Tilojen ja laitteiden varaaminen

Varausten hakeminen ja tarkastelu
KUVA: Opiskelijan työpöydän varauskalenteri
1. Hae kohteet, joiden varaustilannetta haluat tarkastella

Varauskalenterissa voit tarkastella tilojen ja laitteiden varaustilannetta sekä toteutusten ja ryhmien lukkareita. Kalenteri näyttää oletusarvona aina omat henkilökohtaiset varauksesi.

Aloita haku kirjoittamalla vähintään 2 merkkiä ko. kenttään. Voit myös käyttää %-merkkiä korvaamaan kirjaimia hakusanan alussa, keskellä tai lopussa (esim. "KHO11PS19HKI" hakee yhden toteutuksen, "KHO1%PS19HKI" sekä KHO11, KHO12, KHO13 että KHO14).

 • Tilat ja laitteet
  Saat nopeasti haettua kampuksen tilat kirjoittamalla hakuruutuun ko. kampuksen kolmikirjaimisen tunnuksen (eli HKI, OUL, PMK, POR ja TKU) ja valitsemalla tarvitsemasi tilan avautuvalta listalta. Voit myös hakea tiloja tarkennetun haun kautta, valikosta Etsi tiloja. Lainattavien laitteiden haku tehdään aina Tilat-kentän valikosta Etsi laitteet.
 • Henkilöt
  Opiskelijoiden käyttölittymässä ei voi tarkastella henkilökunnan kalentereita, vaikka Henkilöt-kenttään voikin lisätä henkilökunnan jäseniä.
 • Toteutukset (esim. "KHO11PS19HKI" tai "Hoitotyön päätöksenteon prosessi")
  Huom: hakukenttä ei näytä menneitä/päättyneitä toteutuksia.
  Saat nopeasti kerättyä kenttään oman lukkarisi klikkaamalla Omat toteutukset, joilloin kenttään lisätään kaikki toteutukset, joihin olet ilmoittautunut. Tämä ei kuitenkaan välttämättä ole kovin käytännöllistä enää siinä vaiheessa, kun näitä on opintojen aikana ehtinyt kertymään useita kymmeniä.
 • Ryhmät (esim. "A47astu")

Jos vahingossa poistat oman nimesi Henkilöt-kentästä, lataa kalenterisivu uudelleen niin se palautuu automaattisesti.

2. Siirry kalenterissa haluamaasi ajankohtaan

Kalenteri avautuu oletusarvoisesti kuluvalle kalenteriviikolle. Näyttettävän ajan valintaan liittyvät painikkeet löytyvät varauskalenterin yläpuolelta vasemmalta.

 • Voit siirtyä viikon (tai kuukauden/päivän) kerrallaan eteen- tai taaksepäin selauspainikkeista.
 • Tänään-painike palauttaa aina kuluvaan päivään.
 • Siirry päivään -painikkeen kautta voit valita tietyn päivämäärän, johon kalenteri siirtyy.

Voit kalenterinäkymän asetuksista valita oletusnäkymäksi myös yhden päivän tai yhden kuukauden.

3. Varausten tietojen tarkastelu

Opiskelijat näkevät

 • omista henkilökohtaisista varauksistaan kaikki tiedot
 • kaikista opetusvarauksista (jotain opiskelijaryhmää tai toteutusta koskevista varauksista) kaikki tiedot
 • kaikista muista varauksista vain varauksen keston, otsikolla "Varattu".

Saat varauksen lisätiedot näkyviin klikkaamalla varauslaatikkoa. Lisätietoikkuna aukeaa kaikissa varauksissa, mutta siinä näkyvät tiedot riippuvat siitä, millaisesta varauksesta on kyse.

Jos tarvitset itse kalenterille lisätilaa, piilota Tee varaus -alue (1) haettuasi tarvittavat kohteet klikkaamalla sen otsikon vasemmalla puolella olevaa nuolta (vasen yläkulma). Voit myös muokata kalenterin näyttämää aikaväliä varauskalenterin asetuksista.

Varauksen tekeminen
KUVA: Varauksen tekeminen varauskalenterissa
1. Tarkista ensin haluamasi kohteen varaustilanne

Ks. tarvittaessa ohjeet Varausten hakeminen ja tarkastelu.

