Oppaita opiskelijoilleMyDiakMyDiakTutkintotodistuksen hakeminenToimi näin: tutkintotodistuksen hakeminen MyDiakin valmistumispalvelussa

Toimi näin: tutkintotodistuksen hakeminen MyDiakin valmistumispalvelussa

Tutkintotodistusta haetaan MyDiakissa valmistumispalvelussa (Opinnot-valikko > Valmistumispalvelu).

Aloita tutkintotodistuksen hakeminen valmistumispalvelussa hyvissä ajoin ennen haluttua valmistumispäivääsi vastaamalla AVOP-kyselyyn.

Muista varmistaa tärkeät päivämäärät kuluvan vuoden valmistumisaikataulusta, jotka löytyvät täältä.

Vaihe 1: Haluan valmistua!

MyDiakin valmistumispalvelu ohjaa sinut askel askeleelta valmistumiseen liittyvien vaiheiden läpi. Valmistumispalvelussa täytät tutkintotodistushakemuksesi, seuraat sen käsittelyn etenemistä ja saat tiedon sinulle vahvistetusta valmistumispäivästä.

Voit käynnistää valmistumisprosessin, kun sinulla on oikeus vastata AVOP-kyselyyn. Sitä ennen voit tutustua valmistumispalvelun etusivulla valmistumisprosessin vaiheisiin.

Vaihe 2: Vastaa AVOP-kyselyyn

Voit vastata AVOP-kyselyyn kun olet suorittanut 80 % amk-tutkintosi tai 50 % yamk-tutkintosi opintopisteistä.

AVOP on Ammattikorkeakoulujen valmistumisvaiheen opiskelijapalautekysely, jossa opiskelija arvioi ja antaa palautetta toteutuneesta koulutuksesta. Kyselyn tuloksia hyödynnetään sekä paikallisesti korkeakoulun oman toiminnan kehittämisessä että valtakunnallisesti koulutuksen ohjauksessa ja rahoituksessa. 

Kyselyn täyttävät kaikki ammattikorkeakouluista valmistuvat tutkinto-opiskelijat. Et voi edetä tutkintotodistuksen hakemisessa ennen kuin olet käynyt vastaamassa kyselyyn. Jos jätät vastaamisen kesken, vastaukset eivät tallennu, etkä voi edetä tutkintotodistuksen hakemisessa.

 1. Siirry AVOP-kyselyyn klikkaamalla AVOP-linkkiä valmistumispalvelun etusivulla.
KUVA: AVOP-kyselyyn siirtyminen
 1. Kirjaudu kyselyyn HAKA-tunnuksilla, jotka ovat samat tunnukset kuin oma Diakin käyttäjätunnuksesi ja salasanasi (eli samat, joilla kirjaudut esim. MyDiakiin).
 2. Seuraa kyselyn ohjeita.
KUVA: AVOP etusivu ja kirjautuminen

AVOP-kyselyssä näkyvät taustatietosi tulevat suoraan MyDiakista Virta-tietokannan kautta. AVOP nimittää päätoimista tutkintoon johtavaa koulutusta päiväopinnoiksi, ja näyttää vain tutkinnon nimen tiedoissasi. Voit jatkaa eteenpäin, näitä tietoja ei tarvitse AVOPissa muuttaa.

 1. Lähetettyäsi AVOP-kyselyn vastaukset, odota uudelleen ohjausta takaisin MyDiakin valmistumispalveluun. Näin varmistat, että sinulle saadaan luotua tutkintotodistushakemus ja pääset eteenpäin seuraavaan vaiheeseen.
KUVA: Uusi tutkintotodistushakemus

Jos hakemus ei aukea oikein tai et jostain syystä voi vastata AVOP-kyselyyn, ota yhteyttä opintotoimistoon.

Vaihe 3: Täytä tutkintotodistushakemus

Voit aloittaa tutkintotodistushakemuksen täyttämisen heti kun olet vastannut AVOP-kyselyyn. Voit täyttää hakemusta osissa, kaiken ei tarvitse olla valmista yhdellä kertaa.

