Ryhmäpalautus - miten se toimii?

Ryhmäpalautus onnistuu vain, mikäli opettaja on määritellyt tehtävän asetukset oikein ja asettanut sen muotoon "Opiskelijat palauttavat ryhmätöitä". Tämän lisäksi opiskelijoiden täytyy kuulua kyseisellä kurssialueella johonkin ryhmään. 

Mikäli osa opiskelijoista ei kuulu mihinkään ryhmään, Moodle käsittää ilman ryhmää olevat opiskelijat yhdeksi pienryhmäksi. Jos tehtävä on ryhmänpalautusmoodissa, ilman ryhmää olevat opiskelijat näkevät muiden ilman ryhmää olevien opiskelijoiden palautukset. Tämän voi estää siten, että opettaja asettaa tehtävän asetuksissa kohtaan "Sallitaanko palautus ilman ryhmää?" muotoon Ei. 

Ryhmät ovat aina kurssialuekohtaisia. Jos kahdessa opintojaksossa käytetään samoja pienryhmiä, ryhmäjako tulee tehdä molemmille kurssialueille erikseen. Ryhmäjaon voi tehdä joko opettaja käsin, satunnaisesti jakamalla, tai opiskelijat voivat itse luoda ryhmät ja liittyä niihin, jos opettaja on tuonut opintojakson Ryhmänhallinnan linkin näkyville kurssialueelle. Ohje ryhmien luomiseen löytyy täältä

Tehtävä-aktiviteetissa kurssialueella näkyvä mahdollinen maininta Erilliset ryhmät tai Näkyvät ryhmät ei vaikuta tehtävän palautusryhmiin eikä tehtävä ole tästä huolimatta ryhmäpalautus elleivät Ryhmäpalautuksen asetukset ole päällä.  

Mistä näen onko tehtävä ryhmätehtävä vai yksilötehtävä?

Ensinnäkin opettajan tulisi selkeästi ilmaista tehtävä-aktiviteetissa onko palautettava työ yksilö- vai ryhmätyö. Lisäksi ryhmätöissä huomaat tehtävän ryhmäasetukset avaamalla tehtävän. Oikeassa "laatikossa" on kohta Ryhmä jonka jälkeen tulee ryhmähallintaan tehty ryhmä, johon kuulut. Jos et kuulu vielä mihinkään ryhmään, tässä kohdassa lukee "Oletusryhmä". Jos sinun pitäisi kuulua johonkin nimettyyn ryhmään, eikä sinun tulisi kuulua ilman ryhmää oleviin, otathan tällaisessa tapauksessa yhteyttä opettajaan. 

Jos Ryhmä-kohtaa ei ole näkyvissä, kyseessä on yksilöpalautus. 

Joskus tehtävä-aktiviteetti voi olla ryhmätehtävä, vaikka se palautetaankin yksilöpalautuksena. Näin on silloin, jos opintojaksolla on useita ryhmätehtäviä (nimenomaan tehtävä-aktiviteettina) ja ryhmät vaihtelevat. Jotta ryhmäpalautus toimii oikein, opiskelija ei voi kuulua kuin yhteen pääryhmään. Mikäli opiskelija kuuluu useampaan ryhmään, tehtävä-aktiviteetti antaa alla olevassa kuvassa näkyvän virheilmoituksen opiskelijalle. Toisen ryhmätehtävän on tällöin oltava joko yksilöpalautusmoodissa tai siinä on käytettävä ryhmittelyä (=ryhmien yhdistämistä isommiksi ryhmittelyiksi). Näistä tapauksista opettaja ohjeistaa erikseen. Esimerkiksi voi olla, että kukin ryhmäläinen palauttaa työn, mutta nimeää kommenttikenttään muut ryhmän jäsenet. Näin opettaja osaa ohjata arvioinnin ja palautteen muillekin ryhmäläisille, vaikka tällä ryhmällä ei olisikaan muodostettu ryhmää Moodlessa. 

Normaalitilanteessa ryhmäpalautuksessa sinun ei tarvitse kirjoittaa ryhmäläisten nimiä minnekään, järjestelmä osaa yhdistää nimet ryhmänhallinnassa olevan ryhmän perusteella. 

Mistä voin tarkistaa mihin ryhmään kuulun?

Jos opettaja on jakanut linkin ryhmänhallintaan, avaa linkki ja klikkaa auki Yhteenveto-välilehti. 

Yhteenveto-välilehdeltä näet kaikki ryhmät ja/tai ryhmittelyt, jotka kurssialueelle on tehty sekä opiskelijat, jotka ovat niissä jäseninä. Sivun alalaidassa on myös listaus niistä kurssin osallistujista, joita ei ole lisätty mihinkään ryhmään. 

HUOM! Mikäli sinulla ei ole pääsyä ryhmänhallintasivulle, opettajan tehtävä on tuoda ryhmäjako nähtäväksi kurssialueelle.