Oppaita opiskelijoilleMyDiakMyDiakLäsnä tai poissa olevaksi ilmoittautuminenToimi näin: Läsnä tai poissa olevaksi ilmoittautuminen MyDiakissa

Toimi näin: Läsnä tai poissa olevaksi ilmoittautuminen MyDiakissa

Tulevalle lukuvuodelle ilmoittaudutaan läsnä tai poissa olevaksi MyDiak-palvelussa (http://my.diak.fi).

1. Tarkista, että sinulla on oikeus ilmoittautua MyDiakin kautta

Voit ilmoittautua läsnä tai poissa olevaksi MyDiakin kautta, mikäli

  • ilmoittautuminen on auki
  • opiskeluoikeutesi ei ole päättymässä ennen tulevan lukukauden alkua
  • et ole vielä käyttänyt kaikkia opinto-oikeuteesi kuuluvia läsnä- ja/tai poissaolokausia

Voit tarkistaa opiskeluoikeutesi keston ja käyttämäsi kaudet MyDiakin Lukukaudelle ilmoittautuminen -toiminnosta, samalta sivulta jolla ilmoittautuminen läsnä tai poissaolevaksi tehdään.

Sivun alaosassa, Läsnäolot-kohdassa näet

  1. nykyisen opinto-oikeutesi alku- ja päättymispäivä ja
  2. aiemmin käyttämäsi läsnä- ja poissaolokaudet
KUVA: Lukuvuodelle ilmoittautuminen -sivu

Jos opinto-oikeutesi on päättymässä tai sinulla ei enää ole oikeutta ilmoittautua haluamallasi tavalla läsnä tai poissa olevaksi, ota välittömästi yhteyttä opinto-ohjaajaasi. Jollet ilmoittaudu, menetät opinto-oikeutesi, etkä voi jatkaa opintojasi tulevana lukukautena.

2. Tallenna lukuvuodelle ilmoittautuminen

Läsnä tai poissa olevaksi ilmoittaudutaan aina koko lukuvuodeksi kerrallaan, Diakin määrittelemänä ilmoittautumisaikana (yleensä toukokuun alusta elokuun puoleen väliin). Kevätlukukaudelle ilmoittautumista voi vielä muuttaa tai tehdä syyslukukauden aikana (yleensä marras-joulukuussa).

Kun ilmoittautumisaika on vahvistettu, näet Lukukaudelle ilmoittautuminen -sivun yläosassa tulevan ilmoittautumisajan. Et kuitenkaan pääse ilmoittautumaan ennen kuin ilmoittautumisaika alkaa.

Ilmoittautumisajan alettua sivun yläosassa näkyy Ilmoittaudu-painike.

KUVA: Ilmoittautumisaika

Klikkaamalla Ilmoittaudu-painiketta saat näkyviin ponnahdusikkunan, jossa voit valita ilmoittaudutko tulevalle syys- ja kevätlukukaudelle läsnä vai poissa olevaksi.

KUVA: Ilmoittautumisen valinta

Kun tallennat valintasi, ilmoittautumisesi näkyvät sivulla Läsnäolot-osassa ja Diakin opiskelijahallinnossa opinto-oikeutesi tiedoissa.

KUVA: Tallennettu ilmoittautuminen
3. Ilmoittautumisen muuttaminen ilmoittautumisajan aikana

Diakissa tutkinto-opiskelija voi muuttaa ilmoittautumistaan MyDiakin kautta ilmoittautumisajan puitteissa. Kesken lukukauden ilmoittautumista ei voi muuttaa MyDiakin kautta.

Avaa haluamasi lukukauden ilmoittautumistiedot muokattavaksi ko. rivin päädystä Muokkaa-painikkeesta.

KUVA: Ilmoittautumisen muuttaminen

Muuta aiemmin tallentamaasi ilmoittautumista ja klikkaa Tallenna.

KUVA: Ilmoittautumisen muuttaminen 2

Tallennuksen jälkeen muuttunut ilmoittautumisesi näkyy Läsnäolot-osassa ja Diakin opiskelijahallinnossa opiskeluoikeutesi tiedoissa.

KUVA: Ilmoittautumisen muutos tallennettu
4. Neuvoja ongelmatilanteisiin
Ilmoittautumistoiminto ei ole käytössä opiskeluoikeudellasi

Vain Diakin tutkintoon johtavassa koulutuksessa opiskelevat ilmoittautuvat läsnä tai poissa oleviksi. Esim. avoimen amk:n opiskelijat ilmoittautuvat opintoihin aina avoimen amk:n nettisivujen kautta ja avoimen amk:n opintotoimisto kirjaa opiskelijan läsnäolevaksi, mikäli opinto-oikeus myönnetään.

KUVA: Ilmoittautumistoiminto ei ole käytössä
Et pääse ilmoittautumaan opiskeluoikeutesi päättymisen vuoksi

Opiskeluoikeutesi päättymispäivä on Diakissa pääsääntöisesti hopsisi mukainen arvioitu valmistumispäivä. MyDiak ei anna sinun ilmoittautua koko tulevalle lukuvuodelle, mikäli opiskeluoikeutesi päättyy ennen sen alkua tai sen aikana.

Mikäli opiskeluoikeutesi on merkitty päättyväksi ennen tulevan lukukauden alkua, et näe Ilmoittaudu-painiketta ollenkaan.

