Suositeltavat ilmoitukset

Opiskelijoiden kannalta tärkeimmät säädettävät ilmoitukset ovat:

  • tehtävän suorittamiseen liittyvät ilmoitukset
  • palautteen ilmoitukset
  • keskustelualueiden ilmoitukset
  • yleiset aktiviteetti-ilmoitukset sekä
  • saapuvien viestien ilmoitukset.

Säädä toki kaikki muutkin kohdalleen, mutta näistä yllämainituista ilmoituksia tulee opiskelijoille eniten.

Tehtävän suorittamiseen liittyvät ilmoitukset

Tehtävän suorittamiseen liittyviä ilmoituksia saat aina, kun palautat tiedoston tehtävä-aktiviteettiin, lähetät sen hyväksyttäväksi, muokkaat sitä tai poistat tiedoston. Jos haluat ilmoitusten avulla varmistua siitä, että työsi on todellakin tallentunut järjestelmään, ota nämä ilmoitukset käyttöön.  Kätevimmillään nämä ilmoitukset ovat ryhmäpalautuksissa, eli tällöin voit saada ilmoituksen siitä, kun joku ryhmäläisesi palauttaa ryhmänne yhteisen tehtävän arvioitavaksi. Jos et halua varmistuksia palautuksistasi ja osaat tarkistaa tehtäväpalautusten tilan muutenkin, älä ota näitä ilmoituksia käyttöön. Erityisesti mieti, haluatko tilata näitä ilmoituksia sähköpostiisi, koska niitä tulee kohtalaisen paljon.

Palauteilmoitukset

Palautteen ilmoitukset koskevat opettajan antamaa sanallista palautetta tehtäväaktiviteetissa ja joissain muissa aktiviteeteissa. Palautteesta kannattaa tilata ilmoitukset, mutta voit itse päättää onko ilmoituskuvake kätevämpi (sitä kautta pääsee kurssialueelle) vai onko ponnahdusikkunailmoitus (jonka pallo vie sinut Omat kurssit pikalinkkien kautta suoraan ko. aktiviteettiin) parempi. Molempia sarakkeita ei kannata täpätä vihreäksi. Voi olla hyvä kokeilla myös palauteilmoituksen tilaamista sähköpostiin. Näin saat sähköpostiin tiedon opettajan antamasta palautteesta ja tiedät mennä sen lukemaan Moodlesta. 

Opettajan antamat arvosanat ja palautteet tulevat toki tilaamatta opiskelijan Omat kurssit-sivun oikean reunan pikalinkkeihin. Jos pärjäät niiden avulla ja seuraat niitä, ei palauteilmoituksia ole ehkä tarpeellista ottaa käyttöön. 

Muistutuksia palautteeseen vastaamisesta ei kannata ottaa käyttöön. 

Keskustelualueen ilmoitukset

Keskustelualueen ilmoitukset koskevat ns. perinteisen keskustelualueaktiviteetin keskustelutapahtumia eli sitä, kun lähetät viestin, joku vastaa sinulle tai kun joku muu kirjoittaa samalle palstalle.  Myös Diakin Moodlen etusivun uutispalsta on perinteinen keskustelualue, mistä johtuen kohdassa Tilatut keskusteluviestit on sähköpostitilaus pakotettuna etkä pysty sitä muuttamaan.  Sen sijaan kurssialueilla olevien perinteisten keskustelualueiden lähettämiä ilmoituksia voit säädellä itse. Nyrkkisääntönä: ilmoitukset tiivistelmäkeräilyistä kannattaa ottaa käyttöön sähköpostiin (sarake 2) ja yksittäisistä tilatuista viesteistä voi ottaa käyttöön ilmoitukset Moodlen sisällä kirjautuneena.  Toki, jos sähköpostiviestit keskusteluketjujen jokapäiväisistä tapahtumayhteenvedoista ärsyttävät sinua, älä myöskään tilaa niistä ilmoituksia sähköpostiin. 

Huom! Näissä asetuksissa et vielä varsinaisesti tilaa yhtään keskustelualuetta tai viestiä sähköpostiisi, vaan näiden palstojen tilaukset on tehtävä keskustelualuekohtaisesti tai erillisesti oman profiilin keskusteluasetuksissa (katso erillinen ohje). Tässä kohden otat siis käyttöön vain ilmoituksia tilaamistasi palstoista/viesteistä. 

