Oppaita opiskelijoilleMyDiakMyDiakOpintojaksoille ilmoittautuminenToimi näin: Opintoihin ilmoittautuminen MyDiakissa

Toimi näin: Opintoihin ilmoittautuminen MyDiakissa

Tulevan lukukauden opintoihin ilmoittaudutaan MyDiak-palvelussa (http://my.diak.fi).

1. Selvitä hopsistasi, mihin opintoihin sinun tulee ilmoittautua

Tutustu ennen ilmoittautumista opetussuunnitelmaan ja omaan henkilökohtaiseen opiskelusuunnitelmaasi eli hopsiisi. Käytä erityisesti hopsin Ajoitus-välilehteä.

Ajoitus-välilehdellä näet hopsiisi kuuluvat opintojaksot jaksotettuna opintojesi keston ajalle. Etsi ajoituskartan sarakkeista ilmoittautumisen kohteena oleva lukukausi (esimerkissä syyslukukausi 2018) ja sille ajoitetut opinnot.

KUVA: Hopsin ajoituskartta

Jos hopsiasi ei vielä ole ajoitettu, voit tehdä sen itse (ks. kuva yllä):

 1. Tarkista ensin, että ajoituksen pohjaksi on valittu oma opintojen aloituslukukautesi (esim. "kevät 2018").
 2. Klikkaa Luo ajoitukset.

MyDiak luo sinulle ajoituskartan aloitusryhmäsi hops-mallin mukaisesti.

Huom: Mikäli opiskelet aloitusryhmäsi aikataulusta poikkeavassa järjestyksessä, noudata aina opinto-ohjaajasi kanssa tehtyä henkilökohtaista ajoitussuunnitelmaa.

Ennen ilmoittautumiseen siirtymistä etsi tarvitsemasi opinnot välilehden vasemman reunan luettelosta ja tutustu huolellisesti niiden ydinsisältöihin ja osaamistavoitteisiin.

 1. Jos et löydä opintoa listalta, vie hiiri opintojaksolaatikon päälle ajoituskartassa niin ao. opintojakso korostuu luettelossa.
 2. Saat opintojakson tiedot näkyviin klikkaamalla luettelossa sen nimeä.
KUVA: Opintojen etsiminen luettelosta

Ota opintojakson tiedoista talteen opintojakson nimen lisäksi erityisesti sen 11-merkkinen tunnus, sillä tarvitset sitä ilmoittautumisvaiheessa löytääksesi tarvitsemasi opinnot.

KUVA: Opintojakson tiedot ja tunnus

Mikäli haluat tehdä muutoksia lukukauden hopsiin, ota aina yhteyttä opinto-ohjaajaasi ennen kuin jätät ilmoittautumatta suunnitelmaan kuuluviin opintoihin tai ilmoittaudut hopsisi ulkopuolisiin opintoihin.

Mikäli et hopsisi perusteella ole varma mihin opintoihin sinun tulisi ilmoittautua, ota yhteyttä opinto-ohjaajasi.

2. Etsi tarvitsemasi opinnot ilmoittautumislistalta ja tallenna ilmoittautuminen

Muista aina ennen ilmoittautumista tarkistaa hopsistasi, mihin opintoihin sinun kuuluu ilmoittautua.

Siirry MyDiakissa omassa hopsissasi Ilmoittautumiset-välilehdelle. Ilmoittautumisen ollessa auki välilehden yläosassa näkyy Ilmoittautuminen käynnissä -luettelo.

Diakissa on lähes kaikkiin lukukauden opintoihin on yhteinen ilmoittautumisaika, joten varsinkin syys- ja kevätlukukauden opintoihin ilmoittautuessa toteutuksia on  paljon auki yhtä aikaa.

Etsi ensin omalle opiskelijaryhmällesi suunnatut toteutukset

Valitsemalla Ilmoittautumiset-välilehden yläosasta Omat näet kaikkien hopsiisi kuuluvien opintojen ne toteutukset, jotka on suunnattu juuri omalle opiskelijaryhmällesi tai jollekin niistä ryhmistä, joiden mukana opiskelet.