Hakemuksellesi merkitty tarkistaja saa automaattisesti tiedon uudesta hakemuksesta. Tarkistaja ottaa hakemuksen käsittelyyn noin 2 viikkoa ennen kyseisen kuukauden valmistumispäivää.

Vastaa tutkintotodistushakemuksen kysymyksiin

Käy tutkintotodistushakemus huolellisesti läpi. Täytä pyydetyt tiedot ja merkitse toimenpiteitä vaativat kohdat käsitellyksi sitä mukaa kun saat tarvittavat valmistelut tehtyä.

Kun olet vastannut kysymykseen, sen tila-kuvake vaihtuu harmaasta oranssiksi merkiksi siitä, että kyseinen kohta hakemusta on nyt kunnossa.

KUVA: Kysymyksen tilan päivittyminen

Muista tallentaa tekemäsi muutokset riittävän usein - Tallenna-nappi ilmestyy ensimmäisen muutoksen jälkeen oranssiin palkkiin sivun ylälaitaan.

KUVA: Hakemukselle tehtyjen merkintöjen tallentaminen

* pakollinen kysymys = hakemusta ei voi lähettää hyväksyttäväksi ilman, että olet vastannut vähintään näihin kysymyksiin

Valmistumisen tiedot

Haluttu valmistumispäivä *

Ilmoita toivomasi valmistumispäivä. Päivän tulee olla jokin Diakin ilmoittamista valmistumispäivistä. Voi tarkistaa valmistumiseen liittyvät aikataulut ja mahdolliset valmistumispäivät mm. Diakin nettisivuilta.
Huomioithan, lopullinen valmistumispäiväsi vahvistetaan vasta hakemuksesi hyväksymisen yhteydessä.

Koulutus, josta valmistun *

Merkitse koulutus, josta valmistut. Huomioi, että YAMK-tutkintoon johtavat koulutukset löytyvät luettelon lopusta.

Kampus, jolta valmistun *

Merkitse kampus, jolta valmistut eli oma kotikampuksesi Diakissa.

Tiedon valmistumisestani saa julkistaa (esim. Diakin nettisivut, lehdet, internet). *

Kerro saako tiedon valmistumisestasi julkistaa. Jos vastaat ei, valmistumistasi ei mainita millään julkaisualustalla. Tieto valmistumisestasi tallennetaan kuitenkin MyDiakiin ja siirtyy sieltä automaattisesti esim. valtakunnalliseen VIRTA-opintotietopalveluun ja Omaan opintopolkuun.

Olen tarkastanut, että yhteystietoni on oikein MyDiakissa. *

Päivitä osoitteesi, puhelinnumerosi ja henkilökohtainen sähköpostiosoitteesi ajantasalle MyDiakissa.

Olen palauttanut kaikki lainani kirjastoon

Varmista, että olet palauttanut Diakin kirjastoon opiskelijana tekemäsi lainat. Muista kuitenkin, että voit aina hyödyntää Diakin kirjaston palveluja myös valmistuttuasi. Löydät lisätietoja Diakin nettisivuilta.

Olen palauttanut koulun luovuttamat välineet ja/tai avaimet.

Mikäli sinulla on ollut lainassa Diakin välineitä tai laitteita (esim. kamera), palauta ne lainan antajalle. Muista palauttaa myös käytössäsi olevat kulkuavaimet kun et enää tarvitse niitä.

Olen huomioinut, että minun tulee itse toimittaa Valviran rekisteröintilomake Valviralle valmistumisen jälkeen.

Näkyy vain sosiaali- ja terveysalan amk-tutkintoon valmistuville: Tutustu Valviran ohjeisiin (terveysala ja sosiaaliala).

Opintosuoritusten tarkistaminen

Onko kaikki opintojaksojen suoritukset kirjattu MyDiakiin? *

Tarkista itse MyDiakista, että olet suorittanut ja saanut suoritusmerkinnän kaikista tutkintoon vaadittavista opinnoista.

Opinnäytetyöni nimi on kirjoitettu MyDiakissa oikein suomeksi ja englanniksi. *

Tarkista MyDiakista, että opinnäytetyösi nimi on kirjattu sinne oikein sekä suomeksi että englanniksi. Mikäli nimestä löytyy virheitä tai puutteita, anna hakemuksessa oikea kirjoitusasu (muista taas sekä suomi että englanti).