Keskustelualueviestejä koskee sama huomio kuin arviointeja ja palautetta: ne löytyvät myös Omat kurssit-sivun oikean reunan valikosta pikalinkkeinä, mutta huomioi että siellä näkyvissä on aina vain 10 uusinta viestiä eri kurssialueiltasi yhteensä. 

MoodleRooms-keskustelualueen ilmoitukset

MoodleRooms-keskustelualueet ovat uudemmantyyppisiä keskustelupalsta-aktiviteetteja, ja ne tunnistaa usein niissä käytössä olevasta esikatselunäkymästä (kurssialueella näkyy suoraan 6 uusinta ko. palstalle tullutta viestiä). Moodlerooms-keskustelualuetyyppi on ehkä hieman enemmän käytetty kuin ns. perinteinen keskustelualue. 

Ilmoitusten osalta näitä MoodleRooms-keskustelualueen tilattujen viestien ja tiivistelmien ilmoituksia koskevat samat ohjeet ja huomiot kuin Keskustelualueenkin ilmoituksia.

Oppitunti-aktiviteetin ilmoitukset

Tämä kohta sinun kannattaa jättää huomiotta. Vaikka olisitkin ottanut tämän ilmoituksen käyttöön, käytännössä Moodle ei lähetä ilmoitusta siitä, kun opettaja arvioi oppituntiaktiviteetissa olevan esseekysymyksen.  Sen sijaan opettaja saattaa lähettää esseekysymyksen arvioinnistaan suoraan sähköpostiviestiä Moodlen toiminnolla. Usein opettajat eivät arvioi oppituntiaktiviteetin yksittäisiä esseekysymyksiä lainkaan, vaan antavat pelkästään kokonaisarvosanan oppitunnista (esim. hyväksytty-hylätty tai suoritettu tai ei suoritettu). Koko oppitunnin palautteen ja arvion voit käydä tarkistamassa milloin tahansa ko. kurssialueella (esim. arviointikirjan kautta tai klikkaamalla kurssialueen aktiviteetin alapuolella näkyvää Feedback available/Palaute saatavilla-linkkiä (kuten kuvassa alla). 

HUOM!. Oppitunnin esseekysymys ei ole sama asia kuin tenttiaktiviteetin esseekysymys. 

Suositeltavat ilmoitusasetukset ovat alla.

Q-kyselyn ilmoitukset

Diakin kurssialueilla käytetään Q-kysely-aktiviteettia varsin vähän jos lainkaan. Kyseisen aktiviteetin ilmoituksia ei siis tarvitse eikä kannata ottaa käyttöön. 

Järjestelmän ilmoitukset

Järjestelmän ilmoitukset koskevat osaamismerkkien myöntämistä ja oppimissuunnitelmia ja niiden pätevyyslausekkeiden kommentointia. Kummatkaan eivät ole Diakin Moodlessa varsinaisesti käytössä, joten näitä ilmoituksia ei kannata laittaa päälle.

Osallistujien lisäämisen ja itserekisteröinnin ilmoitukset

Nämä ilmoitukset ovat hyödyllisiä lähinnä opettajille.  Ainoastaan siinä tapauksessa, jos opettaja on jostain syystä asettanut kurssille itserekisteröitymisen päättymisajankohdan (koskee esim. joitain ulkoisille osallistujille tarjottavia verkkokursseja), opiskelija voi ottaa käyttöön ilmoituksen kurssillaoloajan päättymisestä. Lähinnä kyseinen ilmoitus kertoo silloin syyn, miksi käyttäjä ei enää mahdollisesti näe kurssia Omat kurssit-sivulla.  

Diakin opiskelijoiden kannattaa jättää nämä ilmoitukset pois päältä.

Arvosana-asteikkojen ilmoitukset

Grade range-ilmoitukset koskevat esimerkiksi tenttiaktiviteetin arvosana-asteikkojen muutoksia. Jos otat näitä ilmoituksia käyttöön, saat ilmoituksia aina kun opettaja muuttaa jonkin tehtävän tai tentin arvosanojen vaihteluväliä. Opiskelijan näkökulmasta näillä ilmoituksilla ei ole merkitystä, joten ne voi jättää pois päältä.

Yleiset aktiviteetti-ilmoitukset (MoodleRooms Inc)

Mystisesti nimetty Moodlerooms Inc.-osio määrittää useita aktiviteetteihin liittyviä tapahtumailmoituksia ja näistä kannattaa oman mieltymystesi mukaan ottaa vastaan ilmoituksia. 