Mitä enemmän henkilökohtainen opiskelusuunnitelmasi noudattaa opiskelijaryhmäsi/-ryhmiesi yhteistä polkua, sitä todennäköisemmin löydät tarvitsemasi toteutukset tältä listalta.

KUVA: Omien toteutusten lista

Hopsin ajoituslehdellä talteen ottamasi opintojakson nimi ja 11-merkkinen koodi auttavat sinua löytämään oikean toteutuksen.

KUVA: Toteutuksen tunnistaminen

Älä vielä käytä Hae opintoja -toimintoa, vaan etsi tarvitsemasi toteutukset suoraan listalta. Sillä näkyvät vain omalle ryhmällesi suunnatut opinnot, joten se on yleensä suhteellisen lyhyt ja yksittäiset toteutukset löytyvät helposti.

Kun haet opinnot suoraan listalta, sinun on myös mahdollista valita pienryhmä, johon ilmoittaudut (lisätietoa pienryhmiin ilmoittautumisesta kohdassa Pienryhmän valinta).

Kaikki Omat-listalla näkyvät toteutukset eivät välttämättä ole juuri sinun hopsissasi juuri tälle lukukaudelle. Ole siis tarkkana ja varmista hopsin ajoitukset-välilehdeltä, että ilmoittaudut vain sinulle suunniteltuihin opintohin.

Huomioi samalla ne opinnot, joita et löytänyt Omat-listalta, sillä niitä etsit seuraavassa vaiheessa.

Etsi seuraavaksi hopsiisi kuuluvat muut opinnot

Esimerkiksi vapaasti valittavien ja täydentävien ammattiopintojen toteutuksia ei yleensä suunnata millekään tietylle opiskelijaryhmälle. Tällöin ne eivät löydy Omat-listaltasi, vaan Kaikki-listalta, kunhan opintojakso on lisätty hopsiisi.

KUVA: Kaikkien toteutusten lista

Koska Kaikki-listalta löytyvät kaikkien hopsiisi sisällytettyjen opintojen kaikki toteutukset, se on huomattavasti pidempi kuin Omat-lista. Pyri silti etsimään haluamasi opinnot suoraan listalta

Hopsin ajoituslehdellä talteen ottamasi opintojakson nimi ja 11-merkkinen koodi auttavat sinua jälleen löytämään oikean toteutuksen (esimerkissä täydentävät ammattiopinnot VKP0103A15S Viittomakieli ja VKP0202A15S Kuurojen kulttuuri).

KUVA: Muiden toteutusten tunnistaminen

Älä vieläkään käytä Hae opintoja -toimintoa, vaan pyri etsimään tarvitsemasi toteutukset suoraan listalta. Koska Kaikki-listalla näkyvät kaikkien hopsiisi sisällytettyjen opintojen kaikki toteutukset, se on yleensä huomattavasti pidempi kuin Omat-lista. Täydentävissäkin opinnoissa on kuitenkin usein pienryhmäilmoittautumisia ja pienryhmän voi tallentaa vain suoraan listalta ilmoittautumalla (lisätietoa pienryhmiin ilmoittautumisesta kohdassa Pienryhmän valinta).

Muihin kuin hopsiin sisältyviin opintoihin ilmoittautuminen

Muistathan, että sinun ei tulisi ilmoittautua muihin kuin hopsiisi sisältyviin opintoihin kuin poikkeustapauksessa. Voit tehdä niin esimerkiksi mikäli olet jo sopinut opinto-ohjaajan kanssa tiettyjen opintojen valinnasta, mutta MyDiakin hopsiasi ei ole ehditty vielä päivittää.

Jollet ole sopinut asiasta etukäteen, ota aina yhteys opinto-ohjaajasi ennen kuin ilmoittaudut hopsin ulkopuolisiin opintoihin.

Hopsisi ulkopuolisten opintojen avoinna olevat toteutukset löydät Hae opintoja -toiminnon avulla.