2. Klikkaa varauskalenterissa haluamaasi ajankohtaa

Valitsemasi kohde on yleisesti ottaen varattavissa aina kun kalenterissa ei näy ko ajankohdalle aiempaa varausta. Erityisesti tilojen varausoikeutta on kuitenkin saattettu rajoittaa esim. niin, että varauksen tekeminen ei onnistu myöhään illalla. Rajoitukset näkyvät kalenterissa harmaina alueina, joille varauksen tekeminen ei onnistu.

3. Täytä avautuvassa ponnahdusikkunassa uuden varaukset tiedot

Täytä ja tarkista kaikki pakolliset tiedot

 • Varauksen tila
  Tarkista AINA, että varauksen tila on Julkinen. Itse näet Luonnos- ja Ehdotus-tilassa olevat varaukset, mutta muut eivät, mikä aiheuttaa turhaan hämmennystä.
 • Aihe
  Anna varaukselle nimi tai "otsikko", joka on riittävän kuvaava, jotta itsekin muistat sen avulla mistä varauksesta on kyse.
  Aloita laitevaraukset kuitenkin aina sanalla "Varaus:" niin helpotat varausten käsittelyä.
 • Tilat ja välineet
  Jos olet aloittanut varauksen tekemisen tarkistamalla haluamasi tilan tai laitteen varaustilanteen, ko. kohde on lisätty uuteen varaukseen automaattisesti.
  Jos haluat, voit myös hakea varaukseen lisää kohteita. Muista kuitenkin, että et saa tehtyä varausta jo varattuun ajankohtaan, joten varaustilanne kannattaa aina tarkistaa ennen kuin aloittaa uuden varauksen tekemisen.
 • Aika
  Varauksen keston oletusarvo on 15 min, joten pidennä varausaikaa tarpeen mukaan. Voit myös korjata aloitusaikaa, mikäli klikkasit epähuomiossa väärää kohtaa kalenterissa.
 • Kustannuspaikka
  Diakin opiskelijoiden oletuskustannuspaikka on "91 Koulutus". Älä muuta tätä, ellet nimenomaisesti ole saanut ohjetta tehdä niin.

 

Lopuksi tallenna varauksen tiedot

Jos MyDiak antaa tallennuksen jälkeen virheilmoituksen, tarkista ainakin, että

 • et ole varaamassa tilaa/laitetta ajalle, jolle varausten tekemistä on rajoitettu.
 • et ole varaamassa tilaa/laitetta ajalle, jolle on jo aiempi varaus.

MyDiak ei anna sinun tallentaa varausta, jos valitsemasi aika on edes osittain päällekkäin rajoituksen tai aiemman varauksen kanssa.

Varauksen valinnaiset tiedot
 • Toistuvuus
  Voit tehdä varauksen, joka toistuu säännöllisesti. Valitsemalla Toistuva varaus pääset asettamaan toiston reunaehtoja.
  Huom: Älä tee toistuvia varauksia, ellet ole aivan varma tarpeestasi. Runsas turhien varausten määrä voi johtaa ko. kohteen poistumiseen opiskelijoiden käytettävissä olevien kohteiden listalta.
 • Lisätiedot
  Saat varauksen lisätiedot näkyviin klikkaamalla Piiilota/Näytä ponnahdusikkunan alaosassa. Lisätietoihin voit kirjoittaa itsellesi muistiin varausta koskevia asioita tai laitevarauksissa terveisiä varauksia hoitavalle henkilölle.
  Huom: Lisätiedot näkyvät kaikille Diakin työntekijöille, joten älä kirjoita kenttään mitään henkilökohtaisia tietoja.
Kentät, jotka eivät ole opiskelijoiden varauksissa käytössä
 • Ulkopuolinen tila: Varauskalenteri on tarkoitettu vain Diakin tiloja ja laitteita koskevien varausten tekemiseen.
 • Varattu henkilöille ja Muut osallistujat: Voit tehdä varauksia vain omissa nimissäsi ja oma nimesi lisätään uudelle varaukselle automaattisesti.
 • Tunniste
 • Muut varauksen lisätiedot Lisätiedot-tekstikenttää lukuunottamatta
Varauksen muokkaaminen
KUVA: Varauksen muokkaaminen

Voit aina muokata kaikkia niitä tulossa olevia varauksia, jotka olet itse tehnyt. Et kuitenkaan voi enää muokata menneisyyteen ajoittuvia varauksia.