Aktiviteetti päivitetty tai lisätty: tällä määrität sen, haluatko ilmoituksen kun opettaja lisää jonkin aktiviteetin kurssialueelle. Se voi olla tehtävä, aineisto tai tentti, joten näistä lisäyksistä voi olla hyvä ottaa vastaan ilmoitus vähintään Moodlen ilmoituskuvakkeeseen.

Jos haluat uusista ja/tai päivitetyistä tehtävistä tietoa myös silloin kun et käy Moodlessa aktiivisesti, tilaa ilmoitukset sähköpostiisi. Varaudu siihen, että ilmoituksia tulee paljon koska saat todellakin ilmoituksen aina, kun joku opettaja muuttaa tai päivittää jotain jollain kurssialueella, jossa olet osallistujana. Emme siis suosittele näiden tilaamista sähköpostiin vaan mieluummin aktiivista kirjautumista Moodleen.

Aktiviteetti suoritettu: nämä käyttöönotetut ilmoitukset lähettävät tietoa aina, kun joko itse täppäät kurssialueella jonkin aktiviteetin suoritetuksi (=pallo aktiviteettilaatikoiden oikeassa yläkulmassa) tai kun suoritat esim. tentin ja aktiviteetti merkitsee sinulle automaattisen suorituksen. Näitä ilmoituksia ei kannata tilata sähköpostiin ja niiden tilaamista Moodlen ilmoituskuvakkeisiinkin kannattaa harkita tarkkaan. 

Aktiviteetti arvioitu: Näistä kannattaa harkinnan mukaan tilata jopa sähköposti-ilmoituksia ei-kirjautuneena. Näin saat sähköpostia aina, kun opettaja arvioi esim. tentin, tehtävän tai oppitunnin palautuksesi ja osaat mennä tarkistamaan palautteen Moodlesta. Toki tieto arvioinnista ja palautteesta tulee aina Omat kurssit-sivun pikalinkkeihin eli näiden tilaaminen ei ole missään muodossa välttämättä tarpeellista. 

Kurssiarvosana muutettu: Käytännössä Moodlen kurssilla kurssiarvosanaa ei toistaiseksi anneta, ellei kurssin arviointikirja laske arvosanaa automaattisesti.  Nämä ilmoitukset koskevat vain harvoja kurssialueita eikä niitä tarvitse ottaa käyttöön. 

Sanaston hakusana muutettu:  Näitä ilmoituksia kannattaa tilata Moodlen ilmoituskuvakkeeseen vain, jos jollain kurssialueellasi on käytössä Sanasto-aktiviteetti. 

Kommentit: Kommentteja voi olla monissa aktiviteeteissa (tehtäväaktiviteetti, kuvagalleria, tentti jne.) Näistä kannattaa tilata ilmoitukset, mutta tilaus on sallittua ainoastaan Moodleen ponnahdusikkunaan tai ilmoituskuvakkeeseen. HUOM! Kommentit eivät ole keskusteluviestejä eivätkä pikaviestejä!

Tietosuojailmoitukset

Tietosuojailmoitukset koskevat itse tekemiäsi tietosuojakyselyitä ja -pyyntöjä. Eli jos teet (profiilisivultasi) ylläpidolle kyselyn Moodlessa olevista tiedoistasi Moodlen kautta, saat näiden ilmoitusten avulla tietoa pyynnön käsittelystä. Toiminto on uusi eikä sitä ole vielä Diakissa käytetty, joten suosittelemme ettet ota näitä käyttöön. Tietosuojaan liittyvissä tiedusteluissa on oma käsittelymenettelynsä.

Saapuvien viestien ilmoitukset

Saapuvien viestien ilmoitukset koskevat Moodlen sisäisellä pikaviestityökalulla lähettämäsi viestien prosessointia. Käytännössä näistä ei tarvitse tilata ilmoituksia. Saat viesteistä muutenkin ilmoituksen Omat kurssit-sivulle ja Moodlen ilmoituskuvakkeeseen. 

Tapahtumien valvonnan ilmoitukset

Tapahtumien seurantasääntöjä ei Diakin kurssialueilla käytetä. Ellet itse tee omia kurssin tapahtumien seurantasääntöjä profiilisi kautta, näitä ilmoituksia on turha ottaa käyttöön. Käytännössä nämä ilmoitukset ovat vahvistusviestejä siitä, jos olet tilannut jonkin seurantasäännön.