Video oppimistehtävänä
Videota ei suositella palautettavan oppimistehtäviin tiedostona, koska:
- ne ovat usein liian suuria tehtävänpalautukseen ja
- ne voivat olla käyttäjän laitekohtaisessa tiedostomuodossa, eivätkä muut saa niitä avautumaan.
Lyhyt, noin 1 minuutin mittainen video, saattaa latautua Moodleen (riippuen kurssitasoisesta tiedostokoon rajasta sekä tehtäväkohtaisesta dokumentin kokorajasta). Videon lataaminen Moodleen tiedostona useimmiten kuitenkin tyssää tiedoston suuren koon takia - videoiden koko on tavallisesti monta gigaa. Yksi gigatavu on 1024 megatavua, joten videotiedosto ylittää helposti Moodlen suurimman sallitun tiedoston rajan.
Järjestelmätasolla Moodlessa suurin yksittäisen tiedoston sallittu koko on 100 Mt. Tämä on samalla myös maksimikoko kurssialueille ladattaville tiedostoille, mutta vastuuopettaja voi halutessaan pienentää kokorajaa.
Moodlen aktiviteetit sinänsä sallivat videotiedostojen palautuksen. Tuettuja muotoja ovat .mov,.mp4,.m4v,.mpeg,.mpe,.mpg,.ogv,.webm,.flv ja .f4v.
Suosittelemme videoiden palautusta Moodlen oppimistehtäviin linkkinä. Tällöin opiskelija itse siirtää videotiedostonsa palveluun, josta hän voi jakaa avoimen katseluoikeuden sisältävän linkin ja kopioida sen oppimistehtävän palautuksessa olevaan tekstieditorikenttään!
Pilvipalveluissa on usein sisäinen tiedostonmuunnin, joka muuntaa sinne ladatun videotiedoston ja streamaa eli suoratoistaa sen katsojalle tiedostomuodosta riippumatta. Käyttäjä ei siis tarvitse tiettyä ohjelmaa katsoakseen videon. O365 OneDrivessa ei tällaista sisäistä muunninta ole eikä OneDrive streamaa, jolloin käyttäjä käytännössä lataa videon koneelleen ja katselee sen avaamalla koneelle ladatun tiedoston. Tämä onnistuu, jos käyttäjän koneessa on mediasoitin, joka tunnistaa kyseisen videon tiedostomuodon.
Windows kyllä toki tunnistaa useimmat videotiedostomuodot ja osaa avata ne Windows Media Playerilla. MAC-koneissa vastaava soitin on QuickTime Player. Opiskelijan täytyy osata käyttää omaa laitettaan ja tietää, onko koneessa tarvittavat mediasoittimet. Diakin IT-tuki ei ole velvollinen auttamaan opiskelijoita heidän omien laitteidensa asennuksissa/ongelmissa. Opiskelijan täytyy myös itse osata ladata tarvittava sovellus videoiden kuvaamiseen ja katseluun omalle laitteeelleen.
Huom! Koska OneDrive ei streamaa eli suoratoista videoita kaikilla selaimilla, jaettavan videolinkin oikeuksien tulee olla muokkausoikeudet. Ainoastaan muokkausoikeudella käyttäjä pystyy lataamaan linkin kautta jaetun videon omalle koneelleen ja katsomaan sen.
Office365-palvelussa on myös Stream-sovellus, jonne voi avata ryhmä- tai opintojaksokohtaisia kanavia. Opiskelijat voivat myös ladata videoita palveluun ja hallinnoida itse niiden käyttöoikeuksia. Streamin etuna on se, että se streamaa (eli voit katsoa videot suoraan palvelussa, eikä tiedostomuodoista tai erillisistä soittimista tarvitse huolehtia). Streamiin ladattuun videoon voi liittää tekstitykset ja sen voi myös jakaa linkkinä (esim. palautuksena oppimistehtävään). Streamissa olevan videon katselu onnistuu kuitenkin vain, jos katselijalla on Diakin O365-tunnukset. Streamiin ladatut videot eivät löydy hakutoiminnolla avoimesta internetistä.
Streamin käyttöön on saatavana ohjeita Microsoftin sivuilta.
O365-ohjemanuaalista löydät ohjeet seuraaviin tapoihin:
OneDrivestä ladatun videotiedoston linkin jakaminen ja liittäminen oppimistehtävään palautukseksi
Ääni- tai videotehtävän teko ei ole läheskään kaikille tuttua. Opettajan tulisi tehtävänantoa laatiessaan ohjeistaa vaadittavan sisällön lisäksi mm. tuotoksen loppumuodosta:
- Minkälainen suoritus on hyväksytty/hylätty tai minkälainen arvosanamatriisi videon arvioinnissa käytetään.
- Minimi- ja maksimipituus
- Laatu, jos sillä on merkitystä (pitääkö olla HD-kuvanlaatu, äänen kuuluvuus ja selkeys)
- Tehokeinojen käyttö (odotetaanko efektejä, musiikkia, leikkauksia tmv.) ja niiden vaikutus tuotoksesta annettavaan arvosanaan
- Yksityisyydensuojaan liittyvät asiat: ketä saa kuvata, ketä ei, milloin pyydetään kuvausluvat jne.
- Tekijänoikeuksiin liittyvät asiat: mitä audiovisuaalista materiaalia videoon saa liittää, mitä saa kuvata jne.
- Lähteistäminen: tarvitaanko lähteitä, miten se tehdään (tekstinä videossa/suullisesti viittaaminen jne).
Samalla tavalla kuin ohjeistetaan kirjallisen työn muotoa ja tiettyjen dokumenttimallipohjien käyttöä, opettajan pitäisi ohjeistaa myös audiovisuaalisen työn muotoa!
Huomioi aina audiovisuaalisissa tehtävissä painotus sisällön ja muodon välillä. Pitääkö tehtävässä keskittyä sisältöön, eli onko sillä tarkoitus osoittaa ammatillista osaamista jonkin aiheen tai menetelmän hallinnassa? Onko videolla tarkoitus vaikuttaa ja vedota katsojiin? Mitä lisäarvoa video voi tehtävään ja aiheeseen tuoda, vai toimiiko tekstimuotoinen tehtävä paremmin? Jos opiskelijalle on annettu audiovisuaalinen tuotos vaihtoehtoisena tapana toteuttaa tehtävä, kannattaa aina suhteuttaa videoon tarvittava työmäärä ja oma (tekninen) osaaminen tehtävän tavoitteisiin.