KUVA: Hopsin ulkopuolisten toteutusten haku
Haku toteutuksen tunnuksen avulla

Opintojen toteutus on opetussuunnitelmassa olevan opintojakson yksittäinen toteutuskerta. Diakissa yhdestä ja samasta opintojaksosta voi kunakin lukukautena olla useita eri toteutuksia, esim. useammalla kampuksella omansa.

Jokaisella toteutuksella on oma yksilöivä tunnuksensa. Toteutuksen tunnukset noudattavat pääsääntöisesti seuraavaa kaavaa:

Opintojakson lyhyttunnus (ensimmäiset viisi merkkiä opintojakson tunnuksesta, esim. VKP01)
+
Toteutustapa (P = päivä, M = monimuoto, IM = iltamonimuoto ja V = verkko) +
Toteutuksen lukukausi (esim. S19 tai KESÄ2019)
+
Kampuksen/opetuspisteen lyhyttunnus (kampukset HKI = Helsinki, OUL = Oulu, PMK = Pieksämäki, POR = Pori ja TKU = Turku; opetuspisteet IVL = Ivalo, KJN = Kajaani ja TRE = Tampere; DIAK = Diakin yhteinen toteutus)
+
Mahdollinen lisätarkenne (esim. SOS = sosiaalialan koulutukset, TERV = terveysalan koulutukset)

Esimerkiksi VKP01VS19DIAK =
VKP01-opintojakso, verkkototeusus, syksy 2019, Diakin yhteinen toteutus

KUVA: Haku toteutuksen tunnuksella

Voit kokonaisen toteutuksen tunnuksen lisäksi käyttää haussa *-katkaisumerkkiä. Esimerkiksi

VKP0* -> MyDiak etsii toteutustavasta, lukukaudesta ja kampuksesta riippumatta kaikki avoinna olevat viittomakielen perusteiden opintojaksojen (VKP01 ja VKP02) toteutukset
VKP01* -> MyDiak etsii toteutustavasta, lukukaudesta ja kampuksesta riippumatta kaikki avoinna olevat VKP01-opintojakson toteutukset
VKP01V* -> MyDiak etsii lukukaudesta ja kampuksesta riippumatta kaikki avoinna olevat VKP01-opintojakson verkkototeutukset
VKP*KESÄ* -> MyDiak etsii toteutustavasta ja kampuksesta riippumatta kaikki avoinna olevat viittomakielen perusteiden opintojaksojen kesälukukauden toteutukset
VKP*VS19DIAK-> MyDiak etsii kaikki Diakin yhteiset viittomakielen perusteiden opintojaksojen verkkototeutukset syksylle 2019.

KUVA: Katkaisumerkin käyttö hakusanassa
Haku opintojakson tunnuksen avulla

Opintojakson tunnuksella opintoja hakiessasi MyDiak etsii sinulle kaikki avoinna olevat ko. opintojakson toteutukset.

Jokaisella opintojaksolla on oma yksilöivä, 11-merkkinen tunnuksensa. Löydät kunkin opintojakson tunnuksen helpoiten omasta hopsistasi, esim. Ajoitukset-välilehdeltä.

Esimerkiksi VKP0103A15S Viittomakieli

KUVA: Haku opintojakson tunnuksella

Voit kokonaisen opintojakson tunnuksen lisäksi käyttää haussa *-katkaisumerkkiä. Esimerkiksi

VKP*A15S -> MyDiak etsii kaikki avoinna olevat Viittomakielen perusteet -opintokokonaisuuden opintojaksojen toteutukset lukukaudesta, toteutustavasta ja kampuksesta riippumatta.

Haku opintojakson nimen avulla

Opintojakson nimellä tai sen osalla opintoja hakiessasi MyDiak etsii sinulle kaikki avoinna olevat hakuehtoja vastaavat toteutukset. Jos haet sanan osalla, muista käyttää *-katkaisumerkkiä. Katkaisumerkillä saat myös haettua kerralla kaikki haluamasi hakusanan taivutusmuodot (esim. viittomakie* = viittomakieli ja viittomakielinen).

