Oppaita opettajille ja henkilökunnalleDiakle - opettajan opasKirja-aineistotyyppiKirja-aineistotyypin kurssialueelle lisääminen ja muokkaaminen

Kirja-aineistotyypin kurssialueelle lisääminen ja muokkaaminen

Aineistotyyppi lisätään ensin haluttuun kohtaan kurssialueella kunkin osion alaosasta laatikosta Lisää oppimisaktiviteetti tai aineisto.

Valitse listasta kohta Kirja. Paina täpän merkittyäsi Lisää, niin pääset säätämään Kirjan asetuksia.

Ensin aineisto nimetään ja sitten kirjoitetaan kuvaus ja säädetään asetukset. Asetuksia voi muokata myös jälkikäteen ja asetuksia saa enemmän näkyville klikkaamalla kutakin kuvassa nuolen osoittamaa pientä kolmiota.

Tälle aineistolle erityinen kohta on Näkyvyyteen liittyvät asetukset. Kohtaan Lukujen otsikointi -kohtaan kannattaa ylseensä valita Numerot, koska valinta vaikuttaa vain näkymään kirjan avaamisen jälkeen ja kurssialueella numerot näkyvät kuitenkin. Navigoinnin tyyliksi kannattaa valita Kuvat, jolloin kirjan kappaleiden välillä pystyy navigoimaan paitsi sisällysluettelon myös kirjan lukujen alalaidan linkkikuvakkeiden kautta.

Kirja-aineisto tulee näkyville kurssialueelle, kun painat lopuksi alhaalta Tallenna ja palaa kurssille.

Kurssialueella oleva aineisto kannattaa asettaa luonnos-tilaan, jos sen muokkaus on kesken tai asetuksia täytyy vielä säätää ennen sen näkymistä opiskelijoille. Luonnos-tilaan asettaminen eli piilottaminen (ja uudelleen näkyviin tuominen) tapahtuu aktiviteetin alaosassa olevasta kolmen pisteen kuvakkeesta. Samasta kohdasta aktiviteetin voi myös kopioida ja poistaa. Alla kuvassa numeron 1 nuolet osoittavat mainittuja kohtia.

Nuoli-kuvakkeesta aineiston paikkaa voi muuttaa kurssialueella. Kynä-kuvakkeesta pääset muokkaamaan tehtäväaktiviteetin asetuksia. Numeron 2 nuolet osoittavat mainittuja kohtia.

Tila Luvut-kohdan alla on tyhjä, koska sisältöä kirjassa ei vielä ole. Kirjan sisältöä pääsee katsomaan ja opettajaoikeuksin lisäämään, kun klikkaa sen otsikkoa.

Kun kirjan avaa ensimmäisen kerran, pääsee lisäämään etusivun osikon ja sisällön. Lisää ne ja paina Tallenna muutokset. Sivun sisältöä pääsee halutessaan muokkaamaan myöhemminkin.

Nyt näet kirjan juuri lisäämälläsi sisällöllä. Kun haluat luoda lisää tai muokata kirjassa jo olevaa sisältöä, klikkaa Muokkaustila päälle.

Muokkaustilan ollessa päällä sisällysluetteloon ilmaantuu lukujen alle valintarivi:
Ratas = Muokkaa luvun sisältöä
Rasti = Poista luku
Silmä = Piilota luku
Plus = Lisää luku
(Jos lukuja on valmiina useita, kuvakkeissa myös: Nuoli = Siirrä lukua ylös/alas. Ei näy tässä, koska lukuja on vain yksi.)

Plussaa klikkaamalla pääset lisäämään uuden luvun.

Editori on vastaava kuin etusivua luotaessa. Nyt luvun voi klikata myös alaluvuksi (nuoli), jolloin sen paikka sisällysluettelossa sisentyy. Muokkauksen päätteeksi paina Tallenna muutokset.

Alla esimerkki siitä, miltä laajempi kirja voisi alalukuineen näyttää, ja materiaali voi tosiaan olla tekstin lisäksi esim. kuvia ja videoita.

0 Comments

Add your comment

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.