Olen vienyt opinnäytetyöni Theseukseen. *

Varmista, että olet vienyt opinnäytetyösi Theseukseen ohjeiden mukaisesti.

Opinnäytetyösi URN-linkki Theseuksessa *

Olet saanut URN-linkin tallentaessasi työsi Theseukseen, kopioi se tähän. Lisätietoja mm. Theseuksen tallentajan ohjeesta.

Olen toimittanut arkistokappaleen opinnäytetyöstäni. *

Varmista, että olet toimittanut opinnäytetyöstäsi arkistokappaleen Diakille ohjeiden mukaisesti.

Kehittämistehtäväni nimi on kirjoitettu MyDiakissa oikein. *

Näkyy vain Terveydenhoitaja (AMK) -tutkintoon valmistuville: Tarkista MyDiakista, että kehittämistehtäväsi nimi on kirjattu sinne oikein. Mikäli nimestä löytyy virheitä tai puutteita, anna hakemuksessa oikea kirjoitusasu.

Tutkintooni sisältyy varhaiskasvatukseen ja sosiaalipedagogiikkaan suuntautuneet vähintään 60 opintopisteen laajuiset opinnot.

Näkyy vain Sosionomi (AMK) -tutkintoon valmistuville: Ilmoita sisältyykö tutkintoosi varhaiskasvatukseen ja sosiaalipedagogiikkaan suuntautuneet vähintään 60 opintopisteen laajuiset opinnot ja, mikäli vastaus on kyllä, lisää hakemukselle HAR2 ja HAR3 -harjoittelujen harjoittelupaikat.

Mahdolliset korjaukset/huomiot

Kirjaa tähän mahdolliset omat huomiosi ja esim. opintosuoritusotteelle korjattavaksi toivomasi kohdat.

Tutkintotodistuksen toimitus

Tutkintotodistuksen toimitustapa muuttuu 1.3.2023 alkaen, valmistuva saa vain sähköisen tutkintotodistuksen.

Sähköinen tutkintotodistus on ladattavissa valmistumispäivänä MyDiakin Tulostepalvelusta klo 10 alkaen. Todistus on ladattavissa 30 päivän ajan.

Alumniksi liittyminen

Haluan liittyä alumnirekisteriin ja minuun saa olla yhteydessä alumniasioissa.

Tutustu Diakin alumnitoimintaan ja liity alumnirekisteriin kätevästi valmistumisen yhteydessä! Mikäli vahvistat tässä haluavasti liittyä, nimesi lisätään alumnirekisteriin ja Diakin alumnipalvelut lähettää sinulle mm. postia koulutustarjontaamme koskien. Voit myös aina liittyä alumniksi myöhemmin, Diakin nettisivuilla olevan lomakkeen kautta.

Seuraa hakemuksesi tarkistuksen etenemistä

Kun toivomasi valmistumispäivä lähestyy ja olet edennyt riittävästi hakemuksen täyttämisessä, tutkintotodistushakemuksesi tarkistaja ottaa sen käsittelyyn.

Näet valmistumispalvelusta milloin hakemuksesi on otettu käsittelyyn.

KUVA: Hakemus on otettu käsittelyyn

Sivun lopusta voit seurata tarkistajan etenemistä tämän tehdessä merkintöjä omaan Opintotoimiston tarkistuslistaansa.

KUVA: Opintotoimiston tarkistuslista

Hakemuksen tarkistaja/opintotoimisto voi myös kommentoida hakemustasi tarkistuslistansa kautta.

KUVA: Tarkastajan kommentti hakemuksella

Kun opintotoimisto on varmistanut, että sekä opintorekisterisi että tutkintotodistushakemuksesi ovat kunnossa, hakemuksesi lähetetään suoraan hyväksyttäväksi. Poikkeustapauksissa mikäli hakemus on puutteellinen, sinun tulee täydentää hakemus itse ja lähettää se eteenpäin hyväksyjälle. Tällöin saat sähköpostiisi (Diakin sähköposti) tästä pyynnön.