Muista aina ennen ilmoittautumisen tallentamista varmistaa opintojakson tunnuksesta, että ole löytänyt juuri sinun hopsissasi olevat opinnot. Tarjonnassa voi olla useita opintojaksoja, joiden nimet ovat hyvin samankaltaisia kuin sinun hopsissasi olevalla opintojaksolla, mutta jotka kuitenkin esim. kuuluvat kokonaan toiseen koulutukseen.

KUVA: Haku opintojakson nimellä
Oikean valinnan varmistus

Varmista tarkkaan, että valitset löytämistäsi toteutuksista itsellesi juuri oikean.

Klikkaamalla toteutuksen nimeä hakutuloslistassa näet toteutuksen tarkemmat tiedot.

KUVA: Toteutuksen lisätietojen avaaminen

Jotta ilmoittaudut oikealle toteutukselle, varmista erityisesti:

 1. Opintojakson tunnus
 2. Toteutusaika
 3. Toteutuspaikka (eli kampus, MyDiakissa vielä Toimipiste)
 4. Opiskelijaryhmät, joille toteutus on pääasiallisesti tarkoitettu
KUVA: Toteutuksen tietojen tarkistus
Pienryhmän valinta

Joillekin toteutuksille on ilmoittautumiseen avattu pienryhmiä. Pienryhmiä on erilaisia:

 • Teemaryhmiä: mm. syventävien harjoittelujen ilmoittautumisen yhteydessä sinua pyydetään ilmoittautumisen yhteydessä vahvistamaan suoritatko esim. GER vai MIE-harjoittelua.
 • Opetusryhmiä: joillain toteutuksilla opetusta jaetaan ainakin osittain pienryhmiin.

Mikäli ilmoittautuminen pienryhmiin on avattu haluamallesi toteutukselle, löydät listalta toteutuksen nimen vierestä valintalistan. Luettelossa näkyvät vain ne pienryhmät, joissa on vielä tilaa uusille ilmoittautumisille.

Mikäli ilmoittautuminen pienryhmiin on avattu, valitse aina ilmoittautumisen yhteydessä myös jokin pienryhmä.

KUVA: Pienryhmien valinta

Huomaathan, että nimenomaan tavallisten opetusryhmien kohdalla kyse on vain pienryhmätoiveesta. Mikäli opiskelijamäärät ja toteutuksen järjestäminen sitä edellyttävät, sinut voidaan vaihtaa toiseen pienryhmään.

Ilmoittautuminen kun toteutukselle on asetettu paikkarajoitus

Diakilla on tällä hetkellä määritelty toteutukselle maksimipaikkamäärä pääsääntöisesti vain seuraavissa tapauksissa

 • Kaikissa kesäopinnoissa voi olla rajoitettu määrä opiskelijapaikkoja tarjolla.
 • Tämän lisäksi kaikilla toteutuksilla, joille on avattu ilmoittautumiseen pienryhmiä, pienryhmien yhteispaikkamäärä näkyy koko toteutuksen paikkamääränä.

Joihinkin kesäopintoihin on rajoitettu määrä opiskelijapaikkoja tarjolla. Mikäli haluamasi toteutuksen paikkamäärä on jo täynnä, voit silti ilmoittautua jonoon. Tällöin sinuun otetaan yhteyttä mikäli toteutukselle avautuu peruutus- tai lisäpaikkoja.

Muihin kuin kesäopintoihin voi aina ilmoittautua mahdollisesta pienryhmäjaon aiheuttamasta paikkamäärärajasta huolimatta. Mikäli ennakkoon arvioitu paikkamäärä osoittautuu kysyntää pienemmäksi, toteutuksen opiskelijapaikkamäärää pyritään kasvattamaan kysynnän mukaisesti. Näin ollen kaikki ilmoittautumisaikana toteutukselle ilmoittautuneet pääsääntöisesti hyväksytään toteutukselle (edellyttäen, että kurssi sisältyy hopsiin tai siitä on sovittu opinto-ohjaajan kanssa).

