne on täytetty puutteellisesti tai selvästi virheellisesti. Täydennettäväksi/korjattavaksi palauttaminen ei myöskään automaattisesti pidennä hakemuksen jättöaikaa.

Älä siis jätä puutteellista hakemusta siinä uskossa, että se palautetaan sinulle täydennettäväksi ja saat näin lisäaikaa hakemuksen perusteluiden valmisteluun.

Jos et täydennä/korjaa sinulle palautettua hakemuksen osaa määräajan puitteissa, ahot-vastaava hylkää hakemuksesi.

Unohdin liittää hakemukseeni tarvittavat liitteet ja lähetin sen jo käsiteltäväksi. Mitä teen?

Kun olet lähettänyt hakemuksesi käsiteltäväksi, et voi enää muokata sitä. Vasta jos käsittelijä palauttaa hakemuksesi täydennettäväksi, pääset muokkaamaan tai lisäämään tietoa tai esim. siirtämään hakemuksen toiselle käsittelijälle.

Joudun keskeyttämään hakemuksen täyttämisen, eikä se ole vielä valmis käsittelijälle lähetettäväksi. Mitä teen?

Hakemus pysyy luonnos-tilassa, kunnes itse lähetät sen eteenpäin käsiteltäväksi. Voit siis jättää hakemuksen kesken ja palata muokkaamaan sitä myöhemmin.

Haluan peruuttaa ahot-hakemukseni. Mitä teen?

Voit poistaa hakemuksen klikkaamalla Peruuta hakemus. Huom: Et voi peruuttaa hakemusta sen jälkeen kun olet lähettänyt sen eteenpäin käsiteltäväksi.

KUVA: Hakemuksen peruuttaminen