KUVA: Hakemus tarkistettu ja lupa lähettää hyväksyttäväksi myönnetty
Vaihe 4: Tutkintotodistushakemuksen hyväksyminen

Näet valmistumisjärjestelmästä kun hakemus on opintotoimiston osalta käsitelty ja lähetetty eteenpäin hyväksyttäväksi.

Poikkeustapauksissa, jos hakemus on puutteellinen (kaikkia pakollisia tietoja ei ole täytetty) opintotoimisto ei pääse lähettämään hakemusta suoraan hyväksyttäväksi. Tällöin sinun tulee itse lähettää hakemus hyväksyttäväksi. Saat tästä viestin sähköpostiisi (Diakin sähköposti).

Opiskelija lähettää hakemuksen hyväksyjälle (vain poikkeustapauksissa!)

Täydennä hakemukseesi puutteelliset tiedot ja siirry hakemuksen lähetykseen.

KUVA: Lähetä tutkintotodistushakemus

Jos Siirry hakemuksen lähetykseen -painike on harmaa, et ole vastannut kaikkiin hakemuksen pakollisiin kysymyksiin. Täydennä vastauksesi niin pääset eteenpäin.

Hyväksyjä hyväksyy todistushakemuksen

Valmistumispalvelu lähettää automaattisesti hyväksyjälle tiedon käsittelyyn tulleesta hakemuksesta. Näet MyDiakista milloin hakemus on lähetetty hyväksyttäväksi ja kenelle se on osoitettu.

KUVA: Tutkintotodistushakemus lähetetty

Hakemuksesi hyväksyjä käsittelee hakemuksesi ja mm. vahvistaa virallisen valmistumispäiväsi. Saat hyväksymisestä tiedon sähköpostiisi ja näet hyväksyjän merkinnät MyDiakin valmistumispalvelussa.

KUVA: Tutkintotodistushakemus hyväksytty
Vinkkejä ongelmatilanteisiin
Valmistumispalvelu MyDiakissa ei näytä mitään tai se ei toimi ohjeissa kuvatun mukaisesti

Selaimista suositellaan käytettäväksi Chromea, Safaria, Firefoxia tai Edgeä. Valmistumispalvelu ei toimi Microsoftin Internet Explorerilla.

Jos valmistumispalvelu ei toimi ohjeistetulla tavalla, kokeile ensin tätä

 • kirjaudu ulos MyDiakista ja sulje koko käyttämäsi selain
 • avaa selain ja kirjaudu MyDiakiin uudelleen.

Jos tämä ei auta, kokeile kokonaan toista selainta.

Jos tämäkään ei auta, ota yhteyttä MyDiakin tekniseen tukeen [email protected].

Minun pitäisi päästä tekemään tutkintotodistushakemus, mutta en löydä sitä valmistumispalvelusta

Valmistumispalvelua ei käytetä kaikissa koulutusmuodoissa. Jos et opiskele jossain Diakin tutkintoon johtavassa koulutuksessa, et todennäköisesti voi käyttää valmistumispalvelua ja tutkintotodistushakemusta ollenkaan. Jos taas olet tutkintoon johtavan koulutuksen opiskelija, tutustu alla oleviin vaihtoehtoihin.

Tutkintotodistushakemus aukeaa MyDiakin valmistumispalveluun kun olet ensin vastannut AVOP-kyselyyn.

 • Mikäli yritit vastata, mutta se jäi kesken tai et jonkin teknisen vian takia saanut vietyä AVOP-kyselyä loppuun, ota yhteyttä opintotoimistoon. Voimme tarvittaessa antaa sinulle uudet tunnukset AVOP-kyselyyn vastaamiseksi.
 • Mikäli olet vastannut, mutta AVOP ei ohjannut sinua oikein takaisin MyDiakiin tai hakemuksen avautumisessa on muu tekninen ongelma, ota yhteyttä opintotoimistoon.
 • Mikäli et syystä tai toisesta voi vastata AVOP-kyselyyn ollenkaan, ota yhteyttä opintotoimistoon. Avaamme sinulle käsin tutkintotodistushakemuksen valmistumispalveluun.