Aina kannattaa siis ilmoittautua, vaikka opiskelijapaikkamäärä olisikin täysi. Jos jäät jonoon, jonoon jääneille tarjotaan peruutuspaikkoja ilmoittautumisjärjestyksen mukaisesti.

Tallenna ilmoittautuminen valitsemiisi opintoihin

Kun olet löytänyt tarvitsemasi opinnot, tunnistanut oikean toteutuksen ja tarvittaessa valinnut oikean pienryhmän, ilmoittaudu kurssille klikkaamalla ao. toteutuksen rivin lopussa Ilmoittaudu-painiketta.

KUVA: Tallenna ilmoittautuminen

Mikäli ilmoittautuminen onnistuu, MyDiak vahvistaa ilmoittautumisen tallentumisen.

KUVA: Tallennuksen vahvistus

MyDiakissa ei kerätä ilmoittautumisen yhteydessä esim. harjoittelupaikkatoiveita. Kampukset keräävät tarvittaessa nämä tiedot erikseen ilmoittamallaan tavalla.

Muista, että ilmoittaudut vain hopsissasi sovittuihin opintoihin. Ole huolellinen ja valitse oikea toteutus tarkkaan.

Muista ilmoittautua kaikkiin hopsissasi oleviin opintoihin ilmoittautumisajan puitteissa. Mikäli et ilmoittaudu opintoihin ilmoittautumisaikana, sinulle ei voida taata paikkaa toteutuksella, vaikka se olisikin hopsissasi suunniteltu ko. lukukaudelle.

3. Tarkista ilmoittautumisesi ja seuraa niiden käsittelyä

Ilmoittautumiset-välilehdellä alimmassa Ilmoittautumiset-luettelossa näet kaikki opintojaksot, joille olet MyDiakissa ilmoittautunut. Varmista ennen ilmoittautumisajan päättymistä, että luettelosta löytyvät kaikki ne tulevan lukukauden opinnot, joihin sinut tarvitsee ilmoittautua.

Ilmoittautumisten käsittelyn seuranta on erityisen tärkää silloin kun olet ilmoittautunut toteutukselle, jolla on rajattu paikkamäärä.

KUVA: Ilmoittautuminen käynnissä -luettelon piilottaminen

Piilota ilmoittautumisaikana välilehden yläosan Ilmoittautuminen käynnissä -luettelo klikkaamalla luettelon otsikkoa kerran. Saat sivulle enemmän tilaa tarkastella Ilmoittautumiset-luetteloa.

Luettelossa kunkin rivin alussa on kuvake, joka kertoo ilmoittautumisen käsittelyn vaiheen. Löydät selitykset kuvakkeille myös välilehden oikeasta yläkulmasta, kysymysmerkki-infolaatikosta.

Ilmoittautuminen hyväksytty: Sinut on hyväksytty toteutukselle. Et voi enää perua ilmoittautumistasi MyDiakin kautta.

Ilmoittautuminen odottaa hyväksyntää: Ilmoittautumistasi ei vielä ole käsitelty. Voit vielä tarvittaessa perua ilmoittautumisesi Ilmoittautumiset-välilehdellä.

Et päässyt toteutukselle: Sinulla ei ole opintojaksolle osallistumisen edellyttämiä aiempia opintoja/osaamista tai opinnot on peruutettu esim. liian vähäisen osallistujamäärän johdosta.

KUVA: Kuvakkeiden merkitys
4. Neuvoja ongelmatilanteisiin
Ilmoittautumiset-välilehdellä ei näy Ilmoittautuminen käynnissä -luetteloa ja opintojen haku ei löydä mitään

Mikäli Ilmoittautumiset-välilehden yläosassa lukee Ei käynnissä olevia ilmoittautumisia, ilmoittautumisaika opintoihin on jo päättynyt. Et voi enää ilmoittautua tulevan lukukauden opintoihin MyDiakin kautta. Mikäli et ole ilmoittautunut kaikkiin tarvitsemiisi opintoihin, ota välittömästi yhteyttä opinto-ohjaajaasi.