KUVA: Opinto-oikeus on päättynyt

Mikäli opiskeluoikeutesi on merkitty päättyväksi esim. vuoden vaihteessa, et voi ilmoittautua kevätlukukaudelle. Jos hopsisi myöhemmin muuttuu ja arvioitu valmistumisaikasi siirtyy, ilmoittautuminen keväälle päivitetään opiskelijapalveluiden toimesta tai voit itse ilmoittautua kevätlukukauden omana ilmoittautumisaikana (yleensä marras-joulukuussa).

KUVA: Opinto-oikeus päättyy vuoden vaihteessa

Jos MyDiakissa näkyvä opiskeluoikeuden päättymispäivä ei ole voimassa olevan hopsisi mukainen arvioitu valmistumispäivä, etkä tämän takia pääse ilmoittautumaan, ota heti yhteyttä opinto-ohjaajaasi asian korjaamiseksi.

Jos päivämäärä on hopsisi mukainen valmistumispäivä, mutta et valmistu ja sinun tulisi jatkaa opintoja, jota heti yhteyttä opinto-ohjaajaasi hopsin päivittämiseksi ja tarvittaessa jatkoajan hakemiseksi.

Älä jätä ilmoittautumatta, sillä silloin menetät opinto-oikeutesi etkä voi jatkaa opintojasi seuraavalla lukukaudella.

Ilmoittaudu-painike ei näy, vaikka ilmoittautumisaika on alkanut

Voit ilmoittautua läsnä tai poissa olevaksi MyDiakin kautta vain, mikäli opiskeluoikeutesi ei ole päättymässä ennen tulevaa lukukautta ja opiskeluoikeudellasi on vielä käyttämättömiä läsnä- ja/tai poissaolokausia.

Opiskeluoikeuden päättymispäivä on Diakissa pääsääntöisesti hopsisi mukainen arvioitu valmistumispäivä. Mikäli opiskeluoikeutesi on merkitty päättyväksi ennen tulevan lukukauden alkua, et näe Ilmoittaudu-painiketta ollenkaan.

KUVA: Opinto-oikeus päättyy ennen lukukautta

Jos opiskeluoikeudellasi ei ole läsnä- tai poissaolokausia jäljellä, MyDiak ei näytä Ilmoittaudu-paniketta lainkaan ja varoittaa sen sijaan kausien puuttumisesta.

KUVA: Opinto-oikeudella ei käytettävissä olevia kausia

Jos MyDiakissa näkyvä opiskeluoikeuden päättymispäivä ei ole voimassa olevan hopsisi mukainen arvioitu valmistumispäivä, etkä tämän takia pääse ilmoittautumaan, ota heti yhteyttä opinto-ohjaajaasi asian korjaamiseksi.

Jos päivämäärä on hopsisi mukainen valmistumispäivä, mutta et valmistu ja sinun tulisi jatkaa opintoja, jota heti yhteyttä opinto-ohjaajaasi hopsin päivittämiseksi ja tarvittaessa jatkoajan hakemiseksi.

Jos sinun hopsisi mukaan tulisi ilmoittautua läsnä tai poissa olevaksi, mutta MyDiak ei anna sinun ilmoittautua puuttuvien kausien takia, ota heti yhteyttä opinto-ohjaajaasi asian selvittämiseksi.

Älä jätä ilmoittautumatta, sillä silloin menetät opinto-oikeutesi etkä voi jatkaa opintojasi seuraavalla lukukaudella.

Et pääse ilmoittautumaan läsnä tai poissa olevaksi niin kuin haluat

MyDiak ei anna sinun ilmoittautua, mikäli olet käyttänyt kaikki opiskeluoikeuteesi kuuluvat läsnä- ja/tai poissaolokaudet. Lue lisää opinto-oikeuteen kuuluvien läsnä- ja poissaololukausien määrästä yleisistä ilmoittautumisohjeista.

Jos opiskeluoikeudellasi ei ole kumpiakaan kausia jäljellä, MyDiak ei näytä Ilmoittaudu-paniketta lainkaan.

 

KUVA: Opinto-oikeudella ei käytettävissä olevia kausia

Mikäli sinulla on edes yksi läsnä- tai poissaolokausi käyttämättä, MyDiak sallii ilmoittautumisen, mutta tarjoaa ponnahdusikkunassa vaihtoehtoja vain käytettävissä olevien kausien mukaan.

Esimerkissä opiskelijalla on käyttämättä vain yksi läsnäolokausi, mutta molemmat poissaolokaudet yhä jäljellä. Näin ollen MyDiak antaa opiskelijan ilmoittautua läsnä olevaksi vain yhdelle lukukaudelle ja tarjoaa automaattisesti poissa olevaksi ilmoittautumista toiselle. Jos opiskelija tässä valitsee syksylle poissa olevaksi ilmoittautumisen, hän voi käyttää ainoan läsnäolokautensa kevätlukukaudella.

KUVA: Opinto-oikeudella vain yksi läsnäolokausi käåytettävissä

Jos sinun hopsisi mukaan tulisi ilmoittautua läsnä tai poissa olevaksi, mutta MyDiak ei anna sinun ilmoittautua, ota heti yhteyttä opinto-ohjaajaasi asian selvittämiseksi.

Älä jätä ilmoittautumatta, sillä silloin menetät opiskeluoikeutesi etkä voi jatkaa opintojasi seuraavalla lukukaudella.