Valmistumispalvelu avautuu aina sinulla aktiivisena olevaan vaiheeseen valmistumisprosessissa. Mikäli olet jo päässyt etenemään tutkintotodistushakemukseen saakka, mutta et enää löydä sitä palvelusta, tarkista ensin nämä:

 • Mitä selainta käytät? Valmistumispalvelu ei toimi Internet Explorerilla, joten varmista, että käytät esim. Firefoxia, Safaria tai Chromea.
 • Katsotko oikean opiskeluoikeuden tietoja? Jos sinulla on useampi samanaikaisesti voimassa oleva opiskeluoikeus, sinulla on myös useampi valmistumispalvelu. Tarkista MyDiakista, että olet oikean opiskeluoikeuden tiedoissa ja palaa takaisin valmistumispalveluun.
 • Oletko epähuomiossa siirtynyt valmistumispalvelussa takaisinpäin aiempaan vaiheeseen? Kokeile klikata murupolussa vaihetta 3: Tutkintotodistushakemus. Jos sinulle on jo avattu hakemus, pääset jatkamaan sen täyttämistä normaalisti.
KUVA: Valmistumispalvelun murupolku

Jos mikään ylläoleva ei auta, ota yhteys opintotoimistoon.

Valmistumispalvelu ja tutkintotodistushakemus näkyvät minulle englanniksi

Valmistumispalvelun tulisi näkyä sinulle käyttöliittymäsi kieleksi valitulla kielellä. Mikäli valmistumispalvelu näkyy sinulle englanniksi, tarkista kielivalinta MyDiakin valikosta ja kokeile vaihtaa kieli takaisin suomeksi.

KUVA: Vaihda käyttöliittymän kieli
Ohjeissa puhutaan hakemuksen tarkistajasta, mutta omalla hakemuksellani se kenttä on tyhjä.

Joiltain hakemuksilta saattaa aluksi puuttua nimetty tarkistaja. Tutkintotodistushakemusten käsittelijät jakavat nämä hakemukset tarkistajille automaattisesti, eikä tämä vaadi sinulta toimenpiteitä. Tieto päivittyy hakemuksellesi kun sinulle on nimetty tarkistaja.

KUVA: Tarkistajan tiedot hakemuksella
En muista milloin olen muuttanut vastaustani todistushakemuksen kysymykseen enkä myöskään mitä siinä aiemmin luki

Näet jokaisen kysymyksen kohdalla tiedon milloin sitä on muokattu ja kuka muokkaaja on ollut. On sinun vastuullasi täyttää tutkintotodistushakemus, mutta mikäli se on erityisestä syystä tarpeen, myös tarkistaja voi päivittää yksittäistä kenttää puolestasi.

KUVA: Esimerkki tallennustiedoista

Näet vastaavat tiedot myös hakemuksen muutoslokista. Pääset muutoslokiin valmistumispalvelun vasemmassa sarakkeesta löytyvästä painikkeesta (näkyy kaikilla välilehdillä).

KUVA: Esimerkki muutoslokista
Olen saanut luvan lähettää hakemuksen hyväksyttäväksi, mutta Lähetä-painike ei ole aktiivinen

Et voi lähettää tutkintotodistushakemusta eteenpäin hyväksyttäväksi ennen kuin

 1. Tarkistaja on antanut sinulle tähän luvan JA
 2. Olet täyttänyt kaikki pakolliset kohdat tutkintotodistushakemuksesta.

Mikäli olet saanut tarkistajalta tiedon luvan myöntämisestä ja Siirry hakemuksen lähetykseen -painike on tullut näkyviin tutkintotodistushakemuksellesi, mutta pysyy harmaana, hakemuksesi on vielä keskeneräinen. Tarkista puutelista valmistumispalvelun oikeassa reunassa näkyvästä puutelistasta ja täytä tarvittavat kohdat hakemukselle.

KUVA: Hakemuksen puutelistan tarkistaminen

Jos hakemuksen puutelista on tyhjä, eikä painike vieläkään aktivoidu, ota yhteyttä opintotoimistoon.