Omat-listalla ei näy kaikkia hopsissasi ko. lukukaudelle ajoitettuja opintoja

Perusopintoihin, ammattiopintoihin ja opinnäytetyöopintoihin merkitään pääsääntöisesti aina se opiskelijaryhmä, jolle toteutus järjestetään. Sen sijaan esim. vapaasti valittaviin ja täydentäviin ammattiopintoihin ei yleensä merkitä yhtä tiettyä ryhmää, koska toteutukset on tarkoitettu useille opiskelijaryhmille samalla kertaa. Tästä syystä nämä toteutukset eivät näy Omat-listalla Ilmoittautumiset-välilehdellä.

Ilmoittautumiset-välilehden Kaikki-listalta löydät kaikkien omasta hopistasi löytyvien opintojen avoinna olevat toteutukset. Jos etsimäsi opinnot eivät ole hopsissasi, käytä Hae opintoja -toimintoa.

Muista kuitenkin, että sinun ei tulisi ilmoittautua hopsisi ulkopuolisiin opintoihin ilman, että sovit asiasta etukäteen opinto-ohjaajasi kanssa.

Olet unohtanut ilmoittautua opintoihin

Mikäli ilmoittautuminen on vielä auki, hae tarvitsemasi opinnot Ilmoittautumiset-välilehdellä ja ilmoittaudu niihin normaalisti.

Mikäli ilmoittautumisaika on jo päättynyt, et enää voi ilmoittautua MyDiakin kautta. Ota yhteyttä opinto-ohjaajaasi.

Olet unohtanut ilmoittaa pienryhmävalintasi ilmoittautumisen yhteydesä

Et pääse enää ilmoittautumisen tallentamisen jälkeen muokkaamaan valitsemaasi pienryhmää. Jos ilmoittautumiseen liittyi pakollinen pienryhmävalinta (esim. syventävien harjoitteluissa tai KEH04-toteutuksilla tavoitevalmistumispäivä), voit ilmoittaa puuttuvat tiedot opintotoimistolle, joka lisää ne ilmoittautumistietoihisi.

Olet ilmoittautunut väärälle toteutukselle tai haluat muusta syystä perua ilmoittautumisen

Mikäli ilmoittautumisesi on jo käsitelty ja hyväksytty, et enää voi itse peruuttaa ilmoittautumista MyDiakin kautta. Ota tällöin yhteyttä opinto-ohjaajasi.

Mikäli ilmoittautumistasi ei vielä ole käsitelty, voit itse perua ilmoittautumisen hopsin Ilmoittautumiset-välilehden Ilmoittautumiset-luettelossa. Klikkaa ko. toteutuksen rivin lopussa Peruuta-painiketta.

KUVA: Ilmoittautumisen peruminen

MyDiak pyytää sinua vahvistamaan peruutuksen (klikkaa OK)

KUVA: Peruutuksen varmistus

jonka jälkeen MyDiak vielä vahvistaa ilmoittautumisen perumisen.

KUVA: Perumisen tallentuminen

Mikäli ilmoittautumisaika on vielä auki, voit ilmoittautua normaalisti oikealle toteutukselle. MyDiak ei anna sinun ilmoittautua kahdesti samalle opintojaksolle (eri toteutuksille), joten peruuta väärä ilmoittautuminen ensin.

Älä peruuta hopsissasi olevien opintojen ilmoittautumista keskustelematta ensin opinto-ohjaajasi kanssa hopsiisi tarvittavista muutoksista.

Sinua ei ole hyväksytty kaikkiin tarvitsemiisi opintoihin

Mikäli et jostain syystä pääse tarvitsemallesi toteutukselle tai se peruutetaan kokonaan, ota yhteyttä opinto-ohjaajaasi mahdollisten korvaavien opintojen etsimiseksi.