Avaa haluamasi varauksen varauslaatikko klikkaamalla sitä kalenterissa ja valitse sen jälkeen Muokkaa avautuvan ponnahdusikkunan alaosassa. Pääset tämän jälkeen muokkaamaan samoja tietoja kuin uutta varausta tehdessäsi (ks. Varauksen tekeminen).

Varauksen poistaminen ja peruminen
KUVA: Varauksen poistaminen

Voit aina poistaa kaikki ne tulossa olevat varaukset, jotka olet itse tehnyt. Et kuitenkaan voi poistaa menneisyyteen ajoittuvia varauksia.

Avaa haluamasi varauksen varauslaatikko klikkaamalla sitä kalenterissa ja valitse sen jälkeen Poista avautuvan ponnahdusikkunan alaosassa. MyDiak pyytää sinua vielä vahvistamaan poiston, sillä kerran poistettua varausta ei enää voi palauttaa, vaan se on tarvittaessa tehtävä kokonaan uudelleen.

(Lähetä peruutusilmoitus opiskelijoille -toiminto koskee vain opetusvarauksia, joten et ikävä kyllä saa lähetettyä itsellesi sähköpostiin vahvistusta peruutuksesta.)

Varauskalenterin asetukset
KUVA: varauskalenterin asetukset

Löydät varauskalenterin asetukset vasemmalta kalenterin yläpuolelta.

 1. Kalenterin yhdellä sivulla näyttämän aikavälin muuttaminen
  Voit valita näyttääkö kalenteri kuukauden, viikon (oletus) vai päivän mittaisen ajanjakson (kalenterin oikea yläkulma).
 2. Lisäasetuksissa voit määritellä tarkemmin kalenterinäkymän ominaisuuksia
  Tarkkuus: kuinka tarkasti varauskalenteri näyttää kellonajat (esim. 1h tai 15min)
  Alkamisaika ja Loppumisaika: aikaväli, joka kalenterissa näkyy; Huom: kalenteri ei näytä aikarajojen ulkopuolelle jääviä varauksia ollenkaan, joten muista valita riittävän pitkä aikaväli
  Näytä viikonloput: viikonloppupäivien näyttäminen ja piiloittaminen; Huom: kalenteri ei näytä ollenkaan viikonlopulle ajoittuvia varauksia (esim. lukkaritunteja), jos tätä ei ole valittu
  Näytä päivänäkymässä resurssit eriteltynä: jakaa päivänäkymässä tilojen varaukset eri sarakkeisiin
  Salli kaikkien varausten siirtäminen: mahdollistaa omien henkilökohtaisten varausten siirtämisen hiirellä raahaamalla; Huom: Peruuta-toimintoa ei ole, joten käytä hyvin harkiten
  Merkinnässä näkyvät tiedot: voit valita mitkä tiedot näkyvät suoraan varauskalenterissa, kaikki tiedot näkyvät aina varauksen lisätietoikkkunassa (mikäli niiden näkemiseen on oikeus)
Vinkkejä ongelmatilanteisiin
En näe varauskalenterissa minulle henkilökohtaisesti varattavaksi avattuja tapaamisaikoja, vaikka ryhmälleni avatut ajat näkyvätkin

Henkilökohtaisesti sinulle varattavaksi avatut tapaamisajat näkyvät omassa varauskalenterissasi vasta sen jälkeen, kun ole käynyt varaamassa niistä jonkun itsellesi Tapaamisajat-sivulla.

En saa varattua ryhmälleni varattavaksi avattua tapaamisaikaa varauskalenterin kautta

Ryhmälle merkityt varattavat tapaamisajat voi nähdä varauskalenterin kautta, mikäli on valinnut ko. ryhmän lukujärjestyksen tarkasteltavaksi. Tapaamisaikoja ei kuitenkaan voi varata tai peruuttaa varauskalenterin kautta, se on aina tehtävä Tapaamisajat-sivulla.